czwartek, 19 września 2013

kotlety z kaszy gryczanej i pieczona kukurydza



KASZA GRYCZANA

Moja ulubiona  :) 
Wiem , nie wszyscy sięgacie po nią chętnie  , ale warto się do niej przekonać :)
Wytwarza się ją z gryki . Nie jest ona zbożem - należy do rodziny rdestowatych , jest "spokrewniona" z rabarbarem i szczawiem.
Cudowny zapach kwitnącej gryki wabi pszczoły - dzięki nim możemy cieszyć się  ciemnym , aromatyczny , niezwykle zdrowym  miodem gryczanym .

Kasza gryczana uważana jest za najzdrowszą z kasz ... jako jedyna z kasz nie zakwasza organizmu .
Jest bogata w białko / zwłaszcza w aminokwasy lizyny i tryptofanu / 
lizyna - odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia i ułatwia nam koncentrację , jej niedobór prowadzi do anemii /
tryptofan - to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania serotoniny - hormonu szczęścia  i melatoniny  -odpowiadającej za dobry sen ...
Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy / rutyny , pelargonidyny , kwercetyny / ... jest  bogata w witaminy z grupy B 1 i PP  oraz związków mineralnych : wapnia , żelaza , potasu , magnezu ...
NIE ZAWIERA GLUTENU - jest polecana dla osób chorujących na celiakię ...
Kasza ta jest również doskonałym źródłem błonnika ...
JEST ZALECANA dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie , przy niedokrwistości i anemii , dla osób chorych na cukrzycę , chorych na depresję , żyjących w ciągłym stresie , kobiet w ciąży i karmiących piersią . W medycynie ludowej uważana jest za pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie .

Kasza gryczana najczęściej jest podawana ugotowana na sypko jako dodatek do sosów, ale ja
dziś zaproponuję Wam moją ulubioną kaszę w innej formie :

ZAPRASZAM  NA  KOTLETY  GRYCZANE

SKŁADNIKI :

* 200 g kaszy gryczanej palonej / 1 szklanka kaszy waży około 180 g /
* 150 g sera typu feta lub sera białego
* 1 bakłażan
* 2 jajka
* 100 g pestek dyni
* 2 cebule
* 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* pęczek zielonej pietruszki
* sól , kolorowy pieprz świeżo zmielony 



WYKONANIE :

* kaszę gryczaną gotuję na sypko - 1 szklankę opłukanej na sitku kaszy zalewam 2 szklankami lekko osolonej wody i dodaję 1 łyżkę oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia ... przykrywam garnek pokrywką i gotuję kaszę na małym ogniu do chwili aż kasza wchłonie całą wodę ...
* prażę pestki dyni  - wsypuje je na rozgrzaną patelnie ... stale mieszając czekam 2 - 3 minuty aż zaczną "podskakiwać " ... gdy wystygną - niezbyt drobno siekam je nożem ...
* bakłażan i cebulę  kroję w kostkę ... podsmażam je na oleju rzepakowym ...
* natkę pietruszki drobno siekam ...
* ser typu feta / lub ser biały / rozdrabniam widelcem ...

* łączę w misce ostudzona kaszę gryczana , pestki dyni , ser , natkę pietruszki , podsmażona cebulę i bakłażan ... wbijam jajka , doprawiam solą i pieprzem ... łączę wszystkie składniki w jednolitą masę ...

* formuję niewielkie kotlety ... układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ...
* wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 - 20 minut ...

Kotlety gryczane będą świetnie smakowały z dodatkiem AROMATYCZNEGO  SOSU  ŚLIWKOWO-POMIDOROWEGO ...  ale o tym sosie napiszę przy okazji kolejnego wpisu :) A dziś , skoro już mamy gorący piekarnik , zaproponuję Wam jeszcze  :

PIECZONĄ  KUKURYDZĘ






















SKŁADNIKI :

* 3 kolby kukurydzy

* 1 ostra papryczka
* pęczek pietruszki
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 
* sól ziołowa do smaku

WYKONANIE :

* kukurydzę obieram z liści i włókien ... myję kolby ... każdą kolbę dzielę na 3 równe części ...

* ostrą papryczkę kroję w drobną kostkę ...

* natkę pietruszki siekam drobno ...

* do oleju rzepakowego dodaję posiekaną papryczkę , natkę pietruszki i sól ...

* kukurydzę układam w naczyniu żaroodpornym i nacieram ją aromatycznym olejem ... na tak przygotowanych kolbach układam liście kukurydzy...

* do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wkładam kukurydzę i piekę ja przez 20 minut ...































20 komentarzy:

  1. ja lubię kaszę gryczaną i chętnie skorzystam z przepisu:) pięknie wygląda ten obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak kaszy nie dominuje w tych kotletach ... myślę , że posmakuje nawet tym , którzy za kaszą gryczana nie przepadają ...

      Usuń
  2. U mnie w ogrodzie jescze pelno wspanialosci sie znajdzie wiec na pewno skorzystam z Twoich propozycji. P.S Bardzo fajny Blog. Bede odwiedzac regularnie. Pozdrawiam-Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie :)
      Oglądałam zdjęcia z Twojego ogrodu - jeszcze sporo w nim cudowności :)

      Usuń
  3. Pysznosci <3
    Przepadam za kasza gryczana i dzisiaj nawet myslalam o zrobieniu z niej kotlecikow, a tu wchodze do Ciebie i mam gotowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis polecam ... kotleciki smakowały nawet tym , którzy na widok kaszy gryczanej od razu zaczynają profilaktycznie marudzić :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. wypróbuj ... nam bardo smakowały :)

      Usuń
  5. a ja uwielbiam gryczaną i zaraz Twój przepis wypróbuję :) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło słyszeć , że nie tylko ja tę kaszę uwielbiam :)

      Usuń
  6. pyszny pomysł, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu pyszna propozycja:-) i do tego ta kukurydza, mniam:-). Powiadasz, że kasza gryczana jest zalecana kobietom w ciąży:-)? więc powinnam ją jeść kilogramami:-). Buziaki i pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio , czy ja się dobrze domyślam ? :):):) Moc uścisków Wam przesyłam :):)

      Usuń
  8. kasza gryczana samo zdrowie, naprawdę dziwię się sobie ,że tak rzadko ją spożywam....zmienię to ,a kukurydza niezmiennie mnie zachwyca;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ciekawe połączenie smaków :)! Musi wspaniale smakować więc chętnie wypróbuję przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodatek bakłażana nadaje jesienny smak tym kotletom , ale w innych porach roku można eksperymentować z dodatkiem innych warzyw ...
      pozdrawiam :)

      Usuń
  10. KAPITALNIE OPRACOWANE, INTELIGENTNE! *****
    ZOBACZ TAKŻE INNY PRZEPIS Z KASZĄ GRYCZANĄ.
    ________________________________________________________________________
    CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥

    4.TEMAT.
    CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA NA CUKRZYCĘ-IRL (MINI CHLEBKI). *****

    SKŁADNIKI:
    Kasza jaglana __400g, Kasza gryczana __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.

    PRZYPRAWY TO:
    Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

    UGOTOWANE OBIE KASZE (MASA RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
    Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

    DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. OBIE KASZE WRAZ Z OTRĘBAMI:
    Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia.

    ISTOTNE:
    Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

    ________________________________________________________________________

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten przepis jest dowodem na to, że można na nowo polubić gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń