wtorek, 21 kwietnia 2015

SMOOTHIE Z MANGO Z PIKANTNĄ NUTĄ




SMOOTHIE Z MANGO Z PIKANTNĄ NUTĄ

Zaczyna się całkiem niewinnie. Barwy i aromaty rozbudzają moje zmysły. Już wiem, że będzie delikatnie i słodko, ale to mi nie wystarcza. Zaspokajam fantazję dodając do słodyczy odrobinę pikanterii.
Później jest już tylko owocowa rozkosz :)

Smoothie to zmiksowany, schłodzony, gęsty napój na bazie świeżych lub mrożonych owoców, warzyw, ziół i soków. Czasem dodaje się do niego lód. Jest gęstszy niż sok, bardziej płynny niż puree i mniej lodowy niż sorbet :) Angielskie słowo „smooth” oznacza coś gładkiego, łagodnego, płynnego. Jest to prawdziwa bomba witaminowa. Ma gładką, aksamitną konsystencję, którą uzyskuje się poprzez odpowiedni dobór składników. Bazą do smoothie jest więc często banan lub mango. Do przygotowania tego koktajlu wykorzystuje się blender. Klasyczne smoothie nie zawiera produktów nabiałowych, ale aby uzyskać wspomnianą jedwabistość można dodać do niego mleko roślinne np. sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe.   



składniki na 4 porcje ( powstanie około 1 litr napoju) :

* 1 dobrze dojrzałe mango
* 2 banany
* 3 duże, soczyste mandarynki
* 1 limonka
* 220 ml mleczka kokosowego
* 2 cm kawałek imbiru
* 1/2 papryczki chili 

wykonanie :

Wykorzystuję wcześniej schłodzone w lodówce owoce.
Wyciskam sok z mandarynek i limonki do uzyskania 250 ml objętości soku. U mnie były to 2,5 mandarynki + 1 limonka.
Do dzbanka blendera przekładam pokrojone na kawałki banany, miąższ z mango; dolewam 250 ml soku z mandarynek i limonki oraz 220 ml mleczka kokosowego.  
Obieram imbir i ucieram go na drobnym tarle.
Papryczkę chili pozbawiam pestek i kroję najdrobniej jak potrafię; wręcz rozcieram ją na desce. Chili i imbir dodaję do pozostałych składników; miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Podaję natychmiast po przygotowaniu w schłodzonych szklankach, dekoruję plastrami mandarynki i limonki.


4 komentarze: