środa, 21 listopada 2012

pizza Grzesia - czyli rośnie nowy master chef junior...



Grześ niedługo będzie miał dziewięć lat i właśnie zrobił  swoją pierwszą pizzę  :):)
Jesteśmy dumni i najedzeni :):):)
Pomagałam - troszkę ... doradzałam - gdy pytał ... ratowałam - gdy się cały wypaprał ciasto zarabiając :):):) ... kroiłam cebulę - bo on jeszcze nie jest takim twardzielem jak jego tata... i przejęłam całkowitą kontrolę nad piekarnikiem - bo szkolenia BHP jeszcze mu w tym kierunku nie robiłam :) ... 
  
CIASTO  NA  PIZZĘ  WEDŁUG  PRZEPISU  JAMIEGO  OLIVERA :

SKŁADNIKI :

* 0,5 kg mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* opakowanie suchych drożdży 7 gramowe
* 1/2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
* 375 ml ciepłej wody

WYKONANIE :

1. Maka z solą - do miski ... 
2. W garnuszku wymieszać suche drożdże z cukrem , oliwą i dwoma łyżkami ciepłej wody ... poczekać chwilę i wlać drożdżowy zaczyn do mąki ... 
3. Dolać 350 ml wody ... widelcem/łyżką powoli mieszać składniki ciasta ... 
gdy się połączą - należy posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie , miękkie i sprężyste / jeśli tę czynność zostawiacie dziecku - doradzam domycie go zanim do kolejnych czynności przystąpi :):):) / ...
4. Uformować z ciasta kulę ... przełożyć ją do posypanej mąką miski , oraz z wierzchu oprószyć ją mąką ... miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość ...

5. W czasie gdy ciasto rośnie - przygotowujemy dodatki do pizzy ...  tu panuje absolutna dowolność - CZYM CHATA BOGATA :):):) 


6. Po upływie godziny przekładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub blat...
7. Trochę mąki na dłonie  i wyrabiamy ciasto przez parę minut ... 

8. Teraz pełna dowolność - można ciasto podzielić na mniejsze części i formować z niego np okrągłe blaty , lub tak  jak my - zrobić z niego JEDNĄ  DUŻĄ   RODZINNĄ  PIZZĘ  :)
Na blachę położyłam papier do pieczenia ... nalałam kilka kropel oliwy z oliwek i rozprowadziłam ją palcami po powierzchni papieru ... Grześ przełożył wyrobione ciasto drożdżowe na tak przygotowaną blachę ... teraz tylko powolne i cierpliwe rozciąganie i formowanie ciasta dłońmi ...
TAK  PRZYGOTOWANE  BLATY NA  PIZZĘ  NIE  POWINNY  CZEKAĆ NA WSADZENIE  DO  PIEKARNIKA  DŁUŻEJ  NIŻ  20  MINUT ...






















9. Teraz na cieście rozprowadzamy sos ...

SKŁADNIKI  SOSU :

* Ajvar / pikantny / - 1 słoiczek 
* 3 - 4 łyżki wody
* 1 ząbek czosnku / rozgnieciony /

Składniki sosu wystarczy wymieszać ... zapewniam Was , że taki sos smakuje lepiej niż klasyczny sos pomidorowy ... 

10. Na wierzchu naszej pizzy Grześ układał : 

* plasterki kiełbasy i wędzonego boczku 
* półkrążki cebuli / białej i czerwonej / oraz pora 
* suszone pomidory pokrojone w paski
* czerwoną paprykę
* kukurydzę
* listki bazylii i zieloną cebulkę 

11. Jeszcze trochę pieprzu kolorowego i ziołowej soli  - I  DO PIECA ! :):)
 PIEKARNIK  ROZGRZAŁAM DO TEMPERATURY 220 STOPNI



Pizza piekła się ok 25 - 30 minut / do leciutkiego zezłocenia ciasta /... 
Tuż przed wyjęciem jej z pieca - obsypałam ją tartym żółtym serem ...

SMAKOWAŁA  NAPRAWDĘ  WYBORNIE :):):) 

16 komentarzy:

  1. Zazdroszczę kucharza młodego w domu:-)Moja młoda jakoś nie garnie się do kuchni. Jedyne co robi to sałatka gyros:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Istnieje taka możliwość , że to u mojego młodego tylko taka faza przejściowa :) i znudzi mu się niedługo :| ... jego starsi bracia gotowaniem nie są już zainteresowani / zdecydowanie wolą konsumpcję :) / ... póki co - zapał do gotowania w młodym podsycamy :):)

      Usuń
  2. Dwóch szefów kuchni - dobrze Ci, niedługo nie będziesz musiała gotować;)Pizza rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz , oni gotują głównie "od święta" i gdy mają natchnienie :):)a na co dzień mają głównie wilcze apetyty :)

      Usuń
  3. Gratuluję tak dobrego kucharza! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita, a mały pomocnik zawsze się przyda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada wspaniale. Gratulacje dla Grzesia :) A na ciasto na pizze z przepisu Jamiego mam od dawna ochote...dobra jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z przepisu Jamiego jest naprawdę dobre / jak wszystkie jego przepisy :):)... udaje się nawet jeśli nie mamy specjalnego pieca czy kamienia do pieczenia pizzy ... z proporcji na 0,5 kg maki wychodzi w sam raz pizza na całą blachę w piekarniku :) / czyli takie XXL z dokładką :):)/ nie jest ani za grube , ani za cienkie...
      Moi domowi smakosze uznali , że następnym razem musimy do ciasta na pizzę dodać trochę aromatycznych ziołowych przypraw...

      Usuń
  6. super, gratuluję, wygląda zachwycająco, podziwiam, super przepis na ciasto zapewne również wypróbuję, pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję w imieniu Grzesia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rośnie Ci wspaniały pomocnik w kuchni. Kto wie, może kiedyś uczeń prześcignie mistrza? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no gratulacje ! u nas Nina (7 lat) często wyrabia ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy blog i śliczne zdjęcia.pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ... pochwała od Ciebie sprawia mi wyjątkową przyjemność :)

      Usuń