sobota, 5 lipca 2014

rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami


Ten deser uwiedzie was głęboką czekoladową nutą, jędrnością soczystych owoców, pulchnością biszkoptu i lekkością śmietankowego kremu. Zapach wanilii i czekolady dopieści wasze zmysły, a urokowi świeżych owoców nie będziecie mogli się oprzeć :)

Zapraszam na roladę biszkoptową :


SKŁADNIKI :

1. BISZKOPT JASNY :

* 4 jajka
* 100 g mąki pszennej tortowej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* cukier z prawdziwą wanilia
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli 



2. BISZKOPT CZEKOLADOWY :

* 5 jajek
* 3 czubate łyżki kakao ( około 40 g)
* 60 g mąki pszennej tortowej
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
* cukier z prawdziwą wanilią
* szczypta soli 

 
3. KREM :

* 500 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu ( od podanej ilości odlejcie 3 łyżki śmietany - wykorzystacie je później do zrobienia polewy czekoladowej )
* 500 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny
* cukier z prawdziwą wanilią

4. NASĄCZENIE BISZKOPTOWYCH BLATÓW : 

* 10 łyżek ostudzonego naparu z czarnej herbaty z cytryną

5. LETNIE OWOCE :

* 1 kg owoców w dowolnej kombinacji : czerwone i czarne porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, poziomki, wiśnie, agrest 



6. POLEWA :


* 100 g czekolady gorzkiej
* 3 łyżki śmietany kremówki 30 % tłuszczu


Dodatkowo będziemy potrzebować :

* masło do wysmarowania form do pieczenie
* folię spożywczą
* papier do pieczenia

WYKONANIE :

1. BISZKOPT JASNY :

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
"Blachę domową" o wymiarach  22 cm x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.


Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.




2. BISZKOPT CZEKOLADOWY : 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Blachę z piekarnika o wymiarach 30 cm x 40 cm ( taką, która standardowo znajduje się na wyposażeniu piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Obie mąki przesiewamy przez sito razem z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy po łyżce przesiany przez sito cukier puder i delikatnie mieszamy z pianą. Dodajemy po jednym żółtku i wlewamy 2 łyżki oleju - miksujemy. Dosypujemy zmieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach. 
Delikatnie przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut ( robimy test suchego patyczka )
Upieczony biszkopt przekładamy papierem do góry na ściereczkę kuchenną. Delikatnie zdejmujemy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon. Ściereczkę na końcach spinamy gumkami "jak cukierek" i pozostawiamy tak biszkopt do wystudzenia.


3. KREM :
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serki mascarpone i dosypujemy cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Ciągle mieszając mikserem na wysokich obrotach wlewamy do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. 
Krem odstawiamy do lodówki by lekko stężał.



4. ZWIJANIE ROLADY :
Rozwijamy ze ściereczki jasny biszkopt i układamy go na spożywczej foli rozłożonej na kuchennym blacie. Równomiernie nasączamy go 5 łyżkami naparu z herbaty z cytryną. Przekładamy na niego połowę schłodzonego w lodówce kremu i rozprowadzamy go na biszkoptowym blacie pozostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku ( dzięki temu w trakcie zwijania krem nie wypłynie nam na zewnątrz rolady).
W krem wciskamy owoce. Użyłam truskawki, maliny i czerwoną porzeczkę, ale pamiętajcie, że im więcej smaków i kolorów owoców, tym rolada będzie smaczniejsza. Truskawki i agrest kroimy na mniejsze kawałki, wiśnie drylujemy.

Tak przygotowaną roladę zwijamy w rulon ułatwiając sobie pracę folią spożywczą.


5. Teraz rozwijamy ze ściereczki biszkopt czekoladowy. Nasaczamy go równomiernie 5 łyżkami naparu herbaty z cytryną i rozsmarowujemy na nim pozostała połowę kremu. W krem wciskamy owoce. Na środku kładziemy roladę z jasnego biszkoptu; oczywiście odwiniętą z foli spożywczej :)  
Roladę ciasno zwijamy i owijamy spożywczą folią. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

5. DEKOROWANIE ROLADY :

POLEWA CZEKOLADOWA : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( metodą miska z czekolada zanurzona w misce z gorąca wodą ) i mieszamy ze śmietaną. 

Roladę wyjmujemy z lodówki i delikatnie odwijamy z foli spożywczej. Układamy ją na półmisku i polewamy lekko przestudzona polewą czekoladową. Zanim polewa całkiem zastygnie układamy na niej owoce.


12 komentarzy:

  1. Imponująca :) Rolady biszkoptowej na słodko jeszcze nie robiłam !

    OdpowiedzUsuń
  2. to dopiero deser! cudowna rolada! pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę mistrzowsko się prezentuje. Sama elegancja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita ta rolada! ; )
    Bardzo apetyczny pomysł! : )

    OdpowiedzUsuń
  5. rolada to dla mnie wyższa szkoła jazdy, może kiedyś się podejmę....twoja jest piękna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa kolory biszkoptu? Takiej pięknej jeszcze nie widziałam! Ja wczoraj zrobiłam ze śmietaną i jagodami - mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
    Did you make this website yourself? Please reply back as I'm planning
    to create my own personal blog and want to find out where you got this from or just what the theme is named.
    Appreciate it!

    Check out my site :: production music websites

    OdpowiedzUsuń