poniedziałek, 17 sierpnia 2015

GOLONKA Z GRILLA


golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, majówka, weekend, meskie zarcie, meska kuchnia, danie z grilla, golonka w piwie, malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni

 GOLONKA Z GRILLA

GOLONKA TO MĘSKA RZECZ I ŻARTÓW NIE MA :)


Każdego lata przychodzi taki dzień gdy w kuchni domu z drewnianych bali rządy przejmują panowie. To już taka ich tradycja.  Zdzwaniają się wtedy i zjeżdżają nawet z bardzo daleka, bo tradycja rzecz święta :)
Dzień wcześniej, wieczorem pod niebem pełnym gwiazd, zaczyna się od dyskusji o tym, jak tego roku golonkę przyrządzą, jakim piwem ją podleją, jakimi przyprawami natrą. Do tego dochodzą dywagacje na temat : ile golonek trzeba kupić "by wystarczyło dla wszystkich" :) 
Nie żeby się spierali, oni po prostu muszą wszystko bardzo dokładnie omówić i zaplanować. Takie rozważania piwem podlane być muszą, więc o poranku jedzie do rzeźni zazwyczaj ten, który z daleka przybywa w ostatniej chwili i w obradach wieczornych nie brał udziału :)


golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, meska kuchnia, meskie zarcie, jak upiec golonke, danie z grilla, golonka w piwie,  malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni



Panowie celebrują to pieczenie golonki przez cały dzień. Doglądają ją, nacierają marynatą z wonnymi przyprawami, pilnują żaru na grillu, by nie za mocny był i nie za słaby. Mnie pozwolili jedynie sos chrzanowy przygotować i zdjęcia zrobić, a i to niechętnie :) 

Ile golonek w tym roku kupili ?
Nie powiem wam; na zdjęciach też tego nie widać :)  Przyjmijmy, że jeden dzień na "antydiecie" jeszcze nikomu nie zaszkodził ;) 
Podam wam za to ich pilnie strzeżony przepis, bo golonka wyszła rewelacyjna i ucztę godną królów mieliśmy tego lata :)

golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, meskie zarcie, meska kuchnia, piwo, golonka w piwie,  danie z grilla, malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni

składniki : 

proporcje na 3 golonka wieprzowe tylne


do gotowania  :



* 2 marchewki

* 1 por

* 2 liście laurowe

* 1 duża pietruszka

* 4 ziarna ziela angielskiego

* 8 ziaren pieprzu czarnego

* sól



marynata :



* 350 ml piwa

* 1 łyżka miodu spadziowego lub gryczanego

* pieprz czarny świeżo zmielony - sporo !

* 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej

* sól z umiarem

* 3 duże ząbki czosnku

* 1 łyżka kminku

* 1 łyżka majeranku

* 1 łyżka rozmarynu suszonego lub wiązka świeżego

* 1 łyżka oregano suszonego lub wiązka świeżego

* 1 łyżka ziaren kolendry


golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, danie z grilla, golonka w piwie,  malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni
golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, danie z grilla, golonka w piwie, malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni
 
wykonanie :

GOTOWANIE GOLONKI :

Golonka myjemy i układamy w dużym garnku. Dosypujemy przyprawy i wlewamy tyle wody, aby je przykryła. Gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy warzywa ( marchew, pietruszkę i pora) i gotujemy jeszcze przez godzinę. Wyjmujemy golonka ostrożnie z wywaru i studzimy je.

golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, danie z grilla, golonka w piwie, przyprawy do golonki,  malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni



PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ : 
Kminek i kolendrę rozgniatamy w moździerzu lub kuchennym wałkiem na drewnianej desce. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy miód i wsypujemy przyprawy :  rozdrobniony kminek i kolendrę, zmielony czarny pieprz, czerwoną paprykę w proszku, rozgniecione w wyciskarce ząbki czosnku, majeranek, rozmaryn i oregano ( jeśli używamy świeżych ziół  to do marynaty dodajemy oberwane z gałązek listki oregano i posiekane igiełki rozmarynu). Marynatę dokładnie mieszamy kuchenną trzepaczką.



Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę ostrym nożem, układamy w garnku i zalewamy marynatą. Dokładnie wcieramy ją w całą powierzchnię golonek i pozostawiamy je na minimum 2 godziny. W tym czasie golonka kilkakrotnie obracamy, aby marynata równomiernie nasycała mięso swym smakiem i aromatem.

PIECZENIE GOLONKI NA GRILLU :

Rozpalamy grill. Używamy do tego drewna drzew owocowych. Gdy już powstanie żar - golonka wyciągnięte z marynaty układamy na aluminiowych tackach do pieczenia lub bezpośrednio na kratce grilla. My wolimy używać aluminiowych tacek, gdyż ugotowane golonka są delikatne  i podczas obracania na grillu łatwo je uszkodzić.  Pieczemy 1 godzinę do 1,5 godziny aż skórka stanie się pięknie rumiana. W tym czasie polewamy je marynatą i obracamy. Czas pieczenia zależy od rodzaju grilla jakim dysponujecie i stopnia rozgrzania żaru.


Ugotowaną golonkę możecie również upiec w piekarniku ( około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza )

PODANIE :

Pieczona golonka najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi.



golonka, grill, golonka pieczona, golonka pieczona na grillu, przepisy grillowe, co na grill, danie z grilla, malosolne, sloj ogorkow, blog, zycie od kuchni

2 komentarze:

  1. Na pewno sprawdzę sobie te przepisy żeby zrobić i zmarynować tą golonkę niedługo planuje grill zobaczymy co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń