TRYB JASNY/CIEMNY

jesienne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką

Bogactwo owoców skłoniło mnie do zrobienia deseru pełnego jesiennych smaków i aromatów. Zapraszam was na jesienne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką.


SKŁADNIKI :

owoce :

* około kilogram różnych, jesiennych owoców: ja użyłam śliwki węgierki, jabłka, gruszki
* 2 łyżeczki cynamonu
* 6 goździków rozgniecionych (używam do tego wałka do ciasta, ale polecam moździerz)
* 1 łyżeczka imbiru

 kruszonka :
* 115 g płatków owsianych
* 115 g cukru
* 60  g masła
* 60 g orzechów włoskich  lub mieszanki orzechów włoskich i laskowych
 

WYKONANIE :

1. Umyłam , obrałam jabłka i gruszki, pokroiłam je - jabłka w ósemki, a gruszki w ćwiartki.
2. Wydrylowałam śliwki i pokroiłam je na połówki



3. Przełożyłam owoce do małych miseczek żaroodpornych.
4.  Obrałam orzechy i posiekałam je.
5.  Rozgrzałam piekarnik do 220 stopni.
6. Przygotowałam KRUSZONKĘ: rozpuściłam masło na patelni, dodałam do niego przyprawy, płatki owsiane,  cukier i posiekane orzechy.



7. Przełożyłam na owoce masę z płatków owsianych i orzechów.

8. Żaroodporne miseczki wstawiłam do piekarnika. Zapiekałam ok 25 minut  do zrumienienia na złoto kruszonki.

Danie świetnie smakuje na ciepło z dodatkiem bitej śmietany lub jogurtu z cukrem.



Komentarze

  1. tej orzechowej kruszonki muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, sezonowy deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, uwielbiam takie zapiekane owoce! mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze polecam...ten deser robi się szybko i łatwo ... ALE OSTRZEGAM !!! grozi rozanieleniem po spożyciu :):)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI