środa, 10 kwietnia 2013

Kurczak z warzywami i dzikim ryżem


Zakupy na stół ...
Archive  na full ...
Piekarnik na 200 stopni ...
Strumień zimnej wody uderza o zlew ... czuje go na dłoniach , ale nie słyszę ...
"Bullets" ... muzyka w słuchawkach rozpędza się niczym pędzący pociąg ...
uwielbiam ten rytm ...
"personal responsibility " dudni mi w uszach gdy myję podudzia z kurczaka :):)
osuszam je ... skrapiam olejem ...
sięgam po przyprawy ... nie żałuję ich ... szybko znika bladość mięsa ...
dźwięk zwalnia rytm  ... "Lights" ...
otwieram piekarnik ... bucha gorąco ...
plastry warzyw kolejno wylatują spod ostrza noża ... feeria barw ...

***
 a efekt ? ... mmmrrrrrrrrr ... powiadam Wam - poezja smaków :):):)


 SKŁADNIKI :

* podudzia z kurczaka w ilości , która zaspokoi Wasz apetyt

* olej rzepakowy tłoczony na zimno

* 2 duże marchewki

* 3  papryki : czerwona , zielona i żółta

* 1 kalarepa 

* 2 cebule białe

* 6 małych czerwonych cebulek

* 1 puszka pomidorów bez skórek

* natka pietruszki

* 2 - 3 ząbki czosnku

* przyprawy : mieszanka przypraw do kurczaka , majeranek , ostra papryka ,pieprz 



WYKONANIE :

* Podudzia z kurczaka myjemy , osuszamy , skrapiamy olejem rzepakowym , nacieramy przyprawami  , układamy w żaroodpornym naczyniu i  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut ... 
* Kroimy warzywa : 
małe cebulki czerwone i białe - w ćwiartki  
marchewki - w plastry
kalarepę - w słupki
papryki w dużą kostkę 
* po 30 minutach od wsadzenia mięsa do piekarnika - wrzucamy pokrojone warzywa na zarumienionego już lekko kurczaka ... zamykamy piekarnik na kilka minut ...
* w tym czasie otwieramy puszkę z pomidorami ... przelewamy je do kuchennego naczynia ... jeśli pomidory są duże - dzielimy je na mniejsze kawałki ...dolewamy około 1/2 szklanki wody ... dodajemy 3 ząbki czosnku rozgniecionego w wyciskarce ... solimy ... pieprzymy ...
* otwieramy piekarnik ... zalewamy pomidorowym sosem warzywa ... podudzia z kurczaka ostrożnie układamy na warzywach i pieczemy przez kolejne 30 minut / aż warzywa będą miękkie , a kurczak rumiany /
 

Podajemy z dzikim ryżem i natką pietruszki ...






30 komentarzy:

  1. Bardzo aromatyczny sposób na kuraka:-). Czy wiesz, że nigdy nie jadłam kalarepy? Kolorowe, pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz tę stratę nadrobić :) Kalarepa pod wieloma postaciami jest pyszna ...

      Usuń
  2. wiesz, że obłędnie wygląda! mam ochotę na obiad już!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kusiło wyglądem , ale też świetnie smakowało :)

      Usuń
  3. Mmmm, uwielbiam Twoje kolorowe obiadki:) Ile warzyw! My mięso jemy raczej sporadycznie, ale dziś zrobiłam kotlety z piersi kurczaka - wyszły naprawdę niezłe... Moja córka (od niedawna 6-latka) jedząca przez 5 lat wszystko (poza tym co ją uczula)nie zmęczyła nawet małego kawałka... Nasłuchałam się o "biedności" zabijanych kurczaków, do tego pytania czy mi ich nie szkoda... I tak odechciało się mi kotlecika, którego pochłaniałam ze smakiem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My z kolei mięsa jemy za wiele ... staram się to zrównoważyć ilością warzyw , owoców , ryb , roślinnych olejów i pełnoziarnistych produktów ... ale sama wiesz jak to u nas bywa z zaakceptowaniem przez mojego męża wegetariańskich zamienników dań mięsnych - pamiętasz pasztet z soczewicy ? "żeby mnie tak własna baba pasztetem oszukiwała ! " :):):)
      A moi chłopcy ? ... kiedyś nad kotletem stwierdzili , że są drapieżnikami i ta wizja ich bardzo ucieszyła ... nie wiem czy się śmiać , czy płakać :)

      Usuń
    2. Pamiętam pamiętam;) Płakać nie ma co;) Skoro są drapieżnikami i by takiego kurczaka upolowali to mogą go zjeść;)Zresztą "nie widzę" takich "rosłych" mężczyzn żywiących się jedynie fasolkami;)Ja natomiast nie byłabym w stanie zabić i może dlatego mam mieszane uczucia jedząc mięso:/ Do tego obwiniające teksty dziecka i jestem coraz bliższa przejścia na wegetarianizm:)Uściski:)

      Usuń
    3. Wiesz , ja kupuję kurczaka TYLKO podzielonego już na porcje , w całości nigdy :):) / już o tej mojej schizie kiedyś chyba pisałam :) /
      A czy byłabym wstanie zabić zwierze , żeby wykarmić rodzinę ? ... tak naprawdę nie wiem ... myślę , że są sytuacje w których jesteśmy wstanie zrobić rzeczy , o które się nawet nie podejrzewamy ...
      Zjeść króliczka , którego codziennie z dziećmi chodziłam dokarmiać i oglądać w gospodarstwie sąsiadów - NO NIE !
      ale królik duszony w śmietanie przygotowany przez ciocię mojego męża ... taki z kluskami na parze - POEZJA ! - JESTEM POTWOREM :):):)

      Usuń
  4. Cudowne danie, uwielbiam takie. Rach ciach, kurczak, warzywa i do piecyka. Prosto a smak obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie właśnie dania w gatunku rach ciach lubię najbardziej :):)
      Jest smak , jest efekt - a pracy niewiele :)

      Usuń
  5. przy Archive mogą wyjść tylko smaczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się Olgo , że są tacy , których Archive może jedynie zdołować :):)

      Usuń
  6. OMG, WSPANIAŁOŚCI jestem głodna od samego patrzenia! Kolorowo, pięknie, smacznie i energetycznie. Jesteś niesamowita!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość kolorów na talerzu bywa u mnie odwrotnie proporcjonalna do nastroju ...

      Usuń
    2. Nastrój właśnie poprawiają takie kolory na talerzu:-)

      Usuń
    3. Pewnie to więc dlatego na mój talerz wtedy trafiają :)
      Podświadomość czy cóś :):):)

      Usuń
  7. Aniu, cuda wyczarowałaś:-) Az by się chciało chwycić za udko...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)
      / Próbowałam za Twoją radą "ująć temat w pionie" :) /

      Usuń
  8. ależ to smakowicie wygląda! robisz piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznie i kolorowo. I taka różnorodność smaków... Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ... to naprawdę pyszny kurczak ... możesz poeksperymentować z dodawanymi warzywami ... dodać coś ulubionego , sezonowego :) ja następnym razem dodam jeszcze fasolkę żółtą i zieloną :)

      Usuń
  10. Właśnie ten obiad "siedzi" w piekarniku:) pachnie cudnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieją , że smakował :)

      Usuń
    2. Pycha:) co prawda mąż krecił nosem na seler, ale to już jego problem:) pozdrawiam

      Usuń
  11. Pyszny obiad:)! Fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      / obiad naprawdę był nie tylko "fotogeniczny " , ale również PYSZNY :) /

      Usuń
  12. Baaardzo kolorowy obiad :) wyglada bardzo ladnie, w smaku tez pewnie rownie wysoki poziom, kurczak to ulubione moje mieso i mojej rodziny. Przepisy na obiad dla moich najblizszych musza byc maksymalnie zbilansowane, a polaczenie delikatnego miesa drobiowego i zdrowych, pelnych witamin i mineralow warzyw, to mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń