sobota, 27 października 2012

zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem...


Dziś coś dla miłośników sera i zapiekanek :) w moim domu mieszkają same serojady :):)
To danie wyjątkowo nam smakuje ... dziś w wersji wegetariańskiej , ale wystarczy dodać plastry kiełbasy lub boczku i będzie coś w sam raz dla niereformowalnych mięsojadów :)


SKŁADNIKI :  ilość użytych warzyw należy dostosować do wielkości posiadanego naczynia żaroodpornego i ilości biesiadników ...aptekarska dokładność w odmierzaniu jest tu niewskazana :):) /

* ziemniaki / liczę 3 duże na osobę /
* marchewki / połówka na głowę  :):) /
* brokół
* cebule
* papryka czerwona 
* pieczarki
* cukinia

SOS :
* 3/4 szklanki mleka
* sery - ULUBIONE GATUNKI :)... ja dodałam serek topiony gouda i ser pleśniowy lazur...wybór serów zależy wyłącznie od upodobań smakowych...
* przyprawy :
sól ziołowa , pieprz kolorowy - do smaku , czerwona papryka - 2 łyżeczki , kminek mielony - 2 łyżeczki , czosnek - 2 duże ząbki...



wybór warzyw jest dowolny , zależy od tego co lubicie najbardziej...świetnie będzie pasował dodatek bakłażana , pora , dyni...otwórzcie lodówkę , spiżarkę - zobaczcie co macie i do dzieła :):)

 WYKONANIE :

1. Ziemniaki i marchewkę obrałam i pokroiłam w plastry...wrzuciłam do gotującej , osolonej wody...gotowałam je przez ok 8 -10 minut ...odcedziłam...warzywa mają być tylko lekko podgotowane , nie mogą się rozpadać...

2. Pokroiłam pozostałe warzywa / kawałki muszą być dość duże /...rozdzieliłam brokuła na różyczki...

3. Na dno żaroodpornych miseczek nalałam odrobinę oliwy z oliwek ... teraz pozostało już tylko układanie warzyw warstwami :
* na spód połowa wcześniej podgotowanych ziemniaków i marchewki...
* potem papryka , cebula , cukinia i brokuły / tu nie obowiązują żadne zasady co do kolejności , ma być tylko wielobarwnie :):)...
* na wierzch druga połowa ziemniaków z marchewką...


SOS :

w garnuszku podgrzałam mleko ... dodałam zmiażdżony czosnek i  przyprawy / sos musi być ostry i wyrazisty w smaku /...dodałam serek topiony / mieszałam do jego rozpuszczenia /

Sosem polałam warzywa w żaroodpornych miseczkach ...ok 3-4 łyżki na porcję...warzywa nie mają w sosie utonąć :) , mają być nim tylko polane...

Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni...zapiekałam danie ok 30 minut...pod koniec na wierzchu ułożyłam pokruszony ser lazur...

Ilość i gatunki użytego sera są absolutnie dowolne...może być to ser pleśniowy , mozzarella lub starty ser żółty w ulubionym gatunku :)

Danie może być zapiekane w jednym dużym lub w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych...




6 komentarzy:

  1. Cudownie wyglada ta Twoim zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, dodam mozzarelle zeby bylo mniej kalorycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy brokuł bez podgotowanie nie jest zbyt gumowaty lub twardy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w ciągu 30 minut zapiekania w piecu z innymi warzywami i sosem staje się idealny. Podgotowany wcześniej stałby się zbyt miękki, niesmaczny. Warzywa muszą zachować jędrność.

      Usuń