środa, 24 października 2012

jesienne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką...


Bogactwo owoców skłoniło mnie do zrobienia deseru ...
takiego pełnego jesiennych smaków i aromatów ...




SKŁADNIKI :

owoce  :
* ok kilogram różnych , jesiennych owoców : ja użyłam śliwki węgierki , jabłka, gruszki...
* 2 łyżeczki cynamonu
* ok 6 goździków rozgniecionych / używam do tego wałka do ciasta :) ale polecam moździerz /
* 1 łyżeczka imbiru

 kruszonka :
* 115 g płatków owsianych
* 115 g cukru
* 60  g masła
* 60 g orzechów włoskich / lub mieszanki orzechów włoskich i laskowych /

WYKONANIE :

1. Umyłam , obrałam jabłka i gruszki... pokroiłam je / jabłka w ósemki , a gruszki w ćwiartki /...
2. Wydrylowałam śliwki i pokroiłam je na połówki...

3.
Przełożyłam owoce do małych miseczek żaroodpornych...
4.  Obrałam orzechy i posiekałam je...
5.  Rozgrzałam piekarnik do 220 stopni...
6. Przygotowałam KRUSZONKĘ :

Rozpuściłam masło na patelni...dodałam do niego przyprawy , płatki owsiane ,  cukier i posiekane orzechy...

7. Przełożyłam na owoce masę z płatków owsianych i orzechów ...

8. Żaroodporne miseczki wstawiłam do piekarnika...zapiekałam ok 25 minut ...tak do zrumienienia na złoto kruszonki...

Danie świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu z cukrem...



4 komentarze:

  1. tej orzechowej kruszonki muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, uwielbiam takie zapiekane owoce! mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. szczerze polecam...ten deser robi się szybko i łatwo ... ALE OSTRZEGAM !!! grozi rozanieleniem po spożyciu :):)

    OdpowiedzUsuń