sobota, 19 września 2015

OMLET Z KURKAMI I RUKOLĄ


Omlet z kurkami i rukolą to proste i klasyczne danie niemal na każda okazję i porę dnia - śniadanie mistrzów, genialny, szybki obiad i doskonała kolacja. Sprawdza się jako element diety sportowców  i jako danie na romantyczna kolację we dwoje. Pozostawia też nam możliwość rozwijania kulinarnej fantazji i eksperymentowania ze składnikami i przyprawami do czego zawsze was zachęcamy. Każdy może przyrządzić swoją wersję omletu dodając do niego to co lubi najbardziej. Dla nas przygotowywanie omletu zamienia się we wspólną, rodzinną zabawę w niedzielne poranki :)
W przygotowaniu omletu gwarancją sukcesu jest patelnia z nieprzywierającą powłoką i najlepiej z rączką odporną na wysokie temperatury umożliwiającą korzystanie z niej również w piekarniku.



składniki :
proporcje na patelnię o średnicy 28 cm

* 5 jajek
* 3 łyżki śmietany kremówki (30 % tłuszczu) lub 3 łyżki mleka
* 1 łyżka masła klarowanego ( zamiast masła możecie wykorzystać również olej w którym były suszone pomidory)
* 150 g kurek (dwie garście) lub innych leśnych grzybów (poza sezonem wykorzystajcie pieczarki)
* zielona cebulka - 1/3 wiązki
* 6 - 8 suszonych pomidorów z zalewy w oleju
* 2 niewielkie czerwone cebule
* papryczka chili
* sól ziołowa
* świeżo zmielony czarny pieprz
* garść rukoli
* świeża mięta

wykonanie :

Zanim zaczniecie smażyć omlet przygotujcie sobie wszystkie składniki, bo później na ma już na to czasu.
* Kurki czyścimy, płuczemy, osuszamy; duże kroimy wzdłuż nóżki na połówki lub ćwiartki.
* Cebulę kroimy w półkrążki.
* Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w paski.
* Zieloną cebulkę siekamy.
* Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i pozbawiamy je pestek.
* Jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanę lub mleko i energicznie mieszamy trzepaczka kuchenną. Do jajecznej masy dodajemy szczyptę soli ziołowej i świeżo zmielony pieprz; mieszamy.
* Jeśli macie patelnię z rączką odpinaną lub odporną na wysokie temperatury to rozgrzejcie piekarnik do 200 °C.
* Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju  ze słoika z pomidorami suszonymi, wrzucamy cebule i podsmażamy często mieszając do momentu aż się cebula zeszkli. Dodajemy kurki, smażymy 5 minuty na średnim ogniu. Doprawiam szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Grzyby przekładam z patelni do miseczki.




* Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią dodajemy masło, rozpuszczamy je i rozprowadzamy po całej powierzchni patelni (ewentualnie możemy wykorzystać olej spod pomidorów suszonych). Dokładne rozprowadzenie masła jest bardzo ważne, aby później omlet nie przywarł.
Wlewamy masę jajeczną. Po 30 sekundach mieszamy szpatułką środek omletu, ponownie delikatnie rozprowadzamy jajeczną masę na całej patelni i niezwłocznie dodajemy podsmażone kurki z cebulą, pomidory suszone, cebulę dymkę i plasterki papryczki chili rozkładając je równomiernie na całej powierzchni omletu. Po 4 - 5 minutach masa jajeczna ścina się. Wkładamy wtedy jeszcze na 2 minuty patelnię z omletem do rozgrzanego piekarnika. Omlet pięknie się uniesie i napuszy. Jeśli nie macie patelni z rączką odporną na wysoką temperaturę (lub z odpinaną rączką) pozostawcie omlet na ogni kilka chwil dłużej - wyjdzie równie smaczny.

Gotowy omlet dzielimy na porcje, zsuwamy  na talerz i posypujemy z wierzchu rukolą i odrobiną posiekanej mięty. Smakuje wybornie. Jest miękki i delikatny, rozpływa się w ustach.







5 komentarzy:

  1. Wygląda i zapowiada się naprawdę obiecująco, muszę dopisać kurki do listy zakupów i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rukola w sam raz tutaj pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń