wtorek, 30 grudnia 2014

KRAKERSY SEROWE IMPREZOWE




KRAKERSY SEROWE chrupiące, lekko pikantne, efektowne dla oka, pełne smaków i aromatów doskonale sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich jako przekąski typu finger food. Można po nie swobodnie sięgać podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej bez konieczności poszukiwania wolnego miejsca przy stole, talerzyków i sztućców.


składniki :

* 200 g mąki

* 100 g masła w temperaturze pokojowej

* 1 serek topiony  - 100 g

* ¼ łyżeczki soli

* białko z 1 jajka

* 100 g sera żółtego

* łyżeczka kminku

* łyżeczka czerwonej papryki w proszku


Okrągłe krakersy możemy udekorować kremem serowym.

krem :

* 100 g kremowego serka ziołowego lub sera mascarpone

* 3 żółtka

* sól i pierz do smaku


wykonanie :

Mąkę, sól, serek topiony i masło siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto ( jeśli wolicie -  czynność tę swobodnie możemy również powierzyć mikserowi ).
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm - 0,5 cm i wycinamy z niego dowolne kształty. 

Krakersy smarujemy rozmąconym białkiem i obsypujemy startym serem żółtym lub przyprawami : kminkiem, czerwoną papryką lub dowolną waszą ulubioną mieszanką ziół. 

Pieczemy w temp. 180℃  przez 12-15 minut. 

Używając rękawa cukierniczego dekorujemy okrągłe krakersy pikantnym kremem serowym.

wykonanie kremu :

żółtka jaj ugotowanych na twardo ucieramy na jednolity krem z ziołowym serkiem lub z serem mascarpone; doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Przekąski Sylwestrowe

2 komentarze: