TRYB JASNY/CIEMNY

muffiny dla koneserów smaku ...





Mała , zgrabna butelka ... złocisty olej w środku ...
Potrząsam ... zaczynają w nim wirować drobinki suszonych pomidorów , czosnku i bazylii ... zupełnie niczym w szklanej kuli ... zachwycam się tym widokiem  jak dziecko , które dostało nową zabawkę :):):)

Po otwarciu butelki w kuchni uniósł się cudowny aromat bazylii i czosnku ... fantazję rozbudził ... apetyt zaostrzył ... uwielbiam taki zapach ...

Mufffiny ... dziś będą muffiny ... wytrawne ... pełne aromatów ... pełne dodatków ...

Przeszukuję szafki w poszukiwaniu orzechów - SĄ ! ...
Do dzieła :):)


SKŁADNIKI : 

* SKŁADNIKI SUCHE :  
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
0,5  szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
orzechy włoskie , pestki dyni , nasiona słonecznika - RAZEM 100 g
PRZYPRAWY : 1/2 łyżeczki soli ziołowej + 1/2 łyżeczki papryki czerwonej + kolorowy pieprz - zróbcie kilka obrotów młynkiem , ma być pikantnie :)

* SKŁADNIKI  MOKRE :
2 jajka
1/2  szklanki  OLEJU  KUJAWSKIEGO pomidory , czosnek i bazylia 
3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru

* DODATKI :
200 g świeżych , młodych listków szpinaku
1/4 czerwonej papryki
1/4 pomarańczowej papryki
200 g sera feta
12 czarnych oliwek
1 duży ząbek czosnku

żółty ser i orzechy włoskie do dekoracji ...

WYKONANIE :

* Orzechy włoskie siekam ... wsypuję je na rozgrzaną patelnię razem z ziarnami słonecznika i pestkami dyni ... prażę je przez 3 -4 minuty mieszając co jakiś czas ...
* Papryki kroję w drobną kostkę ...
* Oliwki kroję w plasterki ...
* Teraz pora na szpinak ... listki płuczę pod bieżącą wodą  ... osuszam je ... odcinam łodyżki ... kroję , ale nie drobno ! ... na patelnię wlewam 1 łyżkę OLEJU KUJAWSKIEGO pomidory , czosnek i bazylia ... wrzucam listki szpinaku i dodaję szczyptę soli ziołowej i trochę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu ... stale mieszając duszę je przez 3 -4 minuty / w tym czasie znaczaco zmniejszy swoją objętość i odparuje z niego cała woda / ...
* ser feta kroję w kostkę ...

 
* Formę do pieczenia muffinek wykładam papierowymi papilotami ...



* W niewielkiej misce mieszam składniki suche / obie mąki , przyprawy , proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i podprażone orzechy i nasiona /
* Teraz w drugim naczyniu łączę składniki mokre ... wbijam 2 jajka do miski ... roztrzepuję je trzepaczką ... dolewam olej i jogurt naturalny / znowu chwila zamieszania / ... dosypuję składniki suche i wszystko dokładnie mieszam ... dodaję kolejno pozostałe składniki : szpinak , paprykę , oliwki , ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce i ser feta ... łączę dokładnie wszystkie składniki ...
* Ciasto nakładam do foremek ... Wkładam je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę przez 30 minut ... powstanie 12 dużych muffin ...


Gdy muffiny już się upieką - obsypuję je startym żółtym serem i posiekanymi orzechami włoskimi i zapiekam jeszcze przez 1-2 minuty / aż ser się rozpuści / ... dekoruję listkami bazylii ...


W trakcie pieczenia przygotowuję sos ... idealnie pasuje do muffin ...


 SKŁADNIKI :

* 1/2 cebuli
* 1/2 papryki czerwonej
* 1 łyżka OLEJU KUJAWSKIEGO pomidory , czosnek i bazylia
* 1 ząbek czosnku
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* garść listków bazyli
* sól ziołowa , papryka czerwona , pieprz kolorowy , szczypta cukru


 WYKONANIE :

Cebulę i paprykę bardzo drobno siekam ... 
podsmażam ją na OLEJU KUJAWSKIM pomidory , czosnek i bazylia ... 

Dodaję przecier pomidorowy , przyprawy , posiekane drobno listki bazylii i zmiażdżony w  wyciskarce czosnek ... dolewam odrobinę wody ... przez chwilę duszę na małym ogniu ... 

Powstaje bardzo gęsty i niezwykle aromatyczny sos ...



Przepis dodaję do kulinarnej zabawy [ “Odkryj Kujawski ze smakiem”]  organizowanej pod patronatem serwisu [ ZPierwszego Tłoczenia.pl ] , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 

Komentarze

  1. Uwielbiam wytrawne muffiny, wyrosły Ci pięknie i świetnie połączyłaś smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się , że to moje pierwsze wytrawne muffiny i obawiałam się czy wyrosną przy takiej obfitości dodatków ... ALE DAŁY RADĘ I "UDŹWIGNĘŁY" MOJĄ KULINARNĄ FANTAZJĘ :):)a przy tym wszystkim bardzo smakowały ...

      Usuń
  2. Rewelacyjnie wyglądają. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Uwielbiam takie smaki... Ja obmyślałam wytrawne ciasteczka do tego konkursu, ale nigdzie nie mogę dostać tego oleju:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałam problem z zakupem oleju ...przeszłam w sklepie przez dział warzyw , nabiał - wybrałam wszystkie potrzebne produkty i ... i zaskoczenie - na dziale "olejowym" tego oleju nie odnalazłam ...ale myślę sobie "co tam, kupię w innym sklepie :) " poszłam do kasy , zapłaciłam ... potem runda po wszystkich sklepach w okolicy - i znowu NIC !
      Mój nieoceniony mąż przyszedł mi jak zawsze z pomocą i wracając z pracy podjechał do sklepu jednej ze znanych , wielkich sieci handlowych ...
      To nowy produkt, jest dopiero wprowadzany na rynek - pewnie stąd te problemy ... ALE WARTO CZAS POŚWIĘCIĆ NA DOJAZD DO SKLEPU ... olej ma wspaniały smak i aromat ... szczerze polecam :)

      Usuń
    2. Dałabyś mi znać na maila (dan155@o2.pl), w jakiej sieci jest dostępny? Uśmiecham się pięknie:))))

      Usuń
    3. żaden problem...już wysyłam wiadomość :)

      Usuń
  4. Piękne, piękne, piękne!:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas jeszcze nie widziałam takiego oleju

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie i na pewno smaczne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetne na ciepłą kolację :) ale dobre też "na zimno" :)

      Usuń
  7. już je dodałam do mojej listy przepisów, które muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne smaki! Bardzo chętnie bym spróbowała takich muffin.
    Śliczne zdjęcia. Dziękuje za udział i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu...
      i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  9. Bardzo ladnie wygladaja takie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jako przystawka do wina, albo drugie śniadanie dla dzieciaków. Uniwersalne i pyszne :} Szkoda tylko, że nie doceniane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie pocieszeniem jest to , że wytrawne muffiny zostały przez moich domowych łakomczuchów BARDZO DOCENIONE :)

      Usuń
  11. fajne takie wytrawne
    świetna przekąska do pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby ciasteczko , a na ostro :) ... takie małe pikantne co nieco :):)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI