sobota, 4 października 2014

tort dyniowo-orzechowy KRÓLESTWO JESIENI


Poranne mgły i deszcz spadających liści.
Jesień już na dobre do nas zawitała. Zachwyca obfitością barw, kusi  bogactwem warzyw i owoców. Z tej wielobarwności i obfitości z radością korzystam. W wiklinowym koszu niosę ją co dzień z targu do domu, rozkładam na kuchennym stole i sycę zmysły świeżością kolorów i zapachów. Kulinarne pomysły rodzą się wtedy same :)


Dziś zapraszam was na tort KRÓLESTWO JESIENI.

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowo-orzechowe z kremem pachnącym miodem i bogactwem jesiennych owoców podane z aksamitnym owocowo-winnym sosem - słodka kwintesencja jesieni, poezja smaków :)

TORT KRÓLESTWO JESIENI 


Zaczynamy od ugotowania gruszek i przyrządzenia sosu winno-owocowego. 

SOS WINNO-OWOCOWY




baza do sosu - składniki :

* 3 twarde gruszki 
* 375 ml czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki miodu   

* 1 łyżeczka mielonego cynamonu * kilka goździków * korzeń imbiru  ( 2 cm kawałek )

wykonanie :

* Umyte gruszki obieram ze skóry; kroję na połówki. Łyżeczką usuwam gniazda nasienne i wkładam owoce do rondla.
Tak przygotowane gruszki zalewam czerwonym winem; dodaję miód, goździki i cienko pokrojony kawałek imbiru.
Gruszki gotuję na małym ogniu pod przykryciem  przez około 12 - 15 minut (do momentu aż będą miękkie). W tym czasie owoce raz odwracam, aby równomiernie wchłonęły smak winnej marynaty. 
* Garnek z gruszkami odstawiam. Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy z niego gruszki oraz wyławiamy goździki i kawałki imbiru. 
* Dwie połówki gruszek trafią do sosu, dwie kolejne do ciasta dyniowo-orzechowego, a dwie pozostałe pokrójcie w plastry i wykorzystajcie do dekoracji talerzy ( będą miały bardzo dekoracyjną czerwoną obwódkę )
* Baza do sosu owocowo-winnego zredukowana w trakcie gotowania będzie miała około 250 ml objętości.

SOS OWOCOWO WINNY 

składniki :

* baza do sosu 250 ml
* 2 połówki gruszek, które się w niej gotowały
* 15 śliwek węgierek
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżka zimnego masła

wykonanie :

Do bazy dodajemy wydrylowane, pokrojone śliwki oraz 2 połówki gruszki. Gotujemy przez kilka minut do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Całość miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Doprawiamy łyżeczką miodu. Ponownie podgrzewamy; do gorącego sosu dodajemy 1 łyżkę zimnego masła i dokładnie mieszamy. Powstaje naturalnie gęsty, aksamitnie gładki, niezwykle aromatyczny sos.





 

CIASTO DYNIOWO-ORZECHOWE 

  
składniki : 

* 1 szklanka mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 2 duże jajka
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* kilka goździków
* szczypta soli dla przełamania smaku
* 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 szklanka + 2 łyżki (około 120 g) rozdrobnionych blenderem lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
* 1 szklanka dyni startej na tarle o dużych oczkach (to około 180 g obranej dyni)

* 1 gruszka ugotowana w winie z przyprawami
* 1/2 szklanki żurawiny kandyzowanej 


wykonanie :

* Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
* 2 połówki gruszek ugotowane i wystudzone w winie kroimy w dużą kostkę.
* Orzechy rozdrabniamy w blenderze lub bardzo drobno siekamy.
* Dynię ucieramy na grubych oczkach tarła.
* Goździki rozgniatamy w moździerzu.
* Łączymy suche składniki : mąkę, cukier, cynamon, utartą gałkę muszkatołową, sól, rozgniecione goździki, proszek po pieczenia i sodę.
* Do miski miksera wlewamy olej i wbijamy jajka - mieszamy; dosypujemy suche składniki i miksujemy na jednolitą masę.
* Dodajemy dynię, orzechy i żurawinę - mieszamy.
* Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 45 minut ( przed wyjęciem ciasta z piekarnika robimy test "suchego patyczka")


MASA Z MASCARPONE I MIODU


składniki :

* 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
* 250 g serka mascarpone
* miąższ z jednej laski wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia
* 2 łyżki miodu

wykonanie :

Masło ucieramy przez chwilę mikserem; dodajemy do niego miąższ z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią i serek mascarpone - miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy 2 łyżki miodu i łyżką mieszamy do połączenia się składników.



składanie tortu :

Wystudzone dyniowo-orzechowe ciasto układamy na paterze. Przekładamy na niego masę i rozprowadzamy ją tworząc delikatne fale. Wkładamy do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy pokrojonymi świeżymi figami, śliwkami, żurawiną i listkami mięty. 
Podajemy z sosem owocowo-winnym i świeżymi owocami. 





9 komentarzy:

  1. Na taki tort każdy się skusi. Wygląda przepięknie. Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Pełen jesiennych skarbów, aromatyczny, przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Chętnie wprosiłabym się na kawałeczek...;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze Anka! ale kusisz ... tort obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wyczarowałaś!!!Poezja!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesień jednak potrafi być cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu cudownie! A bardzo jest słodki? Bo jeśli tak, to mój mąż nie tknie go bez szklaneczki whisky dla zneutralizowania. w ogóle te figi na górze wyglądają bosko. Już nie mogę doczekać się prawdziwego sezonu na nie. Mogłabym je jeść tonami

    OdpowiedzUsuń