czwartek, 30 maja 2013

zapiekanka ziemniaczana z chorizo i pędzący konsumpcjonizm

Hipermarket i przedweekendowe zakupy ...
Jadę ... dokładnie wiem co chcę ugotować i jestem uzbrojona w szczegółową listę zakupów :)
Jestem świadomym konsumentem i żadne tam tanie marketingowe sztuczki na mnie nie działają !!!   :):):) ...
Nooo dobra ... tak na wszelki wypadek przed zakupami zjadam obiad z deserem :)  
w końcu - ja kobieta - istota słaba - a tam pokus wiele czyha ... "na głodnego" siła woli słabnie :):):)
Przemierzam kilometry półek ...  znajduję kolejne produkty z mojej listy / znowu wszystko poprzestawiali , żebym sklepu przemierzać obojętnie nie mogła :(  /
Szło nieźle / nawet na dziale z serami nie zaszalałam :) 
Nieugięcie mijałam wszystkie pseudopromocje i produkty z ceną za 100 g / przecież umiem mnożyć przez 10 :):):) /
*** 
Zręcznie lawiruję pomiędzy setkami innych wózków ... 
Patrząc na ilość ludzi wokoło chciałoby się rzec - rzeka konsumpcjonizmu :)
Świątek , piątek czy niedziela - każdego dnia ten sam tłum ... dziś jakby bardziej nerwowy - jutro Boże Ciało - sklep będzie nieczynny ... ale skąd ta nerwowość wokół ? - to tylko jeden dzień ... przez resztę weekendu będzie można po galeriach handlowych szaleć :)
Medialna dyskusja się toczy o zamknięciu wielkopowierzchniowych sklepów w niedzielę ... 
Czyżby ktoś wierzył , że ten tłum spod zamkniętych  hipermarketów do kościołów i muzeów ruszy ??? przecież każdej niedzieli setki tysięcy ludzi tak " wedle wyznania" swój ulubiony hipermarket odwiedza - to gdzież oni się podzieją ???
Dobra , kończę z tym sarkazmem - to się źle komponuje z gotowaniem  , jeszcze mi się sos zetnie :):):)
Przecież na kino z dzieciakami też nie mamy czasu w środku tygodnia ... a wychodząc z takiego niedzielnego seansu zdarza się nam odwiedzić też inne miejsca w galerii handlowej , bo się na przykład  któremuś naszemu młodemu właśnie przypomniało , że na jutro coś do szkoły mu niezbędnie potrzebne / to nic , że wiedział o tym od tygodnia - przypomniało mu się akurat w niedzielę wieczorem :) / ; albo się był chleb skończył , bo w sobotę źle oceniłam przyrost młodzieńczego apetytu ; albocóś ...
***
Mój wzrok nagle przykuł czerwony sznureczek łączący pęto suchej kiełbasy - CHORIZO !!! / i to był ten moment w którym listę zakupów i precyzyjne plany obiadowe mogłam sobie schować w kieszeń ... reszta zakupów improwizacją już była ... wizja zapiekanki idealnej była gotowa :)
 

ZAPIEKANKA  ZIEMNIACZANA  Z  CHORIZO  i sosem z sera feta

 SKŁADNIKI :
* 2 kg ziemniaków
* 1/2 pęta CHORIZO
* po jednej papryce czerwonej , zielonej i żółtej
* 6 małych cebul
* główka czosnku
* 2 małe ostre papryczki
* olej Kujawski z bazylią i czosnkiem
* gałązka świeżego rozmarynu
* zielona cebulka , natka pietruszki , koperek
* 100 g sera feta 
* 100 ml jogurtu greckiego
* sól ziołowa i pieprz kolorowy


 WYKONANIE :

* na blachę do pieczenia nalewam 3 łyżki oleju z bazylią i czosnkiem...
* ziemniaki i cebulę kroję w ćwiartki ...
* chorizo kroję w cienkie plasterki...
* paprykę czerwoną , zieloną i żółtą kroję w paski
* główkę czosnku przekrawam na pół
* wszystkie składniki przekładam na blachę do pieczenia ... mieszam - by pokryły się równomiernie olejem z bazylią i czosnkiem ... obsypuję listkami rozmarynu
* wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę ok 30 minut / DO CHWILI GDY ZIEMNIAKI BĘDĄ MIĘKKIE I RUMIANE /
* na wierzch kruszę ser feta

Zapiekankę podaję z dodatkiem sałaty i  SOSU  Z  SEREM  FETA 

WYKONANIE :  rozgniatam 100 g sera feta... dolewam 100 ml jogurtu greckiego ... dosypuję posiekaną połowę pęczka koperku i natki pietruszki ... dodaję dwie drobno skrojone ostre papryczki i zieloną cebulkę ... solę , pieprzę ... mieszam

A  wieczorem ...  wieczorem nasz apetyt na chorizo nie słabnie ...
Też Wam to grozi gdy jej raz zakosztujecie :):):) 
My już przepadliśmy - uwielbiamy tę pikantną , paprykową hiszpańską kiełbasę :)
Jak zaspokoić taki apetyt ?   
Proponuję  :

JAJKA  NA  CHORIZO  I  PAPRYCE :

SKŁADNIKI :   

* jajka 
* papryka czerwona , żółta i zielona 
* zielona cebulka 
* CHORIZO 
* olej Kujawski z bazylią 
* sól ziołowa i pieprz kolorowy  
/ wszystkie składniki w ilościach stosownych do Waszego apetytu :) / 

WYKONANIE : paprykę i zieloną cebulkę kroję w kostkę ... CHORIZO przemieniam w cienkie plasterki ... wszystko podsmażam na oleju z dodatkiem bazylii ... wbijam jajka ... mieszam - i delektuję się jajecznicą jak marzenie :):)


piątek, 24 maja 2013

owocowy tort urodzinowy



































22 MAJ - to taki dzień , w którym udało nam się trafić kumulację  ...
/ nie ekscytujcie się , bo nie w totka :) /
22 MAJA  mają urodziny dwaj nasi synowie - najstarszy i najmłodszy :):) 
NIE ,  NIE  SĄ  BLIŹNIAKAMI  :):)  ich urodziny dzieli dokładnie 7 lat i 15 minut ... 
i jak to mawia mój mąż  :  TO  SIĘ  NAZYWA  PRECYZYJNA  ROBOTA :):):)


 

TORT  JAK  Z
DZIECIĘCEGO  MARZENIA :

* lekki 

* z owocową  nutą

* wilgotny

* czekoladowy

* pełen  truskawek

* delikatny    


* WIEEELKI  :)
































W tym roku na torcie zapalaliśmy dla Grzesia 9 świeczek , a dla Tomka 16  :)


































BISZKOPT  CIOCI  IRENY :

składniki :
* 6 jajek
* 1 szklanka i 2 łyżki  cukru pudru
* 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej 
* 4,5  łyżki oleju
* 1 kisiel cytrynowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

wykonanie : białka jaj oddzielam od żółtek ... białka z dodatkiem szczypty soli ubijam na sztywną pianę ... dosypuję cukier i mieszam ... stale miksując dodaję po jednym żółtku ... dolewam olej ... wsypuję mąkę , proszek do pieczenia i cytrynowy kisiel i delikatnie łączę wszystkie składniki ...

biszkopt wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 35 minut / do suchego patyczka /... wyjmuję z piekarnika , na wierzchu tortownicy kładę deskę / lub tackę / i  ODWRACAM  TORTOWNICĘ  DO  GÓRY  DNEM  / dzięki temu biszkopt będzie równy po wystudzeniu /

ostudzony biszkopt przekrawam na 3 blaty ... do przełożenia tortu przygotowujemy trzy masy ...


1. MASA  CZEKOLADOWA :

składniki :
* 200 g serka mascarpone
* 230 g nutelli  / 1 opakowanie - "szklanka" /

wykonanie : składniki wystarczy zmiksować - powstaje przepyszna masa :)





2. MASA  ŚMIETANKOWA :

składniki : 
* 500 g serka mascarpone
* 350 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
* 4 łyżki cukru pudru
* 20 g żelatyny 
* 150 ml mleka 


wykonanie :
* dobrze schłodzoną śmietanę ubijam
* żelatynę wsypuję do małego garnuszka ... zalewam ją mlekiem , dokładnie mieszam i odstawiam na około 10 minut aby napęczniała ... po tym czasie garnuszek z namoczoną żelatyną podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż żelatyna się rozpuści / NIE  GOTUJĘ ! / ...
* do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i cukier puder ... dokładnie miksuję do połączenia się składników / około 3 minuty / ...
* do lekko przestudzonej / lecz nadal płynnej / żelatyny dodaję kolejno po jednej łyżce około 100 ml  masy śmietankowej ... następnie stale miksując przelewam wolnym strumyczkiem masę z żelatyną do pozostałej masy śmietankowej / dzięki temu powstanie gładka , jednorodna masa bez grudek z żelatyny /






















3. MASA  OWOCOWA :

składniki :
* 1 puszka brzoskwiń w puszce - 480 g owoców bez zalewy
* truskawki zmiksowane blenderem - 1, 5 szklanki musu truskawkowego
* 2 galaretki truskawkowe
* 1 łyżk żelatyny
* 1,5 szklanki wody

wykonanie : galaretki z dodatkiem 1 łyżki żelatyny rozpuszczam w 1,5 szklance gorącej wody ... dodaję zmiksowane blenderem brzoskwinie i truskawki ... dokładnie mieszam i odstawiam do stężenia...


WYKONANIE  TORTU :

dodatkowe składniki : 
* owoce : truskawki i kiwi 
* syrop  z puszki brzoskwiń
* czekoladowe literki 

wykonanie :
* na paterze ustawiam obręcz do tortów ... wkładam do niej pierwszy biszkoptowy blat ... nasączam go syropem z puszki z brzoskwiniami ... nakładam 2/3 masy śmietankowej ... wciskam w masę połówki truskawek ...
* kładę drugi biszkoptowy blat ... ponczuję go syropem z puszki brzoskwiń ... rozprowadzam masę czekoladową ...
* układam trzeci biszkoptowy blat ... nasączam go brzoskwiniowym syropem ...
/ to jest już ta chwila , w której tort staje się wyższy od tortowej obręczy - z papieru wycinam paski , układam je wokół obręczy , łączę je spinaczami i "podwyższam" w ten sposób tortową obręcz  /
na trzeci blat wylewam masę owocową gdy ta już dobrze stężeje ...

* po około  4 godzinach tort ostrożnie oddzielam nożem od obręczy  ... obręcz do tortów zdejmuję i zaczynam ozdabianie ... dekoratorem do tortów robię wzory z pozostałej masy śmietankowej ... układam owoce i listki świeżej mięty ...


Czerwone owoce w roli głównej

poniedziałek, 20 maja 2013

szaszłyki z kurczaka z pesto i truskawki z balsamicznym , pikantnym dresingiem



Grillowy sezon już w pełni ... 
Proponuję Wam dziś  SZASZŁYKI  Z  CZERWONYM  I  ZIELONYM  PESTO ... 
Podałam je z dodatkiem truskawek z pikantnym , balsamicznym dresingiem oraz z grzankami z kolorowym pesto ...
W tym przepisie wykorzystałam  niezwykle aromatyczny Kujawski olej rzepakowy  z pierwszego tłoczenia z dodatkiem bazylii ... pesto przygotowane na bazie tego oleju sprawiło , że mięso było wyjątkowo aromatyczne i soczyste ...





 PESTO  ZIELONE

składniki :

* liście bazylii  / oberwijcie liście z 1 dorodnie wyrośniętej w doniczce bazylii /
* 25 g mieszanki orzechów , nasion i pestek - wymieszałam w równych proporcjach ziarna słonecznika , orzechy włoskie i nasiona dyni
* 70 ml oleju Kujawskiego z bazylią
* 1 ząbek czosnku
* 25 g parmezanu
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo mielony








 wykonanie :
* pestki dyni , nasiona słonecznika i orzechy prażymy około 3 - 4 minuty na suchej patelni lub w piekarniku / 10 minut w temperaturze 150 stopni /
* do moździerza przesypuję przestudzone orzechy i nasiona ... dodaję liście bazylii i pokrojony w plasterki czosnek ... ścieram na drobniutkim tarle parmezan  i dosypuję go do reszty składników ... dodaję szczyptę ziołowej soli i pieprz kolorowy ... wszystkie składniki rozcieram w moździerzu dolewając stopniowo olej kujawski z bazylią tak by uzyskać pesto o gęstej konsystencji ...
/ składniki na pesto można również zmiksować w blenderze /


PESTO  CZERWONE  Z  SUSZONYCH  POMIDORÓW 

składniki :

* 12 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju
* 25 g mieszanki zrumienionych na suchej patelni orzechów i nasion - wymieszałam w równych proporcjach orzechy włoskie , nasiona słonecznika i pestki z dyni
* 1 mała ostra papryczka
* 60 ml oleju kujawskiego z bazylią
* 2 duże ząbki czosnku
* 25 g parmezanu
* 10 listków bazylii
* 2 łyżki octu balsamicznego
* do smaku sól i pieprz kolorowy świeżo zmielony




wykonanie :
suszone pomidory i papryczkę chili drobno kroję i przekładam do blendera ... dodaję wystudzone orzechy i nasiona , starty parmezan , czosnek , listki bazylii , szczyptę soli i pieprzu ... dolewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylią ... wszystkie składniki miksuję ...



SZASZŁYKI  Z  ZIELONYM  I  CZERWONYM  PESTO :

składniki :

* ok 600 g fileta z piersi z indyka
* pesto zielone
* pesto czerwone z suszonych pomidorów
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 1 papryka zielona 

WYKONANIE :

* papryki myję i kroję w krążki o grubości 1,5 cm ...  wykrawam z nich gniazda nasienne ... każdy krążek przekrawam na pół ...

*  filet z indyka kroję w plastry ... na mięsie kładę folię spożywczą i delikatnie rozbijam je tłuczkiem ... rozbite plastry mięsa smaruję grubo czerwonym i zielonym pesto / 1 łyżka pesto na jeden plaster mięsa / ... następnie mięso zwijam w rulony jak naleśniki i kroję je w poprzek na kawałki o grubości około 2 cm  ... 

* Na patyczki do szaszłyków nabijam kolejno kawałki papryki i roladki mięsne z pesto ... robię to tak , by każdy kawałek mięsa był "schowany" w paprykowym pół krążku ... pamiętajcie by nabijać naprzemiennie roladki z pesto zielonym i z pesto czerwonym ...


Tak przygotowane szaszłyki grillujemy około 20 minut obracając je w tym czasie aby równomiernie upiekły się ze wszystkich stron ...
Można je również  podsmażyć z obu stron na patelni grillowej i włożyć na 5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika  / włączamy  funkcję grill / ... 

Proponuję przy tej okazji przygotować również  GRZANKI  Z  PESTO :
/ bagietkę kroję w kromki , smaruję pesto i zapiekam przez chwilę na grillu lub w piekarniku/


TRUSKAWKI  Z  PIKANTNYM  DRESINGIEM :

świeże truskawki dziele na ćwiartki ... posypuje je obficie świeżo zmielonym   kolorowym pieprzem i obsypuję małymi listkami bazylii ... następnie skrapiam je pikantnym , aromatycznym , balsamicznym dresingiem  ...

BALSAMICZNY  DRESING  DO  TRUSKAWEK

składniki :
* 30 ml octu balsamicznego
* 1,5 łyżeczki miodu
* 1 mała papryczka chili
* 10 ml oleju kujawskiego z bazylią

wykonanie : 
* papryczkę chili przekrawam ... usuwam z niej pestki ... bardzo drobno siekam nożem ...
* do garnuszka nalewam ocet balsamiczny i olej kujawski z bazylia ... dodaję miód i posiekaną drobno papryczkę chili ... cały czas mieszając podgrzewam sos do momentu aż zgęstnieje ...


Przepis bierze udział w " Konkursie fotograficznym - Pokaż Kujawski ze Smakiem" ...


sobota, 18 maja 2013

szaszłyki z kurczaka z grilla i marynata do mięsa


Jestem mieszczuchem i to na dodatek rozleniwionym :)
Moja wielkomiejska dżungla podsuwa mi wszystko  pod nos (tak ze spalinami, smogiem i korkami w pakiecie). 
Porzucam czasem to moje wygodne życie.
Uciekam od niego nowo oddanym skrawkiem autostrady. 
Chowam się w świecie pełnym barw, dźwięków i zapachów natury. 
I szukam tego co w trawie piszczy ...


Wyobraźcie sobie soczyście zielony ogród i dom z drewnianych bali.
I niezwykle długi stół na mocarnych, dębowych nogach stojący w cieniu altany przed jego oknami. W ciepłe majowe noce przy tym stole ciągną się długie, nocne Polaków rozmowy.
Światło ogrodowej latarni wabi nocnych gości; majowe żuki nadlatują z hałasem eskadry helikopterów. Ich loty odbywają się wieczorami w maju lub w czerwcu.




















Bliskość natury czyni dla mnie to miejsce niezwykłym.
czasem nocą słyszymy tupanie małych łapek na betonowych ścieżkach  - "dokąd nocą drepta jeż - możesz wiedzieć jeśli chcesz "  :) 

Zanim jednak nadejdzie wieczór - przychodzi czas na rozpalenie grilla w ogrodzie. MISTRZ  CEREMONII  ustawia w nim równy stos drobnych kawałków drewna. Wypalą się i dadzą żar, na którym upieką się szaszłyki drobiowo-warzywne oraz podudzia z kurczaka marynowane w świeżych ziołach.




















Nie dajcie się zwieść koszulce naszego szefa kuchni - ta marynata do kurczaka wcale nie jest aż tak piekielnie ostra :)

PRZEPIS  NA  MARYNATĘ  DO MIĘSA  Z  KURCZAKA  :

Wykorzystaliśmy ją do marynowania podudzi z kurczaka i pokrojonych w kostkę piersi przeznaczonych na szaszłyki. Ilość marynaty jaką przygotujecie musi być dostosowana do Waszych potrzeb. 
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty w misce. Nacieramy nią dokładnie kawałki mięsa; odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

SKŁADNIKI :

* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 łyżki octu balsamicznego
* 4 duże ząbki czosnku rozgniecione w wyciskarce
* 3 łyżki  musztardy francuskiej  (większość ziaren gorczycy pozostaje w niej niezmielona)
* po 1 łyżce świeżych, posiekanych ziół : tymianku, lubczyku, oregano
* pieprz kolorowy świeżo zmielony i sól do smaku
* po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 

Po upływie 2 godzin mięso przeszło już aromatem przypraw z marynaty - może już trafić na grill. 

PAMIĘTAJCIE ! 
Kratkę do grillowania dokładnie oczyścić, umyć i natłuścić olejem rzepakowym przed położeniem na niej mięsa. Podudzia z kurczaka grillujemy około 30 minut obracając je w tym czasie aby równomiernie dopiekły się ze wszystkich stron.



SZASZŁYKI  DROBIOWO - WARZYWNE :

składniki :

* pokrojone w kostkę i zamarynowane wcześniej mięso z piersi kurczaka
* malutkie pieczarki ( lub średnie przekrojone na pół )
* papryka - mix kolorów : czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa pokrojona na kawałki
* malutkie cebulki białe i czerwone przekrawane na połówki i rozdzielane na warstwy (większe cebule należy kroić w ćwiartki)
* kawałki wędzonego boczku lub plastry kiełbasy ( opcjonalnie)

SKŁADNIKI  NA  SZASZŁYKI  NIE  KRÓJCIE  ZBYT  DROBNO  -  POD  WPŁYWEM  PIECZENIA  NA  GRILLU  BĘDĄ  SIĘ  KURCZYŁY.


Teraz pozostało nam już tylko zwołać nieletnich i wykorzystać ich jako tanią siłę roboczą do nabijania kawałków warzyw i mięsa na szaszłykowe patyczki. Nasze dzieciaki uwielbiają to robić - trzeba ich powstrzymywać, by raczkami prosto z piaskownicy nie złapali się za robotę - tak się nam dzieci garnę do kuchennych zajęć :)
Gotowe szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą w misce.
Szaszłyki grillujemy 20 -25 minut obracając je w tym czasie aby równomiernie się dopiekły ze wszystkich stron.












ZAPRASZAM  NA  SZASZŁYKI  Z  PESTO   I  TRUSKAWKI  Z  PIKANTNYM , BALSAMICZNYM  DRESINGIEM  !






środa, 15 maja 2013

tort komunijny i dzień który niesie radość...





 
CZAS ... czas , który niesie radość ...
Poranek pełen skupienia ... pierwsza spowiedź naszego najmłodszego syna ...
I dzień jego Pierwszej Komunii Świętej ...
Przeżywaliśmy te dni w miłości i radości razem z nim ...


Ten czas spędziliśmy skromnie , rodzinnie , ciepło , domowo ...
Tak już od sobotniego poranka ... tak od chwili w której przyjechali rodzice chrzestni naszego synka...
CZAS ... czas to najwspanialszy prezent jaki można komuś ofiarować ... czas , który razem spędzić można ... właśnie za ten czas dziękujemy im najbardziej :) i za tę radość którą z sobą niósł ...
Taki czas to bezcenny prezent ... Zoo , Park Doświadczeń , Kopiec Kościuszki ... wspólna zabawa ... dziecięca radość ... CZAS ŚWIĘTOWANIA ...
Z pewnością zdarzyło się Wam już kiedyś zastanawiać jaki prezent mógłby komuś największą radość sprawić ... wybór prezentu nie jest przecież łatwą sprawą ... niełatwo jest znaleźć rzecz , która sprawi radość i pozostanie niezapomniana ... A  CZAS ? ... WASZ  CZAS ? ... CZAS  ,  KTÓRY  KOMUŚ  OFIAROWUJECIE ? ... TAK  PRAWDZIWIE  ,   TAK  BY  CZUŁ ,  ŻE WŁAŚNIE  W  TEJ  CHWILI  JESTEŚCIE  TU  I  TERAZ  TYLKO  DLA  TEJ  OSOBY  ?  CZY  MOŻE  BYĆ  DAR  PIĘKNIEJSZY  I  PRAWDZIWIEJ  OD  SERCA  OFIAROWANY ?
Wśród innych wspaniałych prezentów komunijnych nasz synek WŁAŚNIE  TEN  NAJCENNIEJSZY  OTRZYMAŁ - CZAS  KTÓRY  BLISCY  MIELI  TYLKO  DLA  NIEGO ... i wiem , że właśnie ten prezent będzie najdłużej i najmilej wspominał ; że to właśnie on pozostanie najdłużej w jego pamięci i serduszku  - wspaniały dzień spędzony z ciocią , wujkiem i kuzynami :)
Często jest tak , że wśród innych wspaniałych rzeczy , które mamy dla innych , nie mamy tej jednej najcenniejszej i najważniejszej ... tej na którą czekają najbardziej - nie mamy dla nich czasu ... pomyślcie o tym ...





TORT  KOMUNIJNY 

1. MASA :

serek mascarpone - 750 g
śmietana kremówka 30 % tłuszczu - 500 ml
biała czekolada - 300 g 

wykonanie  :  
* śmietanę ubiłam mikserem na sztywno ... dodałam do niej serek mascarpone ... 
* w gorącej wodnej kąpieli rozpuściłam biała czekoladę / metodą miska z czekolada zanurzona w misce z gorącą wodą /
* stale mieszając masę mikserem przelałam powolnym strumyczkiem gorącą , rozpuszczoną czekoladę do masy ze śmietany i serka mascarpone
* masę schłodziłam w lodówce przed rozsmarowaniem jej na tortowych blatach...

2.  BLAT  I  ORZECHOWY : składniki :  10 żółtek  ,  22 dkg cukru pudru  ,  1 laska wanilii  ,  1 KOPIATA  łyżka intensywnego kakao  ,  2 łyżki mleka  ,  25 dkg WŁOSKICH  ORZECHÓW

wykonanie : rozdrobniłam w malakserze orzechy " na mąkę "... utarłam mikserem żółtka z cukrem na puszystą , białą masę ... rozcięłam laskę wanilii , do masy z żółtek dodałam jej czarny miąższ ... miksując  upajałam się zapachem :) ... teraz przyszła pora na dokładne wymieszanie kakao z mlekiem  i dodanie go do masy ... następnie dosypałam orzechową mąkę do masy ... zmiksowałam ...


3.  BLAT  II  MIGDAŁOWY :
składniki :  białka z 10 jaj  , szczypta soli  , 22 dkg cukru pudru  , sok z 1/2 cytryny  , miąższ z 1 laski wanilii ,  25 dkg MIGDAŁÓW niebranych ze skórki  ,  3 łyżki zmielonych biszkoptów 

wykonanie :  białka jaj ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę , dodałam do niej cukier puder i sok z połowy cytryny , miąższ wanilii i zmiksowałam ... dosypałam rozdrobnione " na mąkę " migdały i zmielone biszkopty ...


4. PIECZENIE : Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni ... włączam termoobieg ...tortownicę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem ... na jej spód nalewam masę orzechową ... potem na nią przekładam masę migdałową ...
Ciasto pieczemy ok 1 godzinę do "suchego patyczka" ...


4.  BLAT  III  BISZKOPTOWY : 
na 1 jajko dodaję 3 dkg cukru pudru i 3 dkg mąki
biszkopt piekę z 9 jaj ... białka ubiłam na sztywną pianę ... dosypuję cukier puder i delikatnie mieszam ... dodaję żółtka po jednym mieszając delikatnie ... dolewam sok z 1 małej cytryny ... dosypuję mąkę i  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ... mieszam , przelewam do wysmarowanej mąką formy i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ... piekę około 35 - 40 minut / do "suchego patyczka" /

Z tej proporcji wyrasta wspaniały biszkopt , który możecie przekroić na pół - na dwa blaty ... jeden z nich do komunijnego tortu wykorzystacie / a drugi możecie zamrozić na później lub przełożyć kremem i owocami i zalać galaretką /


5. Ostudzony blat orzechowy i migdałowy - rozkrawamy / widać wyraźnie w którym miejscu należy zrobić cięcie - znacząco różnią się kolorem :)

6. Na orzechowy blat nakładamy porcję schłodzonej masy /blat orzechowy nie wymaga ponczowania / ... przykrywamy go blatem migdałowym ... nasączamy go sokiem z brzoskwiń w puszce ... rozsmarowujemy kolejną warstwę masy ... układamy na niej blat biszkoptowy naponczowany sokiem z brzoskwiń  ... wierzch i boki tortu smarujemy pozostała masą i dekorujemy według uznania ...



wtorek, 7 maja 2013

KURCZAK W SZWARCWALDZKIEJ SZYNCE Z GRILLA




Dziś pierwsze kartki z majowej podróży ... 
Majowy weekend - taki czas gdy dom z drewnianych bali znów zaczyna tętnić życiem ...
Nasz mały świat pośpiesznie pakowany do kilku toreb ...
Sznur samochodów ... niecierpliwość , która kumuluje się na tylnym siedzeniu wraz z przemykającymi słupkami kilometrów ... 
Odbierane w drodze smsy  : " czy daleko jeszcze mamy ? ... o której będziemy ? "/ więc ktoś już dojechał , nie będziemy pierwsi ... ktoś przed nami okna otworzy i wiosenne powietrze zaprosi do domu / ...
Bocianie gniazda na słupach ... znajome krajobrazy ... droga ostro pnąca się w górę ... 
i ta chwila , na którą się czeka - ta , w której parking jest już pełen aut , a ogród śmiechem dzieci rozbrzmiewa ... ta , w której przez wielkie drzwi stodoły wynosimy drewnianą huśtawkę ... ta , w której nasz wielki stół na dębowych nogach budzi się z zimowego snu i staje przed domem ... ta , w której siadamy przy nim z poranną kawą , z obiadem , z winem ,  z nocną rozmową ...



wiosna ... wiosna wkoło ... w stokrotkach ... w śpiewie ptaków o świcie ... i w zapachu pierwszej koszonej tego roku trawy ...

wiosna w warzywnym ogrodzie ...
już zieloną cebulkę i szczypior mogliśmy ścinać do sałatki ...
już kiełkują pierwsze listki wcześniej wysianych warzyw ... marchew , cebula , czosnek , buraki , sałata , pory , pietruszka , selery ...
już krzewy porzeczki kwikną ...
przekopujemy ostatnie wolne grządki ... dosiewamy koper , fasolkę , szpinak , mamut , cukinię ...
sadzimy zioła ...

Startujemy z grillowym sezonem :)  ...  
na pierwszy obiad : KURCZAK  W  SZWARCWALDZKIEJ  SZYNCE  Z  PIECZONYMI  ZIEMNIAKAMI  I  SOSEM  Z  SERA  LAZUR
 
SKŁADNIKI :

* filet z piersi z kurczaka
* szynka szwarcwaldzka w plastrach 
* olej rzepakowy tłoczony na zimno
* przyprawy : kolorowy pieprz , przyprawa królewska /kozieradka , cebula , lubczyk , majeranek , papryka słodka i ostra , tymianek  / , sól ziołowa 
* cebule
* papryka

PRZEPIS NA SUKCES : 

* mięso z piersi kurczaka kroimy na kawałki
* z oleju rzepakowego i przypraw przygotowujemy marynatę ... pokrywamy nią dokładnie wszystkie kawałki mięsa i odstawimy do lodówki na minimum 2 godziny ...



* w tym czasie możemy obrać ziemniaki i pokroić je na ćwiartki ...

* blachę do pieczenia skrapiamy olejem rzepakowym ... przekładamy na nią ziemniaki ... obsypujemy je ziołową solą , kolorowym pieprzem  i gałązkami świeżego rozmarynu ... dokładnie rozprowadzamy dłońmi olej i przyprawy na ziemniakach ...

* ziemniaki pieczemy w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni ...
 
* zamarynowane kawałki kurczaka obwijamy cienkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej i spinamy je wykałaczkami ...

* tak przygotowane mięso układamy na tacce do grillowania ...

* ćwiartki cebuli i kawałki papryki moczymy w marynacie w której przygotowywaliśmy pierś z kurczaka i rozkładamy je obok mięsa...


* mięso na grillu będzie piekło się około 30 - 40 minut ...  w tym czasie musimy je obracać by upiekło się ze wszystkich stron równomiernie ...

 
SOS  Z  SERA  LAZUR  :
pikantny , wyrazisty w smaku ... idealnie komponuje się z grillowanym mięsem i pieczonymi ziemniakami /

100 ml majonezu
100 ml jogurtu greckiego 
100 g sera lazur blue
1  papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
garść świeżej mięty
sól ziołowa i kolorowy pieprz do smaku




WYKONANIE  :

ser rozgniatamy widelcem ... dodajemy do niego w równych proporcjach majonez i jogurt grecki ... drobno siekamy listki mięty i natkę z pietruszki ... papryczkę chili przekrawamy na pół , czyścimy ją z pestek i drobniutko siekamy ... ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce ...
wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem ...


Do tak skomponowanego obiadu doskonale pasuje sałatka z młodej kapusty ...

SKŁADNIKI :

1 młoda kapusta / poszatkowana /
1 duża  marchewka / utarta na grubym tarle /
2 małe cebule / pokrojona w kostkę /
duża wiązka zielonej cebulki / skrojona drobno /

SOS :

2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz świeżo zmielony