wtorek, 4 grudnia 2012

sałata


































Sałata to jedno z moich ulubionych warzyw. Ilość wariacji na temat jej podania jest w naszej kuchni niezliczona :):) Dziś przykład jednej z nich - MIESZANKA  SAŁAT  Z  DODATKIEM INNYCH  WARZYW  I  MIODOWEGO  SOSU WINEGRET.

SAŁATA 
Warto ją jadać - jest niskokaloryczna (około 15 kcal w 100 gramach), ale zawiera dużo cennych składników odżywczych i witamin : żelaza, wapnia, magnezu i potasu, a także witamin: A, E i D, C, B9 i kwasu foliowego (bardzo cenny dla kobiet w ciąży ). Ma właściwości odkwaszające nasz organizm - warto więc ją podawać razem z daniami zawierającymi mięso i wędliny.

Pamiętajmy, że ryba psuje się od głowy, a sałata od korzenia - kupując sałatę warto przyjrzeć się nie tylko liściom, ale również korzeniom/głąbowi sałaty.

Sałata jest warzywem delikatnym. W krótkim czasie od zerwania traci zawarte w niej witaminy. Moczenie w wodzie liści sałaty również powoduje utratę witamin.

Nie należy przechowywać sałaty w zamkniętym foliowym opakowaniu - bez dostępu tlenu zawarte w niej azotany przemieniają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.



Istnieje bardzo wiele gatunków sałat; różnią się pomiędzy sobą  wyglądem , zawartością składników odżywczych oraz  smakiem :

RUCCOLA
Ma bardzo dużo aminokwasów siarkowych, które nadają jej pikantny smak i wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Ma również sporo żelaza, wapnia i potasu Jest dobrym źródłem kwasu foliowego  (niezwykle ważnego dla prawidłowego działania układu nerwowego), poprawia odporność, chroni przed nowotworami, działa bakteriobójczo.

SAŁATA MASŁOWA 
Ma miękkie delikatne listki, czasem gorzkawe w smaku. Po zerwaniu szybko więdnie - dlatego trzeba ją szybko przyrządzić. Najlepiej smakuje na surowo z dodatkiem śmietany, lekkiego sosu na bazie jogurtu lub też z sosem winegret. Doskonale sprawdza się w sałatkach i  komponuje się z kukurydzą, pomidorem papryką, ogórkiem, awokado.

SAŁATA LODOWA
Ma łagodny smak i lekko chrupie podczas jedzenia. Jest mniej bogata w składniki odżywcze od innych gatunków sałat. Za to jest od nich dużo bardziej trwała i dłużej można ją przechowywać. Jako jedyną z sałat można ją kroić nożem, a nie tylko rwać w palcach.

SAŁATA KARBOWANA 
Jej liście są bogate w witaminy i maja piękny kształt - idealnie nadają się do dekoracji potraw, są wspaniałe jako składnik mieszanki sałat. 
Pamiętajmy, że im ciemniejsze liście sałaty - tym więcej żelaza zawierają. Jeśli chcemy wzbogacić właśnie w ten składnik nasza dietę - wybierajmy sałaty o ciemnozielonych liściach lub o liściach lekko brązowych - na przykład sałatę dębolistną (delikatnie orzechową w smaku).

RADICCHIO 
To sałata o bordowych liściach z białym nerwem; lekko gorzkawa w smaku. Polecam ją w zestawieniu z innymi gatunkami sałat - w mieszankach sałat smakuje najlepiej.

ROSZPONKA 
Jest niezwykle bogata w potas (w 100 g zawiera go więcej niż pomidory). Ma też dużo witaminy A i C. Doskonale smakuje w połączeniu z serem pleśniowym.

ENDYWIA 
Ma ząbkowane, wąziutkie i wiotkie liście, które nie tworzą główek. Jej ciemnozielone zewnętrzne liście, są bardzo gorzkie; jasnozielone, środkowe mają lekką goryczkę - dla złagodzenia smaku najlepiej łączyć ją z innymi sałatami. Można ją również dusić i zapiekać.

SAŁATA RZYMSKA 
Doskonale komponuje się z ciężkimi sosami i z orzechami. Świetnie sprawdza się w sałatce z dodatkiem mięs. Jest lekkostrawna; zawiera karoten, witaminy :B1, B2 , PP , C, wapń, fosfor, żelazo. Podobnie jak sałatę lodowa można ją dłużej przechowywać niż inne gatunki sałat.


SKŁADNIKI SAŁATKI :

* mieszanka sałat / ruccola, radicchio, sałata lodowa, roszponka /
* czerwona papryka pokrojona w paski 
* czerwona cebula pokrojona w cieniutkie paski
* pestki dyni uprażone na suchej patelni
* łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
* zielona cebulka / pokrojona / Użyłam mrożonej - po pokrojeniu i zamrożeniu przechowuje się równie dobrze jak zielona pietruszka czy koperek ! /

MIODOWY SOS WINEGRET

* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżka octu jabłkowego BIO
* 1 łyżka miodu
* sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku

Wszystkie składniki sosu wystarczy dokładnie wymieszać używając np kuchennej trzepaczki.

Sałatę polewajcie sosem tuż przed jej podaniem !

11 komentarzy:

  1. Ja ostatnio miałam fazę na roszponkę..teraz tak myślę, że może to był jakiś niedobór potasu...hmm.. Bardzo fajny winegrecik! Polecam też taki z dodatkiem syropu klonowego zamiast miodu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ... chętnie wypróbuję :)

      Usuń
  2. Uwielbiam sałatę! O nie wiedziałam, że można tak mrozić zieloną cebulkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można :) przekonałam się o tym parę lat temu gdy klęska urodzaju na zieloną cebulkę na mnie spadła :)umytą zieloną cebulkę kroję , wkładam do pojemników i zamrażam...

      Usuń
  3. mniam uwielbiam takie sałatowe przysmaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałata z winegretem to pyszna kompozycja.
    Tak jak Ty bardzo ją lubię w różnych wydaniach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej :) nominowałam Twojego bloga do zabawy "Liebster Blog" ;) zachęcam do udziału, a szczegóły pod linkiem -> http://finezka.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
    Pozdrawiam i PS. smacznie wyglądająca sałata ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miodowy vinaigrette to cudowny akcent dla sałat.Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyycha, cóż więcej można napisać, uwielbiamy z mężem takie świeże, lekkie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie miałam pojęcia o przemianie azotanów
    podczas przechowywania sałaty w folii.
    A miodowy winegret bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń