piątek, 19 października 2012

papryka faszerowana...


SKŁADNIKI :

PAPRYKI ... ile sztuk ? - tyle , ile zmieści się w Twoim naczyniu żaroodpornym :) robiąc zakupy wybieram niewielkie papryki o prostych spodach ...

FARSZ : twórz dość dowolnie i z fantazją ... dodawaj warzywa które lubisz najbardziej lub te , które akurat znajdziesz w lodówce/spiżarni...

brązowy ryż  ... użyłam 1,5 szklanki suchego ryżu...
cebula... 2 duże lub trzy mniejsze...zachęcam też do użycia czerwonej cebuli
mięso...polecam udziec z indyka lub chudą wieprzowinę...ok 0,5 kg ... farsz bezmięsny też będzie dobry /
por...skroiłam jeden...
Ajvar ...użyłam 1 słoiczek ... to przepyszna , aromatyczna pasta warzywna z grillowanej papryki i bakłażanów...doskonale spoi farsz i nada mu niepowtarzalny aromat i smak...
olej do smażenia...
przyprawy ... sól , pieprz , papryka , majeranek
pęczek zielonej pietruszki...polecam też dodatek świeżego koperku , zielonej cebulki...
czosnek 1-2 ząbki
warzywa : polecam cukinię , pieczarki , bakłażany , paprykę kolorową ...

SOS :   1 - 1,5 szklanki bulionu + 2 łyżki przecieru pomidorowego...



 WYKONANIE :

1. Gotujemy brązowy ryż...
2. Mielimy mięso...
3. Kroimy warzywa i zioła...

4. Lekko podsmażamy na oleju cebulę i pora ...dodajemy mielone mięso i smażymy nadal ciągle mieszając do momentu aż mięso zbieleje...
5. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i przez chwilę wszystko dusimy...



6. Myjemy papryki...odkrawamy im "kapelusze"...wyjmujemy z nich gniazda nasienne...
7. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym...




8. Mieszamy wszystkie składniki farszu ... doprawiamy zgodnie z upodobaniami...ja lubię na ostro :)






 9. Napełniamy papryki farszem i przykrywamy je "kapeluszami"...
10. Przygotowujemy sos...mieszamy bulion z przecierem pomidorowym...i wlewamy go na dno naczynia żaroodpornego...dzięki niemu papryka nie wyschnie i nie będzie się przypalać...


11. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni...











Czy można idealnie dopasować ilość przygotowanego farszu do ilości papryk jakie mamy zapiec ???
Pewnie można ... ale mnie się to zazwyczaj nie udaje :):):)
Zostało mi trochę farszu co cieszy mnie niezmiernie -  przygotuję na przekąskę faszerowaną cukinię ...



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie papryki, robię je jednak w wersji 'meksykańskiej', poza mięsem, cebulą i pieczarkami daję czerwoną fasolę i kukurydzę i ostrą papryczkę. Muszę kiedyś spróbować je z tą pastą Ajvar, to może być ciekawe, do tej pory zagęszczałam przecierem pomidorowym. Bardzo duże masz to naczynie żaroodporne, do mojego mieści się max 6, 7 papryk ;) Polecam przykryć je pokrywką czy folią aluminiową, wtedy będą bardziej soczyste w środku (warto też podlewać je od czasu do czasu bulionem, w którym stoją) i się nie przypalą. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane papryki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń