wtorek, 30 września 2014

warzywa pieczone - szybkie, proste i smaczne danie


Pieczone warzywa to danie najprostsze z możliwych. 
Nie napracujecie się przy nim zbytnio, a może być zarówno daniem głównym jak i wspaniałym dopełnieniem waszego posiłku. Doskonale komponuje się z wegetariańskimi burgerami i z karkówką z grilla i z rybą. Bosko smakują też jako sałatka z dodatkiem serów typu Feta zwłaszcza gdy wzbogacimy ja jeszcze o suszone pomidory z zalewy w oleju.

Jesień hojnie obdarza nas bogactwem warzyw. Wykorzystajcie ich różnorodność. 

Do pieczenia świetnie nadaje się :

* papryka we wszystkich jej kolorach
* bakłażan
* dynia
* cebula biała i czerwona
* cukinia
* patison

Im większa różnorodność barw, aromatów, smaków i faktur wykorzystanych warzyw, tym to danie jest ciekawsze.



Do dzieła !

Na nasz kuchenny blat trafiła wspaniała dynia, która w ogrodzie Ulli wyrosła :) Jej ćwiartka pod nóż trafia i tonie w morzu innych pieczonych warzyw. Reszta ciastem się stanie, ale to już opowieść na inną historię :)

WARZYWA PIECZONE

składniki :

* ćwiartka dyni
* 2 nieduże bakłażany
* 3 papryki kolorowe
* 2 cebule białe
* 4 cebule czerwone
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
* mała cukinia i patison
* PODLASKA PRZYPRAWA DO SAŁATEK firmy DARY NATURY.  W jej skład wchodzą : majeranek, tymianek, lubczyk, macierzanka, papryka ostra, cząber, szałwia, pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pasternak, marchew i natka pietruszki (w różnych proporcjach)
* sól do smaku

 
wykonanie :

* Dynię obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy ją w słupki.
* Cebule kroimy w ćwiartki.
* Z papryk usuwamy pestki i kroimy w bardzo dużą kostkę.
* Bakłażany, cukinie i patisony kroimy w słupki. Jeśli macie duże bakłażany - możecie je na chwilę przed pieczeniem nasolić i usunąć sok, w którym jest goryczka. W mniejszych bakłażanach goryczka jest niewyczuwalna w gotowym daniu. 
Duże cukinie obieramy, małe nie; usuwamy z nich gniazda nasienne.

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Skrapiamy je jeszcze niewielką ilością oleju, obsypujemy obficie PODLASKĄ PRZYPRAWĄ DO SAŁATEK i niewielką ilością ( ! ) soli. Mieszamy, aby przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia warzywa należy przemieszać, aby równomiernie się dopiekły.

Tak przygotowane warzywa możemy również upiec na grillu na tacce aluminiowej.

 
Do tego rybka zwana morszczukiem usmażona na oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia i sos chili z cytryną.

I jest pysznie, powiadam wam - jest pysznie :)



13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja mam wielką słabość do tak przygotowanych warzyw :)

      Usuń
  2. Od razu w głowie pojawiły się wspomnienia letnich wieczorów przy grillu :-) u mnie zawsze królowały szaszłyki z warzyw! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam warzywa pieczone podobnie się kojarzą. Na tej stronie znajdziesz nasze grillowe propozycje na wykorzystanie warzyw : http://ankawell.blogspot.com/p/blog-page_24.html

      Usuń
  3. Poprosimy jeszcze przepis na wegetariańskie burgery:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz i masz :)
      W najbliższym czasie ukarze się na blogu przepis na wegetariańskie burgery

      Usuń
  4. Bardzo lubię pieczone warzywa. Mogą być dodatkiem do dania głównego, albo podane z ryżem jako danie. I te kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jako sałatka...i jako dodatek do burgerów i .. i ... kombinacji jest mnóstwo :)

      Usuń
  5. Takie warzywka powinny być zawsze w opcji do nieśmiertelnych ziemniaków do rybki np. nad morzem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być RAJSKIE danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam sobie upiec paprykę z czosnkiem do fety, ale nabrałam chęci na Twoje warzywa. Muszę je upiec. Dzięki za pomysł.

    OdpowiedzUsuń