sobota, 22 grudnia 2012

śledź w oleju ...




SKŁADNIKI :

5 filetów śledziowych a la matias
2 cebule
4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
około 3/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  WYKONANIE :

1. Filety śledziowe  moczymy w wodzie przez kilka godzin / zmieniając wodę parokrotnie /...
2. Cebulę kroimy w cieniutkie pół krążki ...
3. Namoczone filety śledziowe kroimy w kawałki ... w wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy śledzi , a na nich warstwy cebuli i przypraw ...
4. Śledzie zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny / tak by śledzie były przykryte / i odstawiamy je na dobę lub dwie do lodówki , aby smaki się "przegryzły" ...



Lubicie śledzie ? - to może krajanka śledziowa ? :)




[śledziowa sałatka kanapkowa]






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

1 komentarz:

  1. To dobra pora na śledziki, u mnie dziś też były zaprawianę na świąteczną sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń