poniedziałek, 28 października 2013

muszle z owocowo-orzechowym nadzieniem zapieczone w śliwkowym sosie

Jesienna kuchnia bogata w sezonowe produkty daje nieograniczone możliwości komponowania smaków. Każdy spacer i każda wizyta na targowym placu staje się źródłem inspiracji.Jakże nie korzystać z tego bogactwa i hojności polskiej jesieni ?  :) 

Dziś deser pełen sezonowych owoców: makaronowe muszle z nadzieniem z gruszek, śliwek, jabłek, orzechów i żurawiny zapieczone w aromatycznym sosie ze śliwek i wina. 

Podczas pieczenia cały dom wypełnia jego cudowny aromat : mieszanka owocowych nut, zapachu cynamonu, goździków, czerwonego wina i spadziowego miodu. Uwielbiam ten zapach. Ma magiczną moc - odrywa wszystkich nawet od najciekawszych zajęć i niczym magnes przyciąga do kuchni :)
 
To moja druga propozycja w konkursie MAKARONOWE  INSPIRACJE  LUBELLI

SKŁADNIKI :

1. Opakowanie makaronu Conchiglioni Nr 55 - 250 g 

* Makaronowe muszelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu; mają być lekko twarde - al dente. 
* Odcedzamy i hartujemy je zimną wodą. Makaronowe muszelki rozkładamy aby nie posklejały się.



2. Farsz :  

składniki :

* 3 duże gruszki
* 2 duże jabłka / najlepiej szara reneta /
* około 15 śliwek węgierek
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g kandyzowanej żurawiny
* 1 łyżka spadziowego miodu
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu
* 250 g serka mascarpone 


wykonanie :

* Śliwki oraz obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę.
* Dosypujemy do nich żurawinę kandyzowaną.
* Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni; gdy ostygną - siekamy je drobno i dodajemy do farszu.
* Całość zespalamy serkiem mascarpone.
* Doprawiamy cynamonem i miodem spadziowym - ilość miodu musicie dostosować do słodkości owoców i własnych upodobań - ja dodałam 1 łyżkę :) 

3. Sos śliwkowy :


składniki :

* 0,5 kg śliwek węgierek
* 150 ml półwytrawnego czerwonego wina
* 100 ml wody
* 1 łyżka spadziowego miodu
* kilka goździków
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 wykonanie : 

* Rozcinamy śliwki i wyjmujemy z nich pestki; owoce kroimy na mniejsze kawałki.
* Do rondla wlewamy wodę; dodajemy pokrojone śliwki, kilka goździków i cynamon. Gotujemy przez około 5 minut; dolewamy wino i miód. Gotujemy do momentu, w którym śliwki staną się miękkie i zacznie odchodzić od nich skórka.
* Lekko przestudzony sos dokładnie blendujemy.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. 

5. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy sos śliwkowy i układamy na nim makaronowe muszle napełniamy owocowym farszem.

6. Całość zapiekamy przez 15 - 20 minut.


niedziela, 27 października 2013

muszle z nadzieniem jarmużowo-dyniowym zapieczone w sosie z leśnych grzybów



Kwintesencja smaków polskiej jesieni na jednym talerzu: jarmuż, dynia, papryka, orzechy i pestki dyni złączone w jednym farszu wypełniają makaronowe muszle zapieczone w sosie z leśnych grzybów.


Danie to jest moją propozycją w konkursie 
" MAKARONOWE INSPIRACJE  LUBELLI "

SKŁADNIKI :

1. Opakowanie makaronu Conchiglioni Nr 55 - 250 g 

2. Farsz : 
 


* jarmuż - 1 wiązka - około 300 g / po odcięciu z liści łodyżek  i twardych nerwów /
* dynia - 200 g / po obraniu i usunięciu pestek /
* 2 cebule / duże /
* 1 papryka czerwona - około 200 g  / po usunięciu gniazd nasiennych /
* 200 g boczku parzonego - ten składnik możecie pominąć i stworzyć danie wegetariańskie  :)
* 80 g pestek dyni
* 4 orzechy włoskie
* 2 łyżki oleju rzepakowego 
* 1 ząbek czosnku
* 200 g tłustego serka o kremowej konsystencji / proponuję serek kozi , ale jeśli nie uda Wam się takiego kupić - świetnie sprawdzi się w tym daniu ser typu feta /
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* sól / doprawiając używajcie jej ostrożnie, bo ser typu feta jest intensywnie słony /


 3. Sos z leśnych grzybów :

200 g podgrzybków / oczyszczonych i obranych /
* 2 cebule
* 250 ml wody
* 3 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany 18%
* 1,5 łyżki oleju rzepakowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 WYKONANIE :

1.  Gotujemy makaron :

* Makaronowe muszelki wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mają być lekko twarde - al dente. 
* Odcedzamy i hartujemy je zimną wodą. Makaronowe muszelki rozkładamy aby nie posklejały się.

2. Przygotowujemy farsz :

* Dynię, cebulę, paprykę i boczek kroimy w kostkę.

* Jarmuż bardzo dokładnie myjemy; z liści wycinamy łodyżki i wszystkie twarde nerwy. Kroimy go w paski.

* Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy. 

* Wsypujemy cebulę i boczek - często mieszając smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.

* Dodajemy pokrojoną paprykę i dynię - mieszając co jakiś czas dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.



* Dodajemy pokrojony jarmuż; stale mieszając dusimy przez kolejne  3 - 4 minuty. W tym czasie jarmuż znacząco zmniejszy swoją objętość; patelnię zdejmujemy z ognia. 




* Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy pestki dyni i orzechy włoskie; gdy lekko przestygną - siekamy je nożem i wsypujemy do farszu.

* Dodajemy ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce oraz tłusty, kremowy ser np. typu feta. Dokładnie mieszamy do momentu aż ser równomiernie połączy się z farszem.

* Doprawiamy świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i solą.

* Ugotowane makaronowe muszle napełniamy gotowym farszem.

3. Przygotowujemy sos z leśnych grzybów :

* Cebulę kroimy w drobną  kostkę.
* Oczyszczone grzyby / u mnie podgrzybki / kroimy niezbyt drobno. 
* Na patelni rozgrzewamy olej; wrzucamy cebulę i smażymy ją aż się zeszkli. 
Dodajemy grzyby - podsmażamy je często mieszając przez około 5 minut. 
Dolewamy wodę i dusimy na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. 
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
* do kubeczka z 3 łyżkami śmietany dodajemy 2 łyżki sosu z patelni;
mieszamy i  wszystko wlewamy do grzybów; zagotowujemy.


4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

5. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy sos.
układamy na nim makaronowe muszle napełnione farszem jarmużowo-dyniowym.

6. Całość zapiekamy przez 15 - 20 minut.



piątek, 25 października 2013

sałatka z gruszką marynowaną w czerwonym winie


 GRUSZKA  MARYNOWANA  W  CZERWONYM  WINIE 

składniki :

* 3 gruszki /twarde /
* 250 ml czerwonego wina / wytrawnego lub półwytrawnego /
* 1 łyżka miodu
* kilka goździków
* korzeń imbiru / około dwucentymetrowy kawałek /
* czarny pieprz świeżo zmielony


wykonanie :

* umyte gruszki obieram ze skóry ... przekrawam na połówki starając się zachować ich ogonki ... 
usuwam gniazda nasienne ... wkładam owoce do rondla ...
* tak przygotowane gruszki zalewam moim ulubionym gatunkiem czerwonego wina ... dodaję łyżkę miodu , goździki , i cienko pokrojony kawałek imbiru ... doprawiam świeżo zmielonym czarnym pieprzem ...
* gruszki gotuję pod przykryciem, na małym ogniu przez około 12 minut / do momentu aż będą miękkie / ...  w tym czasie raz odwracam owoce aby równomiernie wchłonęły smak winnej marynaty ....  garnek z gruszkami odstawiam do ostygnięcia ...


aromat wina i przypraw wnika w głąb gruszek ... 
kolor winnej marynaty częściowo przenika do owoców - wspaniale wyglądają po rozkrojeniu ...
goździki , imbir , pieprz i gruszki nadają  winu niezwykły smak ... to zredukowane wino stanie się podstawą niezwykle aromatycznego sosu do sałatki ...

SAŁATKA  Z  GRUSZKĄ  MARYNOWANĄ  W  CZERWONYM  WINIE


składniki :

* gruszki marynowane w czerwonym winie / 1 gruszka na porcję /
* polędwica wieprzowa  - 2 plastry na porcję / około 100 g /
* mieszanka różnych gatunków sałat / proponuję dodać również czerwoną cykorię /
* orzechy włoskie / 2 - 3 orzechy na porcję /
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów włoskich / np. camembert /
* owoc granatu
* winogrona zielone - niewielka kiść
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia / około 2 łyżki /
* sól i pieprz czarny świeżo zmielony


wykonanie :

* orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni aby wydobyć z nich więcej smaku...
* ser pleśniowy z dodatkiem orzechów kroję w plastry ...
* owoc granatu przekrawam na pół ... wyjmuję łyżeczką jego nasiona ... 
* 2 połówki gruszek kroję w plastry ...
* na każdym talerzu układam mieszankę kolorowych sałat ... kładę obok połówkę marynowanej gruszki ... układam naprzemiennie plastry pleśniowego sera i gruszki marynowanej ...
* smażę polędwicę wieprzową : mięso pokrojone w 1,5 cm plastry kładę na rozgrzanym oleju rzepakowym ... z każdej strony smażę przez ok 1,5 minuty ... mięso przyprawiam solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ... gaszę ogień pod patelnią i przykrywam ją pokrywką - tak pozostawiam je na 2 minuty ...mięso wyjmuję z patelni ... przekładam je na talerz z sałatką ...
* SOS : na patelnię z esencją smaków pozostałą po smażeniu polędwicy wlewam aromatyczne , zredukowane wino z przyprawami powstałe podczas marynowania gruszek ... dolewam odrobinę soku z granatów , która wycieka z rozkrojonego owocu ... sos gotuję przez około 3 minuty - aż zgęstnieje ... dodaję do niego jeszcze odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu ...
* w trakcie redukowania się sosu na talerzu z sałatką rozkładam prażone orzechy , pestki z owocu granatu i zielone winogrona ...
* polędwiczki i sałatę polewam sosem ...



* * *
Dzisiejsza sałatka jest moją propozycją w jesiennej akcji " jak gruszki na wierzbie" ...
Pozostałe niezwykle ciekawe przepisy z gruszką w roli głównej możecie zobaczyć na stronach innych uczestniczek tej akcji  :







wtorek, 22 października 2013

właściwości miodu ; DESTRUKCYJNE ZAŁAMANIE KOLONII i relacja z XIII Biesiady Pszczelarskiej w Niepołomicach

podobno Einstein powiedział : 
"Jeśli wymrą pszczoły , 
4 lata później nie będzie ludzkości "
obyśmy nie musieli przekonać się że miał rację ...

Pszczoła miodna jest niezbędnym elementem ekosystemu . Jeśli zginą pszczoły - razem z nimi zginie cały koloryt i witalność życia na Ziemi . Bez pszczół życie takie jakie znamy nie może istnieć ,  bo pszczoła jest najważniejszym zapylaczem na naszej planecie . Tę samą pracę wykonuje od 100 mln lat / od wspólnej ewolucji z kwitnącymi roślinami / . Gdy pszczoła przenosi pyłek z jednego kwiatu na drugi - zapłodnione zalążki rośliny przekształcają się w dojrzały owoc - to najstarszy i najbardziej owocny związek w naturze . 


3/4 wszystkich roślin na ziemi uzależnione jest od zapylaczy / pszczół i innych owadów np motyli / - z ich wyginięciem one też znikną z naszej planety . 
Naukowcy ostrzegają , że stałe zmniejszanie się populacji pszczół i innych zapylaczy może doprowadzić do większego kryzysu niż globalne ocieplenie . 
Pszczoły zapylają prawie 100 najważniejszych rodzajów upraw w rolnictwie  : owoce i warzywa , orzechy , nasiona , włókna / takie jak bawełna / ... bez pszczół zostaną nam jedynie rośliny wiatropylne .

JEŚLI  NIE  CHCEMY  JEŚĆ  JEDYNIE  PSZENICY  ,  KUKURYDZY  I  RYŻU  - MUSIMY  POMÓC  PRZETRWAĆ  PSZCZOŁOM .
Wyobrażacie sobie ręczne zapylanie roślin ? - to nie jest tylko wizja zwariowanego naukowca - są miejsca na ziemi , w których ten mroczny scenariusz jest już rzeczywistością  : 
chińska prowincja Hanyuan w Syczuanie  - wyginęły tu wszystkie pszczoły i ludzie ręcznie zapylają kwiaty na gruszach w sadach ... 
PRZERAŻAJĄCE ???  ALE PRAWDZIWE !!!

Między innymi o tym opowiada reżyser Markus Imhoof  w swoim filmie "Więcej niż miód" z 2013 r. 
Jest to historia o pszczołach , ich znaczeniu dla nas ludzi , dla naszego pożywienia  oraz dla ekosystemu naszej planety . Opowiada o wzajemnym powiązaniu roślin , owadów , ludzi i globalnego biznesu ... gdy zabraknie jednego elementu - owadów - wszystko się rozpadnie .




W ostatnich latach pszczoły masowo wymierają ... 
Zjawisko to nazwano DESTRUKCYJNYM ZAŁAMANIEM KOLONII 
/ inaczej zespołem masowego ginięcia pszczoły miodnej /  . 
O próbach jego wyjaśnienia opowiada film "Milczenie pszczół " z 2008r .
Ten film w całości możecie obejrzeć TU






Chora pszczoła opuszcza ul aby zapobiec epidemii w całej koloni . 
Coraz częściej zdarza się to na masową skalę . 
Całe kolonie giną w ciągu jednego dnia .  
Naukowcy usiłują zrozumieć co doprowadza do takiej tragedii ... są zgodni , że istnieje wiele czynników , które wywołuje destrukcyjne załamanie kolonii...badania wciąż trwają :
* jedna z hipotez mówi o wystąpieniu w świecie owadów wirusa , który osłabiając układ odpornościowy owadów prowadzi do ich wymierania ... 
* innym głównym podejrzanym są pestycydy , ale roje znikają również na terenach gdzie pestycydy nie są rozpylane ...
* zagrożeniem dla pszczół może być też  niedożywienie - zapylanie przez pszczoły monokulturowych upraw czyni dietę pszczół monotonną co może doprowadzić do niedoborów żywieniowych wśród tych owadów .

* * *
  

20 .10.2013 w podziemiach zamku w Niepołomicach odbyła się  XIII Biesiada Pszczelarska ... 

" I  JA  TAM  BYŁAM  ... MIÓD  I  WINO  PIŁAM "  :):)





W ramach imprezy oprócz degustacji wyśmienitych miodów i możliwości zakupu produktów pszczelich odbyły się dwa niezwykle ciekawe wykłady :

* wykład mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" 

* oraz wykład dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"

Spotkanie prowadził Zbigniew Lubiński - prezes Koła Pszczelarzy w Niepołomicach
 
/ na zdjęciu - dr Zbigniew Sadzawiczny w trakcie wykładu /

PONIŻEJ  PRZEDSTAWIŁAM  WYBRANE  ZAGADNIENIA  Z  OBYDWU  WYKŁADÓW :

WŁAŚCIWOŚCI  MIODU :

* Miód pszczeli jest to produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru lub ze spadzi.
* Nie jest lekiem ... należy go stosować w codziennej diecie ... 
* Jest produktem  bardzo odżywczym i łatwo przyswajalnym przez organizm ... jest doskonałym źródłem energii / dzięki zawartości cukrów prostych : glukozy i fruktozy /
* Nie obciąża naszego organizmu produktami przemiany materii  ... zalecany jest więc we wszystkich chorobach wątroby i przewodów żółciowych ...
* Wbrew obiegowej opinii - to nie zawartość witamin czyni miód zdrowym - W MIODZIE WITAMIN NIE MA / może jedynie jakieś śladowe ich ilości / ... miód jest zdrowy dzięki zawartych w nim aminokwasom , składnikom mineralnym , enzymom /
* Miód zachowuje swoje właściwości przez trzy lata od miodobrania ... 
* Pamiętajmy , że miód traci swoje cenne właściwości zdrowotne jeśli zostanie podgrzany do wyższej temperatury niż 40 stopni C ...
* Jest zalecany w chorobach układu krążenia ... systematyczne jedzenie miodu wzmacnia i normalizuje pracę serca / miód zawiera cholinę i potas /... w profilaktyce chorób serca najlepsze są miody wiosenne / miód rzepakowy, głogowy, mniszkowy / gdyż zawierają najwięcej glukozy /
* Miód jest bardzo pomocny w leczeniu stanów zapalnych układu oddechowego ...
* Ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antyseptyczne ...
* Pyłki roślinne zawarte w miodzie nie uczulają / uczulenie mogą wywoływać olejki eteryczne pochodzące z roślin zawarte w miodzie lub biało znajdujące się w ślinie pszczoły / ...przy alergiach na pyłki roślin - dr K. Sadzaniczny  zaleca spożywanie miodu , gdyż ten pomaga w odczulaniu ...

JAKI GATUNEK MIODU WYBRAĆ :
Istnieje możliwość doboru odpowiedniego miodu do profilaktyki i leczenia wspomagającego podstawową terapię leczniczą określonych schorzeń.

MIÓD RZEPAKOWY :
  • wątroba i drogi żółciowe
  • serce i naczynia wieńcowe
  • stany zapalne dróg oddechowych
MIÓD AKACJOWY :
  • zaburzenia przewodu pokarmowego
  • nerki i układ moczowy
  • przeziębienia
MIÓD LIPOWY :
  • górne i dolne drogi oddechowe
  • serce i układ krążenia
  • układ nerwowy, stres
MIÓD GRYCZANY :
  • układ krążenia, miażdżyca
  • wątroba i działanie odtruwające
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza
MIÓD WRZOSOWY :
  • nerki, drogi moczowe, prostata
  • stany zapalne jamy ustnej i gardła
  • stany zapalne żołądka i jelit
MIÓD WIELOKWIATOWY :
  • stany alergiczne dróg oddechowych
  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne
  • serce i naczynia krwionośne
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH :
  • dolne drogi oddechowe
  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki
  • choroby serca i naczyń, nerwice
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW LIŚCIASTYCH :
  • nerki i drogi moczowe
  • wątroba i drogi żółciowe
  • przewód pokarmowy, jelita

KIEDY MIÓD MOŻE SZKODZIĆ ?

* Miodu nie należy podawać dzieciom do 1 roku życia / ze względu na możliwość występowania w miodzie przetrwalników laseczek jadu kiełbasianego , które mogą wywołać u tak małych dzieci silne zatrucie /

* W cukrzycy miód można spożywać w ściśle określonych , małych ilościach ...
dr Krystian Sadzawiczny podkreśla , że w wypadku cukrzycy wielkie znaczenie ma nie tylko ilość spożywanego miodu , ale również jego  gatunek  ... ABSOLUTNIE  ZAKAZANY  JEST  W  CUKRZYCY  MIÓD  RZEPAKOWY - BO  ZAWIERA  NAJWIĘCEJ  GLUKOZY ... NAJLEPSZY  WYBÓR  - TO MIÓD AKACJOWY / MA  NAJWIĘCEJ  FRUKTOZY /

* Dr Krystian Sadzawiczny w trakcie swojego wykładu poruszył również temat związku wysokiego poziomu cholesterolu i fruktozy ... zalecał miód rzepakowy przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi ... odradzał natomiast spożycie miodu akacjowego przy tym schorzeniu  / ma to związek z zawartością glukozy i fruktozy w tych miodach ... przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi należy ograniczać w diecie produkty o wysokiej zawartości fruktozy , która powoduje wzrost poziomu "złego" cholesterolu - LDL oraz trójglicerydów we krwi  /

JAK ROZPOZNAĆ PRAWDZIWY MIÓD :

Miód ulega krystalizacji - jest to naturalna cecha miodu , która nie wpływa na jego jakość i skład ...
Krystalizacja następuje w różnym terminie od miodobrania - zależnie od zawartości glukozy i fruktozy w miodzie ...
Najszybciej krystalizują miody rzepakowe i wielokwiatowe / ze względu na dużą zawartość glukozy /... miody akacjowe długo nie krystalizują / mają większą zawartość fruktozy /
Kupując miód sprawdźmy więc datę jego produkcji ... jeśli 4 miesiące od wyprodukowania jego konsystencja nadal jest płynna oznacza to , że ten miód może nie być naturalnym produktem ...


* * *
NIESTETY PO ZAKOŃCZENIU WYKŁADÓW MIODU NIE MOŻNA JUŻ BYŁO KUPIĆ W TRAKCIE XIII BIESIADY PSZCZELARSKIEJ - SKOŃCZYŁ SIĘ ! 
JESTEM NIEPOCIESZONA :(
PRZED WYKŁADEM NIE ZDĄŻYŁAM NIC KUPIĆ , ZDĄŻYŁAM TYLKO SPRÓBOWAĆ WSPANIAŁYCH PRODUKTÓW POCHODZĄCYCH Z PASIEK CZŁONKÓW KOŁA PSZCZELARZY W NIEPOŁOMICACH ... A PO WYKŁADACH JUŻ WSZYSTKIE MIODY BYŁY WYKUPIONE  :(

* * *
ZACHĘCAM WAS DO WYPRÓBOWANIA MOICH PRZEPISÓW NA POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM MIODU :

syrop z czosnku , miodu i cytryny [ klik ] 







ciasto na pierniczki [ klik ]










świąteczne pierniki [ klik ]






kutia małopolska [ klik ]








mleko z czosnkiem i miodem [ klik ]










pierniki z witrażem [ klik ]

herbata lipowa z imbirem i miodem [ klik ]










pierniki z czekoladą [ klik ]








 * * *

Wpis powstał w oparciu o wykłady mistrza pszczelarskiego Jana Ślósarza pt. " Dary z ula" i dr farmacji Krystiana Sadzawicznego pt. "Zdrowie z ula"  , oraz o filmy : "Milczenie pszczół"  / ten film możecie obejrzeć TU   /   i  "Więcej niż miód"   /  zwiastun filmu  KLIK  /


* * *

 

WPIS DODAJĘ DO AKCJI  "MIODEM PŁYNĄCEJ"  POPIERAJĄCEJ PRZEDSIĘWZIĘCIE " ADOPTUJ PSZCZOŁĘ"