poniedziałek, 30 czerwca 2014

SZASZŁYKI DROBIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, szszlyki drobiowe, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


Dziś nasza ogrodowa kuchnia serwuje :

* szaszłyki drobiowe z suszonymi pomidorami
* sałatkę ziemniaczaną
* dip z porzeczek i chrzanu
* sałatę z porzeczkami z ziołowym dresingiem
* grzanki z czosnkowo-ziołowym masłem i serem 
grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, szaszlyki, drobiowe, jak zrobic szaszlyki, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni

Bycie mieszczuchem nauczyło mnie doceniać wartość chwil spędzonych w harmonii z naturą.
Nadeszło lato - pakujemy wiec torby i wyruszamy w drogę do domu z drewnianych bali, by spędzić tam choć kilka dni z dala od zgiełku i smogu wielkiego miasta. 

szszlyki, altana, ogrod, grill, co na grill, grillowe przyjecie, wiosna,lato, zielono, rozpalamy grill, majowka, blog, zycie od kuchni
Wcześnie wstaję. Nie zamawiałam budzenia o świcie, ale mam je w wakacyjnym pakiecie gratis. Kogut sąsiadów jest niezawodny :)
Maż jeszcze śpi, dziecka śpią. Piję kawę w altanie delektując się chwilą tylko dla mnie i tym spokojem, który wokół panuje. Słońca promienie i śpiew ptaków. Błogostan :)


grill, co na grill, rozpalamy grill, szaszlyki, majowka, weekend, ogrodek, ogrod, warzywa, salata, mieta, ziola z ogrodu, hodujemy warzywa, hodujemy ziola,
Idę do warzywnego ogrodu. Ostatni raz byłam w nim w maju. Rośliny wtedy zaledwie kiełkowały, a na dzisiejsze śniadanie zrywam kolorowe sałaty, zieloną cebulką, natkę pietruszki, listki świeżej mięty, czerwone i czarne porzeczki - dla mieszczucha to jak cud :)


ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
Podziwiam dorodność agrestu i pigwowca; zachwycam się różami.

agrest, ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy agrest, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, pigwa, weekend, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni
ogrod, ogrodek, owoce, owoce z ogrodu, hodujemy porzeczki, porzeczki, sos porzeczkowy, sos do grilla, grill, co na grill, dania z grilla, co do grilla, weekend,roze, roza, kwiaty, kwiaty w ogrodzie, dlugi weekend, majowka, blog, zycie od kuchni

Z uśmiechem witam gościa. Przywędrowało do mnie ciekawskie kociątko sąsiadów :)

kot, kociak, kociatko, male zwierzatko
Słucham brzęczenia pszczół w kwiatach jeżyny.

pszczola, kwiaty, jablon, zapylanie, pszczola na kwiatkach

Poranne pianie jak zaproszenie traktuję. 
Idę odwiedzić koguta i jego kokoszki. 
Sąsiedzi obdarowują mnie o poranku dobrym słowem, uśmiechem, opowieściami i koszykiem pełnym świeżych jajek. 
kury, grill, wiejskie kury, wiejskie jajka, danie z grilla, szaszlykiZabieram się za przygotowywanie śniadania. Moje małe i duże łakomczuchy zaczynają się już budzić :)
Za chwilę zjemy wspólnie śniadanie  w altanie.
Czy dzień może zacząć się lepiej ?  :):)

SAŁATKA :

* rwę na kawałki liście kilku gatunków sałat
* siekam drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki i listki mięty
* dodaję owoce czerwonej i czarnej porzeczki
* przygotowuję sos : olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia + trochę soku z cytryny + odrobina miodu + sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku


śniadanie, sniadanie w ogrodzie, salata, salatka, grill, weekend, majowka, szaszlyki, blog, zycie od kuchni, altana
śniadanie, sniadanie w ogrodzie, salata, salatka, grill, weekend, majowka, pomidory, porzeczki, lubie to, szaszlyki, blog, zycie od kuchni, altana


A DZIŚ WIECZOREM WIELKIE GRILLOWANIE !

Przygotowania zaczynają się wcześnie. Zawsze któryś z panów chce się poczuć jak prawdziwy mężczyzna i drwa rąbie w małe szczapy by ułożyć je potem w zgrabny stos na grillu. Rozpalanie ognia to w naszej rodzinie męskie zajęcie. W przygotowywaniu grillowej biesiady biorą już udział wszyscy niezależnie od płci i wieku, choć trzeba przyznać, że niektórzy zajmują się głównie podjadaniem i są w tym naprawdę dobrzy :):)

grill, danie z grilla, szaszlyki, majowka, co na grill, sos do grilla, salatka do grilla, blog, majowka, zycie od kuchni, rozpalamy grill


LETNIA SAŁATKA ZIEMNIACZANA :

składniki :

* 1,5 kg młodych ziemniaków
* 250 g zielonego groszku ( najlepiej użyć świeży; może być również mrożony lub z puszki )
*  2 cebule
* wiązka zielonej cebulki
* 3 obórki małosolne
*  pół wiązki natki pietruszki 
* pół wiązki natki koperku
* garść listków świeżej mięty

sos :

* 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
* sok z cytryny
* 1 łyżka musztardy dijon
* sól
* świeżo zmielony kolorowy pieprz 
 
szaszlyki, salatka z ziemniakow, salatka do grilla, salatka z mlodych ziemniakow, ogorki malosolne, grill, danie z grilla, rozpalamy grill, blog, weekend, zycie od kuchni

 wykonanie :

* Ziemniaki dokładnie myjemy i  gotujemy "w mundurkach", studzimy i obieramy.
* Świeży lub mrożony zielony groszek gotujemy i studzimy; z groszkiem z puszki jest łatwiej - wystarczy go odcedzić :)
* Siekamy drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki, koperek i miętę.
* Cebulę kroimy w cienkie paseczki.
* Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
* Tak przygotowane składniki przekładamy do salaterki.
* Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i łączymy go z sałatką.



szaszlyki, salatka z ziemniakow, salatka do grilla, salatka z mlodych ziemniakow, ogorki malosolne, grill, danie z grilla, rozpalamy grill, blog, weekend, zycie od kuchni


szaszlyki, szaszlyki drobiowe, grill, majowka, weekend, co na grill, salatka do grilla

SZASZŁYKI DROBIOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI :

składniki :

*  mięso z piersi indyka lub kurczaka
* suszone pomidory w zalewie z oleju
* boczek
* kolorowe papryki : czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa ( im barwniej tym lepiej )
* czerwona cebula
* bakłażan
* świeży rozmaryn, majeranek lub inne wasze ulubione zioła
* sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

szaszlyki, szaszlyki drobiowe, szaszlyki z warzywami, baklazan, co na grill, danie z grilla, pomysly na grill, blog, salatka do grilla, zycie od kuchni
 wykonanie :

* Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy.
* Robimy marynatę do szaszłyków. Olej z pomidorów przelewamy do małej miski. Doprawiamy go posiekanymi ziołami, solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
* Mięso z piersi indyka dzielimy na plastry; ubijamy je lekko przez folię spożywczą uważając by go nie uszkodzić. Ubite plastry mięsa przyprawiamy ziołami i dzielimy na mniejsze kawałki. W każdy będziemy wkładać po jednym suszonym pomidorku z zalewy i składać na pół.
* Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w duża kostkę ( 3x3 cm )
* Bakłażana kroimy w plastry. Małe plastry bakłażana dzielimy na połówki, a duże na ćwiartki.
* Czerwone cebule kroimy w ćwiartki.
* Boczek kroimy w 1,5 cm słupki

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, jak zrobic szszlyki,  na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni
Na patyki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki szaszłyków.
Bakłażan jest mało intensywny w smaku - przed nabiciem go na szaszłyk włóżcie go na moment do marynaty z oleju i przypraw.
Gotowe szaszłyki skrapiamy dokładnie pozostałą marynatą i pozostawiamy w lodówce na około 1 godzinę by nabrały smaku.
Szaszłyki pieczemy około 6 - 7 minut z każdej strony równomiernie rumieniąc. Dokładny czas grillowania zależy od rodzaju i stopnia rozgrzania grilla.


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, jak zrobic szszlyki, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, salatka do grilla, porzeczki, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni

SAŁATA Z PORZECZKAMI I ZIOŁOWYM DRESINGIEM :

To nasza śniadaniowa sałatka wzbogacona o kawałki pomidorów, ogórków i papryki. Przepis znajdziecie powyżej.



grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, czarna porzeczka, sos do grilla, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni
DIP Z PORZECZEK I CHRZANU :

składniki :

* słoik konfitury z czarnych porzeczek
* garść świeżych owoców czarnej porzeczki
* 2 - 3 łyżeczki chrzanu
* sok z jednej cytryny
* dużo świezo zmielonego pieprzu
* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

wykonanie :
wszystkie składniki miksujemy i dekorujemy świeżymi porzeczkami


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


GRZANKI Z SEREM I MASŁEM CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM :

składniki :

* chleb
* ulubione gatunki sera żółtego
* masło
* ćwierć główki czosnku
* PRZYPRAWA KRÓLEWSKA firmy WISANA. Nie zawiera chemicznych, konserwantów i polepszaczy smaku. Skład: kozieradka, cebula, czosnek, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, sól kamienna 

wykonanie :

Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy rozgniecione w wyciskarce ząbki czosnku oraz przyprawę królewska WISANA . Bardzo dokładnie mieszamy.
Kromki chleba lub bułki smarujemy masłem ziołowo-czosnkowym i układamy na nich plastry sera.
Grilujemy przez kilka minut uważając by pieczywo się nie przypaliło.

grill, co na grilla, szaszlyki, weekend, majowka, ogrod, szaszlyki drobiowe, rozpalamy grill, na ruszcie, szaszlyki drobiowe, grill fit, szszlyki z warzywami, blog, zycie od kuchni


SMACZNEGO :)

wtorek, 24 czerwca 2014

GRILLOWE INSPIRACJE - warsztaty grillowe z firmą Kamis

Pierwsze dni lata, wakacje za pasem.
A jaki jest nasz ulubiony letni sport narodowy ?
Oczywiście grillowanie, a w szczególności grillowanie połączone z kibicowaniem :):):)
Przez cały ostatni długi weekend ćwiczyliśmy tę dyscyplinę zawzięcie i wytrwale, a natchnieniem dla naszej grillowej drużyny był sam MACIEJ WAWRYNIUK - doradca kulinarny firmy KAMIS :) Inspirowaliśmy się jego przepisami, wykorzystaliśmy jego wskazówki i rady i dzięki temu nasz grillowy weekend nabrał wyjątkowego smaku. O sukcesach naszej grillowej drużyny opowiemy wam wkrótce, a dziś zapraszamy was do miejsca, w którym wspólne biesiadowanie, kibicowanie i grillowanie jest prawdziwą przyjemnością. 
Witajcie w gościnnych progach Restauracji PIRI PIRI w Krakowie ! To właśnie tu odbyły się grillowe warsztaty kulinarne z firmą KAMIS.

Podczas warsztatów dowodzenie jak zawsze przejęli : Maciej Wawryniuk - doradca kulinarny firmy KAMIS i Robert Krzysiek - szef kuchni Restauracji PIRI PIRI.

Towarzyszył im zgrany zespół kucharzy z restauracji PIRI PIRI : Dawid Sikora, Sławomir Chmielewski i Wojciech Śliwa oraz Staszek vel Słodki Facet z bloga Kuchenne Wariacje.


O smaku potrawy zawsze decyduje jakość produktów, które wykorzystamy do jej przygotowania oraz sposób ich obróbki. Na niesamowite doznania smakowe możemy liczyć tylko wtedy, gdy grillując wykorzystamy dobrej jakości mięsa, świeże warzywa i owoce, aromatyczne przyprawy i zioła oraz naturalny opał najlepiej z drewna drzew liściastych.
Grillując nie warto się ani śpieszyć, ani ograniczać wyłącznie do kiełbasek i kaszanki. Za to zawsze warto dać się ponieść własnej kulinarnej fantazji :)
Wspólne przygotowywanie potraw, rozpalanie grilla i biesiadowanie na świeżym powietrzu jest wspaniałym sposobem na spędzanie wolnego czasu z rodziną i przyjaciółmi. Pozwala doskonale się bawić i jednocześnie poznawać nowe smaki, odkrywać nowe produkty.


 
ZAPRASZAM WAS NA GRILLOWE FANTAZJE MACIEJA WAWRYNIUKA.
 Niech staną się dla was źródłem inspiracji, wszak nadchodzące wakacje to najwspanialszy czas na biesiadowanie na świeżym powietrzu :)

* Szaszłyki z wątróbki owiniętej cienkimi plastrami boczku oraz ćwiartek cebuli i jabłek. Smakują genialnie ! 

Pamiętajcie tylko, żeby nie piec ich zbyt długo - wątróbka nie lubi długiej obróbki cieplnej ( staje się pod jej wpływem sucha i niesmaczna )


* Blanszowane zielone szparagi owinięte w cieniutkie plastry boczku lub szynki dojrzewającej - PYCHOTA !!!

* Szaszłyk z mozzarellą, boczkiem i białą kiełbasą.

Małe kulki mozzarelli owinięte w cienkie plastry boczku w towarzystwie kawałków białej kiełbasy i ćwiartek czerwonej cebuli. Mozzarellę należy bardzo dokładnie owinąć boczkiem, aby nie wyciekała z szaszłyka w trakcie grillowania.


* Szaszłyki z wędzonych śliwek owiniętych w plastry surowego boczku i małych cebulek.


* Dip do dań z grilla ze świeżego ananasa, czerwonego pieprzu, świeżej mięty


* Kawałki piersi z kurczaka, cukinia, suszone pomidory w oleju i ćwiartki czerwonej cebuli 


* Karkówka w aromatycznych przyprawach KAMIS

* kawałki mięsa z piersi z indyka, mango, ananas


* Szaszłyki wegetariańskie : plastry bakłażana, cukinii, suszone pomidory w oleju i ćwiartki czerwonej cebuli.
Powstały na specjalne życzenie zaproszonych gości :)



* Dip do dań z grilla : konfitura z czarnej porzeczki, sok z pomarańczy i chrzan - poezja smaku :)

* Gruszki z gałką muszkatołową w plastrach boczku - WPROST FENOMENALNE !




Jak widać na zdjęciach - Maciej jest prawdziwym mistrzem kulinarnej magii :) 
Oczarował zaproszonych gości dowcipnymi opowieściami, bajecznymi smakami i cudownymi aromatami.


 
* Mięso z piersi z kaczki w aromatycznej marynacie.

marynata : konfitura morelowa + chili + czerwony pieprz + sok z limonki + sól
 
* Szaszłyki z polędwicy wieprzowej, wędzonych śliwek owiniętych w boczku i ćwiartek czerwonej cebuli


* Sałatka ziemniaczana : młode ziemniaki gotowane w mundurkach, koper, posiekana cebula i sos winegret


* szaszłyki z plastrów cielęciny i suszonych pomidorów w oleju owiniętych plastrami szynki dojrzewającej (widoczne na zdjęciu w prawym górnym rogu )


* Królowa wszystkich dań z grilla - długo dojrzewająca wołowina T-bone.

Stek T-bone to stek z kością wycięty z lędźwiowej części tuszy wołowej. Nazwa pochodzi od kości, która po cięciu ma kształt litery T. Jest to stek z rostbefu z kością, od którego nie oddzielono polędwicy. Ma zwykle grubość około 2,5 cm; po jednej stronie kości znajdziecie w nim polędwicę, a po drugiej rostbef.
Pamiętajcie, aby wołowych steków nie marynować przed położeniem ich na grill - wołowinę należy jedynie natrzeć młotkowanym pieprzem. To sosami podkreślicie później charakter i smak swoich steków.



* POMYSŁY NA DIPY DO DAŃ Z GRILLA : 

Niektóre połączenia smaków mogą was zaskoczyć, ale uwierzcie -  wszystkie dipy smakowały wybornie i doskonale komponowały się z potrawami z grilla dodając im charakteru i wzbogacając ich smak !



* tuńczyk w oleju z puszki + majonez + pieprz czarny + miąższ z pomidorów + sok z cytryny
 

* ananas + musztarda dijon + świeży imbir + olej + listki świeżej mięty + sok z limonki + miód
 

* owoc mango + przyprawa curry + oliwa + listki  świeżej mięty + miód + sok z cytryny + pieprz czerwony
 

* jogurt + papryczka chili + listki świeżej mięty + sól + pieprz
 

* miód + musztarda sarepska + woda + olej + sok z limonki - po zmiksowaniu składników dodać łyżeczkę musztardy francuskiej

* suszone pomidory wraz z olejem + jogurt lub majonez + świeże zioła przyprawowe

* konfitura z czarnej porzeczki + chrzan + sok z pomarańczy


* konfitura z czarnej porzeczki + chrzan + sok z pomarańczy + jogurt naturalny

* śliwka suszona + jogurt + sól + pieprz

* jogurt naturalny + majonez + czosnek + ocet

* zielony pieprz marynowany + jogurt naturalny