wtorek, 29 lipca 2014

SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI i sos śliwkowy do dań z grilla



















SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKĄ 

Dziś propozycja dla smakoszy wątróbki. Źródłem inspiracji był nam Maciej Wawryniuk :)



składniki :

* wątróbka z kurczaka
* cienkie plastry szynki dojrzewającej lub bekonu
* cebula biała
* cebula czerwona
* jabłka kwaśne
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* majeranek
* pieprz czarny świeżo zmielony


wykonanie :

Wlewam do miski trzy łyżki oleju i dodaję do niego około łyżeczkę majeranku i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Kwaśne jabłka kroję w ósemki i  wrzucam je do marynaty z oleju; mieszam, aż się nią równomiernie pokryją.
Wątróbkę myje i kroję na kawałki o wielkości mniej więcej 3 cm x 2 cm.
Kawałki wątróbki owijam w cienkie plastry szynki lub bekonu ( jeśli plastry są duże – kroje je wcześniej na pół )
Cebulę białą i czerwoną kroję na ćwiartki i dzielę ją na warstwy.




Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę białą, wątróbkę owiniętą w szynkę, kawałki jabłka i czerwoną cebulę.
Gotowe szaszłyki marynuję w reszcie oleju z majerankiem i pieprzem.
Grilluję około 8 - 10 minut z każdej strony.







SOS ŚLIWKOWY DO SZASZŁYKÓW 

składniki :

* 5 łyżek powideł śliwkowych
* 5 łyżek majonezu
* 5 łyżek keczupu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 ząbki czosnku zgniecione w wyciskarce
* pieprz czarny świeżo zmielony




wykonanie :

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Lubiącym ostre klimaty polecam dodanie ¾ łyżeczki sosu Sambal Oelek.

15 komentarzy:

  1. Kocham wątróbkę! Muszę spróbować takich szaszłyków.
    Sos mnie zaciekawił, ostatnio jadłam sos na bazie powideł śliwkowych, ale był piekielnie ostry. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sos do piekielnie ostrych nie należy ( chyba, że ktoś przesadzi z sosem Sambal Oelek )

      Usuń
  2. Podoba mi się pomysł na szaszłyki. Takich jeszcze nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ci, którzy lubią wątróbkę są nimi zachwyceni :)

      Usuń
  3. ja też bardzoo lubie wątróbkę!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaszłyków z wątróbką jeszcze nie próbowałam, ale słyszałam, że robią furorę ostatnio:)

    Dip znam i jest świetny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szaszłyki z wątróbką to jedno z moich ulubionych dań z grilla tego lata. Zachęcam do spróbowania !

      Usuń
  5. mniam mniam muszę spróbować koniecznie i ciekawi mnie ten sos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się go błyskawicznie, a smakuje doskonale.
      I co nie jest bez znaczenia - można sobie dozować stopień jego ostrości według własnych upodobań

      Usuń
  6. Muszę mieć mazidło do grilla - inne niż keczup czy musztarda, bo za nimi nie przepadam, lubię mięcho z dodatkami na słodko więc Twoja propozycja sosu bardzo mnie przekonuje. uściski!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te śliwkowe nuty smakowe w połączeniu z daniami z grilla naprawdę świetnie się komponują. Słodycz i pikanteria w jednym :)

      Usuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń