sobota, 13 grudnia 2014

WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI





Od początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba. Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale to śledź jest rybą tradycyjnie znacznie dłużej goszczącą na naszym świątecznym stole.
Pewnie nie każdy z was wie, że powszechna dziś obecność karpia na wigilijnym stole wzięła się nie z czego innego, ale z niedostatków PRL-u. Po 1945 roku polska flota rybacka była w gruzach, nie miał kto ryb łowić i morskie ryby na jakiś czas ostały się jedynie w przedwojennych książkach kucharskich. Niejaki Hilary Minc, minister przemysłu w rządzie Józefa Cyrankiewicza rzucił hasło "KARP NA KAŻDYM STOLE WIGILIJNYM W POLSCE !". Propagandowe hasło zamieniono w czyn; Minc zadecydował o masowej produkcji karpia, którego "rzucano" do sklepów tuż przed świętami w cenach pozwalających ludowi zaspokoić potrzebę kupna ryby na święta.

Powróćmy jednak do śledzia :)
Proponuję wam dziś sałatkę śledziową z dodatkiem orzechów włoskich i marynowanych buraków. 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI -  6 porcji

składniki :

* 6 filetów śledziowych  w oleju z cebulą (przepis poniżej)
* 6 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich
* 3 buraki marynowane (przepis poniżej)
* pęczek szczypiorku
* 12 łyżek majonezu
* 3 łyki marynaty spod buraków
* 6 połówek orzechów do dekoracji


ŚLEDZIE W OLEJU

składniki :

*6 filetów  śledziowych
* 3 cebule
* 3 liście laurowe
* 1 łyżeczka pieprzu
* 250 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

* sok z ½ cytryny



wykonanie : 

Filety śledziowe  moczymy w wodzie przez 6 godzin, osuszamy. Teraz możemy pokroić je na mniejsze części lub marynować w całości - zależy jak wam wygodnie. Cebulę kroimy w cieniutkie pół-krążki. W naczyniu układamy naprzemiennie warstwy śledzi, a na nich warstwy cebuli i przypraw. Wszystko zalewamy mieszanką oleju i soku z cytryny (tak by śledzie były przykryte) i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły".





BURAKI MARYNOWANE :

* 3 duże buraki

marynata :
* 0,5 litra wody
* 50 ml octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu



wykonanie :  

3 buraki gotujemy, studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.

SAŁATKA :

PIERWSZA WARSTWA SAŁATKI :

Orzechy włoskie drobno siekamy.
Filety śledziowe oraz cebulę wyjmujemy z oleju i kroimy w bardzo drobną kostkę; dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Formujemy z nich pierwszą warstwę sałatki (na porcję wypada średnio jeden śledź)

DRUGA WARSTWA SAŁATKI :

12 łyżek majonezu mieszamy z 3 łyżkami zalewy w której marynowały się buraki. Powstały w ten sposób sos dzielimy na 2 części (pierwsza część trafia bezpośrednio do sałatki, a druga służy do dekoracji talerzy)

Na warstwę śledzi z orzechami nakładamy warstwę sosu ( po 1 łyżce na porcję )

TRZECIA WARSTWA SAŁATKI :

Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim warstwę majonezowego sosu.

CZWARTA WARSTWA SAŁATKI :

Marynowane buraki wyjmujemy z zalewy i ucieramy je na tarle o grubych oczkach. Utarte buraki układamy na warstwie szczypiorku (po połowie buraka na jedną porcję).






Sałatkę dekorujemy odrobiną majonezowego sosu, połówkami orzechów włoskich i szczypiorkiem. Na talerzach robimy dekoracyjne kleksy z pozostałej drugiej części sosu majonezowego.


ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
 
 
 
 
 

10 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bogaty wybór wigilijnych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, cóż za prezentacja, masterszefy by się nie powstydziły, normalnie! Mimo braku przekonania do śledzi wpałaszowałabym tę sałatkę, myślę, że pozostałe składniki fajnie równoważą intensywność ryby. Najlepszości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym zaserwować tą sałatkę przyszłej teściowe :) proszę powiedzcie mi jak inaczej ja podać niż w tym okrągłym naczynku? jesteśmy na "dorobku" i nie mam w kuchni zbyt wiele rzeczy, a chciałabym żeby sałatka równie wykwintnie się prezentowała na stole :) proszę pomóżcie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to typowa "sałatka warstwowa", więc aby efektownie się prezentowała serwuje się ją :
      1. wieloporcjowo - w przeźroczystym ( szklanym) naczyniu - bardzo ładnie widać wtedy kolorowe warstwy sałatki gdy poda się ją na stół. Może masz taką miskę na sałatkę lub np żaroodporne naczynie do zapiekania z przeźroczystego szkła - byłoby nawet lepsze, bo ma płaskie dno :)
      2. Tak jak pokazałam na zdjęciach - przygotowuje się pojedyncze porcje sałatki używając pierścienia do formowania potraw. Zakładam, że właśnie takiego pierścienia nie masz. Więc może wymyślmy z czego mogłabyś zrobić taki pierścień :) z grubego kartonu wytnij prostokąt o wys 4,5 cm i długości 24 cm. Sklej go tworząc walec taki jak mój metalowy. oklej go folią spożywczą ( to nie powinno być trudne, bo folia spożywcza sama się do siebie przykleja. I WYPRÓBUJ np na puree ziemniaczanym. Mam nadzieję, że taki walec domowej roboty do formowania potraw sprawdzi się. Możesz go od wewnątrz posmarować odrobiną oleju.
      Mam nadzieję, że pomogłam :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Super! Dziękuje bardzo mam taką przezroczysta miskę wiec na pewno w tym podam na stół :) a i kartonik wypróbuję ;D (właśnie w piekarniku dochodzą bułeczki z działu "dom chlebem pachnący, które są obłędne). Świetny blog, świetne potrawy, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Aniu, pyszna propozycja śledziowa. Wykorzystam ją niebawem:-)
    Zdrowych, wesołych i magicznych, spędzonych w gronie rodzinnym Świąt!

    OdpowiedzUsuń