piątek, 14 marca 2014

TORT CZEKOLADOWY



































TO MÓJ ULUBIONY TORT :)

Łatwy w wykonaniu, klasyczny tort czekoladowy. 
Jest idealnie wilgotny, intensywnie czekoladowy, a przy tym "lekki" w smaku.

Charakteru dodają mu wiśnie z nalewki / w wersji dla dorosłych / i aromatyczne gruszki.


Można go również przygotować w wersji bezalkoholowej i zastąpić wiśnie z nalewki wiśniami z kompotu lub wiśniami mrożonymi.


SKŁADNIKI :


BISZKOPT CZEKOLADOWY

* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
* 3/4 szklanki maki pszennej
* 3/4 szklanki kakao
* 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

 CZEKOLADOWY KREM :

* 500 g serka mascarpone
* 2 opakowania Nutelli każde po 230 g / opakowania w formie szklaneczki /




 DODATKI :

* wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu /
* 3 duże gruszki w słodkim syropie / 3 gruszki + 2 łyżki cukru + 6 goździków + szklanka wody /

NASĄCZENIE BISZKOPTOWYCH BLATÓW :

* 90 ml syropu z gruszek
* 30 ml nalewki wiśniowej / a w wersji bezalkoholowej - wiśniowy sok lub ekstrakt wiśniowego kompotu /

DEKORACJA TORTU :

* truskawki do ozdobienia tortu / opcjonalnie /
* listki świeżej mięty do dekoracji


WYKONANIE :
 

BISZKOPT CZEKOLADOWY  :

1. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Boków tortownicy nie wykładamy papierem i nie smarujemy masłem / dzięki temu biszkopt po ostudzeniu zachowa pożądany kształt /

2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.



3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito.



4. Oddzielamy żółtka od białek. / Białka wbijamy do misy miksera /



5.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Gdy piana z białek jest już ubita - stale mieszając na niskich obrotach miksera dodajemy stopniowo cukier, a potem kolejno po jednym żółtku.
Na końcu wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.


6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.

7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka /

8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty. 


GRUSZKI W SYROPIE : 

Możecie wykorzystać słoik z domowym kompotem gruszkowym lub przygotować gruszki w słodkim syropie specjalnie do tortu.
Wystarczy 3 duże gruszki obrać, wyciąć z nich gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i gotować pod przykryciem przez około 10 minut w szklance wody z dodatkiem 2 łyżek cukru i 6 goździków. Gruszki pozostawiamy w syropie do ostygnięcia.
Ostudzone gruszki kroimy w kostkę.

WIŚNIE Z NALEWKI :

Ja wykorzystuję domową nalewkę wiśniową. / Przepis na nią pojawi się na blogu w sezonie owocowym :) / Jeśli nie macie domowej nalewki - wykorzystajcie kupną. Pamiętajcie jednak o tym, że do toru dodajemy jedynie wydrylowane owoce !!!

 
MASA CZEKOLADOWA :

To najprostsza, a przy tym najsmaczniejsza masa czekoladowa :) Przygotowuje się ją w 2 minuty i nie może się nie udać :)

Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe :)

 WYKONANIE TORU :


1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4  łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową. 


2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko.

3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko.

4. Trzeci blat również ponczujemy :)

5. Boki tortu i jego wierzch pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym. Na wierzchu tortu robię łyżką z masy "esy floresy".

6. Tort możecie udekorować według waszego uznania, używając na przykład dekoratora do tortów - wtedy jednak musicie przygotować więcej masy czekoladowej.  Ja wykorzystałam truskawki, listki świeżej mięty i krojone gruszki z syropu. Boki tortu można obsypać drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.




43 komentarze:

  1. Ale się napracowałaś, nie tylko przy torcie ale i przy zobrazowaniu całej pracy. Bardzo lubię takie "krok po kroku" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia robione w trakcie gotowania sprawiają, że gotowanie staje się zabawniejsze :)

      Usuń
  2. Aniu, przepiękny tort. :) Ty to masz rękę do tortów. :)
    Przesyłam uściski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rękę jak rękę, ale na pewno ja to mam łasuchów w domu :):)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że smakuje też dobrze :)

      Usuń
  4. jaki pyszny! chętnie załapałabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety wszystkie kawałki tortu zniknęły w błyskawicznym tempie :)

      Usuń
  5. Anno,
    cudowny tort!
    Marzę o takiej pysznej porcji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dzisiaj też o kawałku tego tortu marzę :):)

      Usuń
  6. Wygląda bajecznie. Przeżywam katusze oglądając go:). Wcale się nie dziwię, że ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wielką słabość do czekoladowych tortów :)

      Usuń
  7. Cudo:-), ale bym zjadła gdyby nie dieta:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też o wiosennej diecie myślę :)

      Usuń
  8. Ale narobiłaś mi apetytu.... czekolada, gruszki, wiśnie.....aż ślinka cieknie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam tę kompozycję smaków :)

      Usuń
  9. Ależ się prezentuje. Cudowny :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To łatwy i szybki w przygotowaniu tort. A co najważniejsze zawsze się udaje :)
      Gdy okazja tego wymaga, lub gdy ma się więcej czasu wystarczy go tylko piękniej udekorować i zachwyci każdego

      Usuń
  10. Tort wspaniały i niesamowicie łatwy, a smakuje rewelacyjnie. Musialam ten przepis przetestować, gdyż za 2 tygodnie mam zrobić podobny z truskawkami na 18-stkę syna. Zamiast wiśni i gruszek dodam truskawki. Gratulacje Aniu .

    OdpowiedzUsuń
  11. Dodatki do tortu można dowolnie zmieniać według własnych upodobań. Ten tort smakuje również wyśmienicie z dodatkiem drobno posiekanej czekolady kawowej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, pyszny przepis za który bardzo dziękuję :)! Bardzo serdecznie pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  13. mozna nie dodawac oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bo nie mam ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak nie masz, to nie dodawaj...myślę, że wtedy też się uda biszkopt

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Aniu, skorzystałam z tego cudownego przepisu na urodzinki synka, rodzina powalona na kolana, mąż mnie na rękach nosił:) Taaaki pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tort Państwu smakował :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Jeszcze nigdy w tak szybkim tempie nie zrobiłam żadnego tortu.Krem cudownie dobry i każdemu smakuje zwłaszcza dzieciom.Jestem zachwycona.Brawo dla autorki przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  17. torcik super.zrobilam ale z gruszka w srodku rewelacji dla mnie nie bylo.polecam wiecej wisni...:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. polecam rowniez bardziej go nasaczyc niz jest w przepisie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik wyszedł super. Był to mój pierwszy tort jaki zrobiłam. Wszystkim bardzo smakował. Dodam jedynie, że warto go bardziej nasączyć.
    Brawa dla autorki przepisu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy tort z takim kremem można ozdobić masą cukrową? Czy krem nie byłby za rzadki do tego typu ozdoby? Bardzo spodobał mi się przepis i chcę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że chcesz tort w całości obłożyć masą cukrową.
      Niestety nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Nie używam masy cukrowej, bo jej nie lubię, a co za tym idzie nie mam w tej kwestii doświadczenia.

      Usuń
  21. czy mozna olej rzepakowy zastapic olejem slonecznikowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju słonecznikowym są delikatne "wrażliwe" na wysoką temperaturę, lepiej go stosować na zimno.

      Usuń
  22. Wspaniały. Oj na jednym kawałku by się nie skończyło... ;)
    Pozdrawiam


    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  23. Tort najwspanialszy! dodam, ze był to mój pierwszy tort! cała rodzina zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super przepis! Tort był pyszny! Ja dodałam trochę mniej nutelli do kremu niż w przepisie oraz więcej wiśni a mniej gruszek, bo bałam się, że będzie za słodki, wyszedł idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam. Zachwyciłam gości i przede wszystkim Solenizantkę-tyle nutelli naraz!!! To musi być święto!
    Czego chcieć więcej? Taki zachwyt szczęśliwej 7-latki wystarczy :))))

    OdpowiedzUsuń
  26. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń