poniedziałek, 30 czerwca 2014

SZASZŁYKI DROBIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, szszlyki drobiowe, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


Dziś nasza ogrodowa kuchnia serwuje :

* szaszłyki drobiowe z suszonymi pomidorami
* sałatkę ziemniaczaną
* dip z porzeczek i chrzanu
* sałatę z porzeczkami z ziołowym dresingiem
* grzanki z czosnkowo-ziołowym masłem i serem 
grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, szaszlyki, drobiowe, jak zrobic szaszlyki, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni

Bycie mieszczuchem nauczyło mnie doceniać wartość chwil spędzonych w harmonii z naturą.
Nadeszło lato - pakujemy wiec torby i wyruszamy w drogę do domu z drewnianych bali, by spędzić tam choć kilka dni z dala od zgiełku i smogu wielkiego miasta. 

szszlyki, altana, ogrod, grill, co na grill, grillowe przyjecie, wiosna,lato, zielono, rozpalamy grill, majowka, blog, zycie od kuchni
Wcześnie wstaję. Nie zamawiałam budzenia o świcie, ale mam je w wakacyjnym pakiecie gratis. Kogut sąsiadów jest niezawodny :)
Maż jeszcze śpi, dziecka śpią. Piję kawę w altanie delektując się chwilą tylko dla mnie i tym spokojem, który wokół panuje. Słońca promienie i śpiew ptaków. Błogostan :)


grill, co na grill, rozpalamy grill, szaszlyki, majowka, weekend, ogrodek, ogrod, warzywa, salata, mieta, ziola z ogrodu, hodujemy warzywa, hodujemy ziola,
Idę do warzywnego ogrodu. Ostatni raz byłam w nim w maju. Rośliny wtedy zaledwie kiełkowały, a na dzisiejsze śniadanie zrywam kolorowe sałaty, zieloną cebulką, natkę pietruszki, listki świeżej mięty, czerwone i czarne porzeczki - dla mieszczucha to jak cud :)


ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
Podziwiam dorodność agrestu i pigwowca; zachwycam się różami.

agrest, ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy agrest, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, pigwa, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend,roze, roza, kwiaty, kwiaty w ogrodzie, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni

Z uśmiechem witam gościa. Przywędrowało do mnie ciekawskie kociątko sąsiadów :)

kot, kociak, kociatko, male zwierzatko
Słucham brzęczenia pszczół w kwiatach jeżyny.

pszczola, kwiaty, jablon, zapylanie, pszczola na kwiatkach

Poranne pianie jak zaproszenie traktuję. 
Idę odwiedzić koguta i jego kokoszki. 
Sąsiedzi obdarowują mnie o poranku dobrym słowem, uśmiechem, opowieściami i koszykiem pełnym świeżych jajek. 
kury, grill, wiejskie kury, wiejskie jajka, danie z grilla, szaszlykiZabieram się za przygotowywanie śniadania. Moje małe i duże łakomczuchy zaczynają się już budzić :)
Za chwilę zjemy wspólnie śniadanie  w altanie.
Czy dzień może zacząć się lepiej ?  :):)

SAŁATKA :

* rwę na kawałki liście kilku gatunków sałat
* siekam drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki i listki mięty
* dodaję owoce czerwonej i czarnej porzeczki
* przygotowuję sos : olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia + trochę soku z cytryny + odrobina miodu + sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku


śniadanie, sniadanie w ogrodzie, salata, salatka, grill, weekend, majowka, szaszlyki, blog, zycie od kuchni, altana
śniadanie, sniadanie w ogrodzie, salata, salatka, grill, weekend, majowka, pomidory, porzeczki, lubie to, szaszlyki, blog, zycie od kuchni, altana


A DZIŚ WIECZOREM WIELKIE GRILLOWANIE !

Przygotowania zaczynają się wcześnie. Zawsze któryś z panów chce się poczuć jak prawdziwy mężczyzna i drwa rąbie w małe szczapy by ułożyć je potem w zgrabny stos na grillu. Rozpalanie ognia to w naszej rodzinie męskie zajęcie. W przygotowywaniu grillowej biesiady biorą już udział wszyscy niezależnie od płci i wieku, choć trzeba przyznać, że niektórzy zajmują się głównie podjadaniem i są w tym naprawdę dobrzy :):)

grill, danie z grilla, szaszlyki, majowka, co na grill, sos do grilla, salatka do grilla, blog, majowka, zycie od kuchni, rozpalamy grill


LETNIA SAŁATKA ZIEMNIACZANA :

składniki :

* 1,5 kg młodych ziemniaków
* 250 g zielonego groszku ( najlepiej użyć świeży; może być również mrożony lub z puszki )
*  2 cebule
* wiązka zielonej cebulki
* 3 obórki małosolne
*  pół wiązki natki pietruszki 
* pół wiązki natki koperku
* garść listków świeżej mięty

sos :

* 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sok z cytryny
* 1 łyżka musztardy dijon
* sól
* świeżo zmielony kolorowy pieprz 
 
szaszlyki, salatka z ziemniakow, salatka do grilla, salatka z mlodych ziemniakow, ogorki malosolne, grill, danie z grilla, rozpalamy grill, blog, weekend, zycie od kuchni

 wykonanie :

* Ziemniaki dokładnie myjemy i  gotujemy "w mundurkach", studzimy i obieramy.
* Świeży lub mrożony zielony groszek gotujemy i studzimy; z groszkiem z puszki jest łatwiej - wystarczy go odcedzić :)
* Siekamy drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki, koperek i miętę.
* Cebulę kroimy w cienkie paseczki.
* Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
* Tak przygotowane składniki przekładamy do salaterki.
* Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i łączymy go z sałatką.



szaszlyki, salatka z ziemniakow, salatka do grilla, salatka z mlodych ziemniakow, ogorki malosolne, grill, danie z grilla, rozpalamy grill, blog, weekend, zycie od kuchni


szaszlyki, szaszlyki drobiowe, grill, majowka, weekend, co na grill, salatka do grilla

SZASZŁYKI DROBIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI :

składniki :

*  mięso z piersi indyka lub kurczaka
* suszone pomidory w zalewie z oleju
* boczek
* kolorowe papryki : czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa ( im barwniej tym lepiej )
* czerwona cebula
* bakłażan
* świeży rozmaryn, majeranek lub inne wasze ulubione zioła
* sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

szaszlyki, szaszlyki drobiowe, szaszlyki z warzywami, baklazan, co na grill, danie z grilla, pomysly na grill, blog, salatka do grilla, zycie od kuchni
 wykonanie :

* Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy.
* Robimy marynatę do szaszłyków. Olej z pomidorów przelewamy do małej miski. Doprawiamy go posiekanymi ziołami, solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
* Mięso z piersi indyka dzielimy na plastry; ubijamy je lekko przez folię spożywczą uważając by go nie uszkodzić. Ubite plastry mięsa przyprawiamy ziołami i dzielimy na mniejsze kawałki. W każdy będziemy wkładać po jednym suszonym pomidorku z zalewy i składać na pół.
* Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w duża kostkę ( 3x3 cm )
* Bakłażana kroimy w plastry. Małe plastry bakłażana dzielimy na połówki, a duże na ćwiartki.
* Czerwone cebule kroimy w ćwiartki.
* Boczek kroimy w 1,5 cm słupki

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, jak zrobic szszlyki,  na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni
Na patyki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki szaszłyków.
Bakłażan jest mało intensywny w smaku - przed nabiciem go na szaszłyk włóżcie go na moment do marynaty z oleju i przypraw.
Gotowe szaszłyki skrapiamy dokładnie pozostałą marynatą i pozostawiamy w lodówce na około 1 godzinę by nabrały smaku.
Szaszłyki pieczemy około 6 - 7 minut z każdej strony równomiernie rumieniąc. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla.


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, jak zrobic szszlyki, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, salatka do grilla, porzeczki, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni

SAŁATA Z PORZECZKAMI I ZIOŁOWYM DRESINGIEM :

To nasza śniadaniowa sałatka wzbogacona o kawałki pomidorów, ogórków i papryki. Przepis znajdziecie powyżej.



grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, czarna porzeczka, sos do grilla, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni
DIP Z PORZECZEK I CHRZANU :

składniki :

* słoik konfitury z czarnych porzeczek
* garść świeżych owoców czarnej porzeczki
* 2 - 3 łyżeczki chrzanu
* sok z jednej cytryny
* dużo świezo zmielonego pieprzu
* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

wykonanie :
wszystkie składniki miksujemy i dekorujemy świeżymi porzeczkami


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


GRZANKI Z SEREM I MASŁEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM :

składniki :

* chleb
* ulubione gatunki sera żółtego
* masło
* ćwierć główki czosnku
* PRZYPRAWA KRÓLEWSKA firmy WISANA. Nie zawiera chemicznych, konserwantów i polepszaczy smaku. Skład: kozieradka, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, sól kamienna 

wykonanie :

Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy rozgniecione w wyciskarce ząbki czosnku oraz przyprawę królewska WISANA . Bardzo dokładnie mieszamy.
Kromki chleba lub bułki smarujemy masłem ziołowo-czosnkowym i układamy na nich plastry sera.
Grilujemy przez kilka minut uważając by pieczywo się nie przypaliło.

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, szaszlyki drobiowe, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


SMACZNEGO :)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam szaszłyki! Jak dla mnie są o wiele lepsze od tradycyjnej kiełbasy z grilla.
    I kotek sąsiadów śliiiiczny! :D

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, co za uczta! Jestem pod wrażeniem :))
    A koteczek podobny do mojej Helci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istna orgia smakowa, coś wspaniałego! I to wszystko w wybornym towarzystwie i w cudownym miejscu, tylko pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woooow, jaka pyszna i kolorowa wyżerka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością "budziłam" się do życia i śledziłam przygotowania do biesiady w altanie, kolorowy , niezwykle smaczny zawrót głowy, pięknie przygotowane potrawy z wielką miłością. Piękna relacja

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kolorowe szaszłyki bardzo mnie kuszą!
    Niech no tylko przestanie padać...

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się głodna zrobiłam!! Tyle dobrego jedzonka!! Tyle kolorów w ogrodzie :) I kotek cudny !!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna biesiada, super miejsce na odpoczynek. Nie tylko otoczenie, ale Twoja wrażliwośc i uczucia :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale uczta:) podkradnę Twój przepis na dip;]
    Dam znać jak smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, ileż pięknego, polskiego klimatu w tej Waszej ogrodowej biesiadzie, a zdjęcia takie, ze czuję jakbym tam z Wami była. Pięknie i smakowicie! Uściski z daleka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dip porzeczkowy - cudo. Podziwiam też szaszłyki, mi wychodzą takie pokurczone...

    OdpowiedzUsuń