sobota, 16 lutego 2013

jabłka pieczone w asyście kurczaka...



Dziś pieczone podudzia z kurczaka , faszerowane pieczone jabłka i sałatka ...

Kurczak i jabłko - doskonały duet smaków , wręcz klasyka gatunku ...

* ZACZNIJMY  OD  ZAMARYNOWANIA  MIĘSA  : podudzia z kurczaka nacieramy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia ... obsypujemy solą , majerankiem , papryką słodką i rozmarynem ... pozostawiamy w lodówce na minimom dwie godziny ...

* TERAZ  PORA  NA  JABŁKA : wybieramy kwaśny gatunek nadający się do pieczenia / np. szarą renetę/ ... owoce myjemy ... przy użyciu noża do owoców i łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne ...


* PRZYGOTOWUJEMY  FARSZ  DO  NADZIANIA  JABŁEK :
SKŁADNIKI / w równych proporcjach / : seler naciowy , orzechy włoskie , pestki dyni i żurawina suszona ...
PRZYGOTOWANIE :
- orzechy włoskie siekamy ... wrzucamy je na gorącą patelnię , dodajemy pestki z dyni i prażymy przez 3 do 4 minut często mieszając ...
- seler naciowy kroimy w cienkie plastry ...
- łączymy  wszystkie składniki farszu i napełniamy nim wydrążone jabłka ...





Zamarynowane podudzia z kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia ... piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ... mięso będzie piekło się godzinę ... po upływie 35 minut pieczenia obok podudzi z kurczaka układamy faszerowane jabłka ...



* PRZYGOTOWUJEMY  SAŁATKĘ :



 SKŁADNIKI :

* 1/2 lodowej sałaty
* kiść bezpestkowych , czerwonych winogron
* 3 łodygi selera naciowego
* 3 mandarynki
* 1/4 melona kantalupa
* garść suszonych żurawin
* garść pestek dyni





SOS  MIODOWY  DO  SAŁATKI :

* 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 1,5 łyżki miodu
* sól ziołowa i pieprz świeżo mielony do smaku




12 komentarzy:

  1. ojej, ale świetny pomysł! jabłka pieczone do kurczaka.. muszę no opatentować to u siebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Winne jabłka i kurczak - to dla mnie idealny duet smaków ... wypróbuj koniecznie :)

      Usuń
  2. Piękne te jabłka!
    Tyle aromatów w jednym okrągłym jabłuszku.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to bogactwo aromatu jabłka uwielbiam najbardziej :)

      Usuń
  3. Wspaniałe danie! Genialne są te jabłuszka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wymagają niewiele zachodu , a efekt smakowy wychodzi wspaniały ...

      Usuń
  4. Aniu, jaki wspaniały pomysł. Dwa w jednym. Doskonałe!!!!
    Pieczone jabłka uwielbiam....

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam zapiekane i nadziewane jabłka! Pysznie to wszystko wygląda. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też takie jabłucha bardzo lubię ...zwłaszcza , że można dać się ponieść kulinarnej wyobraźni przy tworzeniu farszu do nich i za każdym razem stworzyć danie troszeczkę inne ...

      Usuń
  6. pomysł super, ja zawsze piekę kurczaczka z ćwiartkami jabłek albo faszerowanymi ziemniakami, nie pomyślałabym o faszerowanych jabłkach do kurczaka, jak zwykle smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za mną faszerowane jabłka "chodziły" już kilka dni i tak do kurczaka pieczonego idealnie mi się zgrały :)

      Usuń