sobota, 28 lutego 2015

NOVOTEL WARSZAWA AIRPORT - fotorelacja z wizyty i warsztatów kulinarnych



Novotel Warszawa Airport był celem mojej ostatniej kulinarnej podróży. Była to wyprawa pełna smaków, przyjemnych doznań i bardzo sympatycznych spotkań. Zaproszona przez Joannę, autorkę bloga Królestwo Garów, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów zorganizowanych przez Hotel Novotel Warszawa Airport oraz poznać to miejsce "OD KUCHNI" :)



Czterogwiazdkowy Hotel Novotel Warszawa Airport położony jest w odległości 4 km od centrum miasta i 2 km od portu lotniczego im. Fryderyka Chopina, na rogu ulic Żwirki i Wigury oraz 1 Sierpnia. Nie musicie obawiać się hałasu. Mimo bliskości lotniska ani razu nie słyszałam startujących lub lądujących samolotów. W hotelu mieści się 281 pokoi oraz kompleks konferencyjny pozwalający na organizację konferencji i seminariów nawet dla 730 osób. Przy recepcji stoi bankomat oraz wisi tablica odlotów z Lotniska  Chopina co jest dużym udogodnieniem dla podróżnych. Możecie skorzystać z maszyny do czyszczenia butów oraz (odpłatnie) z pralni chemicznej. Zwierzęta w hotelu są mile widziane (oczywiście za odpowiednią opłatą).
 
W trakcie pobytu w hotelu poznałam nowy projekt sieci hoteli Novotel - NOVO2. To specjalnie zaaranżowana nowoczesna i wygodna przestrzeń, która gromadzi życie hotelowe. Powstała w wyniku transformacji baru i restauracji w jedną wspólną całość dającą więcej swobody odwiedzającym ją klientom. Wysokie, barowe krzesła, wygodne kanapy i stoliki restauracyjne - wszystko to zgromadzone jest w jednym tętniącym życiem miejscu. Już niedługo odbywać się tu będą czwartkowe wieczory z muzyką jazzową na żywo.



NOVO2 opiera się na trzech wartościach: Vitality (zdrowie), Connect-Ainment  (rozrywka) i Imagination (inspiracje).

* Vitality 
W hotelach Novotel stosuje się prozdrowotne i przyjazne dla środowiska naturalnego rozwiązania - projekt PLANET 21, strefa 100 % wolna od dymu tytoniowego czy oferta In Balance by Novotel. Menu jest zdrowe i zbilansowane; dobiera sie ekologiczne materiały i produkty.

* Connect-Ainment
 W połączonej przestrzeni restauracji i baru goście czują się wygodnie i swobodnie. Nowoczesne wnętrze, pełne ciepłych i energetyzujących barw przepełnia miła atmosfera. Spędzone tu chwile umila chilloutowa muzyka budująca przyjemnie tło dla rozmowy. W ciągu dnia dzienne światło rozjaśnia przestrzeń. 

Imagination
Goście mają możliwość poznania międzynarodowej kuchni.



Przed zorganizowaną dla nas degustacyjną kolacją przywitał nas Dyrektor Generalny Novotel Warszawa Airport - Pan Marek Przeorski. Towarzyszył mu Paweł Derucki - Kierownik Gastronomii oraz Szef Kuchni - Piotr Lasecki.



Kolacji towarzyszyła degustację win, którą w niezwykle ciekawy i inspirujący sposób poprowadził Mirosław Borkowski reprezentujący firmę Amka Sp. z o.o.
Niektóre z zaprezentowanych tu win dostępne są w karcie Novotel Warszawa Airport.



Smakowanie wina jest trochę jak wyprawa wgłąb siebie. Wyczujemy jedynie to co znamy, to czego nasze zmysły już doświadczyły. W jakimś sensie uczymy się więc tej sztuki całe życie poznając nowe smaki i aromaty. Smakujcie i wąchajcie więc świat odważnie i z ciekawością, bo dzięki temu będziecie mogli później w pełni docenić i zidentyfikować smak i bukiet wina :)

Borgo Gritti Prosecco  Prosecco D.O.C ,Włochy
Kolację rozpoczęliśmy od wina musującego. Wino to ma piękny jasno słomkowy kolor ze złotymi refleksami. Jest świeże, orzeźwiające. Doskonale oczyszcza kubki smakowe. W zapachu wyczuwalne są owoce gruszki, brzoskwini i orzecha włoskiego. W smaku wyczujecie nuty jabłka, migdałów i brzoskwiń. Bąbelki są delikatne, trwałe. Wino ma bardzo przyjemny finisz. Doskonałe jako aperitif; świetnie będzie też pasowało do lekkiej kuchni i sałatek.
Zostało wyprodukowane z winogron Glera uprawianych w rejonie Veneto. Do produkcji wina wykorzystywane są tylko grona najlepszej jakości.


Na początek kolacji Piotr Lasecki, szef kuchni Hotelu Novotel Warszawa Airport, zaserwował nam krewetki z awokado i mango w papierze ryżowym, niesamowicie aromatyczną bruschettę zapiekaną z polskim wędzonym serem oraz quesadillas. 
Zaraz potem rozsmakowaliśmy się w genialnej tajskiej zupie Tom Kha Kai.

Daniom towarzyszyły kolejne białe wina : 



San Toro 2011 Chardonnay Sicilia I.G.T. Włochy
Nos kusi rześkim, dojrzałym owocem. Wyczuwamy głównie jabłko, owoce tropikalne i odrobinę agrestu. Wino ma delikatny, miękki smak, dobrze zrównoważony, owocowy. Idealnie pasuje do owoców morza, ryb i sałatek. Świetne do picia samo w sobie.

Weingut Robert Weil Riesling Trocken Niemcy
To eleganckie wino o zrównoważonej, gładkiej kwasowości. Nos pełen białych kwiatów, z akcentami jabłek, owoców tropikalnych i skórki z limonki. Na podniebieniu dominuje nuta melona, brzoskwini i moreli; wyczuwalne niuanse wosku i wapiennej mineralności. Całość intensywna. To wino świetne samo w sobie oraz jako dodatek do przystawek i dań wegetariańskich.

W dalszej części kolacji : Burger NOVO2 - klasyczny, duży, soczysty; z wołowiny z antrykotu. To jedno z najczęściej zamawianych dań w NOVO2. Obok satay z kurczaka (zakochałam się w tym orzechowym sosie) i absolutnie genialne zielone curry z łososiem. Dla równowagi - burger wegetariański - burger z cieciorki na bakłażanie, podawany bez bułki (nie doceniłam, jestem mięsożercą :) ).

W trakcie posiłku kolejne czerwone wina :


Dawson Creek 2012 Cabernet Sauvignon  Kalifornia, USA
To wino dobrze wyważone, harmonijne, dojrzewające w dębowych beczkach. Nos pełen wiśni i jeżyn. Jest jedwabiste w smaku z dominacją czarnej porzeczki i nutą wanilii i delikatnych tanin. Całość niezwykle soczysta, pozostawia miłe wspomnienie w ustach. Wino doskonałe do mięs, kuchni włoskiej i hiszpańskiej oraz serów.


Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 Portugalia
Wino o rubinowym kolorze i intensywnym aromacie dojrzałych owoców i przypraw. Na podniebieniu aksamitne, krągłe, świeże. Doskonałe do ryb, makaronów i serów. 


Château Tour Prignac 2011 Medoc Cru Bourgeois Francja
Wino o rubinowej barwie. W nosie bukiet wyrafinowany i bogaty; nuty czerwonych owoców, dębu, wanilii i odrobina pikanterii. To samo wyczuwamy w smaku. Wino mocno garbnikowe, doskonałe do gulaszu, jagnięciny, wołowiny, dziczyzny i dojrzałych serów. 
 

Na deser gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi i sernik w tempurze z puree z mango - poezja smaków :)

Nocne blogerów rozmowy trwały jeszcze długie godziny po kolacji :)
Komfort pokoi sprawił jednak, że w pełni wypoczęliśmy i rano byliśmy już gotowi na czekające na nas przyjemności. Pokoje w hotelu Novotel Warszawa Airport są przestronne; mają nowoczesny, a zarazem ciepły wystrój. Gość znajduje w nich wszystko czego potrzebuje. Są dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.


Istnieje powód dla którego szczególnie lubię będąc w podróży odwiedzać hotele sieci Novotel - to światowy program zrównoważonego rozwoju - PLANET 21, który między innymi Hotel Novotel Warszawa Airport skutecznie realizuje. Jest to 21 zobowiązań na rzecz środowiska naturalnego i ludzi. Polityka hoteli Novotel bardzo precyzyjnie określa swoje zobowiązania w zakresie przestrzegania przepisów lokalnego prawa, zapobiegania zanieczyszczeniom, optymalizacji zużycia wody i energii, racjonalnej gospodarki odpadami oraz zakupu ekologicznych produktów. Między innymi :
* wyposażenie pokoi wykonane jest z materiałów przyjaznych środowisku
* do sprzątania pokoi wykorzystuje się ekologiczne środki czystości
* w bateriach i prysznicach zainstalowano regulatory przepływu wody 
* w hotelu prowadzona jest segregacja śmieci
* zainstalowano energooszczędne żarówki
* w pokojach działa centralny wyłącznik światła
* personel hotelu jest przeszkolony w zakresie zwalczania turystyki seksualnej
* wykorzystana technologia pozwala na odzyskiwanie energii z głównego systemu wentylacji
* żaden zagrożony wyginięciem gatunek morski nie gości w menu restauracji hotelowej
* promowane są lokalne artykuły spożywcze
* w restauracji podawane są zbilansowane posiłki
* w hotelu proponowane są produkty pochodzące ze zrównoważonego handlu
* dokumenty hotelowe drukowane są na papierze ekologicznym  

Może i poranną kawę czy herbatę przyjemniej pije się z filiżanki niż z papierowego kubka, ale w imię popierania idei ochrony środowiska zupełnie mi to nie przeszkadza.




W pokojach typu Executive ( czyli o podwyższonym standardzie) na gości czeka : koszyk z upominkami na powitanie, bezpłatna sieć Wi-Fi, ekspres do kawy Nespresso, prysznic „rain shower”, kapcie, szlafrok, woda mineralna, satelitarna telewizja kablowa, sejf, klimatyzacja oraz ( ! ) konsola do gier XBOX (zbawienne gdy podróżuje się z dziećmi :) )



O poranku w NOVO2 przywitało mnie mnóstwo światła. Widok na piękny ogród sprawił, że obudziła się we mnie nowa energia. Świetny moment by odwiedzić poziom -1, gdzie znajduje się strefa SPA & Wellness :)
Szkoda, że na relaksujący masaż zabrakło już czasu.
W sezonie letnim w ogrodzie hotelowym działa odkryty basen. Z przyjemności pływania o poranku musiałam jednak zrezygnować. Cóż, taki mamy klimat :)






Dzieci małe i te trochę już większe, też znajdą w hotelu swoja "strefę relaksu i zabawy" :)
W hotelowym holu mogą korzystać z NOVOTEL KINECT FOR XBOX 360 EXPERIENCE !



Pora na śniadanie :)
Bardzo przyjemne, nowoczesne wnętrze pełne dziennego światła i ciepłych barw pozytywnie nastraja i rozbudza apetyt. Śniadanie można zjeść tu już od 6 rano. 
Wybór dań imponujący; niezależnie od śniadaniowych upodobań każdy znajdzie tu coś dla siebie :)
Słodkie bułeczki, konfitury, świeże owoce, jogurty, świeże soki, płatki do mleka, wędliny, sery w wielu gatunkach od twarożku, poprzez sery żółte i dojrzewające, wędzone ryby; różne gatunki pieczywa, jajka pod wieloma postaciami, bekon, parówki, fasolka w sosie, warzywa krojone, pieczone, w sałatkach...i świeża, aromatyczna kawa i wielki wybór herbat...nawet opiekacz do chleba jest do waszej dyspozycji...jest wszystko czego tylko zapragnąć możecie :)
I coś co lubię szczególnie w  hotelowych restauracjach; ten dialog bez słów z kelnerem, który zauważa moje potrzeby zanim je wyrażę i jest zawsze obok mnie gdy czegoś potrzebuję.
Czyż dzień można rozpocząć przyjemniej ? :)


A po śniadaniu czekał na nas szef kuchni Piotr Lasecki. Przyjął nas w progach swojej kuchni z wielką otwartością. Pokazywał wszystkie zakamarki swojego królestwa. Opowiadał o organizacji pracy i skomplikowanych logistycznie procedurach ustalonych w hotelowej kuchni, które pozwalają spełniać oczekiwania gości o każdej porze dnia i nocy oraz osiągnąć wysoki standard usług przyjęty w sieci hoteli Novotel.

Pod czujnym okiem szefa i przy wsparciu jego współpracowników przygotowywaliśmy wspólnie krok po kroku wszystkie dania, które mieliśmy przyjemność jeść poprzedniego dnia podczas uroczystej kolacji.




























Jak uszczęśliwić blogerów kulinarnych ?
NIE WIECIE ? :)
A Piotr Lasecki wiedział i podczas warsztatów ugotował dla nas wielki gar cudownego, zielonego curry :) 
Ten aromat, ten smak - powiadam wam - BAJKA :) 
Mam przepis i nie zawaham się go użyć; moi domowi smakosze już nie mogą się doczekać :)






I słodki finał spotkania - desery  :)








Pobyt w Hotelu Novotel Warszawa Airport wspominam niezwykle przyjemnie. Był to dla mnie niezapomniany weekend. Mam powody by podwójnie dziękować organizatorom za zaproszenie, gdyż spędziłam dwa cudowne dni w pięknym miejscu i mogłam spotkać ludzi, z którymi łączy mnie wspólna pasja. Mieszkamy w różnych częściach Polski więc nie jest to łatwe na co dzień.

NOVOTEL WARSZAWA AIRPORT ****
ul. 1 Sierpnia 1
02-134 WARSZAWA
POLSKA


2 komentarze:

  1. Paweł Derucki28 lutego 2015 11:14

    Witam Pani Anno,

    Było nam niezmiernie miło gościć Państwa w czasie kolacji i warsztatów. Dziękuję za przychylną opinię o naszym hotelu i NOVO2 Lounge Bar. Jesteśmy pod wrażeniem Państwa pasji do gotowania i dobrego jedzenia. Z pozdrowieniami.

    Paweł Derucki
    Kierownik Gastronomii

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna relacja - musiało być super smacznie i sympatycznie :)

    OdpowiedzUsuń