czwartek, 10 stycznia 2013

syrop z czosnku , miodu i cytryny - czyli jak wygrać z grypą i przeziębienim cz.2

 SYROP  WZMACNIAJĄCY  ODPORNOŚĆ :
Syrop ten stosowany regularnie wzmocni nasz układ odpornościowy, złagodzi przebieg grypy i przeziębienia, zadziała w chorobie jak naturalny antybiotyk.
Jego recepturę i sposób dawkowania podała mi pediatra z wieloletnim doświadczeniem.

SKŁAD :

10 ząbków czosnku / upewnijcie się, że jest to polski czosnek, a nie chiński /

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 
1 szklanka miodu 

WYKONANIE :

Przygotujmy słój :
Przelejmy do niego miód. Jeśli jest scukrzony - można go lekko ogrzać w kąpieli z letniej, ale  NIE GORĄCEJ !!! wodzie ( miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni )
Do miodu dolejmy 1 szklankę  soku wyciśniętego z cytryn oraz 10 rozgniecionych w wyciskarce ząbków czosnku.
Teraz składniki należy dokładnie wymieszać.
Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać.
Przechowuje się go w lodówce do kilku tygodni od dnia zrobienia.

DAWKOWANIE :

dorośli  * profilaktycznie - 1 łyżka 1 raz dziennie 
              * razie choroby - 1 łyżka co 4 godziny

dzieci  * profilaktycznie - 1 łyżeczka 1 raz dziennie
            * w razie choroby - 1 łyżeczka co 4-6 godzin



KTÓRY  GATUNEK  MIODU  WYBRAĆ  DO  PRZYGOTOWANIA  SYROPU ?

1. miód gryczany - zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych
2. miód lipowy - doskonały w leczeniu przeziębienia, gorączki, kaszlu, zapalenia oskrzeli; działa uspokajająco, antyseptycznie i ułatwia zasypianie
3.miód malinowy - ma działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe
4. miód spadziowy - spadź z drzew iglastych leczy nieżyty górnych dróg oddechowy, obniżoną odporność, schorzenia stawów i układu nerwowego
 


Szukacie sposobów walki z  grypą i przeziębieniem ?


[herbata z lipy z imbirem i miodem i cytryną ]










[rosół z dodatkiem imbiru i czosnku ]


60 komentarzy:

  1. Taki syropek to dopiero musi mieć moc!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ten przepis od dwóch lat, ale jeszcze nie wykorzystałam:/ A przydałby się ten syropek, kiedy szaleją wirusy. Jemy za to dużo czosnku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czosnek chętnie w kuchni używam ... lubimy jego aromat ... ale w trakcie obróbki cieplnej czosnek traci swą moc bakteriobójczą - dlatego siegamy także po ten syrop :)

      Usuń
    2. ja zrobilam to nei dawno bo córka chorowała 4 iesiące non stop-przedszkole- i juz zuzyła cala ta jedna dawkę 400ml lipowego miody +cytryna+czosnek i wczoraj w nocy gorączka i katar i idziemy do lekarza nie wiem jak dlugo trezba zazywac ale ja jej topodawalam 2 razy dziennie po 1 lyżeczce, może to i dziąl ale napwno trzeba dłużej to pić.

      Usuń
  3. Ooo super ;) ja zawsze często choruje w okresie jesienno-zimowym, muszę go sobie przygotować!

    Żeby mieć Cię zawsze pod ręką dodaje Twojego bloga do linków u siebie :) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brrr. Tego typu syropy to koszmar mojego dzieciństwa - nie potrafię się przemóc, żeby je pić... Mimo, że wiem, jakie są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam oj tam :):) kto powiedział , że lekarstwo ma być pyszne ? :):)

      Usuń
    2. Jak byłam mała to mama mi robiła syrop z cebuli - na kaszel. Tak mi smakował, że czasami wymuszałam kaszel, żeby tylko dostać łyżkę słodkiego syropu :) a Twój przepis oczywiście przepisuję sobie do zeszytu, żeby mieć pod ręką jak zajdzie taka potrzeba :)

      Usuń
  5. Znam ten przepis, moja mama robiła mnie i bratu ten syrop gdy byliśmy dziećmi na przeziębienie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    czy syrop po przygotowaniu należy od razu włożyć do lodówki czy należy przechowywać przez 3 dni w temperaturze pokojowej a dopiero później włożyć do lodówki?
    Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  7. czy taki syrop mozna podawac dziecku 8 lat raz dziennie czy tylko jak jest przeiebione

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodnie z zaleceniami pediatry - syrop ten można podawać nie tylko gdy infekcja już się zacznie , ale również profilaktycznie / we wpisie podane jest dawkowanie w obydwu przypadkach /
      Można go też podawać dzieciom od 3 roku życia , ale zawsze w razie jakichś wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem ... są dzieci , które nie tolerują czosnku lub maja uczulenie na miód lub cytrusy - zawsze należy o tym pamiętać ...

      Usuń
  8. Wszędzie jest tak samo powielany przepis, lekko zmieniany, ale nikt nie zmienił jeszcze dawkowania. Jak wiadomo by żyć "dobrze" i zdrowo zaleca się picie rankiem wody z sokiem z jednej cytryny oraz spożywanie jednego ząbka czosnku i jednej łyżeczki miodu dziennie (to najlepiej wieczorem). Czyli jak już się domyślamy ten syropik ma źle dobrany skład oraz dawkowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropik zamieszczony na mojej stronie ma podane dawkowanie ustalone przez pediatrę z wieloletnim doświadczeniem ...
      Widzę , że Ty jesteś z "TYCH CO ZAWSZE WIEDZĄ LEPIEJ " i lubią posiłkować się zwrotem "JAK WIADOMO ..." :):):)


      Usuń
    2. Oj Anka, nie chcę mi się szukać źródeł. Po za tym mówiłem o osobach dorosłych, nie wskazane jest czosnku czy soku z cytryny podawać co dnia w takich ilościach jak pisałem dzieciom, można uszkodzić im "kichy" :)

      Usuń
    3. Oj Rafał !
      nie wystarczy powiedzieć "jak wiadomo" lub "nie chce mi się szukać źródła" by udowodnić swoją rację ...

      Usuń
    4. Miód pije sie rano na czczo, "nastawiony" wcześniej na noc...jak wiadomo.

      Usuń
  9. Witam. A czy ten syropik można pić od razu po przygotowaniu. Pytam bo wszyscy w domu jesteśmy przeziębieni a czekac trzy dni w tym przypadku to duzo czasu. Pozdrawiam Rafał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Syrop powinien się trochę "przegryźć" , ale nie zmienia to faktu, że każdy z jego składników z osobna ma właściwości wzmacniające nasz układ odpornościowy i łagodzące przebieg przeziębienia. Nie macie gotowego syropu - to pijcie herbatę z miodem i cytryną lub herbatę z dodatkiem imbiru. Spróbujcie działania mleka z miodem i czosnkiem. Przygotujcie rosół i dodajcie na talerzu do niego posiekany imbir i zmiażdżony czosnek. Włączcie KASZĘ JAGLANĄ do diety. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar i kaszel. Jeszcze herbata lipowa i sok z malin pomóc może :)
      Trzymajcie się ciepło.Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Witam ponownie. Dziękuję za odpowiedz. Powiem tak że dyrop zrobilem glownie dla synia 4, 5 letniego bo ciagle jest podziebiony. Na początku listopads chorowal bral antybiotyk i teraz znowu ponad 38, 5°C i ma na szyi powiekszone węzły chlonne. Nie chcialbym zeby znowu lekarz go faszerowal antybiortykami. A przedszkola to wylegarnia roznych chorob. Wiem takze ze czosnek moze pomóc z robakami u dzieci. Pozdrawiam. Rafał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rafał, przeziębienie - przeziębieniem. U kilkulatka chodzącego do przedszkola zdarzać się może często i można je z powodzeniem leczyć domowymi, babcinymi, naturalnymi sposobami.
      Ale jeśli towarzyszy mu POWIĘKSZENIE WĘZŁÓW CHŁONNYCH TO JEST TO SYTUACJA, KTÓRA BEZWZGLĘDNIE WYMAGA KONSULTACJI Z LEKARZEM PEDIATRĄ !
      Nie oznacza to wcale, że będzie potrzebne podanie antybiotyków, ale dziecko powinien zbadać w takiej sytuacji lekarz.
      / Matka trzech synów Ci to mówi :):) Kiedy można leczyć wyłącznie czosnkiem, miodem, lipą, cytryna, maliną, imbirem - zawsze będę je polecać, ale trzeba pamiętać, że nie zawsze to wystarczy/

      Usuń
  11. Wielkie dzieki za rady ... jutro idziemy do lekarza to juz ustalone ... ale zawsze mozna troszke wspomóc organizm :) MASZ SUPER BLOGA ... TAK TRZYMAC ... mam zamiar skorzystac z przepisów i musze tez wybrac diety ktore proponujesz na swoich stronach. Chcialbym tak z 10 kg schudnąć. W razie jakis pytan czy mógłbym prosic o jakis kontskt pozdrawiam Rafał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak będzie w tym wypadku najrozsądniej :)
      A na diecie 1200 kalorii, którą polecam można bez bólu zrzucić 10 kg - testowaliśmy z powodzeniem na sobie :)
      / w razie pytań - na górze podany jest mój adres mailowy /

      Usuń
  12. Jeszcze jedno mnie frapuje ... czy po zrobieniu tego syropu i piciu go przez parę dni lub parę tygodni (np. 2-3 tygodnie) to nie traci on swoich właściwości leczniczych? Przecież tyle się mówi i pisze o tym ze po jakimś czasie witaminy i inne związki giną/ulatują (jak zwal tak zwał) z warzyw i owoców itd. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już jest, że wiele produktów spożywczych występuje sezonowo i człowiek przez stulecia metodą doświadczeń, prób i błędów uczył się przechowywać, utrwalać żywność w taki sposób, aby nie traciła zawartych w niej substancji biologicznie czynnych.
      Recepturę syropu, sposób jego dawkowania i przechowywania podała mi lekarz pediatra z wieloletnim doświadczeniem.
      Zawsze możesz przygotować syrop w mniejszej proporcji jeśli wiesz, że w małej ilości będzie używany.
      Jak zmienia się zawartość substancji biologicznie czynnych w syropie w czasie ? - nie mam stosownych badań. Jeśli Cię to uspokoi - idź do apteki, poproś o jakiś syrop ziołowo-miodowy i sprawdź jak długi jest jego termin ważności. Przyjmij, że w wypadku syropu miodowo-czosnkowego ten czs będzie porównywalny.

      Usuń
    2. Dziekuje za info. Co do syropów z apteki to nie mam przekonania ani zaufania. To robią koncerny farmaceutyczne na skalę przemydlową na zarobek a ich skuteczność jest wàtpliwa. Zrobione syropy we wlasnym zakresie wiemy co pijemy i z czego bez dodatków sztucznych. Super mssz ten blog. Tak trzymac pozdrawiam

      Usuń
    3. Mam go już kilka lat. Trzymam w lodówce. Teraz też wyciągnął mnie z mocnej infekcji.

      Usuń
  13. ale po takim czoskowaniu to czlowiek musi ladnie pachnac, wydzielina czosnkowa podczas oddechu itp. A moze sie myle ?. Fakt ze to napewno super lek. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DLA WSZYSTKICH KTORZY BOJA SIE BRZYDKIEGO ZAPACHU CZOSNKU;PROSZA ZJESC JABLKO LUB DWA JABLKA:

      Usuń
  14. Jest super! Mam tego jeszcze dużo. Zrobiłem ok. 1 litra, kilka lat temu. Działa zabójczo na infekcje wirusowe. Raz dziennie łyżka stołowa. Oczywiście biorę jeszcze duże ilości witaminy C.

    OdpowiedzUsuń
  15. Syropek powiadam wam rewelacja, do tej pory robilem go zawsze pzred spozyciem, sok z jednej cytryny dwie lyzki miodu i zabek badz dwa czosnku. Nie pomyslalem z przygotowaniem go na zapas i spozywania profilaktycznie, i za to wlasnie chce podziekowac. Smak i efekty prawie natychmiastowe, po prostu rewelacja i swoista przeciwwaga do tych wszystkich smieci lekarstw oferowanych na rynku, ktore maja jeden cel: wydostan z nas jak najwiecej kasy.
    Mieszkam w USA i lekarka wrecz zabronila nam spozywania antybiotykow, nie bede sie rozpisywal, ale strasznie krytykowalqa wszelkie lekarstwa wystepujaqce na rynku. Reasumujac, chwalimy jakies przereklamowane tabletki a nie wiemy ze 100% lepiej mozemy sobie sami pomoc. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. a trzeba zakrecic sloik?

    OdpowiedzUsuń
  17. Syrop rewelacyjny. Nie przypuszczałam, że aż tak mi pomoże i to w natychmiastowy sposób. Moc syropu jest gwarantowany a i smak jest dobry. Ja dodałam miodu lipowego.
    Syrop uratował nie tylko moje zapakowane gardło i zlikwidował katar ale w dużym stopniu przyczynił się do uratowania mojego brzucha w którym siedzi mały Bąbel.
    Jestem w siódmym miesiącu ciąży i jak wiadomo kobietom w ciąży nie wolno podawać antybiotyków a przynajmniej nie powinno. Kaszel mordował mnie od tygodnia, doszło do skurczy i bólów podbrzusza. Było nieciekawie ale na szczęście znalazłam Twój przepis i bardzo dziękuje za jego umieszczenie bo złagodził natychmiastowo kaszel i doprowadził w efekcie końcowym (już po trzech dniach) do całkowitego wyleczenia.
    Pozdrawiam ciepło i serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że syrop przyczynił się do Twojego wyleczenia.
      Jednak jestem zdania, że w okresie ciąży należy zawsze przyjmować leki / również te naturalne / pod kontrolą lekarza prowadzącego.

      Usuń
  18. Syrop very good! A dla odwaznych proponuje dodac spirytus, ilosc wedlug uznania.
    Tylko prosze bez krytyki, bedac w Polsce kupilem kilka syropow ziolowych produkowanych przez mnichow i w kazdy byl mocniejszy od mojego ulubionego Jack Daniel :)
    Teraz u nas niespodziewana zima, cold i wiecie, ze ten syropik oczywiscie zlamany wedlug mojej receptury jest po prostu zbawieniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem naleweczkę czosnkowo-miodowo-cytrynową sobie aplikujesz :):)
      Na zdrowie !

      Usuń
  19. Witam,właśnie zrobiłam syropek ale nie wiem czy nie dałam za dużo czosnku:;)) , i mam takie pytanko czy podczas brania antybiotyku (niestety) można podać ten syrop dzieciom (5lat i 3 lata) ,tak sobie myślę czy nie obciążę organizmu za bardzo??proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla małych brzuszków już sam antybiotyk jest sporym obciążeniem...myślę, że skoro konieczne już było podanie dzieciom antybiotyku, to z podawaniem syropu należy się na razie wstrzymać do zakończenia kuracji antybiotykiem.
      Proszę pamiętać o podawaniu PROBIOTYKÓW I PREBIOTYKÓW / pokarmów, które ułatwiają rozwój dobrych bakterii w naszych jelitach/ dzieciom w trakcie antybiotykoterapii i po jej zakończeniu. Podawanie syropu proszę rozpocząć po kuracji antybiotykowej jako środek zapobiegający kolejnym infekcjom.

      Usuń
  20. Mam pytanie : czy syrop mozna rozcienczyc np w letniej wodzie tak aby jego wypicie nie bylo okropne. To czy go pijemy wieczorem czy rano nie robi zadnej roznicy.
    dzieki za odpowiedz, mam zamiar wlasnie go zrobic.
    pozdrawoam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten syrop nie jest okropny w smaku :):)
      A jeśli by Ci nie smakował - rozcieńczanie go pogorszyłoby jedynie sprawę - musiałabyś wypić więcej :):):)
      Nie uprzedzaj się z góry do smaku...a jeśli będziesz odczuwać taką potrzebę - to syrop przed spożyciem rozcieńczaj.

      Usuń
  21. właśnie jestesmy w trakcie kuracji antybiotykami już rodzinnie.. :( nie dało rady inaczej choć i tak długo walczyliśmy! szukając sposobu na poprawę odporności trafiłam na Pani blog - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ale receptura syropu nie jest moim pomysłem, dostałam ją od pediatry moich dzieci kilka lat temu.

      Usuń
  22. wlasnie mam juz ten syrop zrobiony a co z czosnkiem w syropie tez go spozywac z tym syropem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My syropu nie przecedzamy i spożywamy razem z drobinkami czosnku.

      Usuń
  23. Świetny pomysł na ten syrop! :) Widziałem już kilka różnych sposobów przyrządzania, ale ten tutaj sprawdził się idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy ten syrop jest zalecany kobietom w ciazy?? jestem w 7tc I mam zerowa odpornosc, mam dosc walki z chorobami. chce sie wrescie cieszyc ta ciaza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciąża jest stanem w którym wyłącznie lekarz może decydować o lekach, ziołach czy suplementach jakie przyjmuje będąca pod jego opieką ciężarna. Oczywiście nie ma przeciwwskazań do jedzenia w ciąży czosnku / należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać go w nadmiernych ilościach gdyż zmniejsza krzepliwość krwi / również miód jest w ciąży zalecany jeśli oczywiście przyszła mama ma właściwy poziom cukru we krwi / co w tym stanie należy często kontrolować ! /
      Jestem jednak zdania, że w okresie ciąży należy zawsze konsultować z lekarzem przyjmowanie wszystkich leków / nawet tych naturalnych / i nie podejmować prób samoleczenia swoich dolegliwości.

      Usuń
  25. "Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać."
    Gdzie to ma stać te 3 dni? W lodówce czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja mam pytanie, ponieważ zrobiłem syropek, leży drugi dzień w lodówce i cały czosnek (wraz z cząstkami miąższu cytryny) poszedł do góry, nawet pomimo tego, że go mieszałem intensywnie tuż po przygotowaniu. Może trzeba go mieszać w miarę często też w czasie tych pierwszych trzech dni?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pijemy go z córeczkami co roku profilaktycznie od jesieni do wiosny, jest naprawdę skuteczny. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam.dostalam również taki przepis od lekarza ale dodatkowo jest w przepisie krojona pietruszka,syrop w smaku jeszcze lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam,
    zauważyłem że syrop zaczyna fermentować w lodówce. Co może być nie tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedyna rzecz, która przychodzi mi do głowy to niezachowanie higieny albo podczas przygotowywania syropu lub później ( np brudna łyżeczka wsadzona do słoika z syropem)

      Usuń