wtorek, 19 lutego 2013

faszerowany schab


































SKŁADNIKI :

* 1,2 kg - 1,3 kg schabu bez kości
* 350 g wołowego mięsa pieczeniowego
* 6 - 7 jajek przepiórczych
* 1 jajko kurze
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1 ząbek czosnku
* sól 
* czarny pieprz świeżo zmielony
* ziołowa mieszanka przyprawowa - mój ulubiony zestaw składa się z kozieradki, cebuli, czosnku, lubczyku, majeranku, papryki ostrej i słodkiej oraz tymianku i kminku


WYKONANIE :

* Jajka przepiórcze gotujemy na twardo / około 4 minuty /

* Mięso wołowe pieczeniowe mielimy. Dodajemy do niego 1 jajko kurze. Doprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku. Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę.




 * Teraz zabieramy się za mięso :)  
Schab układamy na blacie kuchennym. Powoli i cierpliwie zaczynamy go nacinać ostrym nożem wzdłuż jego boku. Tworzymy cienki, PROSTOKĄTNY  PŁAT MIĘSA  mający około 1 cm grubości. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu :):)


* Tak przygotowane mięso obsypujemy solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. Rozsmarowujemy na nim masę z mielonego mięsa wołowego pozostawiając wolne brzegi tak, aby ułatwić sobie zwijanie mięsa w rulon.

* Na krótszym boku naszego mięsnego płata układamy rząd jajek przepiórczych ugotowanych na twardo.

* Rozpoczynamy zwijanie mięsa. Zaczynamy od boku wzdłuż którego ułożyliśmy rząd przepiórczych jajek. Mięso zwijamy mocno i ściśle tak, aby nie pozostawić wewnątrz pustych przestrzeni.
* Zwinięte mięso dokładnie spinamy kuchennymi szpilkami. Można też schab związać kuchennym sznurkiem.
 

* W brytfannie do pieczenia mięs rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Wkładamy faszerowany schab i opiekamy go na złoto ze wszystkich stron.



* Do brytfanny dolewamy 1 szklankę wody i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Mięso pieczemy 1,5 godziny często polewając je z wierzchu powstającym w brytfannie sosem.



Z upieczonego schaby delikatnie usuwamy szpilki kuchenne.
Mięso kroimy w plastry.




LUBICIE  FASZEROWANE MIĘSA ? 





[zrazy zawijane wołowe w chlebowym sosie ]













[faszerowana pierś z kurczaka]
 

 


Przepis ten dodaję do konkursu [ Zostań mistrzem fotografii kulinarnej ] organizowanego przez firmę Kupiec i Mastercook ...



21 komentarzy:

  1. Prezentuje się wspaniale... Dla mnie to prawdziwy kunszt...Nigdy jeszcze nie zabierałam się za przyrządzanie takich dań... Chociaż, raz w życiu robiłam roladę ze szpinakiem:) Twój przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Arnika :)
      Wypróbuj ... rozkrawanie schabu jest jak zabawa w "małego chirurga " :):)

      Usuń
  2. pięknie wygląda:) idealne na zimna płytę na przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealny na zimno i i świetny na ciepło jako danie główne...

      Usuń
  3. śmieszne te małe jajeczka, uwielbiam je

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie. Pasuje mi na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze w okresie Wielkanocy go przygotowujemy :)

      Usuń
  5. Zdjęcia piękne, takie apetyczne:-) Aż mam ochotę zrobić go na święta;-) Już tez wysłałam swoje przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję , że je przed świętami pokażesz :)

      Usuń
  6. BArdzo lubie schab faszerowany. Zdjęcia Świetne! Założę się, że wkrótce będziesz je robić nowym aparatem (powinnaś wygrać konkurs, wiesz który).
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Madziu , ale myślę , że na wygrywanie konkursów jestem " blogowo za cienka" :)

      Usuń
  7. może kiedyś też taki schabik przyrządzę, świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale sztuka mięsa:-), czas ponownie wybrać się do rzeźnika:-), wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu o zakwasie u mnie odpowiedziałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować :) Na ile osób starcza z takiej porcji schabu jak w przepisie?

    OdpowiedzUsuń