piątek, 26 czerwca 2015

KONKURS Z FIRMĄ ROSSI.PL



UWAGA KONKURS !

Pierwszy dzień lata już za nami, dziś w szkołach zabrzmi ostatni dzwonek i rozpoczną się wakacje. Najwyższy więc czas na konkurs na najlepsze letnie ciasto lub deser do którego zapraszamy was z marką ROSSI.PL




Nagrodą w konkursie jest ufundowana przez firmę rossi.pl elektroniczna waga kuchenna Halo Colours francuskiej marki Terrailon.

Waga została wykonana z najwyższej jakości materiałów w soczystym, energetyzującym kolorze.
Produkt posiada wbudowany cyfrowy mechanizm, który jest precyzyjny i wygodny w użyciu oraz funkcję tary i konwersji z gramów na mililitry. Po położeniu składników na wagę, wyświetlacz wskaże pomiar z dokładnością do 1 grama. Jedynym ograniczeniem produktu jest maksymalne obciążenie jednorazowe, które wynosi 4 kg. Duży wyświetlacz LCD o średnicy 45 mm pozwoli na swobodne odczytanie pomiarów.

ZADANIE KONKURSOWE :

* W komentarzu pod TYM wpisem na naszym blogu opublikujcie przepis na letnie ciasto lub deser do przygotowania którego niezbędne jest ważenie składników.

* Możecie również przesyłać zdjęcia zgłoszonych do konkursu ciast i deserów - zostaną one opublikowane w albumie utworzonym na fanpagu bloga ŻYCIE OD KUCHNI na FB. [ TU ].
Nie jest to warunek konieczny do wzięcia udziału w konkursie.
Zdjęcia proszę przysyłać na adres ankawell@gmail.com w tytule maila podając "KONKURS Z ROSSI.PL" 

UWAGA ! Firma rossi.pl informuje swoich klientów o trwającej obecnie akcji promocyjnej - przy zakupie produktów na stronie rossi.pl za kwotę min 600 zł - Kubek marki Villeroy&Boch wart 110 zł firma dodaje do transakcji gratis.

 

REGULAMIN KONKURSU :
1. Organizatorem konkursu jesteśmy my : Anna i Piotr, autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI. Fundatorem nagrody jest firma rossi.pl

2. Konkurs trwa od 26.06.2015 do 05.07.2015  do godz. 24.00

3. Nagrodą w konkursie jest elektroniczna waga kuchenna Halo Colours francuskiej marki Terrailon.

4. Nagroda powędruje do autora najciekawszego przepisu na letnie ciasto lub deser.

5. Zwycięzcę konkursu wespół w zespół wybieramy my : Anna i Piotr. Od naszej decyzji nie będzie odwołania. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych przekażemy je firmie rossi.pl, która w ciągu 14 dni wyśle zwycięzcy nagrodę. Wysyłka tylko w granicach RP.

6. W konkursie może wziąć udział każdy, z wyjątkiem członków naszej rodziny i nadesłać maksymalnie trzy komentarze konkursowe.

7. Aby wziąć udział w konkursie należy pod tym postem na naszym blogu zostawić komentarz, a w nim pełny przepis na pyszne letnie ciasto lub deser do przygotowania którego niezbędne jest ważenie składników.
8. Pod zgłoszeniem/komentarzem należy się podpisać imieniem lub nazwiskiem albo nickiem używanym w sieci - wpisy anonimowe nie będę brane pod uwagę przy wyborze zwycięzców.
9. Jeśli chcecie - możecie dołączyć zdjęcia ciasta lub deseru zgłoszonego do konkursu - nadsyłajcie je pod adres : ankawell@gmail.com  Zostaną opublikowane w albumie utworzonym na fanpagu bloga ŻYCIE OD KUCHNI na FB. [ TU ] Nie jest to warunek konieczny do udziału w konkursie.

10. Polubienie fanpaga bloga ŻYCIE OD KUCHNI nie jest warunkiem koniecznym do wzięcia udziału w konkursie, ale oczywiście będzie nam bardzo miło jeśli to zrobicie :)

11. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu. 

12. Laureat zobowiązany jest do przesłania swoich danych adresowych potrzebnych do wysyłki w ciągu 7 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki konkursu na adres ankawell@gmail.com -  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie. Wysyłka nagrody tylko w granicach RP.
13. Dodanie komentarza pod tym wpisem oznacza akceptację powyższego regulaminu.

57 komentarzy:

  1. Ciasto z kremem z ricotty z galaretką i truskawkami
    Składniki:
    Na biszkopt:
    •3 jaja, osobno białka i żółtka
    •30-40 gram cukru
    •50 gram mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej typ 2000)
    •20 gram mąki ziemniaczanej

    Na krem:
    •200 gram sera ricotta
    •100 gram białej czekolady
    •1 łyżka whiskey (opcjonalnie)
    •2 łyżki wody kokosowej

    Poza tym:
    •250 gram truskawek
    •kilka malin
    •garść borówek
    •gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki)
    •1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej

    *Aby ciasto zrobić dość szybko i sprawnie warto wszystko robić w odpowiedniej kolejności.
    **Użyłam tortownicy i średnicy 24 cm.

    Galaretkę rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy.

    Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek.

    Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, całość delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy tylko spód tortownicy, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz formy). Biszkopt pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż, tworząc dwa blaty.

    Krem
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem wody kokosowej oraz whiskey. Następnie studzimy czekoladę. Ricottę ubijamy i dodajemy po jednej łyżce rozpuszczonej czekolady.

    Wykończenie ciasta
    Pierwszy blat układamy na talerzu i smarujemy go dżemem truskawkowym, następnie nakładamy krem z ricotty i przykrywamy całość drugim blatem. Na wierzchu układamy owoce według uznania. Kiedy galaretka będzie odpowiednio gęsta wylewamy ją na wierzch ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.

    Klaudia Pieniążek (klaudiaxpieniazek@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z truskawkami z kremem mascarpone i mnóstwem truskawek w malinowym syropie z sherry.

    (W wersji dla dzieci słodkie sherry można zastąpić np. sokiem z cytryny)

    Składniki:

    Spód:

    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 1 jajko
    • 20 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Krem mascarpone:

    • 1/2 kg serka mascarpone
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%


    Truskawki z malinowym syropem sherry:

    • 1/2 kg truskawek
    • 5 łyżek konfitury malinowej
    • 5 łyżek słodkiego sherry

    Przygotowanie:

    Tarta- spód: przesiewamy mąkę, zimne (koniecznie) masło kroimy na kawałki i wraz z cukrem pudrem miksujemy aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i wanilię i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Następnie ciasto nawijamy na wałek i tak przenosimy na blachę do tarty (ja mam 24 cm). Układamy na dnie formy i wywijamy także brzegi, to, co będzie wystawać odnicnamy. W spodzie tarty dokładnie robimy widelcem dziurki i znów odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni tartę przykrywamy papierem do pieczenia i leko czymś dociskamy (np. jakimiś orzechami). Pieczemy przez 15 minut, potem zdejmujemy papier, ale zostaiwamy "obciążenie" i pieczemy tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Zostawiamy do wystygnięcia w formie.

    Krem mascarpone:

    Mocno schłodzony serek mascarpone mieszamy z cukrem i wanilią, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietankę (musi być bardzo zimna). Krem przygotowujemy i wykładamy na tartę przed samym podaniem.

    Truskawki w malinowym syropie z sherry:

    truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Malinową konfiturę podgrzewamy, dodajemy sherry i po wystygnięciu dodajemy do truskawek.

    Rozkładamy przed samym podaniem, można też podać dodatkowo w miseczce na stół by każdy mógł sobie dołożyć.


    PYCHA!

    Aleksandra Filipowska
    a.filipowska@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodowy sernik na jogurcie
    Składniki: (tortownica o średnicy 24cm)
    1. Spód:
    - 200g kakaowych herbatników
    - 80g stopionego masła
    2. Masa:
    - 1 kg jogurtu greckiego
    - 30g żelatyny
    - 180g cukru pudru
    - 350g jagód leśnych (nie borówek amerykańskich)
    3. Ozdoba:
    - 330ml śmietanki kremówki
    - 50g cukru pudru

    Przygotowanie:
    Herbatniki rozkruszyć wałkiem do ciasta lub zmielić w malakserze, połączyć z masłem. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć przygotowaną mieszanką herbatnikową Schłodzić w lodówce.

    Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, delikatnie wystudzić, cieniutką strużką wlać do jogurtu cały czas mieszając. Masę podzielić na pół.

    200 g jadód zblendować na mus, dodać do połowy jogurtowej masy, wyłożyć na spód, włożyć do lodówki. W tym czasie drugą połowę jogurtu wymieszać z pozostałymi jagodami, wylać na schłodzoną część z musem. Całość schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

    Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder, udekorować jogurtowiec.

    Katarzyna Załuska (katarzyna.zaluska123@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkie cupcake z lemon curd i maślanym wierzchem

    To bardzo pyszne letnie babeczki, o mocnym, zdecydowanym cytrynowym smaku równoważonym słodką, maślaną górą.

    Składniki (12 sztuk)

    2 jaja
    0,5 szkl. mleka
    0,5 szkl. oleju
    200 gram mąki
    60 gram cukru


    starta skórka z cytryny 2 łyżeczki
    ekstrakt z cytryny 1 łyżeczka
    ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
    5 gram sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli


    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.

    W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczeni i dodajemy sól.

    W drugiej misce miksujemy jaja, potem dodajemy cukier i miksujemy około pół minuty. Dorzucamy startą skórkę z cytryny, po łyżeczce aromatów i olej. Ponownie miksujemy aż uzyskamy masę. Do tej miski dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi wymieszanymi składnikami, podlewając mlekiem. Miksujemy delikatnie aż składniki się połączą.

    Pieczemy w formie do muffinek, z papilotkami, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto będzie upieczone (badamy patyczkiem). Po upieczeniu odczekać 5 minut i dopiero wtedy wyjąć z piekarnika. Zostawić do wystudzenia.



    Lemon Curd
    pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
    120 gram cukru
    3 duże jaja
    0,25 kostki świeżego masła

    Mieszamy razem sok z cytryny, skórkę, cukier i jajka. Pokroić masło na małe kawałki i dodać, a potem umieścić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą). Podgrzewamy często mieszając aż masa zgęstnieje, ale żeby nie zawrzała.

    Potem przelewamy do chłodnej miseczki, przykrywamy folią (kładziemy na masie) i po pierwszym schłodzeniu chłodzimy w lodówce.


    Wystudzone muffinki nadziewamy lemon curd szprycą do nadziewania.


    Krem maślany
    0,5 szkl. masła
    340 gram cukru pudru
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z cytryny


    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem dodając stopniowo wanilię i cukier puder.Miksujemy chwilę na wysokich obrotach, potem na niskich. Dolewamy mlek i ekstrakty. Miksujemy aż krem będzie jednolity, gładki, puszysty.
    odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

    Po godzinie cupcake'i nadziane lemon curd ozdabiamy kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką i dekorujemy dowolnymi ozdobami do ciast.


    a.filipowska@poczta.onet.pl
    Aleksandra Filipowska

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekki jogurtowiec z truskawkami

    Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne, letnie dni. Polecam!

    Składniki:
    około 100 g ciastek owsianych
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącego mleka
    250 g świeżych truskawek
    1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
    400 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania:
    Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurtowa Panna cotta z musem truskawkowym

    Dietetyczna Panna cotta na bazie jogurtu naturalnego, oblana musem truskawkowym. Zdrowy, tani i co ważne smaczny deserek. Polecam!

    Składniki:
    Panna cotta:
    400 g jogurtu naturalnego
    2 płaskie łyżki żelatyny
    50 ml gorącej wody
    2-3 łyżki miodu

    Mus truskawkowy:
    garść truskawek
    1 łyżeczka miodu

    Sposób przygotowania:
    1. Panna cotta: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jogurt i energicznie wymieszać. Powstałą masę przelać do dwóch miseczek wyłożonych folią aluminiową. Schłodzić do całkowitego stężenia Panny cotty.
    2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować blenderem, dodając pod koniec miód. Stężały deserek odwrócić miseczką do góry, ściągnąć ją, a następnie folię. Pannę cottę polać musem truskawkowym. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

    Ser, truskawki i czekolada- czyli połączenie doskonałe! Serdecznie polecam na rozpoczynające się, ciepłe wakacje ;)

    Składniki:
    Ciasteczkowy spód:
    150 g herbatników
    1,5 łyżki kakao
    100 g masła

    Limonkowa masa serowa:
    500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej
    250 g sera białego w temperaturze pokojowej
    skórka i sok z jednej limonki
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru ( lub więcej)

    Ganache czekoladowe:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 ml śmietany 30 %

    Mus truskawkowy:
    1 galaretka truskawkowa
    3/4 szkl. gorącej wody
    200 g truskawek
    2 łyżki cukru (opcjonalnie)

    Polewa z białej czekolady:
    1 biała czekolada
    80 ml śmietany kremówki 30%

    Dodatkowo:
    herbatniki maślane
    okrągłe biszkopciki
    świeże truskawki do dekoracji
    Sposób przygotowania
    1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce.
    2. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Masę przelać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Piec w 180 st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
    3. Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia.
    4. Mus truskawkowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki zmiksować z cukrem blenderem na puree. Dodać do galaretki i wymieszać. Mus schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejący wylać na biszkopciki i przykryć warstwą herbatników. Ponownie schłodzić do stężenia.
    5. Polewa z białej czekolady: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia i zgęstnienia. Następnie wylać ją na herbatniki. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Składniki:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
    5 jajek – osobno żółtka i białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mleka
    200g masła
    500g umytych obranych truskawek
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

    1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.

    2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.

    4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

    5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.

    6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut.
    Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Udanych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lody Lawendowe
    Składniki:
    - 4 g suszonych kwiatów lawendy
    - 350 ml mleka
    - 200 g śmietany kremówki 30%
    - 50 g cukru pudru

    Sposób przygotowania:
    1. Kwiaty lawendy rozcieramy w moździerzy.
    2. Ubijamy śmietanę a gdy to już zrobimy mieszamy z mlekiem, cukrem i kwiatami lawendy.
    3. Następnie wkładamy do lodówki aby schłodzić do temperatury 5 -10 * C.
    4. Następnie masę wlewamy do maszynki do lodów, i czekamy od 20 – 40 minut.
    5. Gdy masa już nam się zmrozi i zgęstnieje możemy już podawać lody lawendowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. TORCIK JOGURTOWE SZALEŃSTWO Z TRUSKAWKAMI



    Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek. Zdrowy, lekki torcik i nisko kaloryczny.



    Składniki



    Biszkopt:



    3 jajka

    1/2 szklanki cukru

    3/4 szklanki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    kilka kropel czerwonego barwnika



    Masa jogurtowo – truskawkowa:



    450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma

    240g sera białego

    500g truskawek

    2 galaretki truskawkowe

    3 łyżeczki żelatyny

    1/2 szklanki mleka



    Mus truskawkowy:



    250g truskawek

    1 galaretka truskawkowa

    3/4 szklanki wody



    Dodatkowo:

    około 20 sztuk truskawek

    50g borówki amerykańskiej

    150ml śmietanki 30%

    1 łyżka cukru pudru

    1 śmietan-fix











    Wykonanie:



    1. Biszkopt

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną
    i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.

    2. Masa jogurtowo – truskawkowa

    Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
    z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.

    3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
    2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

    4. Mus truskawkowy

    Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
    jogurtowo – truskawkową.

    5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.

    6. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.


    Ewelina Pędzikowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. Placek ucierany ze śliwkami
    Składniki:
    75 dag śliwek
    25 dag cukru
    25 dag margaryny
    5 jajek
    30 dag mąki pszennej
    1 czubata łyżka proszku do pieczenia
    zapach cytrynowy
    skórka i sok z 1 cytryny
    1 cukier waniliowy

    Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka, sok z cytryny, skórkę, zapach, zmiksować dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu ubić pianę z białek, wymieszać najlepiej ręcznie i wyłożyć na blachę. Na wierzch wyłożyć wydrylowane śliwki. Piec 30-35 minut w 180 stopniach

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czerwona porzeczka pod kruszonką
    Składniki na ciasto (kruszonkę):
    250 gram mąki pszennej
    120 gram cukru
    150 g masła

    Składniki na nadzienie:
    500 gram czerwonej porzeczki
    130 gram cukru
    10 gram mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    Masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier wyrobić ręcznie na kruszonkę, odstawić.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do czasu az kruszonka się ładnie zarumieni.
    Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pucharki jogurtowo- agrestowe
    Składniki:
    400 g agrestu
    39 gram cukru (3 łyżki)
    1 łyżeczka wody różanej
    300 g jogurtu greckiego
    24gram cukru pudru (2 łyżki)
    100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

    Sposób przygotowania:
    Z agrestu usunąć szypułki. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i wodę różaną, zagotować przez kilka minut aż większość owoców popęka. Owoce rozgnieść widelcem i schłodzić..

    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Jogurt grecki z cukrem zmiksować, aż stanie się puszysty. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać, następnie dodać rozgnieciony agrest i wymieszać.

    Przełożyć do pucharków.

    OdpowiedzUsuń
  16. Można zaproponować więcej niż jeden przepis? (nie mogę się zdecydować który z dwóch przesłać) ;-)
    Typowa Kobieta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już znalazłam odp. na FB, że można dodać 3 przepisy w osobnych komentarzach :-)

      Super :-)

      pozdrawiam!!

      Usuń
  17. Pyszne zdrowe, proste Ciasto ryżowo-jogurtowe z truskawkami

    270 gram mąki ryżowej
    2 jajka
    70 gram szklanki cukru brązowego
    2o gram masła
    30 gram jogurtu naturalnego gęstego
    300 gram truskawek

    Mąkę ryżową możemy przygotować sami – mieląc w młynku do kawy ziarna ryżu po czym przesiewamy je przez sitko – ja tym razem zmieliłam ryż naturalny wymieszany pół na pół z białym.
    Masło roztapiamy na patelni lub w kuchence mikrofalowej, odstawiamy do przestygnięcia.
    Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kropimy na ćwiartki lub w plasterki.
    Jajka wbijamy do miski i ucieramy je na puszystą masę z cukrem. Kiedy jajka podwoją swoją objętość wlewamy przestudzone masło i dodajemy na przemian jogurt i mąkę, mieszamy aż składniki się połączą.
    Mała tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto a na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, przed podaniem możemy posypać z wierzchu cukrem pudrem ; )
    k.walega@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. mini torcik z kaszy gryczanej z masłem orzechowym i czekoladą przekładany dżemem żurawinowym i klonowym kremem mascarpone

    Skladniki
    0,5 woreczka ugotowanej niesolonej kasy gryczanej
    3 jajka
    75 ml oleju
    75 g cukru brązowego
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    czubata łyżka masła orzechowego
    75 g białej czekolady
    60 g mąki pełnoziarnistej

    Do przełożenia:
    250 g mascarpone
    3 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki zurawiny do mięsa

    Do dekoracji ( u mnie):
    płatki róż, mięta, perełki cukrowe, wisienki kandyzowane.

    1. Kaszę gryczaną studzimy i odciskamy, przesypujemy do wąskiej miski. Dodajemy olej, cukier, jajka, sodę, proszek do pieczenia i masło orzechowe. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i miksujemy, aż do całkowitego zmielenia. Na koniec wsypujemy przesianą makę i mieszamy przez chwilę.
    2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. blaszkę o wym ok.24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy przy górnym i dolnym grzaniu przez 20-30 minut.
    3. W czasie pieczenia ciasta schłodzone mascarpone mieszamy z syropem klonowym. Różę i miętę obieramy z liści/płatków i płuczemy w zimnej wodzie pilnując, aby nie przemycić do ciasta, żadnych nieproszonych lokatorów. Odkładamy do przeschnięcia ;)
    4. Z wystudzonego ciasta wykrawamy na 3 równe krążki (ja odcinałam je posługując się dużym kubkiem jako szablonem). Blat smarujemy łyżką żurawiny, na to dajemy warstwę schłodzonego mascarpone, przykrywamy następnym blacikiem i powtarzamy smarowanie. Na wierzch dajemy 3 blat.
    5. Ciasto pokrywany pozostałym mascarpone i dekorujemy.
    6. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,
    zgłaszam się do słodkiego konkursu :-) Ponieważ ostatnio moim ulubionym ciastem jest sernik, z którym nieustanie eksperymentuję odkrywając jego nowe oblicza i smaki, jako zgłoszenie konkursowe przesyłam pomysł na lekki sernik w pastelowych kolorach czyli sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache.

    Składniki:
    puszka mleczka kokosowego
    50 g nierafinowanego, roztopionego oleju kokosowego
    1 kg twarogu mielonego (użyłam tradycyjnego, niewiaderkowego)
    280 g przesianego cukru pudru
    30 g mąki ziemniaczanej
    6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
    szczypta soli
    250 g malin (mrożonych nie rozmrażamy)
    ganache:
    100 g białej czekolady
    200 g malin
    1/2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

    Mleko kokosowe schłodzić przez 24h w lodówce, następnie delikatnie odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać wodę kokosową. Do sernika używamy pozostałą, gęstą część - śmietankę kokosową. Olej kokosowy, ser, śmietankę kokosową i cukier puder krótko zmiksować, dodać przesiewając przez sito mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać żółtka i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Z białek ubić gęstą pianę, dodać pod koniec ubijania szczyptę soli. Pianę delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Połowę masy serowej wylać do kwadratowej tortownicy (24cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Powrzucać maliny (otworkiem do góry, tak aby w trakcie pieczenia nie wyciekał sok) i zalać resztą masy serowej. Przez pierwsze 15 minut sernik piec w temp. 170 st., następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 130 st i piec jeszcze przez ok. godzinę.
    Sernik piekłam w kąpieli wodnej, ustawiając na niższą półkę piekarnika formę z wrzącą wodą. Dzięki temu sernik ma delikatną, kremową konsystencję. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Przygotowujemy malinowy ganache: maliny miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstałe puree podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Ja dodatkowo rozpuściłam pół łyżeczki żelatyny w niewielkiej ilości wrzątku i dodałam do malinowego ganache. Masę studzimy, gdy zaczyna gęstnieć polewamy sernik i wkładamy do lodówki. Sernik najlepszy jest schłodzony w lodówce przez co najmniej 24 h.

    Pozdrawiam!
    Hanka
    h_anka(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Tarta z kruchym spodem z Oreo, jagodami i kremem budyniowo-mascarpone

    •400 gram jagód
    •200 gram ciasteczek Oreo
    •150 gram masła
    •1 budyń śmietankowy
    •3 szklanki mleka
    •2 jaja
    •20 gram mąki pszennej
    •50 gram cukru pudru
    •250 gram serka mascarpone
    •cukier puder, mięta.. do ozdoby


    Oreo miksujemy w blenderze na "piasek". Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Na wysmarowaną formę do tarty nakładamy masę z Oreo i porządnie przyciskamy łyżką do dna (szklanką lub ręką, czym się da). Zajmie to chwilę jednak jest to bardzo ważne by spód był spójny i dobrze się kroił. Wstawiamy spód tarty do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie możemy przygotować krem. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. W garnku gotujemy 2 szklanki mleka. Do jaj dodajemy zawartość opakowania budyniu oraz mąkę i nadal miksujemy. Dodajemy szklankę mleka. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 4-5 minut aż powstanie krem budyniowy o dość gęstej konsystencji. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i wybieramy te najładniejsze i całe. Do kremu budyniowego dodajemy powoli serek mascarpone i dokładnie miksujemy całość. Wyciągamy spód tarty z lodówki, nakładamy na niego krem. Na krem nakładamy jagody i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia Pieniążek
      (email klaudiaxpieniazek@gmail.com)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. ,,Manniak"
    1l mleka
    160g kaszy manny
    220g cukru
    250g margaryny
    24g kakao
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki
    herbatniki

    Zagotować mleko, wsypać kaszę dodać margarynę, cukier i kakao. Gotować wszystko 8-10 minut. Na blachę wyłożyć herbatniki a na nie wylać gorącą masę. Po wystudzeniu ciasta poukładać owoce a następnie zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Ciasto na zimno jest idealne na wakacyjną pogodę
    ilona.j@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Salceson waflowy
    250ml gęstej śmietany
    72g cukru
    125g margaryny
    16g kakao
    Podane składniki zagotować.
    Następnie pokruszyć 3 paczki herbatników i włożyć do gorącej masy. 2 duże kwadratowe wafle posmarować przygotowaną masą i położyć jeden na drugim, poczekać chwilę żeby zmiękły i zwinąć w formę rolady. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień :)
    Jest to szybkie do wykonania ciasto co w upalne dni jest dużym plusem, że nie trzeba podgrzewać atmosfery gorącym piecykiem :D
    ilona.j@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Serniczki na zimno
    1 serek homogenizowany ok 175-200g
    2 galaretki np. owoce leśne
    jagody

    jedną galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej przez producenta. Po przestudzeniu dokładnie wymieszać z serkiem homogenizowanym. (nie zrażać się grudkami, znikną po dokładnym wymieszaniu trzepaczką ), następnie masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Drugą galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Jagody ułożyć w pucharkach na stężonych serniczkach i zalać galaretką. Znów wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
    ilona.j@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam
    Jako, że mój organizm nie toleruje, nabiału zwierzęcego i glutenu ciężko mi czasami o pyszny deser. Jakis czas temu znalazłam przepis na serniczek truskawkowy, który robię bardzo bardzo często. Spróbujcie!

    ◾500 g pestek słonecznika
    ◾2/3 szklanki cukru pudru
    ◾750 litr mleka roślinnego, może być waniliowe. jeśli masa będzie za gęsta dodać trochę więcej mleka.
    ◾1 – 1,2 kg truskawek
    ◾3 opakowania budyniu, każdy na 500 ml mleka. (2 truskawkowe i jeden śmietankowy - budynie bezglutenowe)
    ◾2 galaretki truskawkowe
    ◾1 szklanka płatków kukurydzianych


    Płatki kukurydziane skruszyć i wysypać na dno blaszki.
    3 szklanki mleka roślinnego rozdrobnić na płyn z truskawkami. Następnie dodać pestki słonecznika i cukier puder. Miksowac na najwyższych obrotach kilka minut. Masa powinna zgęstnieć. Masę przełożyć do miski i dodać budynie. Odstawić na ok 30 minut do napęcznienia. Masę wylać na spód z płatków kukurydzianych i piec ok 70 minut w 160 stopniach. Wystudzić.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, ostudzić. Na serniku poukładać truskawki i zalać tężejąca galaretką. Schłodzić, a następnie zjeść! Smacznego!

    Ewelina S
    eve-1986@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Tarta czekoladowa z truskawkami
    3 żółtka
    1 jajko
    180 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    30 g kakao
    60 g cukru pudru
    300 ml mleka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    75 g cukru
    100 g zimnego masła
    szczypta soli
    truskawki ok 500 g,zależy od Was jak lubicie
    160 g mąki pszennej posiekaj z masłem.Dodaj kakao,sól,cukier puder i jajko.Zagnieć ciasto,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem formę.
    Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.
    W rondelku zagotuj mleko.Cukier z żółtkami ubij na kogel mogel.
    Wsyp mąkę ziemniaczaną i pozostałą mąkę pszenną,dokładnie wymieszaj.
    Masę wlej do mleka,zagotuj cały czas mieszając.
    Zdejmij z ognia,dodaj ekstrakt waniliowy i połamaną na kawałki czekoladę.
    Wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
    Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.
    Na wierzch ułóż pokrojone truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone
    Orzechowy spód, słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie!
    Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    75 g orzechów włoskich
    70 g cukru
    160 g masła
    2 żółtka
    Krem:
    300 g śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    1 śmietan fix
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    300 g truskawek
    80 g orzechów arachidowych w karmelu
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka wrzątku

    Orzechy włoskie blendujemy na drobny pył w blenderze. Na stolnice przesiewamy mąkę, siekamy z masłem. Dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folia aluminiowa i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serem mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzona tartę. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i orzechy arachidowe w karmelu. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wrzątku i tężejąca galaretką.

    pozdrawiam Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami
    Zapach i smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne!
    Tortownica o śr. 24 cm
    200 g margaryny
    150 g cukru
    4 jajka
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 ml oleju
    300 g truskawek
    100 g czereśni

    Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

    pozdrawiam Wioleta Szczepańska
    wioleta.22@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto Tropikalna Wyspa
    Ciasto zaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające i takie wakacyjne. Idealne na leniwy dzień.

    Ciasto:
    3 jajka
    150 g cukru
    200 g mąki
    1 szklanka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi
    50 g szpinaku baby
    Nasączenie:
    100 ml wody
    Sok z 1 limonki
    Krem budyniowy:
    300 ml mleka
    24 cukru
    10 g cukru waniliowego
    24 g mąki pszennej
    24 g mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    150 g margaryny
    Dodatkowo:
    1 gruszka
    1 banan
    1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej
    1,5 szklanki wrzątku
    Cukier puder do posypania
    Mięta i limonka do dekoracji
    Ciasto:
    Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem i po łyżce nadzienia kiwi. Gotową gładką masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
    Krem:
    W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem.
    Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy układamy jeden blat ciasta, nasączamy wodą z limonką. Układamy pokrojoną gruszkę i zalewamy połową galaretki. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny blat ciasta, nasączamy. Układamy pokrojonego banana i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do stężenia. Na wierzchu wylewamy krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

    pozdrawiam Wioleta Szczepańska
    wioleta.22@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Pasiasty misz-masz truskawkowo-jagodowy

    Składniki:
    Biszkopty makowe:
    15 białek
    1,5 szklanki cukru
    9 łyżek oleju
    1,5 szklanki maki pszennej
    1,5 szklanki suchego maku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    300 g truskawek
    200 g śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    125 g serka mascarpone
    50 g wiórek kokosowych
    1 galaretka truskawkowa
    Masa jagodowa:
    200 g jagód
    200 g śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    125 g serka mascarpone
    50 g wiórek kokosowych
    1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych
    Mus truskawkowy:
    1 kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
    2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

    Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Rolada kakaowa truskawkowo-migdałowa

    Składniki:
    Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2/3 szklanki maki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    200 g śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    250 g truskawek
    70 g szklanki grubo mielonych migdałów

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
    2. Nadzienie: 100 g truskawek miksujemy blenderem na mus. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę średniej wielkości. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, mus truskawkowy oraz migdały i dokładnie całość miksujemy. Roladę smarujemy kremem a na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Smacznego :)

    Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Leśny torcik

    Składniki:
    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jagodowa:
    300 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g jagód
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    Dodatkowo:
    300 g jagód
    200 g malin
    garść poziomek
    2 galaretki o smaku owoców leśnych

    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
    2. Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
    3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

    Pozdrawiam. Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Czereśniowa tarta z serem i białą czekoladą

    Składniki na spód :

    60 g masła
    200 g ciasteczek digestive
    Masło roztapiamy, odstawiamy. Ciasteczka kruszymy na pył, dodajemy roztopione masło, dobrze i dokładanie mieszamy. Wykładamy spód i boki tarty o średnicy 20 cm, mocno dociskając całość. Wstawiamy do zamrażarki na 10 minut lub do lodówki na 15 minut.

    Składniki na masę serową :

    100 g białej czekolady
    350 g kremowego serka quark lub innego jak philadelphia czy wiaderkowego na serniki ( najlepiej, żeby nie był prosto z lodówki a odstał chwilę w temp. pokojowej bo dodana czekolada może zbyt szybko zacząć tężeć )
    ok 20 sztuk czereśni
    Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

    Czereśnie myjemy, drylujemy i przecinamy na pół.

    Serek rozcieramy, dodajemy roztopioną czekoladę. Szybko ale dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na spód tarty, równamy. Na wierzchu układamy czereśnie delikatnie je wciskając.

    Tartę przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje
    kuchennefascynacje@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Kruche ciasto z pianką, czereśniami i porzeczkami
    Składniki:

    Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1kostka margaryny
    100 g cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Dodatkowo:
    500 g dojrzałych czereśni i czarnych porzeczek
    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju
    szczypta soli


    Przygotowanie:

    CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Drugą część schładzamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy, porzeczki myjemy i przebieramy.
    PIANA: Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Katarzyna Załuska (apple123@interia.pl)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Torcik bezowy
    Do przygotowania bezy potrzebne będą :

    - 4 białka ( tj. około 150ml )
    - 240 dag cukru pudru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki octu winnego

    Nadzienie :

    -125 dag borówek
    - budyń waniliowy
    - 2 śmietany 36%
    - pół szklanki mleka
    Wykonanie naszej bezy :
    Dokładnie oddzielone białka od żółtek dajemy do miski, następnie ubijamy mikserem do powstania piany.
    Stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując . Pianę ubijamy do czasu aż będzie gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze 3 minuty. Następnie całą masę przelewamy do foremki (w moim przypadku była to sylikonowa foremka w kształcie serca), lub wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc dowolny kształt. Naszą bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni ( góra dół bez termoobiegu). Pieczemy około 1 godz 25 minut. Bardzo ważne jest to żeby nie otwierać piekarnika i nie trzaskać (beza może wtedy opaść ). Możemy również studzić bezę w piekarniku . Po wystudzeniu naszej bezy próbujemy delikatnie odkroić jej górną warstwę.
    Nadzienie:
    Do garnuszka wlewamy śmietanę 36%, w szklance rozrabiamy z mlekiem budyń .
    Następnie podgrzewamy śmietanę i dolewamy do niej rozrobiony budyń i energicznie mieszamy w momencie zagotowania ściągamy z płomienia i nie zapominamy o energicznym mieszaniu. Gdy nasza masa będzie już gęsta wylewamy ją na naszą bezę dekorujemy borówkami, następnie przykrywamy resztkami naszej odkrojonej bezy.
    Torcik w kształcie serduszka gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Torcik porzeczkowy

    Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

    Składniki:

    Biszkopt:

    2 jajka
    110g cukru
    90g mąki pszennej
    10g mąki ziemniaczanej
    3g proszku do pieczenia
    9g kakao

    Masa serowa:

    500g białego sera w wiaderku
    500ml śmietany 30%
    24g żelatyny
    100ml mleka
    85g szklanki cukru pudru

    Mus porzeczkowy:

    4 szklanki czarnych porzeczek
    3 galaretki o smaku czarnej porzeczki
    125ml wrzątku

    Poncz:

    5g kawy rozpuszczalnej
    120ml wrzątku
    100ml likieru amaretto

    Dodatkowo:

    150ml śmietany 30%
    8g cukru pudru
    1 śmietan-fix
    260g rurek waflowych z polewą czekoladową
    kwiatki z cukru do dekoracji
    Wykonanie:

    1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
    25 minut.

    2. Mus porzeczkowy:
    Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus
    i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3.

    3. Masa serowa:
    Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić
    na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać.

    4. Poncz:
    Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto.

    5. Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami
    z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut.
    Na wierzch wylać mus porzeczkowy.

    6. Dekoracja:

    Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina Pędzikowska

      Usuń
    2. Ewelina P linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina Pędzikowska

      Usuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  41. Jogurtowiec na spodzie ciasteczkowym  

    Składniki na Spód:
    -Opakowanie ciastek owsianych i kolejne opakowanie ciastek sezamowych
    -Masło 100 gram (rozpuszczone)

    Wszystko wymieszać razem i rozdrobnić w blenderze. Wylać na okrągłą blachę. Zostawić do ostygnięcia w lodówce.

    Składniki na Masę:
    -1 duży jogurt grecki
    -1 duża śmietanka 30%
    -1 mały serek mascarpone
    -½ kg serka waniliowego do sernika
    -Cukier wanilinowy
    -Cukier puder
    -Żelatyna fix deserowa

    Wszystko ubić, następnie dodać żelatynę. Wylać na spód ciasteczkowy, a wierzch ułożyć malinki/jeżynki, całość polać galaretką i pozostawić w lodówce na około 30 min. Gotowe :)

    Anna Gałaszewska - galaszewska.a@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Sernik z lukrem cytrynowym na petiberach.
    Ułożyć petibery, a na nim wyłożyć masę serową.
    Masa serowa:
    1 kg tłustego twarogu (zamawiamy od chłopa z okolic Urli)
    5 jajek (piana z białek i kogel mogel z żółtek)
    1.5 szklanki cukru
    150g margaryny
    1 cukier wanilinowy
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    Twaróg margaryna, cukier i cukier wanilinowy ziksować na jasną, puszystą masę. Następnie na zmianę dodawać żółtka i ser, ucierać do połączenia składników. Dodać budyń i opcjonalnie rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
    Masę serową wylać na ułożone petibery. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik polukrować.
    Schłodzić w nocy i podawać na deser po rodzinnym obiedzie ;)
    wyk: Anna i Marcin Bliźniakowscy
    anna@blizniakowscy.pl
    marcin@blizniakowscy.pl

    OdpowiedzUsuń
  43. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  44. Porzeczkowiec
    Składniki:
    1. Polewa:
    – 169 g (3/4 szklanki) oleju
    - 125 g (1/2 szklanki) wody
    – 240 g (1 szklanka) cukru
    – 24 g (3 łyżki) kakao
    2. Ciasto:
    – 255 g (1,5 szklanki) mąki
    – 350 g (7 szt.) jaj
    – 10 g (1 łyżka) sody
    – 10 g (1 łyżka) proszku do pieczenia
    – 85 g (1/2 szklanki) cukru pudru
    3. Masa serowa :
    – 250 g (1 kostka) margaryny
    – 500 g sera białego
    – 72g ( 6 łyżek) cukru pudru
    4. Bita śmietana:
    – 540 g (500 ml) śmietany 30%
    – 24 g (2 szt.) śmietany fixy
    - 24 g (6 łyżeczek) cukru pudru
    – i do przekładania 500 g (2 szt.) dżemy porzeczkowe
    Sposób przygotowania:
    1. Polewa: składniki do polewy wrzucamy do garnka gotujemy i później pozostawiamy aby wystygło.
    2. Ciasto: białka ubijamy z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku i mieszamy następnie wlewamy chłodną polewę dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na 180 * i pieczemy przez 45 minut.
    3. Masa serowa: ucieramy margarynę z cukrem następnie dodajemy ser i miksujemy do momentu aż składniki się nam połączą.
    4. Bita śmietana: do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i dodajemy fixy następnie ubijamy aż nam bita śmietana zesztywnieje i pod koniec dodajemy cukier puder.
    5. Składanie ciasta: Ciasto podzielić na dwie części . pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym (cały słoik) i kładziemy masę serową następnie przekładamy drugim kawałkiem ciasta smarujemy dżemem i kładziemy bitą śmietanę. Na koniec posypujemy starta czekoladą.
    Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  45. TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO

    Składniki:

    · opakowanie okrągłych biszkoptów,

    · 800g waniliowego serka homogenizowanego,

    · 200g śmietany kremówki (36%)

    · 4-5 łyżek cukru pudru,

    · 5 łyżeczek żelatyny,

    · galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym

    · owoce: jeżyny, jagody, białe winogrona, banan, morele, truskawki



    Wykonanie:

    Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.

    Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.

    Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.

    Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.

    OdpowiedzUsuń
  46. Torcik serowy truskawkowo -czekoladowy
    Składniki na spód:
    100 g biszkoptów,
    60 g masła,
    15 g kakao

    Masa serowa:
    400 g serka waniliowego,
    250 g serka z wiaderka,
    20 g żelatyny,
    50 g nutelli,
    15 g cukru pudru,

    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa (75g),
    30 dag truskawek
    Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy szczelnie folią aluminiową. Masło rozpuszczamy, wystudzone mieszamy ze zmielonymi biszkoptami i kakao. Tak powstałą masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki. Połowę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Oba serki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy nutellę i wystudzoną żelatynę. Na dno masy biszkoptowej wkładamy czekoladową masę, wstawiamy na chwilę do lodówki aż lekko stężeje. Do drugiej części dodajemy kilka truskawek pokrojonych w kostkę i cukier puder oraz resztę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Następnie na masę czekoladową wykładamy masę z truskawkami. Na wierzchu układamy kilka truskawek. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku, tężejącą zalewamy truskawki. Schładzamy przez noc w lodówce.
    ania.bratek1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Truskawkowe mini serniczki z musem:
    Na 6 babeczek:
    6 biszkoptów,
    150 g mascarpone,
    150 g śmietany 30%,
    30 g cukru pudru,
    15 g żelatyny,
    25 dag truskawek,
    ½ op.galaretki cytrynowej

    Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę. Pozostawione truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

    Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą.

    ania.bratek1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. Truskawkowe usta Adama:
    Składniki na blaszkę 28x20cm:
    2 jajka,
    50 g zsiadłego mleka,
    50 g oleju,
    250 g mąki,
    80 g cukru,
    4 g proszku do pieczenia,
    5 g kakao
    Krem truskawkowy:
    330 g śmietany 30%,
    15 g cukru pudru,
    25 dag truskawek,
    10 g żelatyny
    Dodatkowo:
    małe okrągłe biszkopty,
    dżem truskawkowy,
    galaretka truskawkowa

    Ciasto: suche składniki łączymy w 1 misce, mokre w 2. Następnie łączymy suche składniki z mokrymi, przelewamy do foremki. 2 biszkopty sklejamy ze sobą dżemem, układamy w cieście obok siebie. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.
    Krem: żelatynę namaczamy w gorącej wodzie, studzimy. truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, zmiksowane truskawki i żelatynę, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy truskawki.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzątku, tężejącą wylewamy na truskawki.

    ania.bratek1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  49. sernik bardzo puszysty
    Bardzo. Bardzo. Bardzo.
    Najpuszystszy, jaki do tej pory zrobiłam.
    Bardziej serowa pianka.

    Jak to jest zrobione?
    1 kg sera twarogowego z wiaderka
    5 jaj M
    40 g mąki ziemniaczanej
    275 ml mleka /0,5%/
    100 ml oleju
    75 ml słodzika w proszku /stewia, ksylitol/
    2 łyżki cukru drobnego
    wanilia
    Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.
    Na blasze umieszczam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
    Miksuję ser. Dodaję po jednym żółtku, krótko miksując.
    Dodaję mąkę i mieszam.
    Wlewam kolejno mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Miksuję tylko do połączenia.
    Białka ubijam z cukrami. Dodaję do sera i mieszam łyżką.
    Przelewam masę do wyłożonej papierem blachy.
    Piekę 30 minut w 170 stopniach Celsjusza.
    Zmniejszam temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piekę jeszcze 25 minut.
    Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwikach.
    Wkładam na noc do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  50. Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką


    składniki:

    ciasto
    300 g mąki pszennej typ 500
    200 g masła
    100 g cukru pudru
    1 żółtko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    kruszonka
    75 g mąki pszennej typ 500
    75 g tartych migdałów
    100g cukru
    100 g masła
    oraz
    500 g rabarbaru

    Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały i wymieszać. Następnie dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Gotową kruszonką posypać rabarbar. Blaszkę wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.

    OdpowiedzUsuń