niedziela, 23 czerwca 2013

sałatka z bobu



smakiem czerwca się zachwycam ... 
nie poszukuję wyrafinowanych smaków ...
nie szukam zaskakujących połączeń ...
czerpię z intensywności zapachu i kruchości młodych warzyw ...

+ młode ziemniaki 
+ bób
+ cebulka  
+ chrupiący boczek 
+ koperek
------------------------------------
= SMAKÓW  POEZJA


cudowne smaki pierwszych dni lata ... 
niezapomniane smaki nocy czerwcowych ...
barw obfitość ...
" tak wygląda moje miasto nocą"  -  nocą świętojańską ...


* * *

SAŁATKA Z BOBU :


 
SKŁADNIKI :

* 1 kg bobu
* 1,5 kg młodych ziemniaków
* pęczek koperku
* 4 młode cebule
* pęczek zielonej cebulki
* 3 ząbki czosnku
* 30 dkg gotowanego , wędzonego boczku
* 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem 
* sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku

WYKONANIE :
* młody bób gotujemy w lekko osolonej wodzie / bardzo krótko ... 5 - 7 minut od zagotowania/ ... przelewamy go zimną wodą ... obieramy z łupek ...
* cebulę kroimy w cienkie plastry i rozdzielamy warstwy tworząc "kółka" ...
* boczek kroimy w cienkie paseczki ...
* rozgrzewamy olej na patelni ... wrzucamy boczek i rumienimy go lekko ... dodajemy krążki cebuli - podsmażamy ... wsypujemy obrany bób ... doprawiamy zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem , pieprzem i solą ...
* ziemniaki gotujemy ... gorące kroimy w plastry i układamy je na talerzu ...
* na ziemniakach układamy podsmażony boczek z bobem i cebulą ...
* obsypujemy posiekanym koperkiem i zieloną cebulką ...  




czwartek, 13 czerwca 2013

słodki chleb z cynamonem




Mój pradziadek potrafił z metalu wyczarować niemal wszystko ... 
Metaloplastyka i mechanika były jego wielką pasją ... 
Kuchnia prababci pełna była jego "wynalazków" : foremek , tłuczków ,  durszlaków , młynków do przypraw i kawy ... 
Potrafił zrobić sam lub naprawić niemal każde mechaniczne urządzenie ... 
Dla mojej babci zrobił pralkę - to była pierwsza pralka na całej ulicy :)  
W domu wisiały zrobione przez niego żyrandole i lustra w giętych  ramach ... 
Na stole stały wykonane przez niego cukiernice i świeczniki ... 
Dzieciom robił zabawki ... przechowujemy je jak najcenniejsze rodzinne pamiątki ... 


Dziś w młynku , który kiedyś zrobił mielę korę cejlońskiego cynamonu zwiniętego w  złotobrązową "dwururkę" ... wonny proszek powoli gromadzi się w małej , wysuwanej szufladce ... ma cudowny słodkawo-korzenny , lekko piekący smak i aromat ...
dosypuje go do mąki ... zagniatam miękkie ciasto na słodki cynamonowy chleb ...
wyrabiam je przez chwilę ... formuję w kulę ... będzie rosło teraz ...
cynamon 
Od wieków za afrodyzjak uważany co rozbudza zmysły i ciało rozgrzewa ... 
Moje dłonie przesiąkają jego zniewalającym zapachem  jakbym je pachnidłem natarła...


Wspólne chleba pieczenie ...  
Dziś nie piekę chleba sama ... 
Na wiele dłoni ciasto zagniatamy ... 
Nie tylko mój dom wypełnia dziś kuszący , cynamonowy aromat ... 
Nie tylko moje dłonie dziś zniewalająco pachną ... 
Uwodzić będę dziś wspólnie z  :

                                                                                 Amber /kuchennymi drzwiami
Anią / Bajkorada/ 
Anitą / Tak sobie pichcę/   
Aluchą /Nie-ład mAlutki / 
Bee / Magazyn Kuchenny / 
Bożeną Smakowe kubki  
Chantel /Przy kubku kawy / 
Eweliną - Around the kitchen table 
Gosią  - Kocham gary   
Jolą - Smak mojego domu 
Kamilą Ogrody Babilonu  
Kasią Pokrojone i doprawione 
Kasią Bake & Taste 
Magdą - Konwalie w kuchni 
Majką Kalejdoskop kulinarny 
Margot Kuchnia Alicji 
Marianną Kuchenna Wiewióra 
Martą Co dziś zjem na śniadanie   
Moniką Moni w kuchni  
Renatą Forks'N'Canvas Art food   
Pieguskiem Każdy ma jakiegoś bzika 
                                                                                 Sarą Pieczarka mySia 
                                                                                 Wisłą - Zapach chleba


SŁODKI  CHLEB  CYNAMONOWY
Jego upieczenie zaproponowała Ewelina , która prowadzi blog Around the kitchen table... oryginalny przepis odnalazła na TEJ stronie ...



zaczynam od przygotowania CIASTA  Z  RODZYNKAMI :

*  170 g maki chlebowej orkiszowej typ 750 
 / ciasto wyszło zbyt rzadkie - dodałam wiec jeszcze  3 łyżki mąki /
*  1/2 łyżeczki soli
*  3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
*  filiżanka rodzynek



wykonanie :

Mieszam dokładnie mąkę , sól i mleko - powstaje dość rzadkie ciasto...
Dodaję rodzynki i nadal mieszam do momentu ich równomiernego rozłożenia się w cieście ...
/ ciasto nadal jest miękkie i lepkie /
Przykrywam je  i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin ... w tym czasie rodzynki wciągają nadmiar wilgoci z ciasta ...






później przygotowuję  BIGĘ - jest to zaczyn do wypieku pieczywa powstały na bazie mąki , wody/mleka/ i drożdży ...

* 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej / handlowa nazwa - Lubella pełne ziarno /
* 1 łyżeczka drożdży instant / 3 gramy /
* 6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
* 1/4 szklanki roztopionego masła
* 1 duże roztrzepane widelcem jajko

 wykonanie : 

Mieszam wszystkie składniki ... wyrabiam ciasto przez około 2 minuty... 
Odstawiam je na 1  godzinę i ponownie zagniatam przez 1 minutę ...
Bigę umieszczam w misce i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 2 godziny ...  

Gotową bigę można przechowywać w lodówce do 3 dni ...



CUKIER  CYNAMONOWY  :

* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki cynamonu 


wykonanie : mieszam składniki i upajam się zapachem :)









CIASTO  WŁAŚCIWE  NA CHLEB  CYNAMONOWY :

* biga
* ciasto z rodzynkami
* 1 łyżka mąki chlebowej orkiszowej typ 750
* 1 łyżeczka drożdży instant / 3 gramy /
* 1 płaska łyżeczka soli
* 3 łyżki cukru pudru
* 1/2 łyżeczki cynamonu  / dodałam 1 łyżeczkę /
* 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

wykonanie : 
* Wszystkie składniki / ZA  WYJĄTKIEM  ORZECHÓW  WŁOSKICH / mieszam i zagniatam aż powstanie miękkie ciasto ... wyrabiam je około 3 - 4 minuty ...
* Dosypuję posiekane orzechy i wrabiam je w ciasto do momentu aż się równomiernie w nim rozłożą...
* Zostawiam ciasto na 5 minut i zgodnie z przepisem ponownie wyrabiam je przez około 1 minutę dla wzmocnienia glutenu / cokolwiek to znaczy :):):) /
* Ciasto formuję w kulę i umieszczam je w naoliwionej misce ... przykrywam je i pozostawiam na około 1 godzinę żeby wyrosło ...
 * Po tym czasie dłońmi formuję na blacie prostokąt z ciasta o długości krótszego boku równej długości foremki do pieczenia / w tym celu można posłużyć się wałkiem , ale uznałam , że to trud zbyteczny :):) /
 * 3/4 powierzchni ciasta obsypuję cukrem cynamonowym ...


 * ciasto zwijam i umieszczam "szwem" do dołu w natłuszczonej foremce ... pozostawiam je tak do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę ...
 
* Piekarnik nagrzewam do 200 stopni ... wkładam do niego foremkę z ciastem i natychmiast obniżam temperaturę pieczenia do 170 stopni ... 




* Po 45 minutach wykonuję test "suchego patyczka" i uznaję chleb za upieczony :)
/ kontrolę stopnia wypieczenia chleba należy rozpocząć po upływie 35 minut od włożenia go do gorącego piekarnika /



Chleb ma lekko chrupiącą skórkę ... nie kruszy się ...
Cynamonowy cukier w piękny , spiralny  wzór ułożył się w jego lekkim miąższu ...
Jest idealny jako ciasto do popołudniowej , czarnej kawy  ... nazwa chleb jest trochę myląca ...
Zapachem cynamonu , chrupkością orzechów i słodyczą rodzynek kusi niezwykle :)
Cudownie smakuje z samym masłem ...
Od razu pożałowałam , że nie upiekłam go z podwójnej porcji :):)

wtorek, 11 czerwca 2013

ziemniaki zapiekane z grilla


grill, danie z grilla, warzywa zapiekane, warzywa na grillu, zapiekanka, zapiekanka z grilla, ziemniaki z grilla, blog, zycie od kuchni, weekend, rozpalamy grill, relaks, wiosna, majowka, co na grill
  
smak błogiego lenistwa w czerwcowy weekend ...

relaks, co na grill, danie z grilla, ziemniaki z grilla, ziemniaki zapiekane, drzewa nad glową, zielen, kostka rubika, relaks, weekend, na hustawce, hustawka w ogrodzie, ogrod, wiosna, majowka
Czerwcowe wieczory. Po nich ciepłe, letnie noce nadejdą; noce gwiazd pełne. Chcę znów usiąść na trawie z dala od świateł miasta, podnieść głowę do góry i miliony  gwiazd, miliony światów nieznanych ujrzeć. Może gdzieś tam jakieś oczy spoglądają jak nasze ku gwiazdom dalekim.

"gdyby życie istniało tylko na ziemi byłoby to wielkie marnotrawstwo przestrzeni "

Czyż można się z tymi słowami nie zgodzić ? Einstein mawiał, że wystarczającym dowodem na istnienie jakiejś pozaziemskiej inteligencji jest to, że się z nami nie kontaktuje   :):):)

Ale zanim noc nadejdzie, zanim wino w głowach zdąży zaszumieć - rozpalamy grill. Kroimy cebulę, pieczarki, paprykę, pora, marchew, zioła, kiełbasę, pomidory i ser. Ziemniaki pokrojone w plastry wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę; odcedzamy je pośpiesznie zaraz po tym gdy woda wrzeć ponownie zaczyna.

grill, ziemniaki z grilla, danie z grilla, zapiekanka z grilla, zapiekanka z ziemniakow, ziemniaki, foremki, ziemniaki z foremki, prazonka, weekend, kielbasa, cebula, marchewka, boczek, papryka, rozpalamy grill, co na grilla, majowka, blog, zycie od kuchni



Skropione olejem rzepakowym dno aluminiowych foremek przykrywamy pierwszą warstwą ziemniaków, Obsypujemy ją czarnym pieprzem, ziołową solą, kminkiem. W dłoniach rozcieramy majeranek  i rozmaryn; ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce. Warstwa po warstwie układamy cebulę, marchew, kiełbasę, pieczarki, pomidory, paprykę. Foremki wypełniają się po brzegi. Pod wierzchnią warstwą ziemniaków kryje się bogactwo smaków i aromatów.
grill, ziemniaki z grilla, danie z grilla, zapiekanka z grilla, zapiekanka z ziemniakow, ziemniaki, foremki, ziemniaki z foremki, prazonka, weekend, co na grilla, ser zrumieniony, rozmaryn, majowka, blog, zycie od kuchni



Foremki trafiają na ruszt. Na grillu smaki przenikać się będą około 45 -50 minut. Ziemniaki zrumienią się, zezłocą. Pod koniec plastry sera je pokryją.

grill, ziemniaki z grilla, danie z grilla, zapiekanka z grilla, zapiekanka z ziemniakow, ziemniaki, foremki, ziemniaki z foremki, prazonka, weekend, co na grilla, majowka, blog, zycie od kuchni

Na wielki stół trafiają kolejne półmiski.
Czas biesiadowania się rozpoczyna.
Noc będzie długa   :)

grill, ziemniaki z grilla, danie z grilla, zapiekanka z grilla, zapiekanka z ziemniakow, ziemniaki, foremki, ziemniaki z foremki, kielbasa z grilla, kielbasa, prazonka, weekend, ogien, ogien na grillu, rozpalamy grill, co na grilla, majowka, blog, zycie od kuchni


czwartek, 6 czerwca 2013

Plac Imbramowski i ciasto z owocami


































Place targowe , bazarki , rynki , targowiska - to takie miejsca w których z przyjemnością robi się zakupy ... to miejsca zupełnie odmienne od hipermarketów ...
Tu znika anonimowość ... tu toczą się rozmowy ...
Twój ulubiony sprzedawca wybierze dla Ciebie najdorodniejsze owoce i warzywa ... 
Zawsze zadba o to , abyś odszedł od jego straganu zadowolony ...
Poczęstuje dzieciaki jabłkiem ... obdaruje Cię uśmiechem ...
Pamięta jaki gatunek sera zazwyczaj kupujesz i w jakie dni przychodzisz najczęściej ...
Zawsze doradzi ... dobierze gatunek ziemniaków czy pomidorów , który najlepiej pasują do Twoich kulinarnych planów ...

























Towary na straganach pochodzą w większości z lokalnego rynku ... trafiając tu nie musiały przejechać tysiące kilometrów zamknięte w foliowych opakowaniach ... 
Robiąc tu zakupy przyczyniamy się więc nie tylko do rozwoju lokalnej gospodarki i regionalnego rynku , ale również wspieramy działania przyjazne dla środowiska / o tym jakie to ważne i dlaczego możecie przeczytać [TU]  /





















PLAC  IMBRAMOWSKI

To miejsce o długich kupieckich tradycjach ... 
Od lat z wielką przyjemnością robię tu zakupy  ... 
Jest to  największe targowisko w północnej części mojego miasta ...
Mogę tu kupić niemal wszystko o czym tylko zamarzę :  * zawsze świeże owoce i warzywa
* najwspanialsze sery i nabiał z gospodarstw ekologicznych  * kwiaty i sadzonki roślin
* jajka od "szczęśliwych kur"   * wędliny wyrabiane według dawnych receptur 
* świeże zioła w doniczkach i pęczkach  * nasiona , ziarna , grochy , suszone owoce 
* tradycyjnie wypiekane pieczywo  * wspaniałe miody przywiezione prosto z polskiej pasieki
* suszone i świeże grzyby  * kiszoną kapustę prosto z beczki












































Wiosną stragany z owocami , warzywami i kwiatami tworzą wielobarwne kobierce ...
Ich widok przyciąga wzrok i zachwyca ...



Polscy , drobni przedsiębiorcy z determinacją podejmują nierówną konkurencyjną walkę z wielkim , obcym kapitałem . Kiedy więc omijacie hipermarkety i robicie zakupy na targowisku wspieracie rodzimych producentów żywności i przyczyniacie się do rozwoju gospodarczego lokalnego rynku i Waszego regionu .

* * *

UCIERANE  CIASTO  Z  OWOCAMI :

Pulchne , mięciutkie ciasto pełne owoców ...
Takie domowe ciacho idealne do szklanki mleka o poranku lub do popołudniowej filiżanki kawy ...
Przepisem na to ciasto ucierane poczęstowałam się od Olimpii [klik] która prowadzi blog POMYSŁOWE  PIECZENIE :)
Skosztujcie ... zapraszam :) 
/ * na zdjęciach widoczne są ceny z ostatnich dni maja /

SKŁADNIKI :  / proporcja składników na blachę domową /

* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 200 g cukru
* 4 jajka od "szczęśliwej kurki"
* 3 szklanki mąki pszennej 
/ w oryginalnym przepisie Olimpii są 2 szklanki mąki pszennej + 1 szklanka mąki krupczatki /
* 80 g maki ziemniaczanej / 0,5 szklanki /
* 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego bez "zagęszczaczy" i innych "polepszaczy"
* 1 opakowanie cukru z wanilią
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kg rabarbru
* 0,5 kg truskawek
* cukier puder do posypania

 
WYKONANIE :  

* masło z cukrem ucieramy na białą , puszystą masę ... dosypujemy cukier waniliowy ... 
stale miksując dodajemy jajka ... powoli wlewamy jogurt i miksujemy do połączenia się składników ... wsypujemy przesiane mąki i proszek dopieczenia ... po zmiksowaniu powstaje gęste ciasto ... wlewamy je do wysmarowanej masłem formy do pieczenia ... 
* rabarbar obieramy i kroimy w dwu centymetrowe kawałki...
* truskawki pozbawiamy szypułek ...
* owoce wciskamy w ciasto jedno obok drugiego ...
* tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut / do suchego patyczka /...
* wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem ...


niedziela, 2 czerwca 2013

babeczki z owocami



KALENDARZ ... 
nie , nie ten co na ścianie ...
ten nasz ... 
ten , który każdego dnia przez lata nieprzerwanie zapisujemy naszymi wspomnieniami ...
pełen dat , które tylko dla nas samych są najważniejsze na świecie ...
dni urodzin ... dni śmierci ... 
rocznice chwil magicznych ... 
melanż historii i losu ...
jubileusze naszych wzlotów i upadków ... 
dni marzeń spełnienia i dni porażki ... 
czas zdarzeniami go wypełnia , aż któregoś dnia wszystkie kartki pod ciężarem wspomnień spadną ...
 
wielobarwność - słowo klucz ... 
wielobarwność wspomnień naszych na kartkach kalendarzy ...
chwile dobre i złe razem spisane pod jedną datą ...

pierwszy dzień czerwca budzi mnie o świcie tęsknotą za tatą ... dzień pierwszy i dzień ostatni na jednej kartce kalendarza ... czas tak niepostrzeżenie oddala nas od zdarzeń minionych - aż trudno w to uwierzyć ...

* * *
PIERWSZY  DZIEŃ  CZERWCA  -  DZIEŃ  DZIECKA  :):)


celebrujemy chwile od poranka ...
gdy dzieci jeszcze śpią - ja ucieram budyniowy krem  i kroję owoce ...
sięgam do pudełka ukrytego w zakamarkach kuchennej szafki ...
wyciągam kruche babeczki / upiekłam je w tajemnicy kilka dni temu :)  /
obok mnie wielkie , męskie dłonie cierpliwie obierają jajka / ja tak nie umiem - mnie nerwy ponoszą gdy skorupki nie dają się łupać - a on - siła spokoju :) /
kroimy warzywa ... ucieramy twarożek - ulubione śniadaniowe pasty kanapkowe trafiają na stół zanim małe śpiochy oczy przetarły z zaspania :)
DZIŚ  ŚNIADANIE  Z  DESEREM  :)



a potem ...
a potem kilka planów w kałużach deszczu się rozmyło...
z wyprawy w góry zrezygnowaliśmy już dzień wcześniej archeologiczny piknik też w strugach deszczu utonął...
schowaliśmy się przed ulewą do podziemi Krakowa ... przemierzyliśmy szlak turystyczny po podziemiach Rynku
[ odwiedź to miejsce koniecznie ] 
odbyliśmy podróż w przeszłość ożywioną magicznie przez archeologów ...

I nasz dzień miał smak czekolady - pełny i intensywny smak chwil naszych :)


BABECZKI  Z  OWOCAMI



KRUCHE  CIASTO  NA  BABECZKI :

składniki : 
/ z 0,5 kg mąki wychodzi około 70 małych babeczek lub  40 średnich /

* 0,5 kg mąki pszennej
* 200 g masła / w temperaturze pokojowej /
* 150 g cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 -3 łyżki śmietany 18 %
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

wykonanie :
mąkę siekamy z masłem  ... dodajemy jajko , żółtka , śmietanę i kolejne składniki ...
zagniatamy jednolite , miękkie ciasto ... wkładamy je do lodówki na minimum 2 godziny


przy użyciu kuchennego pędzelka dokładnie natłuszczamy olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia foremki do pieczenia babeczek ...
później cierpliwie wylepiamy je cienką warstwą ciasta ... babeczki pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni ...
KREM  BUDYNIOWY  DO  BABECZEK :

składniki :   podaję proporcję na 1 litr mleka ... do napełnienia moich babeczek użyłam krem budyniowy sporządzony z połowy proporcji /  z 0,5 litra mleka /

* 1 litr mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 2 żółtko
* 3 czubate łyżki mąki pszennej
* 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 200 g masła

wykonanie : 

* ucieramy jajka z cukrem na puszysty krem ...dodajemy cukier waniliowy - mieszamy ... dosypujemy obie mąki - składniki miksujemy ...
* zagotowujemy mleko ... połowę wrzącego mleka wlewamy wolnym strumieniem do kremu z jajek , cukru i mąki - STALE MIESZAMY !
* pozostałe mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia ... teraz już spokojnie przelewamy do niego krem budyniowy / nie ma już obawy by się ściął / ... stale mieszając czekamy aż zgęstnieje
* ucieramy masło ... dodajemy do niego OSTUDZONY budyniowy krem ...

babeczki napełniamy budyniowym kremem i dekorujemy owocami i listkami mięty ...