poniedziałek, 24 sierpnia 2015

CIASTO Z GALARETKĄ I OWOCAMI

ciasto z galaretką, ciasto z owocami, ciasto z malinami, letnie ciasto, leni deser, jezyny, lato, zastawa w kwiatki, deser w ogrodzie, podwieczorek w ogrodzie, blog, zycie od kuchniogrod,
Ciasto z galaretką i owocami na stole w ogrodzie stoi. Letnie popołudnie. Ciepły wiatr porusza liśćmi jabłoni przyjemnie szumiąc nam nad głowami. Schyłek lata już bliski. To chyba najpiękniejsza pora roku w ogrodzie. Czas wciąż płynie leniwie choć kres wakacji nieubłaganie nadchodzi. Już w naszych myślach powrót do domu. Pora spakować walizki, wrócić do szkoły i do pracy; znów żyć według planu i z zegarkiem w ręce. "Koniec lata jak koniec świata" śpiewał kiedyś Myslovitz :)

A jeszcze dziś rano rosa szkliła się gdy boso szłam po trawie. Jakże to przyjemne uczucie, jakże niedostępne gdy mieszka się w wielkim mieście. Zebrałam maliny i jeżyny prosto z krzaka. Pachniały cudownie. Ukryłam je w cieście, w letnim cieście z owocami i galaretką.

ciasto z galaretka, ciasto z owocami, letnie ciasto, warstwowe ciasto, pyszne ciasto, patera z ciastem, jezyny, maliny, podwieczorek w ogrodzie, zycie od kuchni, zastawa deserowa, cukiernica




jezyny, zbieranie jezyn, maliny, zbieranie malin, ogrod, owoce, lato, zycie od kuchni
CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ

składniki na blachę domową o wymiarach 36 cm X 20 cm mierząc przy dnie od zewnętrznej strony (niewielka różnica w wymiarach blachy nie zrobi różnicy).

biszkopt :

* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* miąższ z laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
* 1 szklanka mąki tortowej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki soku z cytryny 
* szczypta soli
* 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia

nasączenie biszkoptu :

* 1/2 szklanki herbaty z cytryną i cukrem
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

krem czekoladowy :

* 250 ml serka mascarpone
* 230 g nutelli (opakowanie "typu szklanka")

krem śmietankowy :

* 500 ml śmietany 30 % tłuszczu
* 2 galaretki malinowe 
* 1/2 szklanki wody

dodatki :

* opakowanie galaretki malinowej
* 2 szklanki malin
* 2 szklanki jeżyn
( możecie również wykorzystać inne sezonowe owoce np. porzeczki, morele )

wykonanie : 

biszkopt :

Blachę domową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. 
Piekarnik rozgrzewamy do 170℃.  
Obie mąki przesiewamy przez sito.
Oddzielamy białka jaj od żółtek. 

Do białek dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
Stale ubijając pianę z białek mikserem dosypujemy po łyżce cukier i cukier z wanilia (bub miąższ z jednej laski wanilii )
Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Stale miksując wlewam rozpuszczone i przestudzone masło.
Wlewamy sok z cytryny.
Dosypujemy zmieszane, przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wszystko łączymy używając miksera na najniższych obrotach.
 

Pieczemy 35 minut stawiając blachę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170 piekarniku. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka.  Wyjmujemy biszkopt z piekarnika, studzimy go.

ubijanie białek, pieczenie biszkoptu, ciasto z galaretka, biszkopt z owocami, zycie od kuchni

krem czekoladowy :

Zimny serek mascarpone i nutellę przekładamy do naczynia, miksujemy do połączenia się składników w jednolity krem i gotowe :)

przygotowanie biszkoptu :

Przygotowujemy herbatę z cytryną i cukrem; studzimy ją. Dolewamy do niej sok wyciśnięty z pomarańczy; mieszamy.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy i bardzo ostrym nożem ścinamy mu górną warstwę o grubości około 1 mm (samą skórkę). Nie robimy tego dlatego, że się przypalił :) , ale po to, by móc go lepiej nasączyć.
Tak przygotowany biszkopt przy pomocy łyżki równomiernie nasączamy herbatą z sokiem pomarańczowym. 

Nasączony biszkopt  smarujemy delikatnie kremem czekoladowym. Układamy na nim połowę malin i jeżyn. Owoce lekko wciskamy w krem.

ciasto z malinami, ciasto z czekoladowym kremem, ciasto z jezynami, maliny, jezyny, deser z malinami, letni deser, zycie od kuchni, pyszne ciasto

krem śmietankowy :

Zagotowujemy pół szklanki wody. Wsypujemy do niej 2  opakowania galaretki malinowej i dokładnie mieszamy kuchenną trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się składników. 
W trakcie gdy galaretka stygnie my ubijamy mikserem na sztywno 500 ml śmietany 30 % tłuszczu.
Do ubitej śmietany stale mieszając mikserem krem śmietankowy wlewamy powoli ostudzoną, jeszcze płynną ( ! ) galaretkę i miksujemy do połączenia się składników kremu.
Krem śmietankowy wkładamy na około 5 - 10 minut do lodówki. Gdy zaczyna tężeć przelewamy go na krem czekoladowy pokryty owocami. 
Na kremie śmietankowym rozkładamy pozostałe maliny i jeżyny. Lekko wciskamy je w krem. Ciasto wkładamy do lodówki

galaretka :

1 opakowanie galaretki malinowej rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka zaczyna tężeć wyciągamy z lodówki ciasto i łyżka po łyżce pokrywamy jego powierzchnie galaretką malinową. Jeśli bardzo lubicie galaretkę to możecie na ciasto wylać 2 opakowania lekko stężałej galaretki rozpuszczonej w 800 ml wody.
Ciasto pozostawiamy w lodówce do stężenia na minimum 3 godziny.
 

ciasto z galaretką, torcik z galaretka, ciasto z owocami, ciasto z malinami, ciasto z jezynami, pyszne ciasto, piekne ciasto, podwieczorek w ogrodzie, przyjecie w ogrodzie, letni deser, letnie ciasto, jezyny, zastawa deserowa, zastawa w kwiatki, lato, ogród, lato w ogrodzie, zycie od kuchni

8 komentarzy:

  1. Mmm... Uwielbiam ciasta z galaretką w każdej postaci. Kurcze ten krem tutaj mnie zaintrygował, uwielbiam maliny z czekoladą (są lepsze niż truskawki), ale na taki pomysł jeszcze nigdy nie wpadłem. Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to ciasto wygląda przeuroczo! :)
    Musiało smakować obłędnie! *.*
    Te owoce zatopione w czekoladowym kremie powodują, że od razu ślinianki zaczynają pracować. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. alez cudownie podane ciasto. piekne

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne ciasto i cudne zdjęcia :) Lubię ciasta które nie tylko smakują, ale też ładnie wyglądają, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, zawsze takie ciasta były moimi faworytami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę takie ciasto zrobić w najbliższym czasie. Najlepiej jeszcze przechowywać je w lodówce, będzie orzeźwiające. Dobra rzecz na obecne upały.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, muszę go wypróbować w najblizszym czasie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry blog, w sumie to zazdro, bo ten mój to porażka :v

    OdpowiedzUsuń