TRYB JASNY/CIEMNY

WYNIKI KONKURSU "ROZWIJAJ ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE Z SANTE"






  
Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. 
Z wielką przyjemnością czytaliśmy wszystkie wasze wpisy. Okazywało się, że często dokonujemy tych samych wyborów produktów i to samo nami kieruje podczas naszych konsumenckich wyborów. Być może w związku z tym spotkaliśmy się już kiedyś przy tych samych półkach sklepowych :)


Długo z Piotrem dyskutowaliśmy nad wyborem zwycięzców. To nie było proste zadanie. Nie ułatwiliście nam go przysyłając wiele niezwykle ciekawych przepisów i inspirujących odpowiedzi. Niestety niektóre z nich musieliśmy zdyskwalifikować mimo, że nas zachwyciły. Powodem był na przykład istotny brak w przepisie w postaci niepełnej listy składników.

Wszystkie konkursowe komentarze możecie przeczytać pod konkursowym wpisem, a nadesłane zdjęcia obejrzeć w albumie na facebooku.  Zapraszam, naprawdę warto :)

Nie przedłużając - zestawy nagród ufundowane przez firmę Sante trafiają do :

1. Kamili Jakubiec


Witam Serdecznie
Produkty Firmy Sante są mi bardzo dobrze znane. W mojej kuchni używam ich praktycznie codziennie, począwszy od zarodków pszennych, ciecierzycy , kasz, otrębów, chrupkiego pieczywa i wiele wiele innych, ale w szczególności króluje u mnie siemię lniane, które tak naprawdę uratowało mi życie :)Rzec można , że się porządnie uzależniłam ;).
Miałam spore problemy zdrowotne, silne bóle brzucha i wyczytałam, że na takie dolegliwości pomaga picie naparu z siemienia lnianego, w ten sposób wpadł mi w ręce wasz produkt, bez którego nie ruszam się ani na krok. Codziennie rano na śniadanie szykuję sobie koktajl owocowy lub warzywny na bazie ugotowanego kisielka z ziaren lnu. Wszystko blenduje i tak oto powstaje pyszny i sycący posiłek, który dodatkowo działa osłaniająco i łagodząco na mój przewód pokarmowy ( nie wspomnę już jak bardzo poprawił mi się stan moich włosów i paznokci). Tak naprawdę dosypuje go gdzie popadnie do sałatek, na kanapki , do kotletów, omletów czy zapiekanek.
Kolejnym produktem, który gości u mnie w kuchni są przepyszne i chrupiące otręby granulowane z żurawina i śliwką. Dodaję je do jogurtu naturalnego lub serka wiejskiego z owocami. Prosto, szybko i smacznie, a dodatkowo spora zawartość błonnika pomaga na inne dolegliwości ;).
Kawa, herbata, a nawet kakao dosładzam cukrem trzcinowym, który dosypuje również do domowej granoli (wersja na szybko,z patelni, świetna alternatywa dla zabieganych :) .Moim nowym nabytkiem są ziarna amarantusa, z których przyrządziłam wymyślone muffino - babeczki, smak mnie powalił,rozpływały się w ustach. Moja córka uwielbia masło orzechowe, dosłownie wyjada je łyżeczką oraz kaszkę kukurydzianą, ktrą je na śniadanie razem z syropem z domowej spiżarni. Dla łasuchów, którzy lubią czasami coś podjadać tak jak ja proponuję pieczoną ciecierzyce na słodko lub ostro. Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania , smakują jak orzeszki, po prostu pycha. Wystarczy trochę pomysłu, kreatywności, a z dowolnych waszych produktów można wymyślić pyszne i zdrowe posiłki, dzięki którym zdrowe odżywianie nie musi być nudne. Ja takie uwielbiam. W kuchni brakuje mi komosy ryżowej i jagód goji, o których słyszałam wiele dobrego i bardzo chętnie bym je spróbowała, może pomoże mi w tym właśnie ten konkurs.
Podam przepis na jeden z moich ulubionych smoothie, pieczoną ciecierzyce, serek wiejski z owocami i otrębami oraz wymyślone muffiny z amarantusa

Przepis na zielony koktajl
kisiel gotowany z 2 łyżek siemienia lnianego i 1 szklanki wody
2 kiwi
1 jabłko
pół awokado
garść świeżego szpinaku
garść zielonych winogron bez pestek
Wszystko blendujemy i koktajl gotowy.

Serek wiejski z owocami i otrębami
1 serek wiejski
1 jabłko
1 mandarynka
dowolna ilość otrębów z żurawiną lub śliwką
1 łyżeczka zarodków pszennych
Jabłko kroimy w drobną kosteczke, mandarynkę obierayi i dzielimy na części , łączymy z serkiem wiejskim lub jogurtem, na wierzcg dodajemy otreby i zarodki pszenne.

Muffiny z amarantusa
3 łyżki ziaren amarantusa
pół banana
2 łyżki mąki
po 1 łyżce płatków owsianych, żytnich i jęczmiennych
Ziarna gotujemy w 1 szklance wody do miękkości, studzimy, blendujemy z bananem. Łączymy z resztą składników, mieszamy, konsystencja powinna być dosyć gęsta , wykładamy do foremek na muffiny, na wierzvh możemy dać dżem, pieczemy 30-40 min w 180 stopniach, wszystko zależy od piekarnika. Podawać z jogurtem i owocami.

Pieczona ciecierzyca
100 g ciecierzycy opłukać zimna woda, a następnie moczyć przez całą noc, powiększy swoją objętość. Potem zmienić wodę i gotować ok 1,5 godziny , lekko ostudzoną przyprawić kminem rzymskim, ostrą papryką , pieprzem i do tego dodać 2 łyżki oliwy, wymieszać , pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem ok 30 min , aż będą przyrumienione i chrupiące. Zamiast przypraw można dać 1 łyżkę miodu będzie wersja słodka. Zdjęcia podeśle przez email. Pozdrawiam

I zdjęcia nadesłane przez Kamilę Jakubiec :
 

 Koktajl arbuzowy zrobiony na kisielku z siemienia lnianego i placuszki owsiane na serku wiejskim z dżemikiem i masłem orzechowym posypane siemieniem lnianym

 Twarożek z owocami



 deser z domową granolą 

 koktajl truskawkowy z siemieniem lnianym

   
Muffiny z amarantusa


Zielony koktajl 


Ciasto kakaowo cytrynowe z ciecierzycy

2. Justyny Dragan
Produkt firmy Sante, który gości u mnie codziennie to: OTRĘBY OWSIANE SANTE. Uwielbiam je, ponieważ mają wiele zastosowań. Można je dodać praktycznie do wszystkiego- od mięsa, aż po słodkie desery. Najczęściej spożywam je jako dodatek do owsianki, jogurtu naturalnego lub piekę z nich puszyste bułeczki czy zdrowe ciasteczka. Są świetnym zamiennikiem, np. klasycznej panierki do kotletów :) Poza walorami smakowymi otręby te są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych. Zawierają m.in.: potas, magnez, żelazo, kwas foliowy, błonnik, i wiele, wiele innych niezbędnych nam witamin. Co ważne, zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się tym samym do obniżenia jego poziomu we krwi, a także mają właściwości odchudzające, nawilżają skórę oraz chronią przed starzeniem.
Przesyłam również 2 przepisy z wykorzystaniem właśnie tych otrębów firmy Sante. Jeden na zdrowe ciasto, a drugi na puszyste bułeczki, doskonałe na śniadanie :) Polecam!



Czekoladowe ciasto otrębowe


Niezbyt słodkie, lekkie ciasto. Dobrze smakuję z różnymi dżemami, konfiturami lub z kubkiem gorącej kawy. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
2 szkl. otrębów owsianych Sante
4 jajka w temperaturze pokojowej
4-5 łyżek cukru
1 łyżka miodu
2 kopiaste łyżki kakao
1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki pestek słonecznika Sante
garść posiekanych orzechów włoskich Sante

Polewa:
¾ tabliczki gorzkiej czekolady
1-2 łyżki mleka

Dodatkowo:
łyżka otrębów owsianych do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Ciurkiem wlewać mleko i nadal miksować. Następnie wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany (mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać!) Gotowe ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę w formie. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
2. Polewa: Mleko zagotować, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować otrębami owsianymi. Smacznego!



Otrębowe bułeczki

Proste, mięciutkie i puszyste bułeczki otrębowe. Najlepsze tuż po przestygnięciu :) Polecam

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
50 g otrębów owsianych
2 łyżki oleju rzepakowego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
190 g ciepłej wody

Dodatkowo:
2 łyżki otrąb owsianych do obsypania bułeczek
1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek. Następnie luźny węzeł. Jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami. Piec w 200st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!


I zdjęcia nadesłane przez Justynę Dragan :





Zwycięzcom gratulujemy :)

Laureatów bardzo proszę o przysłanie w terminie do 7 dni kalendarzowych swoich danych teleadresowych na adres ankawell@gmail.com -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. 


Bardzo wam wszystkim dziękujemy za udział w zabawie i wszystkie nadesłane do konkursu przepisy. Będziemy je wypróbowywać w naszej kuchni :)



Komentarze

  1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie :) Już przesyłam dane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuje, niezmiernie się ciesze, jest to moja pierwsza wygrana w życiu :) i to taka pyszna i zdrowa ;) . Już wysyłam dane :D . Gratuluje rownież drugiej pani :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

Polecane posty

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI