niedziela, 29 grudnia 2013

rolada szpinakowa z łososiem i jajka faszerowane łososiem

 ŁOSOSIOWY PÓŁMISEK

Nie sposób mu się oprzeć , kusi wszystkie zmysły :)
Na przyjęciu przez krótką chwilę będzie piękną ozdobą waszego stołu / ale nie liczcie na to, że potrwa to długo - szybko wszystko z niego zniknie :):):) /

1. ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM 

składniki :

* 450 g mrożonego szpinaku
* 2 łyżki masła
* 1 duży ząbek czosnku
* 4 duże jajka
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
* olej rzepakowy do posmarowania blachy do pieczenia

( jeśli chcecie mieć grubszą warstwę szpinakowego ciasta użyjcie 600 g mrożonego szpinaku i 5 jaj; reszta bez zmian)

składniki na farsz do rolady :

wersja pierwsza :

* 270 g miękkiego sera typu feta 
/ użyłam 1 opakowanie sera sałatkowo-kanapkowego Favita / 
* 140 g serka śmietankowego z ziołami  
/ użyłam 1 opakowanie serka Turek puszysty /
* 200 - 250 g łososia wędzonego w plastrach

wersja druga- MOJA ULUBIONA ! :)

ta rolada smakuje również doskonale z chrzanowym akcentem smakowym !

* 3 opakowania serka Almette z chrzanem / każde po 150 g /  LUB 3 opakowania serka śmietankowego Almette + chrzan wg własnego uznania
* 250 - 300 g łososia wędzonego w plastrach

wykonanie :

* Zamrożony szpinak przekładam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu. Czekam aż się rozmrozi i odparuje z niego woda / trwa to około 10 minut /. Dodaję masło. Doprawiam go zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie. Szpinak musi być pikantny ! 
SZPINAK STUDZĘ.

* Dużą blachę / o wymiarach  25 cm x 40 cm / wykładam papierem do pieczenia i smaruję go olejem rzepakowym

* Oddzielam białka jaj od żółtek. Żółtka dodaję do przestudzonego szpinaku i dokładnie mieszam.
Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łącze je ze szpinakową masą.

* Gotową masę przelewam do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia, bardzo starannie ją wyrównuję w formie i wkładam do nagrzanego piekarnika - 220 stopni Celsjusza. To jest ta chwila, w której macie wrażenie, że to się udać nie może, ale zapewniam was - uda się na pewno :)

* Roladę szpinakową piekę przez 12 - 13  minut.
Wyjmuję ją gorącą z pieca i przykrywam drugim arkuszem natłuszczonego lekko papieru do pieczenia. Przykrywam tacka i delikatnie odwracam " do góry dnem". Gdy lekko przestygnie - delikatnie ściągam z rolady papier na którym się piekła. Rolada jest elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.

* Wybieram pierwszą lub drugą wersję smakową farszu do rolady.
W wersji pierwszej dokładnie łączę ze sobą serki tak, by stworzyły jednolitą masę. 

* Serki rozsmarowuje na szpinakowej roladzie.

* Na warstwie sera, jeden obok drugiego, układam plastry łososia . 

* Zwijam roladę wzdłuż dłuższego jej boku. Robię to powoli, starannie, dociskając z wyczuciem. 
Zwiniętą roladę mocno owijam folią spożywczą lub folią aluminiową i chowam do lodówki na minimum 3 godziny / najlepiej na cała noc /. 

* Gotową roladę kroję bardzo ostrym nożem na 1,5 cm plastry i układam je na półmiskach.

***



2. JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM

składniki :

* 10 jajek
* około 250 g wędzonego łososia / najsmaczniejszy jest łosoś wędzony sprzedawany w kawałku /
* 4 łyżki majonezu 
* 1/2 pęczka zielonej cebulki
* świeży koperek do dekoracji
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


wykonanie :

* Jajka gotuję na twardo / około 6 minut od zagotowania się wody / Ugotowane jajka zalewam zimną wodą, lekko stukam ich skorupki i pozostawiam je w wodzie do przestudzenia. Obieram ze skorupek.

* 100 g łososia bardzo drobno siekam. 

* Obrane jajka przekrawam na połówki. Wyjmuję żółtka. Przekładam je do miseczki i dokładnie rozgniatam je za pomocą widelca. Do żółtek dodaję posiekanego łososia, majonez i drobno posiekaną zielona cebulkę. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełniam połówki białek jaj. 

* Faszerowane jajka dekoruję małymi, zwiniętymi w rulonik plasterkami łososia i gałązkami świeżego koperku i układam je na półmisku.


30 komentarzy:

  1. Oj tak, kusi i to bardzo:-) Wspaniały ten Wasz półmisek:-) Pozdrawiam poświątecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiamy okołonoworocznie Marzenko :)

      Usuń
  2. Wspaniałości... Wszystko wygląda cudownie i nie mam wątpliwości, że tak też smakuje... Ręka sama się wyciąga, więc nic dziwnego, że wszystko szybciutko znika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy przystawki z łososiem...naszym przyjaciołom też bardzo smakowały :) Szczerze je polecam nie tylko na okołonoworoczne przyjęcia.

      Usuń
  3. Przepiękny i przeapetyczny ten półmisek! U mnie w stanie nienaruszonym nie postałby ani chwili. Wszystkiego dobrego świateczno-noworocznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Droczilko :)
      Z tym półmiskiem już tak jest, że szybko pustoszeje :):)

      Usuń
  4. Doskonałe, same smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, wiosna na talerzu! Pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, ten półmisek nieźle sprawdzi się na wielkanocnym stole :)
      A wiosnę to my za oknem też mamy niestety :(

      Usuń
  6. takie szpinakowe roladki kuszą mnie już od dłuższego czasu :) wyglądają pięknie, no i smakują na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co ważne - łatwo je zrobić i można eksperymentować z nadzieniem według własnych upodobań smakowych.

      Usuń
  7. Cudne propozycje imprezowe:-), kolorowe i bardzo zachęcające:-). Mam mega ochotę na tą roladę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co ważne z bankietowo-imprezowego punktu widzenia, te propozycje długo nie "tracą formy " po wyjęciu ich z lodówki i położeniu na bankietowym stole.
      Rolada jest naprawdę ciekawa i można ją dowolnie urozmaicać smakowo według własnych upodobań lub pór roku.

      Usuń
  8. ta rolada jest pyszna, też robię i znika raz dwa:)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Roladę odkryłam dość niedawno. Tak mi zasmakowała, że robię ją bardzo często. Miała być w menu sylwestrowym, ale ostatecznie zrobiłam tartę z warzywami i kurczakiem:)
    Jajka bardzo mi się podobają. Uwielbiam też łososia, ale takiego połączenia jeszcze nie robiłam. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię imprezowo przygotowywać właśnie taki łososiowy półmisek. Jest w nim jednocześnie i różnorodność jak i harmonia smaków.

      Usuń
  10. ciagle się zbieram za tę roladę i robię co inne. Pysznie wygląda u Ciebie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj kiedyś:)
      Doprawiając według własnych upodobań bardzo ciekawa przystawkę otrzymujemy :)

      Usuń
  11. rolada prezentuje się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki półmisek to najpierw chwyta za serce a później na 100% łaskocze podniebienie :-)
    Wesołych i Zdrowych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  13. a gdzie te 2 łyżki masła w roladzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodane do szpinaku : "
      * Zamrożony szpinak przekładam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu. Czekam aż się rozmrozi i odparuje z niego woda / trwa to około 10 minut /. Dodaję masło. Doprawiam go zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie. Szpinak musi być pikantny !
      SZPINAK STUDZĘ. "

      Usuń
  14. Wyszły najlepsze jakie w życiu jedliśmy :-)Przepis rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń