wtorek, 17 listopada 2015

BATATY PIECZONE

Bataty coraz częściej goszczą na naszym stole. Ich lekko słodką nutę smakową lubimy podkręcać ostrymi przyprawami i pikantnymi sosami. Po upieczeniu stają się miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz - takie smakują nam najbardziej. Są przy tym znacznie zdrowsze od ziemniaków; mają więcej od nich wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Świetnie komponują się z drobiem i rybami; doskonale pasują do dań z grilla.

Na niekorzyść batatów przemawia ich cena. Tu z ziemniakami przegrywają. Z kaszą czy ryżem z reszta też. Ale ten ich kolor ! Taki ciepły, kuszący, w sam raz na poprawę nastroju gdy tak buro i ponuro za oknem jak dziś.
 

BATATY PIECZONE

składniki :

* kilka batatów (tak stosownie do waszego apetytu)
* olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub oliwa z oliwek
* papryczka chili  
* słodka papryka czerwona w proszku
* rozmaryn świeży lub suszony
* sól (najlepiej ziołowa)

wykonanie :

Bataty myjemy, obieramy, kroimy w cienkie frytki lub nieco grubsze słupki ( zależnie od fantazji).
Przekładamy je na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem (oliwą), oprószamy szczodrze czerwoną papryką w proszku, rozmarynem i solą ziołową (tu zachowując umiar), posypujemy pokrojoną drobno papryczka chili i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 30 minut.

Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem sałatek i majonezu bazyliowego lub jako dodatek do grilla czy dań z drobiem i ryby.

MAJONEZ BAZYLIOWY :

* 150 ml majonezu
* pęczek świeżej bazylii

Listki bazylii kroimy, blendujemy z majonezem i gotowe.

SPRÓBUJCIE TEŻ   :

ŁOSOŚ Z SOSEM SZAŁWIOWYM I FRYTKAMI Z BATATÓW





KACZKA PIECZONA Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWĄ GLAZURĄ I PURE Z BATATÓW


PIECZONE WARZYWA




2 komentarze:

  1. kurczę korci mnie aby spróbować tych batatów ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie to wygląda:P Sam bym sobie zjadł takie bataty, może niedługo zrobię sobie takie coś na obiad zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń