wtorek, 7 maja 2013

KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z GRILLA




Dziś pierwsze kartki z majowej podróży ... 
Majowy weekend - taki czas gdy dom z drewnianych bali znów zaczyna tętnić życiem ...
Nasz mały świat pośpiesznie pakowany do kilku toreb ...
Sznur samochodów ... niecierpliwość , która kumuluje się na tylnym siedzeniu wraz z przemykającymi słupkami kilometrów ... 
Odbierane w drodze smsy  : " czy daleko jeszcze mamy ? ... o której będziemy ? "/ więc ktoś już dojechał , nie będziemy pierwsi ... ktoś przed nami okna otworzy i wiosenne powietrze zaprosi do domu / ...
Bocianie gniazda na słupach ... znajome krajobrazy ... droga ostro pnąca się w górę ... 
i ta chwila , na którą się czeka - ta , w której parking jest już pełen aut , a ogród śmiechem dzieci rozbrzmiewa ... ta , w której przez wielkie drzwi stodoły wynosimy drewnianą huśtawkę ... ta , w której nasz wielki stół na dębowych nogach budzi się z zimowego snu i staje przed domem ... ta , w której siadamy przy nim z poranną kawą , z obiadem , z winem ,  z nocną rozmową ...



wiosna ... wiosna wkoło ... w stokrotkach ... w śpiewie ptaków o świcie ... i w zapachu pierwszej koszonej tego roku trawy ...

wiosna w warzywnym ogrodzie ...
już zieloną cebulkę i szczypior mogliśmy ścinać do sałatki ...
już kiełkują pierwsze listki wcześniej wysianych warzyw ... marchew , cebula , czosnek , buraki , sałata , pory , pietruszka , selery ...
już krzewy porzeczki kwikną ...
przekopujemy ostatnie wolne grządki ... dosiewamy koper , fasolkę , szpinak , mamut , cukinię ...
sadzimy zioła ...

Startujemy z grillowym sezonem :)  ...  
na pierwszy obiad : KURCZAK  W  SZWARCWALDZKIEJ  SZYNCE  Z  PIECZONYMI  ZIEMNIAKAMI  I  SOSEM  Z  SERA  LAZUR
 
SKŁADNIKI :

* filet z piersi z kurczaka
* szynka szwarcwaldzka w plastrach 
* olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy : kolorowy pieprz , przyprawa królewska /kozieradka , cebula , lubczyk , majeranek , papryka słodka i ostra , tymianek  / , sól ziołowa 
* cebule
* papryka

PRZEPIS NA SUKCES : 

* mięso z piersi kurczaka kroimy na kawałki
* z oleju rzepakowego i przypraw przygotowujemy marynatę ... pokrywamy nią dokładnie wszystkie kawałki mięsa i odstawimy do lodówki na minimum 2 godziny ...



* w tym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je na ćwiartki ...

* blachę do pieczenia skrapiamy olejem rzepakowym ... przekładamy na nią ziemniaki ... obsypujemy je ziołową solą , kolorowym pieprzem  i gałązkami świeżego rozmarynu ... dokładnie rozprowadzamy dłońmi olej i przyprawy na ziemniakach ...

* ziemniaki pieczemy w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni ...
 
* zamarynowane kawałki kurczaka obwijamy cienkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej i spinamy je wykałaczkami ...

* tak przygotowane mięso układamy na tacce do grillowania ...

* ćwiartki cebuli i kawałki papryki moczymy w marynacie w której przygotowywaliśmy pierś z kurczaka i rozkładamy je obok mięsa...


* mięso na grillu będzie piekło się około 30 - 40 minut ...  w tym czasie musimy je obracać by upiekło się ze wszystkich stron równomiernie ...

 
SOS  Z  SERA  LAZUR  :
pikantny , wyrazisty w smaku ... idealnie komponuje się z grillowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami /

100 ml majonezu
100 ml jogurtu greckiego 
100 g sera lazur blue
1  papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
garść świeżej mięty
sól ziołowa i kolorowy pieprz do smaku




WYKONANIE  :

ser rozgniatamy widelcem ... dodajemy do niego w równych proporcjach majonez i jogurt grecki ... drobno siekamy listki mięty i natkę z pietruszki ... papryczkę chili przekrawamy na pół , czyścimy ją z pestek i drobniutko siekamy ... ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce ...
wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem ...


Do tak skomponowanego obiadu doskonale pasuje sałatka z młodej kapusty ...

SKŁADNIKI :

1 młoda kapusta / poszatkowana /
1 duża  marchewka / utarta na grubym tarle /
2 małe cebule / pokrojona w kostkę /
duża wiązka zielonej cebulki / skrojona drobno /

SOS :

2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz świeżo zmielony


















































35 komentarzy:

  1. Ależ wspaniała ta Twoja wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudnie!
    super majówa
    piękne okoliczności przyrody, dobre jedzonko, jeszcze lepsze towarzystwo - żyć nie umierać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czegóż można chcieć więcej do szczęścia :)

      Usuń
  3. apetyczne zdjęcia, piękne miejsca:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że majówka się udała :D Piękne widoki, wspaniałe jedzenie, wino i doborowe towarzystwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była cudowna majówka ... aż wracać było ciężko do domu :)

      Usuń
  5. Pomysł na sos serowy i mięsko owinięte szynką podbieram:-) Piękną mieliście majówkę, my niestety byliśmy zmuszeni do weryfikacji planów, gdyż lał deszcz;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ciągu tej naszej prawie tygodniowej majówki burza z gradobiciem też nas dopadła ... słońce też nam cały czas nie świeciło :)
      a sos - NAPRAWDĘ POLECAM - JEST PYSZNY !

      Usuń
  6. Cudowna ta biesiada! Zwłaszcza ziemniaczki smakowicie zarumienione:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały majówkowy czas cudownie nam upłynął :)

      Usuń
  7. Ależ pięknie! Magiczne miejsce, cudownie, że je macie... I jakie smakołyki! U mnie majówka..hm... w domu z zagipsowanym dzieckiem:/ i oglądaniem wiosny przez okno. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To miejsce to Arniko taka nasza oaza spokoju ...
      Przesyłam Twojej córci motylki , może przysiądą na gipsie :) ... mam nadzieję , że nie będzie musiała długo ten gips nosić ... Pozdrawiam Was serdecznie !

      Usuń
    2. Jestem zauroczona tym domem z bali... Czy to już góry?
      Gips, chyba 6 tyg. (o ile nic się nie skomplikuje, a tego oczywiście nie bierzemy pod uwagę:)), a potem rehab. Na razie mamy za sobą długie 11 dni. Ciężko o tyle, że cała nóżka jest w gipsie, więc córcia jest w 100% zdana na mnie.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Jak cudnie, ja o takiej aurze mogłam tylko pomarzyć, widoki prześliczne. Nie wspominając o zaserwowanych pysznościach. Jak zwykle jestem urzeczona :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pogoda była dla nas łaskawa , a przyroda rozpieszczała nas wiosennym rozkwitem :)

      Usuń
  9. Cudowną mieliście majóweczkę, pyszne jedzonko i czas spędzony z bliskimi to zawsze najwspanialsze chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie chwile są absolutnie bezcenne :)

      Usuń
  10. co za smakołyki! przepis na sos z serem lazur zapisuję - ślinka mi cieknie na samą myśl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś , wykorzystaj go kiedyś ... naprawdę smakuje bosko :)

      Usuń
  11. Pysznie,pięknie,sielsko...
    Maj to czarodziejski czas.
    Pozdrawiam Cię !

    OdpowiedzUsuń
  12. W raju byłaś na majówce... Krajobrazy, ta piknikowa atmosfera, uchwycone na Twoich zdjęciach, zawarłaś tu wszytko, co najlepsze. Roladki przygotowane na grillu a do tego hektolitry wina i maj. Sczęście jednym słowem. pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Aga - szczęście :) ... takie w chwilach i miejscach zwyczajnych odnalezione ...

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. :) cały weekend majowy pełen uczt królewskich nam się zdarzył :)

      Usuń
  14. ależ Wam tam cudownie było ... jestem zauroczona .... okolicą, jedzeniem i winkiem do tego :) no to się ,musiałaś naładować energią nieziemsko !
    sos z lazurem świetny pomysł, podkradam i wykorzystam z pewnością! a ziemniaczki pieczone uwielbiam, ja smaruję oliwą z oliwek, posypuję solą i kminkiem, też są świetne
    pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ziemniaczki z kminkiem wypróbuję ... mam nadzieję mieć n to całe lato :)

      Usuń
  15. Ten przepis na kurczaka i ziemniaczki - pycha, testowałam !!!

    OdpowiedzUsuń