sobota, 22 grudnia 2012

śledź w oleju ...




SKŁADNIKI :

5 filetów śledziowych a la matias
2 cebule
4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
około 3/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  WYKONANIE :

1. Filety śledziowe  moczymy w wodzie przez kilka godzin (zmieniając wodę parokrotnie)
2. Cebulę kroimy w cieniutkie pół krążki
3. Namoczone filety śledziowe kroimy w kawałki. Wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw.
4. Śledzie zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy je na dobę lub dwie do lodówki, aby smaki się "przegryzły".



Lubicie śledzie ? - to może krajanka śledziowa ? :)




[śledziowa sałatka kanapkowa]






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

2 komentarze:

  1. To dobra pora na śledziki, u mnie dziś też były zaprawianę na świąteczną sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wg tego przepisu. Pyszny sledz :)

    OdpowiedzUsuń