poniedziałek, 29 grudnia 2014

ROLKI Z PAPIERU RYŻOWEGO Z WARZYWAMI, ŁOSOSIEM I AWOKADO




Dziś proponuję wam pełne smaku i lekkości rolki z papieru ryżowego z dodatkiem marynowanych warzyw, łososia i awokado. Danie świetne na imprezę i na kolacje we dwoje; bardzo lubiane przez nasze dzieci.

ROLKI Z WARZYWAMI

* papier ryżowy 6 szt

* po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej

* kalarepa

* marchewka

* 2 czerwone cebule

* garść świeżych listków szpinaku

* garść rukoli
* pół pęczka zielonej cebulki

* 150 g łososia wędzonego

* awokado

MARYNATA DO WARZYW :

* 50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek

* sok z ½ limonki

* pieprz, sól do smaku










Przygotowujemy marynatę do warzyw mieszając wszystkie jej składniki.  
Papryki, cebulę, kalarepę i marchew kroimy w cieniutkie słupki o długości około 5 cm i wkładamy je do marynaty na 1 godzinę.








SALSA POMIDOROWA :


składniki :

* 4 pomidory

* 1 cebula czerwona

* ½ papryki czerwonej

* sok z ½ limonki

* papryczka chili lub 1/4 łyżeczki sosu Sambal Oelek

* sól, pieprz do smaku




wykonanie :

Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. 
Miąższ z pomidorów, cebulę i czerwoną paprykę bardzo drobno siekamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem Sambal Oelek.




ZWIJANIE ROLEK :

Łososia kroimy w paski.
Cebulkę zieloną siekamy.
Awokado  kroimy na pół, wyjmujemy z niego pestkę, miąższ dzielimy na kawałki.




Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez kilka sekund i kładziemy na desce. 
Układamy na nim listki szpinaku, rukolę, marynowane warzywa, pokrojone w paski awokado i łososia; rolki ciasno zwijamy, kroimy je na pół i układamy na talerzu. 
Podajemy z salsą pomidorową lub sosem słodko-kwaśnym.














Przekąski Sylwestrowe

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń