środa, 29 kwietnia 2015

KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI, MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI




Dziś przepis na zdrowe śniadanie pełne smaków i kolorów. Polecam wam kaszę jaglaną. Zawarte w niej węglowodany i białko dodadzą wam energii, szczególnie wtedy gdy w ciągu dnia jesteście aktywni i pracujecie umysłowo, a jednocześnie dadzą wam poczucie lekkości.



Do kaszy dodałam jagody goji. Są naprawdę konkretnym ładunkiem doskonale zbilansowanych aminokwasów oraz sporej dawki witamin, żelaza i błonnika. Nazywane są "owocami długowieczności" lub "czerwonymi diamentami". W tradycji chińskiej i tybetańskiej są znane i cenione od 2000 lat. Uznawane są za "super fruits" czyli super owoce.

Owoce kuszą soczystością i kolorami. Wśród nich wykorzystałam borówki amerykańskie bogate w fitoestrogeny (roślinne hormony), kwas foliowy i egalowy - są cenione w antynowotworowej diecie. Polecane są również przyszłym mamom. Pomagają usuwać toksyn z naszego organizmu. 

Kasza jaglana nawet po ugotowaniu jest nieco sucha. Dodaję więc do niej sos przygotowany z mleczka kokosowego i masła orzechowego. Kasza dzięki niemu staje się cudownie orzechowa w smaku i wilgotna.
W moim ulubionym maśle orzechowym jest aż 90% orzechów arachidowych, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Kwasy te wpływają korzystnie na metabolizm tkanki tłuszczowej, a także przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu nerwowego.

Całość dopieszczam świeżą miętą.
Nie dodaję ani cukru, ani miodu; wystarcza naturalna, owocowa słodycz.

Takie zdrowe śniadanie można błyskawicznie przygotować. Wystarczy ugotować kaszę dzień wcześniej. 

Jeśli w waszym "sklepie za rogiem" nie ma jagód goji - możecie je kupić w sklepie firmy Sante.

KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI, MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI

składniki na jedną, dużą porcję :

* 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej firmy Sante
* kopiata łyżeczka masła orzechowego 90 % orzechów
firmy Sante
* 3 łyżeczki mleczka kokosowego
* ćwiartka dużej gruszki
* 100 g melona
* 3 truskawki
* kilka borówek amerykańskich
* kopiata łyżeczka jagód goji firmy Sante
* łyżka płatków migdałowych
* 2 orzechy włoskie
* sok z cytryny
* listki świeżej mięty do dekoracji 

 wykonanie :

Gotuję kaszę jaglaną. Przygotowuję jej zawsze większą ilość i wykorzystuję do różnych dań. 1 szklankę kaszy wsypuję na sitko, płuczę zimną wodą, a następnie przelewam wrzątkiem (pozwoli to na usunięcie goryczki, która często występuje w kaszy jaglanej). Opłukaną kaszę wsypuję do garnka. Klasycznie 1 szklankę kaszy zalewa się 2 szklankami wrzątku aby uzyskać idealnie sypką kaszę. Do dzisiejszego śniadania potrzebuję kaszę bardziej wilgotną - 1 szklankę kaszy zalewam więc 2,5 szklankami wrzącej wody, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.

Gruszki i melona kroję w plastry lub wykorzystując specjalny nożyk w kształcie półkolistej łyżeczki o ostrych brzegach  wycinam z nich kulki. Zagłębiam łyżeczkę w owocowym miąższu, przekręcam i kuleczka gotowa.
Owocowe kulki bezpośrednio po wycięciu wrzucam do niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny - dzięki temu owoce nie ściemnieją.

Orzechy siekam.
Płatki migdałowe i orzechy prażę przez moment na suchej patelni.


Masło orzechowe mieszam wiec z mleczkiem kokosowym. Dodaje je do porcji ciepłej kaszy; mieszam.

Na kaszę przekładam borówki, pokrojone w plastry truskawki oraz owocowe kulki z gruszki i melona; całość obsypuję płatkami migdałów, posiekanymi orzechami i jagodami goji; dodaję świeże listki mięty.



3 komentarze:

  1. bardzo sympatyczne, kolorowe danie, mam zamiar obkupić się w kasze i sobie z nimi poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowo, smacznie i zdrowo- full wypas! :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html

    OdpowiedzUsuń