poniedziałek, 9 lutego 2015

RYBA POD KRUSZONKĄ





Ryba pieczona pod kruszonką 
to ostatnio jedno z naszych  ulubionych dań. Jest niezwykle aromatyczne, barwne i ma ciekawą strukturę : na delikatnym warzywnym purée soczysta ryba przykryta chrupiącą, orzechowo-ziołową kruszonką - PYCHOTA ! :)
Przepis pozostawia spory margines dla kulinarnej fantazji i aktualnej zawartości spiżarni.  Zachęcam was więc do eksperymentowania ze składnikami kruszonki - możecie wykorzystać różne orzechy, nasiona i świeże zioła. Wybór gatunku ryby też należy do was. Polecam filety z dorsza i łososia lub steki z tuńczyka.

składniki :

PODAJĘ PROPORCJE SKŁADNIKÓW ODPOWIADAJĄCE JEDNEJ PORCJI.
Dostosujcie sobie sami je do swoich potrzeb :)

ryba :

* 150 - 180 g filetów ze świeżej ryby np dorsza lub łososia
* sok z cytryny do skropienia ryby
* pieprz świeżo zmielony

zielona kruszonka :

* 1 łyżka obranych z łupinek solonych orzechów pistacjowych
* 1 łyżka pestek dyni
* 1 łyżka startego parmezanu
* 1 łyżeczka tartej bułki
* 3 łodyżki natki pietruszki
* 4 listki świeżej bazylii
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek ( 5 ml )
* szczypta skórki otartej z cytryny
* 1/3 ząbka czosnku
* pieprz świeżo zmielony

NIE DODAJEMY JUŻ SOLI, BO SŁONE SA ORZESZKI PISTACJOWE !

zielone purée warzywne :

* 1 ziemniak
* 100 g zielonego groszku ( mrożonego lub świeżego )
* kilka listków świeżej bazylii
* 1/3 ząbka czosnku
* 1/2 łyżeczki masła
* sól, świeżo zmielony pieprz do smaku




wykonanie :

Zielone purée :
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pod koniec gotowania ziemniaków blanszujemy zielony groszek przez około 3-4 minuty ( aż będzie miękki).
Ugotowane, gorące warzywa przekładamy do blendera lub malaksera ( robimy to w momencie gdy ryba jest już prawie upieczona ! ) dodajemy posiekaną bazylię, masło i rozgnieciony w wyciskarce czosnek. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

W czasie, gdy gotują się ziemniaki my przygotowujemy rybę pod zielona kruszonką.

Zielona kruszonka :
Do blendera wrzucamy obrane z łupinek solone orzeszki pistacjowe, pestki dyni, starty parmezan, posiekane listki bazylii i natki pietruszki, rozgnieciony w wyciskarce czosnek,  bułkę tartą i dokładnie rozdrabniamy. Dolewamy oliwę z oliwek i doprawiamy pieprzem i otarta skórką z cytryny.

Ryba :
Rybę czyścimy, filetujemy, dzielimy na porcje, skrapiamy lekko sokiem wyciśniętym z cytryny i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C.
Tak przygotowaną rybę układamy na blasze do pieczenia skropionej olejem. Na rybę przekładamy zielona kruszonkę lekko ją dociskając.
Pieczemy 12 - 15 minut zależnie od grubości filetów z ryby. 


Na talerz przekładamy porcję purée warzywnego i układamy na nim upieczoną rybę z zieloną kruszonką. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. 
Świetnym dodatkiem do dania będzie sałata roszponka polana sosem winegret.




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Chetnie bym kawałeczek zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To do dzieła Agnieszko :) wystarczy 30 - 40 minut i taki obiad jest gotowy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wygląda po prostu fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń