poniedziałek, 31 grudnia 2012

NAJLEPSZEGO !!!







































SZCZĘŚLIWEGO  NOWEGO  ROKU !!!

/  już za chwilę :):):)  /

NIECH  SZAMPAN  SIĘ  LEJE , MUSUJE...
NIECH  ŚWIAT  DZIŚ  CAŁY  WIRUJE !!!

SZALEJCIE , KOCHAJCIE , MARZCIE , BAWCIE SIĘ !!!

WSZYSTKIEGO DOBREGO !!!






znikające rolki ... feeria smaków ...





Od kilku dni nie gotuję ... rozsmakowuję się jedynie ... DELEKTUJĘ ...
Na wiele sposobów upajam się smakami ... dopieszczam wzrok i podniebienie ...
Chyba mogłabym tak cały rok :):)


jaśminowy napar ...
zapachy ... wielobarwność ...
kontrasty smaków ... chrupkość ... świeżość ... tempura ... surowość ...
PAŁECZKI :):):)  jeszcze trochę nieporadnie ... zabawnie ... coraz wprawniej ...











istna feeria smaków , aromatów , struktur , barw ...

niedziela, 23 grudnia 2012

kutia małopolska







SKŁADNIKI :

1 szklanka maku
1 szklanka ziaren pszenicy
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki płatków migdałowych






WYKONANIE :

Pszenicę wypłukać, zalać wodą i zostawić na kilka godzin (np. na noc). Po tym czasie ugotować ( zajmie to około 1 godzinę), odcedzić, wystudzić.

Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut na małym ogniu; zostawić na około dwie godziny do napęcznienia i odcedzić. Trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Rodzynki i płatki migdałowe przelać wrzątkiem i odcedzić.

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelnie, wystudzić i posiekać.

Rozgrzać miód tak by stał się płynny,  wymieszać go z makiem, pszenicą, rodzynkami, orzechami i płatkami migdałowymi.
Całość przełożyć do salaterki i udekorować.






                 
ŻYCZĘ  WAM  ZDROWYCH,  PEŁNYCH MIŁOŚCI  ŚWIĄT  BOŻEGO  NARODZENIA 

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA

karp w galarecie po żydowsku z rodzynkami i migdałami



































W całym tym sfeminizowanym świecie lubię być czasem delikatną, słabą kobietą. Naprawdę lubię :)
Wcale nie chcę sama dawać sobie ze wszystkim radę; wolę gdy to Mój Mężczyzna "z lasu" drzewko świąteczne przydźwiga, gdy to on mięsiwa marynuje i gdy On ryby patroszy i obrabia; dywanów trzepać nie musi, bo ich nie mamy :)
Patroszenie ryb - no powiedzcie mi, czy to fajne zajęcie dla kobiety gdy manicure już gotowy ? :)
Wiem, mogłabym kupić sobie karpia w dzwonkach na tacy, ale wtedy nie mogłabym zrobić karpia w galarecie, a taki karp to nasz przysmak świąteczny ! :)



SKŁADNIKI :

* głowy, płetwy i ogony z 4 karpi
* 1 karp podzielony na dzwonka (ryba o wadze około 1,5 kg)
* 2 duże marchewki
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 3 DUŻE cebule lub 4 mniejsze
* przyprawy : 3 listki laurowe , 4 ziarna ziela angielskiego , 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego , sól 
* 1/2 szklanki rodzynek
* 1/2 szklanki migdałów
 
WYKONANIE :

1. Dokładnie oczyszczone  głowy i ogony rybie wkładamy do garnka; nalewamy tyle wody, aby były przykryte; dodajemy przyprawy i gotujemy około godzinę na bardzo małym ogniu.

JAK SPRAWIĆ KARPIA PRZECZYTACIE [ NA TEJ STRONIE ]

2. Obieramy warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) i kroimy je w słupki.
3. Obieramy cebule i kroimy je w kostkę.
4. Gdy wywar rybny jest gotowy - przecedzamy go przez sito. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną cebulę i warzywa i gotujemy kolejne 20 minut.
5. Gdy cebula i warzywa są już miękkie - wywar ponownie przelewamy przez sito. Warzywa przekładamy do innego naczynia i dokładnie przecieramy przez sito (lub blendujemy)  ( później dodamy je do wywaru rybno-jarzynowego). 


6. Karpia dzielimy na dzwonka. Partiami wkładamy je do wrzącego wywaru rybno-warzywnego. 
Kawałki ryby gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu i delikatnie przekładamy je łyżką cedzakową na półmisek. Kiedy ostygną - staramy się wyjąć z nich wszystkie ości - to praca dla cierpliwych :) 
7. Po ugotowaniu wszystkich kawałków ryb kończymy przygotowanie galarety : do wywaru dodajemy przetarte warzywa, zagotowujemy go.
8. Rodzynki i płatki migdałowe przelewamy wrzątkiem i odcedzamy.
9. Kawałki ryby zalewamy wywarem rybno-warzywnym, dosypujemy rodzynki i migdały. Wstawiamy na parę godzin do lodówki aby galareta stężała.


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 

ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA


magiczne śledzie babci Ireny




Ocalić od zapomnienia :
Moje pierwsze wigilijne wspomnienia, takie z dziecięcych lat, to wielka choinka sięgająca sufitu. Leżałam pod nią na dywanie i wpatrywałam się w szklanego  słowika . Mienił się pięknie w świetle choinkowych lampek i lekko się kołysał  gdy go palcem trącałam. Ten słowik wisiał jeszcze na choince mojej babci gdy dzieckiem była. Już od lat wielu nie odnajduje go w pudełkach z bańkami. Nawet nie pamiętam kiedy się rozbił.
Nadal jednak pamiętam  smak śledzi z warzywami w śmietanowym sosie, które robiła moja babcia. To było moje ulubione wigilijne danie. Babcia podawała je zawsze z gorącymi ziemniakami zaraz na początku kolacji. To taki smak, który chciałabym ocalić od zapomnienia.

Ten przepis jest w naszej rodzinie "od zawsze". Tak przyrządzała śledzie moja prababcia, potem babcia, a teraz kolej przyszła na mnie.




SKŁADNIKI :

* 10 filetów śledziowych


* składniki na marynatę do śledzi :  
2 szklanka wody + 1/2  szklanki octu winnego + 1/2 szklanki cukru + 3 listki laurowe + 7 ziaren pieprzu + 3 ziela angielskie + 1/3 łyżeczki gorczycy
wszystkie składniki marynaty zagotować i ostudzić





* 2 duże cebule
* 2 duże marchewki
* 1 pietruszka
* 1/2 selera
* 2 winne jabłka
* 4 ogórki z octu
* 1 szklanka ugotowanego białego drobnego grochu /perełki /
* kwaśna śmietana



WYKONANIE :

1.  Śledzie moczyć parę godzin w zimnej wodzie / wodę zmieniać co jakiś czas /. Jak długo ? - to zależy jak bardzo słone są Wasze śledzie :)
2. Umyć warzywa / marchew , seler i pietruszkę  / i ugotować je w łupinkach; ostudzić je; obrać; pokroić w kostkę . Możecie zrobić to przy okazji gotowania warzyw na tradycyjną sałatkę jarzynową :)
3. Cebulę pokroić w cienkie półkrążki
4. Przygotować zalewę octową; wystudzić ją
5. Ogórki z octu pokroić w kostkę
6. Namoczone śledzie pokroić w kawałki






7. TERAZ  MARYNOWANIE  W  ZALEWIE  OCTOWEJ  :) 
 

W naczyniu układamy warstwowo: śledzie, potem ugotowane i przestudzone warzywa, cebulę i ogórki z octu i ponownie śledzie ... i ponownie warzywa ... tak dalej do skończenia się składników:)
Wszystko zalewamy ostudzoną zalewą octową. Tak przygotowane śledzie powinny marynować się w lodówce przez co najmniej 12 godzin. W taki sposób możemy je przechowywać przez kilka dni bez ryzyka, że się popsują.


8. W przeddzień planowanego podania śledzi na stół należy  - groch zalać wodą w garnku, pozostawić na parę godzin / np. na noc / i ugotować w tej samej wodzie; posolić pod koniec gotowania / możecie np. ugotować więcej grochu przy okazji przygotowywania kapusty z grochem :) lub możecie też użyć groch z puszki.
9. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.


PRZY  POMOCY  ŁYŻKI  CEDZAKOWEJ    PRZEKŁADAMY DO  SALATERKI  ŚLEDZIE  Z  WARZYWAMI ,  CEBULĄ  I OGÓRKAMI. DODAJEMY  DO  NICH  UGOTOWANY  GROCH  I  POKROJONE  W  KOSTKĘ  JABŁKA . WLEWAMY  KWAŚNĄ  ŚMIETANĘ  I DEKORUJEMY  ZIELENINĄ /NAJLEPIEJ SZCZYPIORKIEM/ 
  
Czy to wystarczy aby odtworzyć tamten magiczny smak z dzieciństwa ?
Nie, babcia nigdy nie używała śledzi a la matias; babcia kupowała na Starym Kleparzu solone śledzie z beczki. Nie wystarczyło je pomoczyć w wodzie by były dobre. Trzeba je było też oczyścić, obrać ze skóry , wyfiletować. Wymagały poświęcenia im wiele czasu i pracy. Niektóre z nich okazywały się być samcami - babcia odnajdywała w nich rybi mlecz. Nie wyrzucała go. Obierała go z otaczających GO błonek, przecierała przez sito i dodawała do śmietanowego sosu. Może to właśnie ten przetarty mlecz sprawiał, że śledzie miały ten magiczny, niepowtarzalny smak ?




























ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
 
 
 
 
 

sobota, 22 grudnia 2012

śledź w oleju ...




SKŁADNIKI :

5 filetów śledziowych a la matias
2 cebule
4 liście laurowe
2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
około 3/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  WYKONANIE :

1. Filety śledziowe  moczymy w wodzie przez kilka godzin (zmieniając wodę parokrotnie)
2. Cebulę kroimy w cieniutkie pół krążki
3. Namoczone filety śledziowe kroimy w kawałki. Wysokim naczyniu układamy kolejne warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw.
4. Śledzie zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy je na dobę lub dwie do lodówki, aby smaki się "przegryzły".



Lubicie śledzie ? - to może krajanka śledziowa ? :)




[śledziowa sałatka kanapkowa]






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

czwartek, 20 grudnia 2012

ryba po grecku w wersji dietetycznej...




































SKŁADNIKI :

1 -1,5 kg filetów rybnych / np.  dorsz , łosoś , mintaj / - ja użyłam filety z dorsza
4 marchewki
1 duża pietruszka
1 seler
1 por
2 cebule
1 słoiczek przecieru pomidorowego / ja wykorzystałam 2 słoiki domowego przecieru ... jest mniej skoncentrowany  niż  przecier z półek sklepowych /
przyprawy : sól , pieprz , 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki , 2 liście laurowe , 3 ziarna ziela angielskiego
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy


WYKONANIE :

1. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki ... solimy , pieprzymy i skrapiamy odrobiną oliwy...rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy rybę ok 20 minut...

2. Warzywa / marchewkę , pietruszkę , seler  / ucieramy na tarce o dużych oczkach...

3. Por i cebulę kroimy w kostkę...

4. W garnku o grubym dnie , na odrobinie oleju , dusimy cebulę i por /do zeszklenia /... dodajemy resztę warzyw ...solimy , pieprzymy i dodajemy resztę przypraw - sos powinien być dość pikantny , wyrazisty - pamiętajmy , że danie podajemy "na zimno"... dusimy na małym ogniu często mieszając ...podlewamy odrobiną wody w razie potrzeby...

5. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy...

6. Warzywa powinny pozostać lekko twarde ... woda ma odparować...

7. W naczyniu układamy kolejne warstwy pieczonej ryby , a na nich warstwy duszonych warzyw /tak do skończenia składników /... na wierzchu układamy zawsze warstwę warzyw...
Półmisek wkładamy do lodówki na co najmniej  12 godzin ...






Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

środa, 19 grudnia 2012

pierniki z "witrażem"




Zapadł wieczór. Cała Polska tonie w śniegu. Pługi nie nadążają, a u nas za oknem nadal odwilż. Może poranek obudzi nas przytłumionym odgłosem drewnianych szufel do odgarniania śniegu. Lubię ten dźwięk. Zawsze wtedy mam ochotę pędzić do okna, nos do szyby po dziecięcemu przykleić i patrzeć jak śniegowe płatki tańczą w powietrzu.


Jutro pojedziemy po choinkę; żywą , pachnącą lasem. Zawisną na niej witraże z piernika; światełka lampek przenikać przez nie będą.A dziś piernikowe witraże świątecznie ozdobiły już nasze okna.

Przepis na piernikowe ciasto zamieściłam [TU] Dziś do ciasta nie dodawałam orzechów i czekolady - utrudniłoby to dziecięcym łapkom wycinanie foremką kształtów z ciasta.


JAK  ZROBIĆ  WITRAŻ  W  PIERNIKU  ?
Należy roztłuc LANDRYNKI (lub zmielić je w malakserze) i wsypać je do otworów w piernikach. Pierniki pieką się w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piernikami z pieca. Pierniki muszą pozostać przez około 10 minut na papierze do pieczenia ( zsuwamy go ostrożnie z blachy na tacę lub blat kuchenny) - w tym czasie pierniki schłodzą się na tyle, że "witrażyk" zastygnie. Następnie przytrzymując papier odklejamy je.



























 

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA





Miłośnikom pierników polecam również :







przepis na [pierniki pieguski]












oraz nasze [piernikowe choinki]