wtorek, 13 listopada 2012

grzybobranie i zapiekanka pachnąca lasem...


Zapach lasu ...
Każdy las pachnie trochę inaczej ...
Pachnie  igliwiem , żywicą , leśnymi jagodami , ziołami , wilgocią liści , mchem ...
i pachnie GRZYBAMI...
Zbieram jeżyny  i zimą herbata jeżynowym sokiem pachnie...
Suszę grzyby i ten zapach udaje się zamknąć  w słoju na długie miesiące...ich aromatem bigos i barszcz  potem przesiąka...
Mrożę świeże , podgotowane grzyby i robię z nich niezwykle intensywną w smaku grzybową zupę...jej zapach staje się  potem jednym z aromatów wigilijnej kolacji...
a czasem ... czasem dodaję je do zapiekanki ...




SKŁADNIKI :
/ilość składników trzeba dostosować do wielkości  posiadanego naczynia żaroodpornego ... moje jest dość duże ... /

* ziemniaki / wybieram te większe okazy /... potrzebujemy utworzyć z nich trzy warstwy ... obierając sprawdźcie ile ziemniaków pokrojonych w plastry potrzeba aby pokryć dno Waszego naczynia do zapiekania...
* leśne grzyby / w razie ich braku - wykorzystajcie pieczarki lub boczniaki /
* cebula - 3 sztuki
* marchewka - 4 sztuki
* pietruszka - 1 duża
* seler - 1/2 dużego lub 1 mały
* por - 1 niewielki
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy  : sól , kolorowy pieprz  , rozmaryn , mielony kminek , papryka

SOS : 
  * ser w ulubionym gatunku / pleśniowy lub żółty / ok 20 dkg
  * śmietanka lub jogurt naturalny ok 1/2 szklanki
  * woda ok 1/2 szklanki

WYKONANIE :

1. Ziemniaki i 2 marchewki obieram ... kroję na plastry ... będą tworzyć trzy warstwy zapiekanki...
2. Zalewam je wrzącą , osoloną wodą ... gotuję ok 10 minut ... odcedzam...mają pozostać półtwarde / nie rozsypywać się /...
3. Pozostałe marchewki , seler i pietruszkę - trę na tarce o grubych oczkach ... por kroję w kostkę ...rozgrzewam patelnię ... dodaję odrobinę oliwy i przez krótką chwilę duszę na niej warzywa/ tak na półtwardo :) /...doprawiam je solą i świeżo zmielonym pieprzem...tak przygotowane warzywa będą tworzyły jedną z warstw zapiekanki...
4. Kolejną warstwą będą grzyby...świeże lub rozmrożone leśne grzyby kroję w paski ... cebulę w półkrążki ... na odrobinie oliwy zeszkliłam cebulę i dodałam grzyby - podsmażyłam ... dolałam 1/3 szklanki wody i dusiłam jeszcze przez chwilę / aż woda odparowała , a grzyby zmiękły / ...do tego świeżo mielony pieprz i sól ...

5. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną masła i zaczynam układać warstwy zapiekanki...
 * pierwsza warstwa to plastry podgotowanych ziemniaków ... i przyprawy : mielony kminek , papryka i rozmaryn  ...
 *  drugą warstwę utworzą uduszone warzywa...
 *  teraz ponownie plastry ziemniaków i przyprawy ...
 * po nich czas na grzyby z cebulką...
* na wierzchu układamy ziemniaki ... posypuję je kminkiem i papryką
6. Przygotowuję sos :
śmietankę lub jogurt mieszam z wodą ...dodaję utarty lub pokruszony ser ... jeszcze dodatek przypraw / nie zapomnijcie o rozmarynie :) /...
równomiernie zalewam nim zapiekankę...

7. Piekarnik rozgrzany do 190 stopni ... piekłam zapiekankę ok 40 minut...



























Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej - na grzybach poukładajcie plastry jałowcowej kiełbasy lub podsmażone i doprawione rozmarynem kawałki piersi z kurczaka...


9 komentarzy:

  1. Mogę się poczęstować?:)Uwielbiam grzyby! UWIELBIAM!!!! Piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki piękny grzyb:D Częstuję się zapiekanką, uwielbiam zapach grzybów, zwłaszcza zebranych własnoręcznie:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli w lesie pachnie grzybami, to bardzo dobry znak :) Przepyszna zapiekanka...a jak nigdy nie robiłam zapiekanki z leśnych grzybków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ma dodatek grzybów jest bardzo pyszne. Zapiekanka wygląda obłędnie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka, robiłam jedynie z pieczarkami, grzyby leśne do świetny pomysł (tylko takich u mnie brak)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z leśnych grzybów,własnoręcznie zbieranych to bajeczna zapiekanka!
    Wyobrażam sobie wspaniały jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanka bardzo wszystkim smakowała, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń