piątek, 30 listopada 2012

Dorsz pieczony z dodatkiem duszonych warzyw czyli zdrowy styl życia w praktyce...

 Klasa piąta ... zadanie dodatkowe z przyrody : OPISZ  NA CZYM  POLEGA  ZDROWY  STYL  ŻYCIA  I  OMÓW  TRZY  WYBRANE  DIETY ... oczywiście Młody zabrał się za pisanie w ostatni dzień przed upływem terminu składania prac :):) w teorii to on okazał się być całkiem niezły / tylko , że temat znał od początku września i  nie wiem jak tu podciągnąć do zdrowego stylu życia późnowieczorne odrabianie zadań w ostatniej chwili  :):) /
W wypracowaniu Młodego czytam : " Zdrowy styl życia opiera się przede wszystkim na zdrowej i dobrze zbilansowanej diecie  , której ważnymi elementami  są między innymi ryby , warzywa i oleje z pierwszego tłoczenia " ...
Przejdźmy wiec do zajęć praktycznych :)...
Zapraszam na  PIECZONEGO  DORSZA   Z  WARZYWAMI ...


SKŁADNIKI : 
* ryba / najlepiej morska/ ... ja użyłam filety bez skóry z dorsza  ...
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia...
* warzywa : 2 marchewki , 1 czerwona papryka , 1 żółta papryka , 2 czerwone cebule , 1 cebula biała , 1 fenkuł , 5 łodyg selera naciowego
/ komponując warzywny sos nie musicie używać dokładnie takich samych warzyw jak ja ... otwórzcie lodówkę i spiżarnie - przejrzyjcie co macie ... do takiego sosu świetnie pasowała będzie cukinia , bakłażan , pieczarki , por ... możecie stworzyć kompozycję z Waszych ulubionych warzyw... /
* Ajvar pikantny / jeśli nie macie - proponuję pomidory świeże lub z puszki /
* przyprawy i zioła : sól , pieprz świeżo zmielony , papryka , ząbek czosnku , natka pietruszki
 
 WYKONANIE :

1. Filety z ryby podzieliłam na mniejsze kawałki ... doprawiłam je sola i pieprzem ... ułożyłam je w żaroodpornym naczyniu , na którego dnie odrobinę oliwy z oliwek rozprowadziłam ...
W piekarniku nagrzanym do 220 stopni ryba piekła się ok 25-30 minut

2. Wszystkie warzywa umyłam , pokroiłam w drobną kostkę ... na patelni dusiłam je pod przykryciem przez chwilę tak by półtwarde pozostały / najpierw cebule i marchew ... do nich po chwili dodałam papryki , potem fenkuł i seler naciowy / ... 
Następnym etapem jest dodanie 3 łyżek sosu Ajvar / lub pomidorów z puszki /  przypraw i natki z pietruszki ...


 

Na talerzu układamy kawałki pieczonej ryby , przykrywamy je duszonymi warzywami , podajemy z dodatkiem ryżu / znacząco lepiej byłoby , gdyby to był brązowy ryż , a nie biały zaprezentowany na zdjęciu :):):) /



Jeśli lubicie ryby - zajrzyjcie również do przepisu na pstrąga pieczonego w folii :




[pstrąg pieczony w folii]

czwartek, 29 listopada 2012

naleśniki prosto z pieca...

 























Przepis na naleśnikowe ciasto znajdziecie [tu] razem z przepisem na inną moją wariację naleśnikową :) / do usmażenia ich będziecie potrzebowali jajek , mleka , wody mineralnej , maki , oliwy i przypraw /
Komponując farsz wykorzystałam warzywa , które nadal bogactwem barw i form kuszą na sklepowych półkach oraz ulubione sery ...


SKŁADNIKI  FARSZU :
* cukinia
* bakłażan
* por
* cebula
* czerwona papryka
* fenkuł
* kukurydza z puszki
* suszone pomidory w oleju
* oliwa z oliwek
* kiełki / u mnie były to kiełki brokuła /
* przyprawy : sól ziołowa , kolorowy pieprz świeżo zmielony , papryka , bazylia

WYKONANIE :
1. Smażymy górę  naleśników dowolnej wysokości :) ... pamiętajmy aby naleśnikowe ciasto doprawić ulubionymi ziołami...
2. Warzywa / bakłażan , cukinię , por , cebulę , fenkuł , paprykę /  kroimy w kostkę  i dusimy przez chwilę na odrobinie oliwy / możemy w tym celu wykorzystać oliwę, którą zalane były suszone pomidory /...
3. Do farszu dodajemy kukurydzę i pokrojone w kostkę suszone pomidory ... nie żałujemy przypraw !!!

4. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni...
5. Kroimy ulubione gatunki serów...
6. Teraz na blachę do pieczenia parę kropel oliwy ... i będziemy kolejno układać naleśniki...
7. Na naleśniki nakładamy po około dwie łyżki gorącego farszu warzywnego... kładziemy plastry sera i trochę kiełków i składamy je w kopertę...
8. 10 do 15 minut w piecu i naleśniki gotowe są do jedzenia...


Jeśli lubicie - pod koniec pieczenia możecie naleśniki posypać niewielką ilością utartego żółtego sera...
Wszystkich miłośników naleśników zapraszam też do wypróbowania :





 [ostrej naleśnikowe wariacji ]

 


wtorek, 27 listopada 2012

LIEBSTER BLOG...



Dostałam  kolejne nominacje do LIEBSTER BLOG od wizart  , cuda.wianki , Agabi i na.oko ... dziękuję Wam za wszystkie wyróżnienia :) ....

Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. 

Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię  nominował.

PYTANIA  WIZART z blogu [tasty point]
1. Kawa biała czy czarna?
  -  Zawsze biała :)
2. Ulubiony blog kulinarny?
 -  Nie mam jednego ulubionego kulinarnego blogu . Zaglądam na wiele stron ...
3. Ulubiona przyprawa?
 -  Łatwiej byłoby mi powiedzieć , której przyprawy nie lubię :):) ...
4. Kawiarnia czy restauracja?
 -  To zależy czy mam ochotę na pogaduchy , czy też jestem głodna :)
 5. Ulubiona kuchnia (polska, włoska, francuska, hiszpańska, azjatycka....)?
 -  Ujmę tak  :  DOBRA KUCHNIA  :) ... uwielbiam podróże kulinarne ... w kuchniach każdego narodu odnajduję coś co mi niezwykle smakuje ...
6. Ostro czy łagodnie?
 -  Zależnie od nastroju...to dotyczy nie tylko kuchni :):)
7. Słodko czy gorzko?
 -  "Słodko-gorzki" /swoją droga niezły film... /
8. Wino białe czy czerwone?
 -  Zdecydowanie czerwone...
9. Ulubione ciasto?
 -  Sernik i wszystkie ciasta w których zmielone migdały lub orzechy zastąpiły mąkę...
10. Kuchnia eksperymentalna czy tradycyjna?
 -  Rzadko zdarza mi się zrobić jakieś danie trzymając się ściśle przepisu - więc moja kuchnia jest zawsze trochę "eksperymentalna" nawet gdy tradycyjne danie kuchni staropolskiej gotuję :)
11. Produkt, bez którego nie wyobrażasz sobie gotowania.
 -  Chyba woda :):):)

                                                              * * *


PYTANIA  CUDA.WIANKI z blogu [brulion z przepisami]
1. na śniadanie kawa czy herbata?
-  Dzień zaczynam od herbaty...
2. herbata: czarna, zielona, czy może inna?

 -  Herbata zielona z dodatkiem plasterka cytryny i listka świeżej mięty...
3. ulubiony smak dzieciństwa?

Śledzie w jarzynach i śmietanie mojej babci...
4. czekolada czy czipsy?

-  CZEKOLADA !!!
5. na co masz ochotę (do jedzenia) właśnie w tej chwili?

Na pieczonego łososia z sałatą zielona :)...
6. moja ulubiona zupa to...

 -  Kremowa zupa z porów...
7. moje ulubione drugie danie to...

 - Pieczony łosoś , kurczak z rożna , zapiekanki z warzyw , wariacje naleśnikowe , pierogi ze szpinakiem i buncem i gołąbki i pierogi z kasza gryczaną...i ...i...  :):) nie mam ulubionego dania :)
8. kolacja czy bez?

- Bywa , że o 18 mówię sobie , że dziś bez kolacji , a potem o 21 rozpoczynam wędrówki w kierunku lodówki :):)
9. książka kucharska czy inspiracje kulinarne z internetu?

Raczej wariacje na temat przepisów odnalezionych w książkach kucharskich i w internecie ... tak dostosowane do mojego nastroju , do tego co akurat w danej chwili odnajdę w lodówce , do fantazji i do aktualnego stanu konta  :)
10. lubisz gotować dla innych?


-  Tak , bardzo lubię :) ... tylko dla siebie czasem by mi się nie chciało gotować ...
11. popisowe danie, gdy goście w drodze?

-  Zapiekanki  warzywno-serowe + sałatki

                                                   * * *

PYTANIA AGABI z blogu [w Mojej malutkiej kuchni]
 
1.  Gotujesz bo...?
bo to wyzwala we mnie kreatywność ... bo lubię ... bo mam dla kogo :)
2. Ulubiona potrawa do której najczęściej wracasz?
pieczone ryby , pieczone kurczaki , wariacje naleśnikowe , sałatki...
3.  wymarzone wakacyjne miejsce?
kraje skandynawskie...
4. Kulinarna porażka?
kiedyś przypadkiem posłodziłam rosół :):):) naprawdę nie wiem jak to się stało :):)
5. Jak często próbujesz przepisów innych blogerów.
często są dla mnie inspiracją...
6. Blog czy facebook?
nie korzystam z facebooka...może to zmienię ...
7. Makaron , ryż czy ziemniaki?
nie lubię monotonii więc wszystkiego po trochu :)
8.  Książka czy Tv?
nie lubię ograniczeń :) ... mam zarówno ulubione książki , jak i ulubione programy telewizyjne ...
9. Kawa czy herbata?
herbata o poranku ... kawa przed zmrokiem :)
10. Najdziwniejsza rzecz jaką kiedykolwiek nosiłaś w torebce?
nie powiem :):):)
11. Najgorszy prezent jaki dostałaś w życiu to...?
nie dostałam takiego prezentu , o którym myślałabym w kategoriach "najgorszy prezent w życiu"
* * *
PYTANIA NA OKO [ na oko]


1. Kuchnia jakiego kraju jest Twoja ulubiona?
- Jak już wyżej napisałam - lubię po prostu DOBRĄ KUCHNIĘ  , kraj z którego danie pochodzi nie ma znaczenia :)
2. Jakie jest najbardziej egzotyczne/dziwne danie, ktore kiedykolwiek jadlas?
-   Tak w kontekście wściekłych krów to chyba móżdżek cielęcy :)
3. Czy istnieje potrawa, ktorej nie lubisz przygotowywac?
-  Nie lubię lepić pierogów...
4. Bez czego nie moglabys sie obyc w kuchni?
-  Bez noża :):)
5. Czy istnieje potrawa, ktorej nienawidzisz?
-  Raczej nie...
6. Czy bralas kiedykolwiek lub czy chcialabys kiedys wziac udzial w programie/konkursie kulinarnym?
-  Nie :)
7. Czym sie zajmujesz na co dzien?
-  Nie zawsze tym czym chciałabym :)
8. Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?
- Tak naprawdę nie mam ulubionej potrawy ... pisałam o tym już wyżej ...
9. Skad pomysl na prowadzenie bloga?
- Fascynuje mnie fotografia ... chciałabym robić dobre zdjęcia ... to wymaga ćwiczeń ... natura martwa jest cierpliwa i świetnie się do tego nadaje ... i lubię gotować - to takie dwa w jednym :)
10. Jakiej muzyki sluchasz? Czy sluchasz muzyki podczas gotowania?
- Zależnie od nastroju ... nie ograniczam się do jednego gatunku muzycznego ... czasem słucham progresywnego rocka  , a czasem muzyki klasycznej...
11. Jaka jest najlepsza restauracja jaka kiedykolwiek odwiedzilas i dlaczego?
- Lubię bywać w jednej z restauracji japońskich w moim mieście... lubię egzotyczny klimat , który tam panuje...


                                                                            * * *


Pozostało mi tylko teraz nominować autorów jedenastu blogów do których lubię zaglądać...problem w tym , że LIEBSTER BLOG okrążył już chyba całą blogosferę i nie każdy ma ochotę lub czas na pytania odpowiadać ... ZOSTAWIAM  WIĘC   PYTANIA  DLA  WSZYSTKICH  , KTÓRZY  TU  DO  MNIE  ZAGLĄDAJĄ  I  BĘDĄ MIELI OCHOTĘ  W  WOLNEJ  CHWILI W KOMENTARZACH  ZOSTAWIĆ  NA NIE ODPOWIEDZI :) ...


MOJE  PYTANIA :

1.  Co fascynuje Cię w ludziach ?

2.  Jakie miejsca chciałabyś odwiedzić ?

4.  Co Cię ostatnio zachwyciło i zatrzymało w biegu ?

5.  Czy stać Cię na bezinteresowność  , dobroczynność / nie pytam w sensie finansowym /  ?

6.  Czy wiesz czym jest SZLACHETNA PACZKA ?

7.  Czy przyjaźń pomiędzy kobietą , a mężczyzną istnieje ?

8.  Czy możesz polecić mi jakiś film , który ostatnio oglądałaś ?

9.  Czy zdarza Ci się uśmiechać  do nieznajomych na ulicy  ?

10. Czy możesz polecić mi jakiś kawałek Twojego ulubionego muzyka ?

11. Czy masz ulubiony obraz / grafikę  ?

 

pierniki - czyli świątecznej konspiracji część druga...


Przepis na piernikowe ciasto odnajdziecie [TU] ...
Przez noc moje ciasto ochłodziło się w lodówce / nie musi chłodzić się tak długo ... wystarczy około godzina / ... oziębione nie będzie kleiło się do dłoni w czasie lepienia pierniczków ...


Dziś pieczemy piernikowe pieguski :)
Wystarczy w dłoniach formować z piernikowego ciasta kulki wielkości małego orzecha , a potem rozgniatać je w mały placuszek ... nie musi być idealnie okrągły - to przecież domowe pierniczki ... zajadając się nimi będziemy siedzieli z kubkiem mleka przy blasku światełek na choince  :) nie zawracajcie sobie więc zbytnio  głowy dbałością o symetrię :)
Formowanie piernikowych piegusków to zadanie idealne dla dzieci - zupełnie jak zabawa plasteliną... w kilka minut powstanie blacha pełna piernikowych placuszków ...

W cieście znajdują się kawałki czekolady - co utrudnia wycinanie misternych piernikowych kształtów ... jeśli chcemy , żeby nasze pierniki miały kształt gwiazdek czy serc - nie dodajmy do ciasta kawałków gorzkiej czekolady ...
 PIERNICZKI  PIECZEMY  W TEMPERATURZE  180 STOPNI  PRZEZ  OKOŁO 12 - 15  MINUT ...

po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą jeszcze miękkie , ale zanim wystygną - staną się już twarde ... teraz powinny trafić do pojemnika i poczekać tam na święta / w tym czasie zdąża zmięknąć ... zdążą jeżeli nikt ich wcześniej nie zje :):):) /
Jak co roku dzieciaki przyłapały mnie na pieczeniu pierników ... podkradanie smakołyków zaczęło się już prosto z blachy do pieczenia :):) nie pozostało mi więc nic innego jak tylko zdobienie pierników oddać też w ich ręce :) ... kolorowe lukry , posypki cukrowe , orzechy , rodzynki , rozpuszczona czekolada - to będą bardzo kolorowe pierniczki :):):)



                                                                        * * *

Robiąc świąteczne wypieki pamiętajcie o tych , którzy czekają na Waszą pomoc  ...
wejdźcie na stronę [SZLACHETNEJ PACZKI]  i zobaczcie jak możecie odnaleźć prawdziwego ducha Świąt Bożego Narodzenia ...


Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

poniedziałek, 26 listopada 2012

ciasto na pierniczki czyli przedświąteczna konspiracja


Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie przygotowywania pierników jest wprost zniewalający. 
To mieszanka aromatu miodu, czekolady i korzennych przypraw; czuje się aromat goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej. 
To zapach nadchodzących świąt, który wszyscy w domu znają; gdy już go wyczują - nie spoczną póki nie odnajdą  puszki pełnej pierników :):)



Pierniki po wyjęciu z pieca i ostygnięciu będą twarde. 
Powinny poleżeć w puszce około 2 tygodnie by zmięknąć.
Tylko jak upiec pierniki  i schować je przed domowymi łakomczuchami gdy niesamowity zapach zdradza ich obecność ?  :):)
Każdego roku kilkakrotnie podchodzę do pieczenia pierniczków, a one każdorazowo magicznie znikają z puszki zanim nadejdą święta - to już taka nasza rodzinna tradycja :):):)

 SKŁADNIKI :

* 40 dkg mąki
* 25 dkg miodu
* 10 dkg masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 2 łyżeczki cynamonu
* kilka goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
* 10 dkg gorzkiej czekolady
* garść orzechów włoskich

 

Można użyć gotową przyprawę piernikową, ale ja wolę sama komponować smak naszych  pierników.  
* Gałkę muszkatołową ścieram na tarce o drobniutkich oczkach. 
* Goździki rozgniatam na desce wałkiem do ciasta ( można zrobić to w moździerzu )
* Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
* Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
* Kroję drobno gorzką czekoladę, którą wcześniej schłodziłam w lodówce i siekam drobno orzechy; dodaję je do piernikowego ciasta i mieszam dokładnie.

PRZED  FORMOWANIEM  PIERNIKÓW  CIASTO NALEŻY  SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.

Jutro pierwsze pierniczki trafią do pieca, a potem do puszki. Ciekawe jak długo tam poleżą ? :):):)


W tym przedświątecznym okresie, w czasie bożonarodzeniowych przygotowań - pamiętajmy o tych, dla których los był mniej łaskawy. Pomóżmy; sprawmy by w ich sercach zagościła radość, a ich dom wypełnić się mógł świątecznym zapachem.

[SZLACHETNA PACZKA] sprawdź jak jeszcze możesz mądrze pomóc innym.

Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

niedziela, 25 listopada 2012

ALE BIGOS !!!




 "W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
                                 [...]
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem."

/ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz" Księga IV . Dyplomatyka i łowy " /

skladniki na bigos

Wbrew obiegowej opinie dobry bigos nigdy nie powstanie tylko z tego co się nam przypadkowo  "nawinie" pod nóż. O jego walorach smakowych i odżywczych (tak samo jak w przypadku innych potraw) zadecyduje dobór i jakość składników z których powstanie, ale dodatek wina niewątpliwie jego smak znacząco wzbogaci :)
Gotowanie bigosu to proces czasochłonny i wymaga sporo zachodu.
W naszej kuchni bigosowanie trawa minimum 3 dni, ale uwierzcie - efekt jest tego wart :)
Według smakoszy i znawców tematu bigos najlepiej smakuje po kilkukrotnym podgrzewaniu go i schładzaniu, które sprawia, że zawarte w nim smaki i aromaty lepiej się wzajemnie "przegryzają".

Tradycyjny staropolski bigos przyrządza się z kapusty kiszonej - i mamy tego świadomość :) 
Lubimy jednak bigos mniej kwaśny i dlatego w podanej poniżej proporcji składników przeważa kapusta biała. Staropolski bigos wymaga też dodania dużej ilości mięsiwa do kapusty w proporcji  1 : 1; domaga się też dziczyzny i nie zawiera w swoim składzie przecieru pomidorowego - wszystko to sprawia, że podany poniżej przepis nie spełnia rygorów staropolskiego bigosu - JEST TO JEDNAK NASZ ULUBIONY BIGOS DOMOWY ! i w tej roli doskonale sprawdził się już wielokrotnie zarówno w naszym zaciszu domowym jak i w czasie hucznych imprez.

Nasz bigos gotujemy w wielkim garze, w małym jakoś szkoda zachodu :):)
Wrzący bigos zamknięty w wyparzonych słoikach można długo przechowywać w lodówce.

SKŁADNIKI :

* kapusta biała ok 3 kg
* kapusta kiszona ok 1,5 kg
* mięsiwa :
   -  żeberka wieprzowe 1 kg
   -  wołowina na pieczeń 0,5 kg
   -  szynka wieprzowa 0,5 kg
   -  dobrej jakości kiełbasy 0,5 kg
   -  szynka wędzona 0,5 kg
* suszone grzyby ok 200 dkg; wybieram podgrzybki - suszone mają intensywniejszy aromatu niż prawdziwki
* wędzone śliwki 200 dkg najlepiej suski sechlońskie
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina  - reszta butelki uprzyjemni Wam gotowanie :)
* 3 cebule
* 4 liście laurowe
* majeranek - 1 łyżka
* cząber - 1 łyżeczka
* ziarna gorczycy - 1/2 łyżeczki
* po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
* 10 ziaren pieprzu
* kminek - 1 łyżeczka
* 1 łyżka miodu
* sól
* olej lub smalec
* koncentrat pomidorowy  - mały słoiczek 

szatkowanie kapusty,przygotowywanie bigosu


 WYKONANIE :

1. Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie.
2. Kapustę kiszoną pokroić i przełożyć do garnka; dolać niewielką ilość wody i zagotować; odcedzić.
3. Kapustę białą poszatkować i przełożyć do wielkiego gara; dodać zagotowaną kapustę kiszoną i pokrojone w kawałki żeberka wieprzowe; dodać przyprawy : liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, majeranek, ziarna pieprzu, kminek, cząber, ziarna gorczycy i sól do smaku (nie za dużo jednak - musimy pamiętać, że dodamy później wędzonkę i kiełbasę, która będzie lekko słona) Gotować na małym ogniu.


gotowanie bigosu

4. Mięsa pokroić na kawałki  i podsmażyć na oleju lub smalcu; przełożyć do gara z kapustą.
5. Na tym samym tłuszczu obsmażyć na złoty kolor poszatkowane w kostkę cebule i dodać je do bigosu.
6. Namoczone grzyby pokroić w paski i dołożyć je do gara wraz z wodą w której się moczyły.
7. Teraz pora na dodanie pokrojonych suszonych śliwek.
8. Następnie dolewamy szklankę wytrawnego czerwonego wina; resztą butelki uprzyjemniajcie sobie czas doglądania i mieszania bigosu a czas to dość długi i jeszcze dłuższy się wydaje gdy po domu aromat gotującego bigosu się już rozejdzie :)


9. Gdy kapusta i mięsa zmiękną (tak  po upływie 2,5 godziny powolnego gotowania) dodajemy pokrojoną w duże kawałki kiełbasę i wędzoną szynkę oraz łyżkę miodu i koncentrat pomidorowy. Gotujemy na maleńkim ogniu jeszcze godzinę.
10. Teraz bigos odstawiamy w chłodne miejsce. Przez kolejne 2-3 dni podgrzewamy go powoli na małym ogniu, gotujemy przez chwilę  i ponownie studzimy (oczywiście podjadamy przy każdym podgrzaniu :)
DOPIERO TERAZ NASZ BIGOS NABRAŁ WŁAŚCIWEGO SMAKU I AROMATU.























czwartek, 22 listopada 2012

zupa cebulowa z grzankami i serem ...


 SKŁADNIKI :

* 6 dużych cebul
* warzywa : 1 marchewka , 1 pietruszka , pół pora , pół selera
* 1 ząbek czosnku
* oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* przyprawy : 2 listki laurowe , mielony kminek - 1/2 łyżeczki , majeranek - 2 łyżeczki , sól i pieprz świeżo zmielony - do smaku
* / w tym miejscu na liście składników powinno pojawić się białe wino - ale wina zabrakło w domu :) /  pojawia się więc ocet jabłkowy BIO w ilości 2 łyżek - doskonale się sprawdził i wydobył głębię smaku cebulowej zupy :)

WYKONANIE :

Cebulę pokroiłam w pół krążki ... w garnku o grubym dnie dusiłam ją na oliwie z oliwek  aż zeszkliła się...dolałam ok 2 litry gorącej wody ... dodałam utarte na grubych oczkach marchew , pietruszkę i seler ... pokroiłam w kostkę pora i zsunęłam go z deski wprost do garnka z zupą ... potem był czas na przyprawy : majeranek , kminek , liście laurowe , sól , pieprz i ocet jabłkowy i zmiażdżony ząbek czosnku ... po ok 40 minutach zupa była gotowa...




























Teraz pora na GRZANKI :
 * pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku
 * sery : brie , camembert , gouda

na grzanki świetnie nadaje się bułka lub weka ... ale doskonały będzie też pełnoziarnisty chleb z dodatkiem kminku / ja taki właśnie wybrałam /...
do rozgrzanego piekarnika wkładam na parę minut kromki chleba  ... gdy są gorące - układam
na nich plastry ulubionego sera camembert lub brie ... / ser można zapiec na grzankach w piecu /
i jeszcze odrobina utartego sera żółtego do gorące cebulowej zupy - I  GOTOWE :)



środa, 21 listopada 2012

pizza Grzesia - czyli rośnie nowy master chef junior...



Grześ niedługo będzie miał dziewięć lat i właśnie zrobił  swoją pierwszą pizzę  :):)
Jesteśmy dumni i najedzeni :):):)
Pomagałam - troszkę ... doradzałam - gdy pytał ... ratowałam - gdy się cały wypaprał ciasto zarabiając :):):) ... kroiłam cebulę - bo on jeszcze nie jest takim twardzielem jak jego tata... i przejęłam całkowitą kontrolę nad piekarnikiem - bo szkolenia BHP jeszcze mu w tym kierunku nie robiłam :) ... 
  
CIASTO  NA  PIZZĘ  WEDŁUG  PRZEPISU  JAMIEGO  OLIVERA :

SKŁADNIKI :

* 0,5 kg mąki
* 1/2 łyżeczki soli
* opakowanie suchych drożdży 7 gramowe
* 1/2 łyżeczki cukru
* 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
* 375 ml ciepłej wody

WYKONANIE :

1. Maka z solą - do miski ... 
2. W garnuszku wymieszać suche drożdże z cukrem , oliwą i dwoma łyżkami ciepłej wody ... poczekać chwilę i wlać drożdżowy zaczyn do mąki ... 
3. Dolać 350 ml wody ... widelcem/łyżką powoli mieszać składniki ciasta ... 
gdy się połączą - należy posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie , miękkie i sprężyste / jeśli tę czynność zostawiacie dziecku - doradzam domycie go zanim do kolejnych czynności przystąpi :):):) / ...
4. Uformować z ciasta kulę ... przełożyć ją do posypanej mąką miski , oraz z wierzchu oprószyć ją mąką ... miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę - ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość ...

5. W czasie gdy ciasto rośnie - przygotowujemy dodatki do pizzy ...  tu panuje absolutna dowolność - CZYM CHATA BOGATA :):):) 


6. Po upływie godziny przekładamy ciasto na wysypaną mąką stolnicę lub blat...
7. Trochę mąki na dłonie  i wyrabiamy ciasto przez parę minut ... 

8. Teraz pełna dowolność - można ciasto podzielić na mniejsze części i formować z niego np okrągłe blaty , lub tak  jak my - zrobić z niego JEDNĄ  DUŻĄ   RODZINNĄ  PIZZĘ  :)
Na blachę położyłam papier do pieczenia ... nalałam kilka kropel oliwy z oliwek i rozprowadziłam ją palcami po powierzchni papieru ... Grześ przełożył wyrobione ciasto drożdżowe na tak przygotowaną blachę ... teraz tylko powolne i cierpliwe rozciąganie i formowanie ciasta dłońmi ...
TAK  PRZYGOTOWANE  BLATY NA  PIZZĘ  NIE  POWINNY  CZEKAĆ NA WSADZENIE  DO  PIEKARNIKA  DŁUŻEJ  NIŻ  20  MINUT ...






















9. Teraz na cieście rozprowadzamy sos ...

SKŁADNIKI  SOSU :

* Ajvar / pikantny / - 1 słoiczek 
* 3 - 4 łyżki wody
* 1 ząbek czosnku / rozgnieciony /

Składniki sosu wystarczy wymieszać ... zapewniam Was , że taki sos smakuje lepiej niż klasyczny sos pomidorowy ... 

10. Na wierzchu naszej pizzy Grześ układał : 

* plasterki kiełbasy i wędzonego boczku 
* półkrążki cebuli / białej i czerwonej / oraz pora 
* suszone pomidory pokrojone w paski
* czerwoną paprykę
* kukurydzę
* listki bazylii i zieloną cebulkę 

11. Jeszcze trochę pieprzu kolorowego i ziołowej soli  - I  DO PIECA ! :):)
 PIEKARNIK  ROZGRZAŁAM DO TEMPERATURY 220 STOPNI



Pizza piekła się ok 25 - 30 minut / do leciutkiego zezłocenia ciasta /... 
Tuż przed wyjęciem jej z pieca - obsypałam ją tartym żółtym serem ...

SMAKOWAŁA  NAPRAWDĘ  WYBORNIE :):):) 

poniedziałek, 19 listopada 2012

ciasto , mleczko...i jajeczko - czyli perełki z etykiet...








przyszedł kotek...
wypił mleczko...
a na deser zjadł ciasteczko... 
 SKŁADNIKI :

* 125 g masła
* 125 g cukru
* 3 jajka
* cynamon - 2 łyżeczki
* 250 g mąki
* 100 g rodzynek
* 3 jabłka
* 1/3 szklanki soku jabłkowego
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* tabliczka białej czekolady



 A TERAZ  COŚ  Z CYKLU   "PEREŁKI  Z  ETYKIET" :

Czy wiecie czym jest produkt wielozbożowy ? ... 
Ja byłam pewna , że wiem ... do wczoraj byłam pewna :):)...
Wydawało mi się , że produkt wielozbożowy to taki , w którego składzie wiele gatunków zbóż się znajduje ... powiedzmy  chleb może być wielozbożowy , albo makaron , lub płatki śniadaniowe , czy batonik  / takie wnioski blondynce logika podsuwa :) / ...
a tu takie cóś :)  JAJA  WIELOZBOŻOWE  :):)

Aż mi się  "Seksmisja" przypomniała  :):)  - wystarczyło tylko kilka ponadplanowych lat hibernacji - i żeby zjeść jajko trzeba je sobie było ODKRĘCIĆ :):)
W skorupkach na szczęście tradycyjnie żółtka i białka się kryły i zboża w ani jednym gatunku nie odnalazłam :):)  / ale strach był - w końcu jak zaznaczył producent - chów zamknięty pod ścisła kontrola - to nigdy nie wiadomo co się tam dziać może :):) /

ALE WRÓĆMY DO CIASTA :

Jabłka obrałam i w kostkę pokroiłam ...
Rodzynki przelałam wrzątkiem...
Mikserem utarłam masło z cukrem ... dodałam kolejno jajka...potem mąkę , sól , proszek do pieczenia , cynamon , sok jabłkowy ... do zmiksowanego ciasta dosypałam rodzynki i pokrojone jabłka ... przełożyłam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy...piekłam w temperaturze 190 stopni przez ok 50 minut ...
W kąpieli wodnej rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam z niej wzory na wystudzonym cieście ...