TRYB JASNY/CIEMNY

babka orzechowo-migdałowa


Na parapecie wiosna w rozkwicie, a na stole pachnąca orzechami i migdałami, delikatna w smaku i jednocześnie zaskakująco chrupiąca z wierzchu, oblana mleczną czekoladą i obsypana płatkami migdałowymi wyborna orzechowo-migdałowa babka ucierana. 
Byłaby idealnym ciastem na niedzielę, byłaby, ale upiekłam ja w sobotę i już niedzieli nie doczeka :)
 
 
SKŁADNIKI :

* 200 g mieszanki orzechów włoskich, orzechów laskowych i migdałów bez skórki w dowolnych proporcjach. Użyłam 75 g migdałowych płatków i w równych częściach orzechy.
* 240 g mąki pszennej (1 szklanka mąki waży 130 g)
* 5 łyżek otrębów żytnich
* 200g masła
* 5 jajek
* 200 g cukru (1 szklanka)
* 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego np. typu greckiego
* 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* cukier waniliowy
* masło do wysmarowania formy do pieczenia

 WYKONANIE :

* Mieszankę orzechów i migdałów rozdrabniam na mąkę.
* Formę z kominem do pieczenia bab smaruję dokładnie masłem
* rozdzielam białka od żółtek,  białka jaj ubijam ze szczypta soli na sztywną pianę.
 * Mieszam składniki sypkie (mąkę, zmielone migdały i orzechy, otręby żytnie oraz proszek do pieczenia).
* W drugiej misce masło dokładnie ucieram mikserem, dosypuję cukier i cukier waniliowy. Nadal miksując dodaję po jednym żółtku, a potem dolewam naturalny jogurt i stopniowo dosypuję składniki sypkie. Ciasto wydaje się być bardzo gęste, mikser ledwie już ciągnie - nie zrażajcie się  tym. Na koniec dodaję ubitą pianę z białek i dokładnie łączę ją z ciastem.


* Gotowe ciasto przekładam do natłuszczonej formy i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Włączam termoobieg i piekę przez około 45 minut (robię test suchego patyczka przed wyjęciem babki z piekarnika).




Komentarze

  1. pyszna!:) a parapet jaki kolorowy, super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, ależ świetny przepis wynalazłaś!! Kurcze, aż ślinka leci... U mnie w piecu babka, która robi się sama:)
    Piękne Twoje wiosenne kwiatki...Lubię być Twoim gościem. Może uda się w realu.Kiedyś:)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , jeśli tylko będziesz w Krakowie - serdecznie zapraszam :)

      Usuń
  3. uwielbiam orzechy i pewnie bym nie pogardziła kawałkiem tego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jeśli lubisz orzechy pewnie byś się skusiła :)

      Usuń
  4. Ależ pysznie wygląda i jak pięknie wpisuje się w okołowielkanocny sezon na baby:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przedświąteczne poszukiwania idealnej baby wielkanocnej :)

      Usuń
  5. Czuję jak pachnie orzechami... A jak pięknie podana... Śliczna wiosna u Ciebie na oknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała babka, ze zmielonymi orzechami musi smakować świetnie!
    i to słońce na zdjęciach
    i ten parapet
    super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tych słonecznych dni ostatnio w Krakowie nie było wiele ... aż się chciało to słońce uchwycić :)

      Usuń
  7. super babka! :)) pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale baba! Uwielbiam wszystko co ma w składzie orzechy, więc nie powstrzymałabym się od spróbowania, może już na Wielkanoc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam gdy orzechy i migdały zastępują mąkę ...

      Usuń
  9. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny nastrój u Was panuje:-)) Babka bardzo smakowita:-)) Na święta jak znalazł:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale Twoja baba:-), uwielbiam w ciastach mielone orzechy i migdały:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babka wspaniale Ci wyrosła, ale i tak nie przebije tych koneweczek i wiadereczka w kropki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale baba! już czuć święta na blogach...
    baby, babeczki...mmm pycha!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przedświątecznie poszukuję baby idealnej na święta :)ja piekę , a dziecka testują :)

      Usuń
  14. super babeczka ;) idealna na święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mnie ze świętami kojarzą się najbardziej baby "żółciutkie" :)

      Usuń
  15. Prezentuje się bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI