sobota, 3 stycznia 2015

KULKI SEROWE - FINGER FOOD



Sylwestrowe szaleństwa już co prawda za nami, ale Karnawał dopiero się rozpoczyna. W tym roku czas zabawy, świętowania i ucztowanie będzie trwał nieprzerwanie od 6 stycznia do 17 lutego czyli od Święta Trzech Króli do dnia poprzedzającego Środę Popielcową. 
Niech tradycji stanie się zadość; bawcie się i radujcie :)
Nie każdemu dane będzie co prawda odwiedzić w okresie Karnawału Wenecję czy Rio de Janerio, ale na domówkach wśród przyjaciół wszyscy możemy dobrze się bawić. 
Takie spotkanie nie może obejść się oczywiście bez pysznego jedzenia :)
Doskonale sprawdzają się małe przekąski typu  FINGER FOOD, które je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy. Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce, tarteletki.
Podaje się je na tacy do przekąsek układając w rzędach po kilka ich rodzajów; mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.



Dziś proponuję wam pełne smaków serowe kulki. 
Kremowe, aromatyczne wnętrze z ukrytą w środku soczystą niespodzianką obtoczone w kusząco barwnej orzechowej posypce przykuwa wzrok.
Trudno im się oprzeć :)

składniki :
( z podanych proporcji zrobicie 18 serowych kulek )

* 150 g sera Roquefort
* 250 g sera białego kremowego
* 18 winogron bezpestkowych ( zielonych lub czerwonych )
* do obtoczenia : 150 g orzechów włoskich, orzechów pistacjowych, żurawiny kandyzowanej, migdałów bez skórki w dowolnych proporcjach wg waszego uznania


wykonanie :

Ser roquefort rozgniatamy widelcem i łączymy w jednolitą masę z serkiem białym kremowym.
Żurawinę, migdały, orzechy włoskie i pistacjowe drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. 
Winogrona myjemy i osuszamy.  
Z sera robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgniatamy je w dłoniach, do środka każdego wkładamy winogrono i obtaczamy je w serku. Każdą kulę obtaczamy w orzechach, migdałach lub żurawinie.

  
NASZE PROPOZYCJE DAŃ NA SYLWESTROWE PRZYJĘCIE ZNAJDZIECIE [ TU ]

 




13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis! Możesz dodać u mnie na blogu do przepisu miesiąca, tórego tematem są przekąski. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl...
    Wygladaja mega-apetycznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie rewelacyjne. Pewnie wymaga trochę czasu, ale kusi wzrok i jest pyszne.
    Zabieram pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo gorąco pozdrawiam w Nowym 2015 ! Wszelkiej pomyśłności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna propozycja na imprezkę, zapisuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczne!! po prostu fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już od dawna mam ochotę zrobić właśnie takie kuleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ale to apetycznie wygląda :)
    akurat na najbliższą sobotę szukam pomysłów na menu na przyjecie z przyjaciółmi i już spisuje listę zakupów - kuleczki będą na 100000%

    przepis oczywiście zapisuje do zakładek by nie raz wrócić do niego !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. hey, wygladaja wspaniale, sama pokusiłam się i zrobiłam je ostatnio ale to zdecydowanie nie moje smaki , ale wdzieku nie mozna im odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj czy mogę skopiować i udostępnić Twój przepis na mojej grupie Peperoni kontra czekolada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIE WYRAŻAM ZGODY NA KOPIOWANIE PRZEPISU.
      Jeśli chcesz, możesz udostępnić link do przepisu.

      Usuń