TRYB JASNY/CIEMNY

SERNIK ŚWIĄTECZNY



Lubię gdy w zimowy poranek budzi mnie dobiegający zza okna przytłumiony odgłos szufli szurającej po chodnikach. Mam wtedy ochotę biec do okna i po dziecięcemu z nosem przy szybie obserwować wirujące w powietrzu płatki śniegu. To przedświąteczne wyczekiwanie na pierwszy śnieg towarzyszy mi od zawsze.

Najpierw pierwsze płatki śniegu za oknem. Lukrowane pierniczki już miękną w metalowych puszkach. Potem zapach choinki unosi się we wszystkich zakamarkach domu. Pudełka świątecznych ozdób wyciągnięte z pawlacza czekają na odpakowanie. Gdzieś wśród nich są te, które jeszcze z dzieciństwa pamiętam. Śledzie moczą się w garnku. Wspomnienie magicznych śledzi babci Ireny od razu się w nas budzi. Podjadamy suszone jabłka. Rozkładamy na stole stare, rodzinne zeszyty z przepisami. Zaczynamy wybierać, które dania z ryb w tym roku przygotujemy, jaki świąteczny obiad stanie na stole, które ciasto zabierzemy z wizytą do cioci. Zapach świeżo wyprasowanych obrusów i koszul zaczyna przyjemnie współgrać z aromatem świec. Dzieciaki myszkują po szafkach w poszukiwaniu ukrytych tam prezentów. I czujemy, że Święta już coraz bliżej; że już są w nas.

I PRZYCHODZI CHWILA BY UPIEC SERNIK :)
 


SERNIK ŚWIĄTECZNY

SKŁADNIKI :
 
spód :

* 200 g herbatników
* 80 g masła
* 2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* garść orzechów włoskich


masa serowa :

* 700 g sera białego tłustego trzykrotnie mielonego / użyłam gotowy ser do serników /
* 250 g sera mascarpone
* 125 g serka Philedelphia
* 2 szklanki musu z dyni
* 5 jajek
* 2 żółtka
* 1,5 szklanki cukru
* 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej


polewa :

* 250 g kajmaku / masy krówkowej z puszki /
* 60 g śmietany 30%
* po 50 g włoskich orzechów, płatków migdałów i pestek dyni
* 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy


WYKONANIE : 

1. Przygotowuję mus z pieczonej dyni.
Potrzebuję około 2 kg dyni. Kroję ją na kawałki, usuwam pestki, układam na blasze do pieczenia skórka do dołu; wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piekę około 50 minut / do chwili aż dynia będzie miękka/ Przestudzoną dynię z łatwością obieram ze skóry i  rozdrabniam blenderem na gładkie puree.


  
2. Spód sernika.

W malakserze rozdrabniam orzechy włoskie; dodaję herbatniki, masło, cynamon i kakao - wszystkie składniki dokładnie miksuję aż stworzą jednolitą masę.

Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz formy. 
Tortownicę smaruję masłem.
Na jej dnie wykładam masę z herbatników. Rozprowadzam ją po spodzie tortownicy dokładnie dociskając.
Tortownicę wkładam do lodówki.

3. Masa serowa.
Do misy miksera wkładam wszystkie sery - miksuję je do ich połączenia.
Dodaję 2 szklanki musu z dyni - znów chwila zamieszania.
Dosypuję kolejno cukier i mąkę ziemniaczana -  wszystkie składniki łączę na gładka masę.
Dodaję po jednym jajku za każdym razem chwilę miksując.


4. Pieczenie. 
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni Celsjusza / włączam grzałkę dolną i górną/
Gotową serową masę wlewam na herbatnikowy spód. Będzie dość rzadka, ale nie obawiajcie się. Teraz musicie uzbroić się w cierpliwość. Sernik wymaga długiego pieczenia, ale efekt jest wart zachodu :)
Na dno piekarnika wstawiam foremkę z wrząca wodą.
Po 15 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni należy temperaturę zmniejszyć do 120 stopni i piec przez kolejne 105 minut.
Czasem to nie wystarcza i  po tym czasie sernik jest nadal zbyt rzadki - wykonujemy test suchego patyczka (wszystko zależy od wilgotności sera i dyni). 
Gdy sernik nadal nie jest upieczony podkręcam temperaturę do 150 stopni na kolejne 15 minut.
Upieczony sernik nie wyjmuję od razu  z piekarnika. Najpierw stygnie przy otwartych drzwiczkach przez około 0,5 godziny. Dopiero później wyjmuję go na kuchenny blat.
W trakcie pieczenia sernik okazale wyrasta, ale potem powoli opada w trakcie stygnięcia.
Ostudzony sernik wstawiam na około 12 godzin do lodówki. 


5. Polewa.
Do misy miksera dodaję kajmak i dolewam śmietankę. Miksuję do połączenia się składników w gładka masę.
Polewę wylewam na sernik.
Orzechy, płatki migdałów i pestki dyni prażę przez chwilę na suchej patelni. Gdy wystygną obsypuję nimi wierzch i boki sernika.  
 Na koniec dekoruję sernik kandyzowaną skórką z pomarańczy.



 

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
 

Komentarze

  1. ładnie opisałaś ten przedświąteczny nastrój!
    a sernik - poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki czas, który wyjątkowo lubię i taki sernik, który uwielbiam :)

      Usuń
  2. Ten opis poprzedzający przepis...jakbym widziała samą siebie! Tylko sernik zamieniam na piernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć Madlene. Jedni wolą serniki, inni pierniki, a jeszcze inni wybirą makowce. Najważniejsze by upieczone z miłością było.

      Usuń
  3. Jaki piękny kolor! Piękny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie się o Twoich przygotowaniach do Świąt czyta :)
    A sernik po prostu wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny sernik, coś czuję, że u nas nie wytrzymał by do następnego dnia:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy tym serniku trzeba być cierpliwym. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Musi koniecznie w lodówce poleżeć.

      Usuń
  6. Sernik jest wspaniały i dostojny, prawdziwie świąteczny. Aniu Ty wiesz, ze ja rónież uwielbiam ten domowy przedświąteczny czas:-), magio trwaj:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinotok!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się zapowiada! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow , zapisuje do listy swiatecznych MUST HAVE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam taką listę. Strasznie długa się już zrobiła :)

      Usuń
  10. aż mi szczęka opadła!! fantastyczny sernik i te kolory na wierzchu :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik wyglada jak wyjęty z pocztówki świątecznej :D. Dziękuję za dodanie przepisu do acji.

    OdpowiedzUsuń
  12. WSPANIAŁY! Sernika z dynią jeszcze nie widziałam, piękny kolorek... Wyrósł niesamowicie - zdjęcie z piekarnika mnie zszokowało:) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Arniko, że gdy widziałam jak rośnie to byłam trochę przerażona :):)
      / a nie ma w nim ani deka środków spulchniających /

      Usuń
  13. Uwielbiam serniki wszelakie, więc i obok tego nie mogę przejść obojętnie :-) Marzy mi się taki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Po prostu się zakochałam...:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Niebo w gębie:-) Kolor od tej dyni po prostu cudny:-) Ale narobiłaś mi smaku i jeszcze ta posypka...:-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia faktycznie nadaje sernikowi obłędny kolor :)

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Używałam tortownicy o średnicy 25 cm, z teflonową powłoką.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI