wtorek, 2 czerwca 2015

MINI PAPRYKI - DOSKONAŁA PRZEKĄSKA Z GRILLA Z MAŁOPOLSKIM CHARAKTEREM


Na sklepowych półkach pojawiły się słodkie mini papryki. Stanowią doskonałą podstawę do przekąsek i dań typu finger food. Cudownie sprawdzają się też na grillowych przyjęciach. W smaku są słodkie i delikatne; wewnątrz mają małą ilość nasion. Są pyszne, a przy tym urocze; ręka sama się po nie wyciąga :)

Do farszu wykorzystałam bryndzę podhalańską - będzie więc po małopolsku ! :)
Zapamiętajcie, że bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem, który został wpisany do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Jest to miękki, słony, pikantny w smaku, biało-kremowy ser podpuszczkowy wytwarzany tylko na Podhalu od maja do września z mleka owiec rasy Polska Owca Górska, ewentualnie z domieszką mleka krów rasy Polska Krowa Czerwona (zawartość mleka krowiego nie może w nim przekroczyć 40 %)




składniki :

* 200 g słodkich papryczek mini ( mix kolorów )
* 100 g bryndzy podhalańskiej
* 100 g sera białego tłustego
* około 50 ml gęstego jogurtu naturalnego
* 8 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
* pół pęczka świeżej bazylii
* papryczka chili
* świeżo zmielony kolorowy pierz do smaku

dodatki :

* pół sałaty fresee lub innej w waszym ulubionym gatunku

* 200 g pomidorków koktajlowych (mix kolorów i gatunków)
* 3 ogórki gruntowe
* sól
* świeżo zmielony pieprz

sos :

* 2 łyżki oleju w którym marynowały się suszone pomidory
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli, cukru i świeżo zmielonego pieprzu do smaku


Istnieje bardzo wiele odmian pomidorów. Różnią się kształtem, barwą, wielkością, twardością miąższu  i oczywiście samym smakiem i aromatem. W wypadku koktajlowych pomidorów spotkałam się na rynku z co najmniej dwudziestoma odmianami. Odważnie próbujcie i smakujcie; sięgajcie po odmiany których jeszcze nie znacie. To bogactwo i różnorodność jest nie tylko ozdobą naszego talerza. Pamiętajcie, że rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im wiec więcej barw na naszym talerzu - tym zdrowiej; im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji (witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy) w nich się kryje.



wykonanie :

farsz :
Suszone pomidory z zalewy w oleju kroję w drobną kostkę; odkładam 2 łyżki, a resztę przekładam do misy blendera. Dodaję bryndzę, ser biały i jogurt. Rozdrabniam na jednolitą masę. 
Z pęczka świeżej bazylii odkładam kilka listów, posłużą mi do dekoracji. Resztę siekam. 
Do serowej masy dodaję odłożone wcześniej pokrojone suszone pomidory i posiekana bazylię. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.



sos :
Do oleju w którym marynowały się suszone pomidory dodaję wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszam używając do tego kuchennej trzepaczki.


dodatki :
Pomidorki koktajlowe kroję w ćwiartki lub połówki (zależnie od ich wielkości).
Sałatę rwę na kawałki.
Przygotowuję rolki z ogórków : ogórki obieram, kroję wzdłuż w bardzo cieniutkie plastry, przekładam do miski i solę(dzięki temu zmiękną i staną się elastyczne) Po 10 minutach delikatnie odciskam, posypuję świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i zwijam w rolki.




słodkie mini papryki
Papryki przekrawam wzdłuż i usuwam z nich gniazda nasienne.
Rozgrzewam patelnię grillową i skrapiam ją olejem w którym marynowały się suszone pomidory.
Grilluję przez krótka chwilę (4 minuty). Papryki zmiękną; ich naturalny smak się wzmocni.
Mini papryki możecie również grillować na grillu ogrodowym.


Grillowane papryki napełniam farszem z bryndzy i układam na sałacie. Dekoruję świeżymi listkami bazylii. Kompozycję uzupełniam kolorowymi pomidorkami koktajlowymi i rolkami z ogórków. Całość skrapiam sosem.


4 komentarze:

  1. Oj wykorzystam przepis na pewno:-) Pozdrawiam Aniu:-)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu świetny przepis. Uwielbiam paprykę, a grillowaną w szczególności. Super podanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, aż ciekawa jestem smaku. Będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń