TRYB JASNY/CIEMNY

GRILLOWE INSPIRACJE - warsztaty grillowe z firmą Kamis

Pierwsze dni lata, wakacje za pasem.
A jaki jest nasz ulubiony letni sport narodowy ?
Oczywiście grillowanie, a w szczególności grillowanie połączone z kibicowaniem :):):)
Przez cały ostatni długi weekend ćwiczyliśmy tę dyscyplinę zawzięcie i wytrwale, a natchnieniem dla naszej grillowej drużyny był sam MACIEJ WAWRYNIUK - doradca kulinarny firmy KAMIS :) Inspirowaliśmy się jego przepisami, wykorzystaliśmy jego wskazówki i rady i dzięki temu nasz grillowy weekend nabrał wyjątkowego smaku. O sukcesach naszej grillowej drużyny opowiemy wam wkrótce, a dziś zapraszamy was do miejsca, w którym wspólne biesiadowanie, kibicowanie i grillowanie jest prawdziwą przyjemnością. 
Witajcie w gościnnych progach Restauracji PIRI PIRI w Krakowie ! To właśnie tu odbyły się grillowe warsztaty kulinarne z firmą KAMIS.

Podczas warsztatów dowodzenie jak zawsze przejęli : Maciej Wawryniuk - doradca kulinarny firmy KAMIS i Robert Krzysiek - szef kuchni Restauracji PIRI PIRI.

Towarzyszył im zgrany zespół kucharzy z restauracji PIRI PIRI : Dawid Sikora, Sławomir Chmielewski i Wojciech Śliwa oraz Staszek vel Słodki Facet z bloga Kuchenne Wariacje.


O smaku potrawy zawsze decyduje jakość produktów, które wykorzystamy do jej przygotowania oraz sposób ich obróbki. Na niesamowite doznania smakowe możemy liczyć tylko wtedy, gdy grillując wykorzystamy dobrej jakości mięsa, świeże warzywa i owoce, aromatyczne przyprawy i zioła oraz naturalny opał najlepiej z drewna drzew liściastych.
Grillując nie warto się ani śpieszyć, ani ograniczać wyłącznie do kiełbasek i kaszanki. Za to zawsze warto dać się ponieść własnej kulinarnej fantazji :)
Wspólne przygotowywanie potraw, rozpalanie grilla i biesiadowanie na świeżym powietrzu jest wspaniałym sposobem na spędzanie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Pozwala doskonale się bawić i jednocześnie poznawać nowe smaki, odkrywać nowe produkty.


 
ZAPRASZAM WAS NA GRILLOWE FANTAZJE MACIEJA WAWRYNIUKA.
 Niech staną się dla was źródłem inspiracji, wszak nadchodzące wakacje to najwspanialszy czas na biesiadowanie na świeżym powietrzu :)

* Szaszłyki z wątróbki owiniętej cienkimi plastrami boczku oraz ćwiartek cebuli i jabłek. Smakują genialnie ! 

Pamiętajcie tylko, żeby nie piec ich zbyt długo - wątróbka nie lubi długiej obróbki cieplnej ( staje się pod jej wpływem sucha i niesmaczna )


* Blanszowane zielone szparagi owinięte w cieniutkie plastry boczku lub szynki dojrzewającej - PYCHOTA !!!

* Szaszłyk z mozzarellą, boczkiem i białą kiełbasą.

Małe kulki mozzarelli owinięte w cienkie plastry boczku w towarzystwie kawałków białej kiełbasy i ćwiartek czerwonej cebuli. Mozzarellę należy bardzo dokładnie owinąć boczkiem, aby nie wyciekała z szaszłyka w trakcie grillowania.


* Szaszłyki z wędzonych śliwek owiniętych w plastry surowego boczku i małych cebulek.


* Dip do dań z grilla ze świeżego ananasa, czerwonego pieprzu, świeżej mięty


* Kawałki piersi z kurczaka, cukinia, suszone pomidory w oleju i ćwiartki czerwonej cebuli 


* Karkówka w aromatycznych przyprawach KAMIS

* kawałki mięsa z piersi z indyka, mango, ananas


* Szaszłyki wegetariańskie : plastry bakłażana, cukinii, suszone pomidory w oleju i ćwiartki czerwonej cebuli.
Powstały na specjalne życzenie zaproszonych gości :)



* Dip do dań z grilla : konfitura z czarnej porzeczki, sok z pomarańczy i chrzan - poezja smaku :)

* Gruszki z gałką muszkatołową w plastrach boczku - WPROST FENOMENALNE !




Jak widać na zdjęciach - Maciej jest prawdziwym mistrzem kulinarnej magii :) 
Oczarował zaproszonych gości dowcipnymi opowieściami, bajecznymi smakami i cudownymi aromatami.


 
* Mięso z piersi z kaczki w aromatycznej marynacie.

marynata : konfitura morelowa + chili + czerwony pieprz + sok z limonki + sól
 
* Szaszłyki z polędwicy wieprzowej, wędzonych śliwek owiniętych w boczku i ćwiartek czerwonej cebuli


* Sałatka ziemniaczana : młode ziemniaki gotowane w mundurkach, koper, posiekana cebula i sos winegret


* szaszłyki z plastrów cielęciny i suszonych pomidorów w oleju owiniętych plastrami szynki dojrzewającej (widoczne na zdjęciu w prawym górnym rogu )


* Królowa wszystkich dań z grilla - długo dojrzewająca wołowina T-bone.

Stek T-bone to stek z kością wycięty z lędźwiowej części tuszy wołowej. Nazwa pochodzi od kości, która po cięciu ma kształt litery T. Jest to stek z rostbefu z kością, od którego nie oddzielono polędwicy. Ma zwykle grubość około 2,5 cm; po jednej stronie kości znajdziecie w nim polędwicę, a po drugiej rostbef.
Pamiętajcie, aby wołowych steków nie marynować przed położeniem ich na grill - wołowinę należy jedynie natrzeć młotkowanym pieprzem. To sosami podkreślicie później charakter i smak swoich steków.



* POMYSŁY NA DIPY DO DAŃ Z GRILLA : 

Niektóre połączenia smaków mogą was zaskoczyć, ale uwierzcie -  wszystkie dipy smakowały wybornie i doskonale komponowały się z potrawami z grilla dodając im charakteru i wzbogacając ich smak !



* tuńczyk w oleju z puszki + majonez + pieprz czarny + miąższ z pomidorów + sok z cytryny
 

* ananas + musztarda dijon + świeży imbir + olej + listki świeżej mięty + sok z limonki + miód
 

* owoc mango + przyprawa curry + oliwa + listki  świeżej mięty + miód + sok z cytryny + pieprz czerwony
 

* jogurt + papryczka chili + listki świeżej mięty + sól + pieprz
 

* miód + musztarda sarepska + woda + olej + sok z limonki - po zmiksowaniu składników dodać łyżeczkę musztardy francuskiej

* suszone pomidory wraz z olejem + jogurt lub majonez + świeże zioła przyprawowe

* konfitura z czarnej porzeczki + chrzan + sok z pomarańczy


* konfitura z czarnej porzeczki + chrzan + sok z pomarańczy + jogurt naturalny

* śliwka suszona + jogurt + sól + pieprz

* jogurt naturalny + majonez + czosnek + ocet

* zielony pieprz marynowany + jogurt naturalny


Komentarze

  1. dipy zapisuje bo warte uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skarbnica przepisów na grilla;-) Podoba mi sie dip porzeczkowy i ta kaczka:-) Podana była tak w całości tak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie napisane.Kilka dipów nie znałem,ciekawe.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne przepisy:) na pewno wykorzystam w kuchni.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też zapisuje dipy - wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepisy na dipy pobieram - ten z tuńczykiem ... ciekawy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI