wtorek, 30 grudnia 2014

SYLWESTROWE MENU


"Klikając" w nazwę dania przeniesiecie się do opisu jak je wykonać krok po kroku.


NA POCZĄTEK MAŁE CO NIECO POMIĘDZY JEDNYM TAŃCEM A DRUGIM - CZYLI PRZYSTAWKI TYPU FINGER FOOD :


a na nim  rolada szpinakowa z łososiem i jajka faszerowane łososiowym kremem

KULKI SEROWE

Kremowe, aromatyczne wnętrze z ukrytą w środku soczystą niespodzianką obtoczone w kusząco barwnej orzechowej posypce

ROLKI Z PAPIERU RYŻOWEGO Z WARZYWAMI, ŁOSOSIEM I AWOKADO

 

KRAKERSY SEROWE

 

TARTINKI  


PTYSIE Z ŁOSOSIOWYM KREMEM

Przepis na ptysiowe ciasto znajdziecie TU, a łososiowy krem przygotujecie łącząc : 300 g łososia wędzonego, 300 g sera Philadelphia, 2 łyżki  posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku


PIKANTNE ROGALE z krucho drożdżowego ciasta




GORĄCE DANIA DOBRZE NAM ZROBIĄ ZWŁASZCZA PO POKAZIE OGNI SZTUCZNYCH !

fantastyczne jako ciepłe danie podczas sylwestrowej imprezy


klasyka gatunku na każdej udanej imprezie do białego rana

CAMEMBERT PANIEROWANY




JAK JEST IMPREZA TO OBOWIĄZKOWO MUSI BYĆ ŚLEDZIK :)










PRZYSTAWKAMI MIĘSNYMI NIKT TEŻ ZAPEWNE NA PRZYJĘCIU NIE WZGARDZI :)

PASZTET DZIADKA TADKA

 

 
FASZEROWANY SCHAB


SOS ŚLIWKOWY DO WĘDLIN I MIĘS

jest genialny w smaku i błyskawiczny w przygotowaniu

 

  I SAŁATKI BYĆ MUSZĄ ! BEZ SAŁATKI IMPREZA SIĘ ODBYĆ NIE MOŻE :)

SAŁATKA Z GRUSZKĄ MARYNOWANĄ W CZERWONYM WINIE


SAŁATKA OWOCOWA

 

Przekąski Sylwestrowe

KRAKERSY SEROWE IMPREZOWE




KRAKERSY SEROWE chrupiące, lekko pikantne, efektowne dla oka, pełne smaków i aromatów doskonale sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich jako przekąski typu finger food. Można po nie swobodnie sięgać podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej bez konieczności poszukiwania wolnego miejsca przy stole, talerzyków i sztućców.


składniki :

* 200 g mąki

* 100 g masła w temperaturze pokojowej

* 1 serek topiony  - 100 g

* ¼ łyżeczki soli

* białko z 1 jajka

* 100 g sera żółtego

* łyżeczka kminku

* łyżeczka czerwonej papryki w proszku


Okrągłe krakersy możemy udekorować kremem serowym.

krem :

* 100 g kremowego serka ziołowego lub sera mascarpone

* 3 żółtka

* sól i pierz do smaku


wykonanie :

Mąkę, sól, serek topiony i masło siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto ( jeśli wolicie -  czynność tę swobodnie możemy również powierzyć mikserowi ).
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce. 
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm - 0,5 cm i wycinamy z niego dowolne kształty. 

Krakersy smarujemy rozmąconym białkiem i obsypujemy startym serem żółtym lub przyprawami : kminkiem, czerwoną papryką lub dowolną waszą ulubioną mieszanką ziół. 

Pieczemy w temp. 180℃  przez 12-15 minut. 

Używając rękawa cukierniczego dekorujemy okrągłe krakersy pikantnym kremem serowym.

wykonanie kremu :

żółtka jaj ugotowanych na twardo ucieramy na jednolity krem z ziołowym serkiem lub z serem mascarpone; doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Przekąski Sylwestrowe

poniedziałek, 29 grudnia 2014

ROLKI Z PAPIERU RYŻOWEGO Z WARZYWAMI, ŁOSOSIEM I AWOKADO




Dziś proponuję wam pełne smaku i lekkości rolki z papieru ryżowego z dodatkiem marynowanych warzyw, łososia i awokado. Danie świetne na imprezę i na kolacje we dwoje; bardzo lubiane przez nasze dzieci.

ROLKI Z WARZYWAMI

* papier ryżowy 6 szt

* po pół papryki czerwonej, zielonej i żółtej

* kalarepa

* marchewka

* 2 czerwone cebule

* garść świeżych listków szpinaku

* garść rukoli
* pół pęczka zielonej cebulki

* 150 g łososia wędzonego

* awokado

MARYNATA DO WARZYW :

* 50 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek

* sok z ½ limonki

* pieprz, sól do smaku










Przygotowujemy marynatę do warzyw mieszając wszystkie jej składniki.  
Papryki, cebulę, kalarepę i marchew kroimy w cieniutkie słupki o długości około 5 cm i wkładamy je do marynaty na 1 godzinę.








SALSA POMIDOROWA :


składniki :

* 4 pomidory

* 1 cebula czerwona

* ½ papryki czerwonej

* sok z ½ limonki

* papryczka chili lub 1/4 łyżeczki sosu Sambal Oelek

* sól, pieprz do smaku




wykonanie :

Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. 
Miąższ z pomidorów, cebulę i czerwoną paprykę bardzo drobno siekamy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem Sambal Oelek.




ZWIJANIE ROLEK :

Łososia kroimy w paski.
Cebulkę zieloną siekamy.
Awokado  kroimy na pół, wyjmujemy z niego pestkę, miąższ dzielimy na kawałki.




Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez kilka sekund i kładziemy na desce. 
Układamy na nim listki szpinaku, rukolę, marynowane warzywa, pokrojone w paski awokado i łososia; rolki ciasno zwijamy, kroimy je na pół i układamy na talerzu. 
Podajemy z salsą pomidorową lub sosem słodko-kwaśnym.














Przekąski Sylwestrowe

niedziela, 28 grudnia 2014

KUCHNIA FIT Konrad Gaca - recenzja książki


KUCHNIA FIT to najnowsza książka Konrada Gacy, cenionego na świecie dietetyka, trenera oraz prezesa Stowarzyszenia Zapobiegania Otyłości „Fatkillers”.
Dedykowana jest wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać, dbać o 
swoje zdrowie i utrzymać efekty odchudzania w okresie wychodzenia z diety. To zbiór blisko stu przepisów kulinarnych na dania śniadaniowe, obiadowe, kolacyjne i świąteczne. Nie zabrakło w niej nawet przepisów na domowe, pełnowartościowe pieczywo i zdrowe desery.

Autor inspiruje nas w tej książce do bycia fit. 
Pierwsze pytanie, które się wam zapewne automatycznie nasuwa to : co to właściwie oznacza  "BYĆ FIT" ?

BYĆ FIT - to być w szczytowej formie osiągając równowagę pomiędzy dbałością o wygląd, zdrowie i dobre samopoczucie.


Brzmi pięknie,  ale jak to osiągnąć ?
Większości z was bycie fit niesłusznie kojarzy się z katorżniczym treningiem i bardzo restrykcyjną dietą na co, jak stwierdzicie zapewne sił, czasu i energii wam brak. I tu koło się zamyka, bo sił, chęci i energii na zrobienie czegoś często  zaczyna brakować nam gdy niewłaściwie się odżywiamy i przechodzimy na "kanapowy" styl życia. Pierwszym więc krokiem ku zdrowiu i byciu fit jest dokonanie zmiany w sposobie myślenia. Pierwsza zmiana musi zajść w naszej głowie, a nie w ciele, tak byśmy znaleźli w sobie motywację do podjęcia tego pierwszego wysiłku - zmienili nasz system odżywiania na zdrowy i radykalnie zwiększyli naszą aktywność fizyczną. Wraz z tą zmianą energia, witalność i radość życia stopniowo do nas zaczyna powracać i zarówno zdrowe odżywianie jak i trening fizyczny przestajemy postrzegać jako obciążenie, a staje się dla nas źródłem siły i radości. Nasza samodyscyplina wzrasta, dzień staje się bardziej zorganizowany, przez co o dziwo, mamy więcej czasu dla siebie i więcej energii by realizować plany, które do tej pory z braku sił czy wiary w siebie odkładaliśmy na później. 
I ZNÓW MOŻEMY WSZYSTKO ! 
Możemy wszystko tak jak jeden z bohaterów tej książki, który opowiada nam historię swojej zewnętrznej i wewnętrznej przemiany jaka dokonała się w nim dzięki GACA SYSTEM.  

To właśnie opowieści ludzi, którzy wygrali swoją walkę o lepsze samopoczucie i zdrowie odchudzając się według wskazówek Konrada Gacy stanowią bardzo mocną stronę zarówno tej książki, jak i całego Gaca System czyniąc go wiarygodnym w oczach czytelników i pacjentów. Metoda Konrada Gacy  zbudowana jest na mądrym odchudzaniu i treningu fizycznym zawsze dostosowanym indywidualnie do potrzeb, stanu zdrowia i możliwości każdego z pacjentów. Mogą z niej korzystać osoby w każdym wieku i z różnymi problemami zdrowotnymi.


Gdy odchudzamy się i gdy chcemy żyć fit niezwykle ważna jest nasza motywacja. To właśnie od niej zależy nasz sukces. Każdy kto kiedyś próbował zmierzyć się z utratą wagi i poprawą kondycji musiał również stoczyć walkę z własną słabością. Chwile zwątpienia w to, że uda się nam wytrwać przestrzegając wszystkie zasady diety zdarzają się każdemu. W ramach systemu odchudzającego przygotowanego przez Konrada Gacę możemy miedzy innymi liczyć na cotygodniowe wsparcie Ekspertów i Liderów Systemu Gaca, brać udział w warsztatach motywacyjnych i video-konsultacjach z Ekspertem. Możliwość stałego kontaktu z osobą, która przeżywała te same chwile zwątpienia, rozumie nasze słabości, służy radą, swoim doświadczeniem i wsparciem jest bezcenny w procesie budowania własnej, silnej motywacji.


Książka KUCHNIA FIT Konrada Gacy :

* propaguje zróżnicowaną dietę i zawiera blisko 100 ciekawych przepisów na zdrowe, lekkie, szybkie i w przeważającej części proste w przygotowaniu dania z wykorzystaniem powszechnie dostępnych składników

* wydana została na dobrej jakości papierze; ma bardzo wygodny format i elastyczną okładkę oraz przejrzysty, czytelny rozkład na stronach co ułatwia i uprzyjemnia jej użytkowanie

* zawiera piękne, apetyczne zdjęcia autorstwa Agnieszki Kozłowskiej, które zachęcają do gotowania - wiadomo "je się oczami" :) 

* przepisy kulinarne zaprezentowane w tej książce NIE ZAWIERAJĄ SOLI (nawet przepisy na chleb)

* osobny rozdział wyszczególnia wartość energetyczną wszystkich zaprezentowanych przepisów ( łączną i podaną dla 100 gramów potrawy ) i choć nie byłam początkowo przekonana, że umieszczenie tych informacji w osobnym rozdziale, a nie bezpośrednio pod każdym z dań było dobrym pomysłem, to uświadomiłam sobie w końcu, że skupianie się głównie na liczeniu kalorii nie jest najważniejsze ani w samym procesie odchudzania ani tym bardziej w zdrowym odżywianiu; o wiele ważniejsza jest umiejętność doboru składników i komponowania jadłospisu tak, by dostarczał nam wszystkie niezbędne wartości odżywcze

* obok każdego z przepisów odnajdujemy ikonki informujące nas o szczególnych właściwościach potrawy ( np. o tym, że składniki zawarte w posiłku poprawiają odporność lub regulują pracę naszego układu pokarmowego ) oraz ramkę "czy wiesz, że ..." z różnymi ciekawostkami kulinarnymi i dietetycznymi

*  książka zawiera wiele przydatnych i ważnych porad dotyczących odżywiania i komponowania posiłków w ciągu całego dnia tak, aby jedzenie dostarczało nam energii i niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie obciążało naszego układu pokarmowego i organizmu

*  zapewne wielu z was ucieszy informacja, że książka  zawiera również przepisy na apetyczne desery, po których nie grożą nam gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi i następujące po nich napady wilczego głodu


* osobny rozdział książki poświęcony jest świątecznym przepisom na bożonarodzeniowe i wielkanocne potrawy, dzięki którym nasze święta będą bardzo smaczne, aromatyczne i nie skończą się dla nas wzrostem wagi


* lubię piec w domu chleby i dlatego zaciekawiły mnie również przepisy na domowe pieczywo bazujace na pełnoziarnistej mące zawierającej dużo witamin i składników mineralnych


* na końcu rozdziałów pozostawiono czytelnikowi miejsce na jego przepisy, notatki i opis własnej metamorfozy ( bardzo przydatne ! )

***

tytuł : KUCHNIA FIT
autor : Konrad Gaca
wydawnictwo : Burda Publishing Polska
rok wydania : 2014
liczba stron : 248 
format : 16,5 cm x 21,5 cm
cena : do 18,30 do 39,90 zł