czwartek, 28 lutego 2013

pełnoziarnisty chleb cebulowo-kminkowy i śliwkowy


Przedwiośnie ...
Chlapa , szarości za oknem ... wahania temperatury ...
Dopada nas zmęczenie , rozdrażnienie i senność  ...
Jak się temu nie poddać ?
Świetnym lekiem na wiosenne przesilenie jest ruch na świeżym powietrzu i zdrowa dieta bogata w minerały i witaminy . Spacerujcie , biegajcie , wyciągnijcie rower i rolki z piwnicy , gimnastykujcie się , a Wasz organizm łatwiej zniesie huśtawkę hormonów wiosną . Jak najczęściej sięgajcie po warzywa , ryby , kiełki , owoce , produkty z pełnoziarnistej maki , kasze , oleje z pierwszego tłoczenia , orzechy , chudy nabiał i mięso .

Dziś kolejny przepis na chleb ...
chleb z pełnoziarnistej mąki  z dodatkiem ziaren ... chleb w dwóch wersjach  smakowych : cebulowy i śliwkowy ...


SKŁADNIKI :

1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej  typ 2000
1 kg maki pszennej krupczatki typ 500
12 łyżek siemienia lnianego
16 łyżek ziaren słonecznika
3 szklanki otrąb żytnich
14 dkg drożdży żywych
6 łyżek cukru
3 łyżki soli
2 l wody
10 - 12 śliwek  suszonych 
3 duże cebule / białe i czerwone /
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki kminku
płatki owsiane do obsypania chlebów

WYKONANIE :

Kruszę drożdże do ciepłej wody i dodaję cukier ... dokładnie mieszam ... dosypuję kolejno sól , siemię lniane , słonecznik , otręby ,  oraz mąki ... wyrabiam gładkie , jednolite ciasto / łatwo nie jest :) / ... ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 - 30 minut ... w tym czasie przygotowuję dodatki smakowe do chleba : suszone śliwki oraz  kminek i podsmażoną cebulę / śliwki kroję w paski , a cebulkę szatkuję i podsmażam na złoty kolor na oleju rzepakowym /

Wyrośnięte ciasto na chleb przekładam na obsypany mąką blat ... dzielę je na trzy bochenki ...








Do pierwszego dodaję pokrojone suszone śliwki i dokładnie wrabiam je w ciasto chlebowe ... Przekładam je do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej , obsypuję z wierzchu płatkami owsianymi i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia...










Do dwóch pozostałych bochenków  wrabiam podsmażoną cebulkę i kminek ...

Ciasto przekładam do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia , obsypuję z wierzchu kminkiem i płatkami owsianymi i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia ...

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni ...







Chleby piekę około godziny / do suchego patyczka / 
Najlepiej smakują następnego dnia gdy dobrze wystygną i odparują ...






wtorek, 26 lutego 2013

nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.10


































Dawno nie pojawiały się nowe dietetyczne jadłospisy .
Nie oznacza to jednak , że dietę porzuciliśmy .
O NIE  !!! NADAL  WALCZYMY  :):)
Mój mąż co prawda miał kryzys , bo okazało się , że dieta ma jednak pewne "skutki uboczne"  :):)
Zaczęło się od mojej niewinnej uwagi na temat dżinsów : " że już nie leżą dobrze bo są za szerokie  i  że muszę kupić sobie nowe " . I to była taka scena jak z kreskówki o "Pomysłowym Dobromirze " - ZAŚWITAŁO  MU  ,  ŻE  NA  JEDNYCH  DŻINSACH  TO  SIĘ  TO  NA  PEWNO   NIE  SKOŃCZY  :):):)  i że ta dieta to go może jeszcze nieźle kosztować :):):)


A teraz nowy jadłospis - już dziesiąty :)
Pamiętajcie , że nie jest to jadłospis na 10 dzień diety - to tylko propozycje przykładowych posiłków w diecie 1200 kalorii ... Wszystkie zestawy śniadaniowe , obiadowe i kolacyjne możecie dowolnie  "miksować" i tworzyć z nich jadłospisy dla siebie ...
Ważne jest tylko abyście jadali regularnie , możliwie o stałych porach ...

                                                                         * * *

ŚNIADANIE : dziś sałatka z białej rzodkwi 


* 2 kromki chleba / 75 g /
* SAŁATKA  Z  BIAŁEJ  RZODKWI : biała rzodkiew / 50 g / utarta na grubych oczkach tarła + 1 jajko ugotowane na twardo + 1 łyżka kukurydzy z puszki + posiekana natka z pietruszki + 1 łyżeczka majonezu + sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
* trochę papryki do pochrupania
* kawa/herbata bez cukru + 150 ml mleka chudego



II  ŚNIADANIE : 100 g owoców sezonowych

OBIAD : dziś barszcz ukraiński  oraz kurczak z jabłkami i ziemniaki

 ZUPA : 



 


przepis na barszcz ukraiński  odnajdziecie [TU]









 II  DANIE : mój ulubiony kurczak z jabłkami 

JEDNA  PORCJA  TO   :
200 g ugotowanych ziemniaków / to tak około 2 sztuki /  oraz   KURCZAK  DUSZONY  Z  JABŁKAMI  I CEBULĄ  - przepis odnajdziecie [TU]    a listę składników poniżej :
* 100 g mięsa z piersi kurczaka 
* 1/2 czerwonej cebuli
* 1 niewielkie kwaśnego jabłko
* 1 łyżeczka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1/2 łyżeczki majeranku , szczypty czerwonej papryki , soli i Waszej ulubionej przyprawy do drobiu
* 2 łyżki soku jabłkowego / opcjonalnie /

KOLACJA : proponuję ryż z owocami


JEDNA  PORCJA  TO :
4 łyżki ugotowanego ryżu 
150 g mrożonki kompotowej / śliwki , truskawki , wiśnie , czerwona i czarna porzeczka , agrest /
1/2 łyżeczki miodu
spora szczypta cynamonu , 2 rozgniecione goździki
100 ml jogurtu naturalnego

WYKONANIE :
* ryż gotujemy na sypko
* mrożonkę wsypujemy do garnka ... dolewamy odrobinę wody ... dodajemy goździki i cynamon ... gotujemy około 3 minuty od zagotowania ... po przestudzeniu dodajemy miód ... podajemy z dodatkiem ryżu i jogurtu naturalnego ...

  


nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.9









nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.8








nasz dzienny jadłospis w diecie 1200 kalorii cz.7

sobota, 23 lutego 2013

mój pierwszy chleb...


Zawsze marzyłam o tym , żeby sama upiec chleb ... taki z chrupiącą skórką , taki z ziarnami ...
Jadałam taki chleb nieraz upieczony w starym chlebowym piecu na Podkarpaciu ...
Widziałam jak długo powstawał i ile każdy bochenek pracy w niego włożonej wymagał ...
Wędrując po polach i łąkach dotykałam kłosów z których mąka na ten chleb  powstała ...
Zrywałam maki i chabry w zbożu rosnące  ...


Słuchałam opowieści o chlebie ... o tym jak wszyscy czekali na pierwszą pajdę  ... o tym jakim szacunkiem darzyli ten chleb ...
Siadałam w cieniu jabłoni , na której gałęziach nieraz przed laty stygły okrągłe bochny chleba ledwo wyjęte z  pieca ...

Jeszcze nie umiem piec takiego chleba , ale wierzą , że kiedyś się nauczę ...
Dzięki Olimpii Dawies uczę się przygotowywać zakwas na taki chleb ...

A dziś ... dziś mój pierwszy chleb ... chleb , który na drożdżach wyrósł ... chleb , w którym rozsmakowały się moje dzieci i mówią , że już nie chcą tego ze sklepu :):)


Przepis na ten chleb dostałam od Moniki ... jej mały synek jeszcze tego lata widząc konika polnego wołał " POLEK IHAHA !!!" czym nas straszliwie rozbawiał :):)
Monika podała mi proporcje na 1 kg mąki ... powstają z niego 2 małe chlebki ...
Postanowiłam upiec ten chleb z podwójnej proporcji , żeby pustostany w piekarniku nie powstawały podczas pieczenia :) ... wiecie , pochodzę z Krakowa , a tu jak to mawia Jan Sztaudynger "najlepiej czują się centusie i docentusie "  :):):) /


SKŁADNIKI : 

1,4 kg mąki pszennej
0,6 kg maki żytniej pełnoziarnistej
2 l ciepłej wody
12 dkg drożdży
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka otrąb żytnich
1/2 szklanki zarodków pszennych
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
6 łyżek cukru
3 łyżki soli 
8 łyżek ziaren słonecznika 
8 łyżek pestek dyni
12 łyżek siemienia lnianego

 WYKONANIE :
Do ciepłej wody kruszę drożdże , dodaję cukier i dokładnie mieszam ... potem kolejno wsypuję wszystkie składniki ... mieszam dokładnie i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce ...
Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech średniej długości keksuwek wyłożonych papierem do pieczenia... 
Z wierzchu obsypuje je płatkami owsianymi , makiem , kminkiem , siemieniem lnianym...
Piekę 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ...




wtorek, 19 lutego 2013

faszerowany schab


































SKŁADNIKI :

* 1,2 kg - 1,3 kg schabu bez kości
* 350 g wołowego mięsa pieczeniowego
* 6 - 7 jajek przepiórczych
* 1 jajko kurze
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* 1 ząbek czosnku
* sól 
* czarny pieprz świeżo zmielony
* ziołowa mieszanka przyprawowa - mój ulubiony zestaw składa się z kozieradki, cebuli, czosnku, lubczyku, majeranku, papryki ostrej i słodkiej oraz tymianku i kminku


WYKONANIE :

* Jajka przepiórcze gotujemy na twardo / około 4 minuty /

* Mięso wołowe pieczeniowe mielimy. Dodajemy do niego 1 jajko kurze. Doprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce ząbkiem czosnku. Farsz dokładnie mieszamy na jednolitą masę.




 * Teraz zabieramy się za mięso :)  
Schab układamy na blacie kuchennym. Powoli i cierpliwie zaczynamy go nacinać ostrym nożem wzdłuż jego boku. Tworzymy cienki, PROSTOKĄTNY  PŁAT MIĘSA  mający około 1 cm grubości. Wygląda to tak, jakbyśmy nasze mięso "rozwijali " z rulonu :):)


* Tak przygotowane mięso obsypujemy solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. Rozsmarowujemy na nim masę z mielonego mięsa wołowego pozostawiając wolne brzegi tak, aby ułatwić sobie zwijanie mięsa w rulon.

* Na krótszym boku naszego mięsnego płata układamy rząd jajek przepiórczych ugotowanych na twardo.

* Rozpoczynamy zwijanie mięsa. Zaczynamy od boku wzdłuż którego ułożyliśmy rząd przepiórczych jajek. Mięso zwijamy mocno i ściśle tak, aby nie pozostawić wewnątrz pustych przestrzeni.
* Zwinięte mięso dokładnie spinamy kuchennymi szpilkami. Można też schab związać kuchennym sznurkiem.
 

* W brytfannie do pieczenia mięs rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Wkładamy faszerowany schab i opiekamy go na złoto ze wszystkich stron.



* Do brytfanny dolewamy 1 szklankę wody i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Mięso pieczemy 1,5 godziny często polewając je z wierzchu powstającym w brytfannie sosem.



Z upieczonego schaby delikatnie usuwamy szpilki kuchenne.
Mięso kroimy w plastry.




LUBICIE  FASZEROWANE MIĘSA ? 





[zrazy zawijane wołowe w chlebowym sosie ]













[faszerowana pierś z kurczaka]
 

 


Przepis ten dodaję do konkursu [ Zostań mistrzem fotografii kulinarnej ] organizowanego przez firmę Kupiec i Mastercook ...



poniedziałek, 18 lutego 2013

żur polski na zakwasie / postny i świąteczny /



ZACZNIJMY  OD  ZAKWASU   NA  ŻUR  POLSKI

SKŁADNIKI :

1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki  otrębów owsianych
3 łyżki otrębów żytnich
2 ząbki czosnku
2 szklanki ciepłej wody
skórka z żytniego chleba na zakwasie
1 łyżka wody spod domowych ogórków kiszonych

WYKONANIE :

Mąkę, płatki owsiane i otręby nasypuję do kamionkowego naczynia lub szklanego słoja. Wlewam ciepłą wodę i mieszam. Dodaję 2 ząbki czosnku lekko zgniecione nożem oraz skórkę chleba i dolewam łyżkę wody spod kiszonych ogórków. Naczynie z zakwasem przykrywam gazą lub pokrywką tak, by zakwas miał dostęp powietrza i odstawiam w ciepłe miejsce.
Po 3 - 4 dniach usuwam z naczynia resztki skórek chleba i czosnku i zakwas jest gotowy.
Ma przyjemny, lekko kwaśny i czosnkowy zapach.
Tak przygotowany zakwas można przechowywać w zakręconym słoju do kilku tygodni . 


Na bazie tego zakwasu możemy ugotować:

* ŻUR  POSTNY 
* ŚWIĄTECZNY  ŻUR  NA WIELKANOCNY  STÓŁ

W okresie Wielkiego Postu od Środy Popielcowej tradycyjnie jadano skromne i monotonne potrawy bez mięsa i tłuszczu. Do podstawowych postnych dań należały śledzie i żur polski gotowany na wodzie.Wszyscy z utęsknieniem oczekiwali Wielkanocy, suto zastawionych mięsiwem stołów i świątecznego żuru pełnego kiełbas i boczku.

JAK  PRZYGOTOWAĆ  ŻUR ?


 SKŁADNIKI :

* litrowy słój zakwasu
* 2 litry wody
* 2 łyżki suszonego majeranku
* 2 listki laurowe
* 3 - 4 ziela angielski
* pieprz czarny 
* sól do smaku
* 2 ząbki czosnku

WYKONANIE :

Do dużego garnka wlewam wodę. 
Mieszam w słoju zakwas i dolewam do garnka. 
Dosypuję przyprawy : sól, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu często mieszając około 15 minut. Na koniec dodaję zmiażdżone ząbki czosnku.
TAK  POWSTAJE  ŻUR  POSTNY. Jada się go z ziemniakami, jajkami ugotowanymi na twardo lub chlebem.

A  ŚWIĄTECZNY  ŻUR ? 














Tradycją naszego Wielkanocnego stołu jest żur z dodatkiem tego co znajduje się w koszyczku ze święconką. To taki przepis, który chciałabym ocalić od zapomnienia, by kiedyś stał się częścią tradycji w domach naszych dzieci, a potem naszych wnuków.
Najpierw jako bazę przygotowuję żur postny.
Potem dodaję produkty, które święciliśmy w Wielką Sobotę. Każdy składnik, który do tego żuru wielkanocnego dodajemy ma swoją symbolikę i nie trafia do niego przypadkowo.

* Jajka ugotowane na twardo / jajka kurze i przepiórcze / Są symbolem odradzającego się życia , zwycięstwa życia nad śmiercią.
* Chleb / kroję go w kostkę /. Symbolizuje Ciało Chrystusa.
* Wędliny : szynka, boczek i kiełbasy / również pokrojone w kostkę / Symbolizują dostatek, zdrowie i płodność.
* Chrzan /  utarty na tarle o drobnych oczkach / Na pamiątkę męki Chrystusa.
* Sól - ma chronić nas od duchowego zepsucia.



Na talerzu układam połówki ugotowanych na twardo jajek . Dodaję wędliny pokrojone w kostkę oraz świeżo starty korzeń chrzanu. Wlewam gorący żur polski i dodaję chleb pokrojony w kostkę.
WŁAŚNIE  TAK  SMAKUJĄ  ŚWIĘTA  WIELKANOCNE  W  NASZYM  DOMU:)



sobota, 16 lutego 2013

jabłka pieczone w asyście kurczaka...



Dziś pieczone podudzia z kurczaka , faszerowane pieczone jabłka i sałatka ...

Kurczak i jabłko - doskonały duet smaków , wręcz klasyka gatunku ...

* ZACZNIJMY  OD  ZAMARYNOWANIA  MIĘSA  : podudzia z kurczaka nacieramy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia ... obsypujemy solą , majerankiem , papryką słodką i rozmarynem ... pozostawiamy w lodówce na minimom dwie godziny ...

* TERAZ  PORA  NA  JABŁKA : wybieramy kwaśny gatunek nadający się do pieczenia / np. szarą renetę/ ... owoce myjemy ... przy użyciu noża do owoców i łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne ...


* PRZYGOTOWUJEMY  FARSZ  DO  NADZIANIA  JABŁEK :
SKŁADNIKI / w równych proporcjach / : seler naciowy , orzechy włoskie , pestki dyni i żurawina suszona ...
PRZYGOTOWANIE :
- orzechy włoskie siekamy ... wrzucamy je na gorącą patelnię , dodajemy pestki z dyni i prażymy przez 3 do 4 minut często mieszając ...
- seler naciowy kroimy w cienkie plastry ...
- łączymy  wszystkie składniki farszu i napełniamy nim wydrążone jabłka ...





Zamarynowane podudzia z kurczaka wkładamy do żaroodpornego naczynia ... piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ... mięso będzie piekło się godzinę ... po upływie 35 minut pieczenia obok podudzi z kurczaka układamy faszerowane jabłka ...



* PRZYGOTOWUJEMY  SAŁATKĘ :



 SKŁADNIKI :

* 1/2 lodowej sałaty
* kiść bezpestkowych , czerwonych winogron
* 3 łodygi selera naciowego
* 3 mandarynki
* 1/4 melona kantalupa
* garść suszonych żurawin
* garść pestek dyni





SOS  MIODOWY  DO  SAŁATKI :

* 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1 łyżka octu jabłkowego
* 1,5 łyżki miodu
* sól ziołowa i pieprz świeżo mielony do smaku