TRYB JASNY/CIEMNY

PIZZA RODEM Z HELL'S KITCHEN - FOTORELACJA Z WARSZTATÓW KULINARNYCH


"Sztuka kulinarna tworzona z pasją jest jak pierwsza miłość, kradnie ci serce i każe dążyć do doskonałości; od ciebie zależy czy ją osiągniesz."
 - Sebastian Schrom, szef kuchni Restauracji La Rossa w Oświęcimiu








Jedną z najprzyjemniejszych stron prowadzenia bloga jest możliwość udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez najlepszych szefów kuchni. Są to takie nieformalne spotkania pełne humoru, doskonałej atmosfery i cudownych smaków. Mamy wtedy niepowtarzalną okazję zobaczyć jak nasi mentorzy pracują, z jaką dbałością dobierają składniki potraw, z jakim szacunkiem podchodzą do produktów. Dzielą się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem.   

Sebastian Schrom - uczestnik trzeciej polskiej edycji najsłynniejszego kulinarnego reality show na świecie - "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" zorganizował dla blogerów warsztaty kulinarne w  Lounge Bar & Restaurant La Rossa  gdzie od czterech lat jest szefem kuchni. 
W telewizyjnym show, pod wpływem presji, wyścigu z czasem, gigantycznego stresu i specyficznej formuły programu Piekielnej Kuchni widziałam jak chwilami ulegał emocjom. Tu, w La Rossa, podczas pracy Szromu był taki, jakim go znam - opanowany, skupiony, spokojny; doskonały w roli Szefa Kuchni; nieodmieniony przez show-biznes; zabawny, przyjacielski. 

Tematem warsztatów była pizza; nie zwyczajna, ale piekielnie dobra pizza rodem z Hell's Kitchen :)



Poznaliśmy tajemnicę doskonałego ciasta, oraz pod okiem Szroma mogliśmy poeksperymentować z różnymi składnikami, które nie kojarzą się zazwyczaj z pizzą.  
A było niebanalnie : pierś dzikiej kaczki, marynowane żółte i pomaranczowe marchewki, cukinia w pesto, łosoś marynowany w kwasie buraczanym, ozorki, marynowana flądra, surimi, polędwica, parmezan, świeże zioła - to tylko niektóre ze składników z jakich komponowaliśmy nasze pizze.





Menu Restauracji La Rossa kusi wspaniałymi daniami. Sebastian Schrom dba o każdy szczegół. Potrawy wychodzące z jego kuchni nie mają sobie równych.
Sami spróbujcie :)

* Roladka schabowa faszerowana kurkami; smażona na klarowanym maśle; wędzona dymem z orzesznika; podana z musem chrzanowo - miodowym, chrupiącym chrustem z palonego pora, pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, płatkami czarnej soli morskiej i szyszkami ziemniaczanymi.



* Pieczone gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane baraniną, kaszą jęczmienną pęczak, świeżym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim; wędzone consomme z pieczonych warzyw, kiełki słonecznika i prażona czarnuszka.

* Carpaccio wołowe macerowane w płatkach suszonego czosnku i wędzonej czerwonej papryce zroszone czosnkowo - paprykową oliwą z oliwek; gąbka jadalna o smaku zielonej pietruszki, marynowane kurki, kapary, tarty parmezan i młotkowany kolorowy pieprz.

* Sałatka La Rossa - rukola, smażone na klarowanym maśle krewetki Black Tiger z zieloną pietruszkę i czosnkiem, kuleczki z sera mozzarella, pomidorki koktajlowe, tarty parmezan, czosnkowo - paprykowa oliwa z oliwek.

La Rossa
Lounge Bar & Restaurant
ul.Konarskiego 3
32-600 Oświęcim

Komentarze

  1. po sposobie serwowania pozna się mistrza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. składniki do pizzy zaskakujące, fotorelacja pierwsza klasa!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne warsztaty mieliście:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI