"W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
[...]
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."
/ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz" Księga IV . Dyplomatyka i łowy " /
SKŁADNIKI :
* kapusta biała ok 3 kg
* kapusta kiszona ok 1,5 kg
* mięsiwa :
- żeberka wieprzowe 1 kg
- wołowina na pieczeń 0,5 kg
- szynka wieprzowa 0,5 kg
- dobrej jakości kiełbasy 0,5 kg
- szynka wędzona 0,5 kg
* suszone grzyby ok 200 dkg; wybieram podgrzybki - suszone mają intensywniejszy aromatu niż prawdziwki
* wędzone śliwki 200 dkg najlepiej suski sechlońskie
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina - reszta butelki uprzyjemni Wam gotowanie :)
* 3 cebule
* 4 liście laurowe
* majeranek - 1 łyżka
* cząber - 1 łyżeczka
* ziarna gorczycy - 1/2 łyżeczki
* po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
* 10 ziaren pieprzu
* kminek - 1 łyżeczka
* 1 łyżka miodu
* sól
* olej lub smalec
* koncentrat pomidorowy - mały słoiczek
WYKONANIE :
ale mi smaku narobiłaś ... czyli kapusty gotujesz razem? wygląda pysznie, ja generalnie wszystko robię podobnie, ale przyznam, że nigdy miodu nie dodawałam ... ostatnie zdjęcie kusi maksymalnie :) ten kawałeczek mięska obok ziela angielskiego pycha
OdpowiedzUsuńTak , kapusty zawsze gotuję razem...
OdpowiedzUsuńa miód - to tylko łyżka do WIEEEELKIEGO gara ... jedynie dla przełamania smaku ... to jak szczypta soli do ciasta , czy ociupinka cukru do pomidorowej :)